| Joe Dalton | Comments ]

Πέρσι τέτοιο καιρό έγραφα για τη πειραματική διάθεση του Σωκράτη Κόκκαλη σχολιάζοντας τη τάση του να ακολουθεί τη μέθοδο δοκιμή-σφάλμα που τόσο πολύ του χρησίμευσε στις σπουδές του στη φυσική. Φέτος αποφάσισε να πειραματιστεί με τη πολυμετοχικότητα. Είδε το μοντέλο στο ΠΑΟ και θεώρησε ότι μπορεί να κάνει και αυτός το ίδιο σταματώντας να βάζει προσωπικές εγγυήσεις για τα δάνεια και τις υποχρεώσεις του Ολυμπιακού που φτάνουν τα €63.000.000,00.

Το συγκεκριμένο νούμερο προκάλεσε τρόμο σε πολλούς και σε αυτό συνέτειναν με την άγνοια τους και οι αθλητικοί συντάκτες. Πρακτικά όμως κανένας δεν έκανε το κόπο να πράξει το αυτονόητο. Να ρωτήσει ένα οικονομολόγο για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό το άνοιγμα και τι σημαίνει για τη δυνατότητα του Ολυμπιακού να πορευθεί με το συγκεκριμένο άνοιγμα.

Ο Κόκκαλης επειδή προφανώς μιλάει με οικονομολόγους γνωρίζει ότι το άνοιγμα αυτό είναι μεν πρόβλημα αλλά όχι τόσο μεγάλο όσο νομίζουν ορισμένοι. Το μεγάλο πρόβλημα θα το αποκτήσει ο Ολυμπιακός σε περίπτωση που δεν καταφέρει να περάσει στους ομίλους του Champions League. Τότε θα πρέπει να μπούνε σοβαρά λεφτά στα ταμεία για να στηριχθεί η ομάδα.

Οπότε αποφάσισε να δοκιμάσει με βάση το τι έκανε ο Τζίγκερ. Είδε ότι το πολυμετοχικό μοντέλο δούλεψε στο ΠΑΟ σε ότι αφορά στην εισροή κεφαλαίων και αποφάσισε να δοκιμάσει τη τύχη του και ο ίδιος.

Η εισροή κεφαλαίων στη ΠΑΕ μέσω νέων μετόχων που θα έχουν τη διάθεση σε 3-4 χρόνια να αγοράσουν τον Ολυμπιακό είναι σίγουρα μία ιδιαιτέρως χρήσιμη εξέλιξη για το Κόκκαλη που έχει δύο θέματα να λύσει. Τη διάδοχη κατάσταση στον Ολυμπιακό όταν αποφασίσει να αποχωρήσει σε 3-5 χρόνια και την διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης χωρίς να χρειαστεί να επενδύσει από τη τσέπη του.

Προς το παρόν όμως δείχνει ότι τη κίνηση θέλει να τη κάνει με τους δικούς του όρους. Αξιολόγησε τα αποτελέσματα των περσινών πειραμάτων και πηγαίνει σε αντίστοιχα μονοπάτια.

Ο Κόκκαλης όπως και πέρσι περιμένει. Περιμένει να πέσουν οι τιμές και να εξασφαλίσει την είσοδο του στους ομίλους για να προχωρήσει σε επενδύσεις. Παράλληλα φρόντισε να θωρακίσει την ομάδα σε 2-3 βασικά ζητήματα που ο ίδιος θεωρεί ότι θα του εξασφαλίσουν την πρόκριση στου ομίλους του Champions League. Αγόρασε κεντρικό αμυντικό κλάσης και κράτησε τον ήρωα του τελικού Mat Derbyshire.

Τα περσινά πειράματα τον δίδαξαν ότι δεν μπορείς να αφήσεις την ομάδα γυμνή. Τον δίδαξαν όμως ότι όσο περνάει ο καιρός οι τιμές πέφτουν. Πέρσι μπορεί να έχασε τη πρόκριση στους ομίλους του Champions League αλλά γλίτωσε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ από την αρχική τιμή του Diogo Luis Santos ενώ αγόρασε σε σωστή τιμή τον Dudu Searense.

Για φετος λοιπόν τηρεί στάση αναμονής. Ήδη ο Bobo από τα 8 εκατομύρια ευρώ η τιμή του έχει πέσει στα 6 και πάει για τα 5 ίσως και τα 4. Μπορεί να μην τον ενδιαφέρει πλέον ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής όμως η πτώση της τιμής του δείχνει πως η περσινή ιστορία είναι διδακτική. Πέραν τουτου πούλησε το Belushi στη Πόρτο για 5 εκατομμύρια ευρώ και ελπίζει ότι θα ρίξει τις απαιτήσεις της Lyon και της Betis για να πάρει τους Kalstorn και Gonzales.

Αν το πετύχει τότε θα είναι στη καλύτερη δυνατή κατάσταση. Θα έχει τα εχέγγυα να περάσει στους ομίλους του Champions League και την ευκαιρία με το ταμείο ενισχυμένο από τη πρόκριση να χτυπήσει ένα καλό φορ τη τελευταία εβδομάδα των μεταγραφών. Τότε θα κάνει για πολλοστή φορά χο χο χο και αν ενδιάμεσα δεν έχει κλείσει το θέμα πολυμετοχικότητα θα το διαπραγματευτεί εκ νέου με άλλους όρους.