Gordon Gekko σύγχρονος όσο ποτέ

"America has become a second rate power. The trade deficit and the fiscal deficit are at nightmare proportions"

Η παραπάνω φράση είναι ο εισαγωγικός λόγος του Gordon Gekko στη συνέλευση των μετόχων μίας χαρτοβιομηχανίας στη ταινία "Wall Street".
Ακούγοντας τη φράση αυθόρμητα σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να αφορά την Αμερική του 2007 (πριν τη κρίση που ερχόταν με φόρα) και όχι του 1987 που γυρίστηκε η ταινία. Άλλωστε και το 1987 σε κραχ οδηγήθηκε το χρηματιστήριο, μόνο που συνήλθε πολύ πιο εύκολα από ότι σήμερα.

Την ταινία την είδα για πολλοστή φορά χθες το απόγευμα την ώρα που η μπόρα χτυπούσε τα βόρεια προάστια. Τα ελεύθερα κανάλια είχαν αυτό το πράγμα που ονομάζουν δελτίο ειδήσεων και το συνδρομητικό μας έκανε ένα ανέλπιστο δώρο προβάλλοντας τη ταινία.

Το τι πραγματεύεται η ταινία είναι πάνω-κάτω γνωστό, ο Gordon Gekko τον οποίο ενσαρκώνει μοναδικά ο Michael Douglas (έκτοτε δεν κατάφερε να κάνει ανάλογη ερμηνεία), είναι ο ορισμός του καρχαρία των επιχειρήσεων. Αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του νόμιμα και παράνομα είναι ο φόβος και ο τρόμος των απανταχού επιχειρήσεων και χρηματιστηριακών εταιριών. Οι παρανομίες και η αθέτηση συμφωνιών είναι στην ημερήσια διάταξη.

Ένας νεαρός και φιλόδοξος χρηματιστής ονόματι Bud Fox, τον οποίο υποδύεται ο Charlie Seen, στη προσπάθεια του να κερδίσει το εύκολο χρήμα και τη μεγάλη ζωή, καταφέρνει να γίνει συνεργάτης και "προστατευόμενος" του Gordon Gekko. Στη πορεία συνειδητοποιεί ότι ο Gekko δεν έχει κανένα ίχνος ηθικής και έστω και την ύστατη ώρα εις βάρος της ατομικής του ελευθερίας κάνει το σωστό παγιδεύοντας συνάμα και τον Gordon Gekko.

Η ταινία έλαβε μυθικές διαστάσεις και μετέτρεψε το όνομα Gordon Gekko σε συνώνυμο του μεγαλοκαρχαρία. Η ατάκα του Gekko, "Greed, for lack of a better word, is good", σόκαρε αλλά ήταν και το σύνθημα του επιχειρηματικού κόσμου. Η στάση ζωής που είχε επιλέξει, αυτή του διαρκούς ανταγωνισμού και της απαίτησης για το καλύτερο ακόμα και σήμερα προκαλεί και σοκάρει. Πλεονέκτης σε όλα του.

Αν όμως ο Gordon Gekko ήταν πραγματικό πρόσωπο (ο χαρακτήρας του βασίζεται στην ουσία σε δύο υπαρκτά πρόσωπα) στη σημερινή οικονομική συγκυρία και κρίση ποιος θα ήταν ο ρόλος του; Πολλοί θα τον παρομοίαζαν με τον Bernard Madoff μόνο που ο Gekko δεν ήταν απατεώνας με την έννοια που ήταν ο Madoff. Δεν "έτρωγε" λεφτά αλλά τα κέρδιζε από επιχειρηματικά deals στα οποία είχε το πάνω χέρι. Πουλούσε συνεργάτες και "έστηνε" deals.

Ο Gordon Gekko λόγω χαρακτήρα και θέσης στη σημερινή συγκυρία θα ήταν ο καλύτερος του χωριού. Λόγω της υψηλής ρευστότητας του και του διαλυμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος θα έκανε συλλογή επιχειρήσεων προς διάλυση και επανασύσταση. Η ανατολή της καλύτερης μέρας ( με το πέρας της κρίσης) θα τον έβρισκε πιο ισχυρό από ποτέ. Με μεγάλη ρευστότητα και έτοιμο να καταβροχθίσει ότι βρεθεί στο δρόμο του θα ξεπερνούσε όλους τους σύγχρονους μεγαλοκαρχαρίες.

Υ.Γ. Αν πολλοί από τους επίδοξους χρηματιστές της χρυσής εποχής της Σοφοκλέους στα τέλη της δεκαετίας του 90 είχαν κάνει το κόπο να δούνε τη ταινία ίσως να είχαν γλιτώσει τις περιουσίες τους αναλογιζόμενοι ότι οι μεγαλοκαρχαρίες τα deals τα κλείνουν για να βγάλουν και όχι για να μοιράσουν λεφτά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Προφήτης Αντώνης Πανούτσος

Ανεπαρκής

Πρωινός καφές