| Τρυφερό πόδι | Comments ]

Γιώργος Κασιμάτης (στενός συνεργάτης Ανδρέα Γ. Παπανδρέου): "[...]η σύνδεση της πολιτικής σκοπιμότητας για πρόωρες βουλευτικές εκλογές με την ψήφιση ή μη του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος." Δημήτρης Τσάτσος (πρώην ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ): "Προφανώς ένα κόμμα μπορεί να ματαιώσει μια προεδρική εκλογή. [...] Οταν όμως εκ των προτέρων δηλώσει ότι αρχικώς δεν θα ψηφίσει τον υποδεικνυόμενο από τα άλλα κόμματα πρόεδρο, για να προκληθούν εκλογές, και μετά την επίτευξη του στόχου του θα τον ψηφίσει τότε μια σοβαρή ρύθμιση του Συντάγματος γίνεται ερμηνευτικός περίγελος, καθώς περιφρονείται εξόφθαλμα το βαθύτερο νόημά της."

Τα παραπάνω δεν είναι λόγια συνταγματολόγων προσκείμενων στην κυβέρνηση. Είναι απόψεις ανθρώπων που έχουν γράψει τη δική τους, σημαντική για το κόμμα, ιστορία στο ΠΑΣΟΚ.

Ουσιαστικά, αυτό που ζητούν από τη ΜΕΔΗΠΑ* είναι να σεβαστεί το Σύνταγμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως θεσμούς.

Όμως, από ό,τι φαίνεται, στο κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πρόθεμα "παλιο-" το έχουν πρόχειρο. Από το μακαρίτη Βαγγέλα Γιαννόπουλο και το "παλιόσπιτο" που δε θα έπρεπε να ρίξει μια κυβέρνηση (τι κι αν είχε γίνει με άτοκα δάνεια από μεγαλεμπόρους όπλων) μέχρι το Γιώργο Παπακωνσταντίνου που πρόσφατα παρουσίασε αυτό το παλιόχαρτο:
ως επίσημο λογιστικό βιβλίο του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι, λοιπόν, ο εκπρόσωπος τύπου της ΜΕΔΗΠΑ* βγήκε και δήλωσε με χαρακτηριστική άνεση:
"[...]το συμφέρον της χώρας επιτάσσει, ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί το Μάρτιο, να εκλεγεί από ένα Κοινοβούλιο με νωπή λαϊκή εντολή. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο."

Θα πίστευε κανείς ότι η παραπάνω δήλωση θα εξέφραζε μία πάγια άποψη του ΠΑΣΟΚ... Ας ρίξουμε μια ματιά στις τρεις προεδρικές εκλογές που έχουν γίνει με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ:

Μάρτιος 1985: Παρά τις διαβεβαιώσεις προς τον τότε Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο ΑΓΠ αποφασίζει να προτείνει για Πρόεδρο το Χρήστο Σαρτζετάκη. Επειδή η επιλογή αυτή έφερε πολλές αντιρρήσεις και στο εσωτερικό της τότε κυβέρνησης, με δημοκρατικό και σύμφωνο με το Σύνταγμα τρόπο αποφασίζεται ότι η ψηφοφορία θα γίνει με διαφορετικού χρώματος ψηφοδέλτια (λευκά και γαλάζια) και ότι οι βουλευτές θα κάθονται στα έδρανα με γεωγραφικό διαχωρισμό. Κερασάκι στην τούρτα η συμμετοχή στην ψηφοφορία του Προέδρου της Βουλής Γιάννη Αλευρά παρά το γεγονός ότι ασκούσε προσωρινά καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την παραίτηση Καραμανλή. Όσον αφορά τη νωπή λαϊκή εντολή; Οι εκλογές έγιναν τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου - νωπή λαϊκή εντολή 3,5 ετών...

Μάρτιος 1995: Με νωπή λαϊκή εντολή 1,5 χρόνου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προτείνει και εκλέγει ως Πρόεδρο τον Κωστή Στεφανόπουλο.

Φεβρουάριος 2000: Με νωπή λαϊκή εντολή 3,5 ετών και έχοντας χάσει τις πρόσφατες Ευρωεκλογές με 3+ μονάδες (δεν ξέρω αν σας θυμίζει κάτι το σκηνικό) το ΠΑΣΟΚ επανεκλέγει τον Κωστή Στεφανόπουλο - εν μέσω κατηγοριών για κατάλυση του Συντάγματος από τη Νέα Δημοκρατία αν δεν υπερψηφίσει τον τότε Πρόεδρο.

Από τα παραπάνω προκύπτει ξεκάθαρα ότι τουλάχιστον οι 2 από τις 3 εκλογές Προέδρου της Δημοκρατίας που έγιναν από κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη σημερινή άποψη της ΜΕΔΗΠΑ*. Σύμφωνα με τη λογική του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν σχεδόν άκυρες...

Αυτό που θα ήθελε να πει πιθανότατα ο φρέσκος ευρωβουλευτής είναι αυτό που δήλωσε ευθαρσώς ο ασχολούμενος έντονα με τα θέματα Δικαιοσύνης βουλευτής Καρδίτσας Ντίνος Ρόβλιας: "το εθνικό συμφέρον βρίσκεται πάνω από το σύνταγμα".

Συγχωρέστε με αν όπου βλέπω "εθνικό" εγώ διαβάζω "κομματικό"... Τόσο η ιστορία όσο και οι απόψεις των κ.κ. Κασιμάτη και Τσάτσου αυτό μου δείχνουν...

*ΜΕΔΗΠΑ: Στις εθνικές εκλογές του 2004 ο ΓΑΠ όποτε αναφερόταν στο κόμμα που τον είχε εκλέξει με 97+% πρόεδρό του, δεν χρησιμοποιούσε ποτέ το αρκτικόλεξο ΠΑΣΟΚ, αλλά το χαρακτηρισμό ΜΕγάλη ΔΗμοκρατική ΠΑράταξη...

ΥΓ.
Γιάννης Ραγκούσης 3/9/08 σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: "Και λέμε πολύ απλά, φανταστείτε, αφού έτσι μεταχειρίζονται το Σύνταγμα της χώρας, πώς μεταχειρίζονται τον Έλληνα πολίτη." Τα λόγια είναι περιττά...

ΥΓ2. Στο κενό που υπάρχει στον τίτλο διαλέξτε εσείς ποιο σύμφωνο ταιριάζει καλύτερα. Έχετε αρκετές επιλογές...