Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια

  • Θα ακυρώσετε την εκτροπή του Αχελώου; Ρωτάει ο πρωθυπουργός τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Είναι η στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να σκεφθεί γρήγορα και να αποφασίσει τί μετράει περισσότερο. Απαντάει ότι ποτέ δεν είπε να σταματήσει το έργο και κάτι περί επαναξιολόγησης του χειρισμού των υδάτινων πόρων. "Από εκεί και πέρα οι ανάγκες που έχει η Θεσσαλία είναι ανάγκες που πρέπει να υπηρετήσουμε". Συμπέρασμα; α) Οικολογικές ψήφοι: 5 βαθμοί β) Συνέπεια στην οικολογική ευαισθησία: 2 βαθμοί γ) Ψήφοι Θεσσαλίας: 8 βαθμοί. Έτσι, επειδή οι δεξιοί δεν ασχολούνται πολύ με τις πρασινάδες και επειδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει πρωθυπουργός, ένα έργο που εξαγγέλθηκε το 1983 με σκοπό να ενισχύσει την αγροτική παραγωγή, θα ολοκληρωθεί το 2010 και θα ποτίσει το Θεσσαλικό κάμπο ώστε να συνεχισθεί η καλλιέργεια του βαμβακιού για την κατάργηση της οποίας οι Έλληνες αγρότες λαμβάνουν επιδοτήσεις από την Ε.Ε. εδώ και χρόνια. Βραβείο περιβάλλοντος στον αρμόδιο υπουργό και επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της Ν.Δ.


  • Γιατί αρνηθήκατε την πρότασή μας για μείωση του Φ.Π.Α. στα είδη πρώτης ανάγκης και αντίστοιχη αύξησή του στα άλλα; Η γ.γ. του Κ.Κ.Ε. αποδεικνύει ότι το κόμμα στο οποίο ανήκει, όταν δεν εμμένει στον ξύλινο λόγο της άρνησης των πάντων μπορεί να παράξει πολιτική και να φέρει σε δύσκολη θέση τον αρχηγό του κατ' όνομα φιλελευθέρου κόμματος στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σκέπτεται για λίγο το τέλος ταξινόμησης των αυτοκινήτων που πάγωσε για να τονώσει την αγορά, την απόσυρση κλιματιστικών και τις έκτακτες εισφορές και μάλλον μέσα του χαμογελάει με το παράδοξο. Απαντάει για τις μεγάλες ανάγκες του κράτους σε χρήματα κι ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Συμπέρασμα; α) "Παραδέχεσαι ότι το επιχείρημα του άλλου είναι βάσιμο, ότι δεν το είχες σκεφθεί κι ότι θα το μελετήσεις": 1 βαθμός β) "Απαντάς ό,τι να' ναι μόνο και μόνο για να δείξεις ότι το είχες σκεφθεί κι εσύ και το απέρριψες": 4 βαθμοί. Μάλλον το απεχθάνεται, αλλά 2 πειράματα στην ίδια εκλογική αναμέτρηση είναι πάρα πολλά. Άλλο να λες ότι τα πράγματα είναι δύσκολα κι άλλο να παραδέχεσαι ότι μια μάλλον λογική ιδέα δεν πέρασε από το μυαλό του φωτεινού παντογνώστη που οφείλει να είναι ο εκάστοτε πρωθυπουργός της Μπανανίας (Κ. Μητσοτάκης).


  • Για τον Αλέξη Τσίπρα το debate θα είχε πάει περίφημα αν δεν είχε μεσολαβήσει η κουβέντα για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου. Για άλλη μια φορά δε θέλησε απερίφραστα να καταδικάσει τους βανδάλους που κατέκαψαν το κέντρο της Αθήνας και αμέσως μετά να θυμίσει ότι αυτά προκλήθηκαν από το θάνατο ενός νέου ανθρώπου στο κέντρο της πρωτεύουσας κράτους μέλους της Ε.Ε. εν έτει 2008. Έχασε μεγάλη ευκαιρία να βάλει στη θέση του απολογουμένου αυτούς που από την αρχή έπρεπε να είναι εκεί. α) Ψήφοι "μαχητικής" αριστεράς: 4 βαθμοί, β) Ψήφοι "πεφωτισμένης" αριστεράς: 2 βαθμοί. Κατά τα άλλα, η ερώτηση περί stage στον πρωθυπουργό, μάλλον κερδίζει το βραβείο της καλύτερης σε αυτές τις εκλογές. Αυτό, γιατί αφ' ενός απεδείχθη ότι οι διορισμοί της τελευταίας στιγμής δεν έγιναν για να μη χαθούν τα κονδύλια της Ε.Ε., αφ' ετέρου γιατί κατέδειξε τον τρόπο που αντιμετωπίζουν όλες οι κυβερνήσεις την Ε.Ε. μέχρι και σήμερα. Αν υπάρχει κονδύλι για την προστασία του μπλε πιγκουίνου, εμείς εδώ θα βρούμε πιγκουίνους και θα τους βάψουμε μπλε μόνο και μόνο για να τονώσουμε τον σκληρά δοκιμαζόμενο κλάδο των πιγκουινοτρόφων.

  • Γ. Καρατζαφέρης. Αποκαλύπτομαι! α) Ψήφοι εκκλησίας: 6 βαθμοί β) Συνέπεια: 7 βαθμοί. Δεν μπορείς παρά να βγάλεις το καπέλλο στον άνθρωπο που όλοι τον κατηγορούν για λαϊκιστή και τελικά είναι ο μόνος που δυσκολεύεται να πάρει πίσω παλαιότερες δηλώσεις του για να ικανοποιήσει μια συγκεκριμένη δεξαμενή ψήφων. Ακόμη κι αν δεν τα εννοεί τα περί εκκλησιαστικής περιουσίας, το παιγνίδι της επικοινωνίας το ξέρει πολύ καλά.

  • Παιγνίδι επικοινωνίας πήγε να παίξει κι ο Ν. Χρυσόγελος με το βαζάκι λάσπη που ενεφάνισε στο τέλος του debate. Οπουδήποτε ανά την υφήλιο, θα είχε κάνει αίσθηση. Στη χώρα που δυσκόλεψε τον Απ. Παύλο στο κήρυγμά του, η "μαρμελάδα" έγινε ανέκδοτο.

Για το τέλος, δύο συμβουλές προς τους επικοινωνιολόγους του πρωθυπουργού, από έναν παρατηρητικό νέο. α) Στο πρώτο debate έβλεπαν όλοι και κανείς δεν περίμενε κατά μέτωπον επίθεση. " Όταν φυλάς το μπιφτέκι για το τέλος και δεν είσαι δεκάχρονος, τo πιθανότερο είναι να φουσκώσεις με τις πατάτες." (William) β) Με τη μορφή που είχε το δεύτερο debate, είναι αφελές να επιτίθεσαι στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σου γιατί εκεί θα στηριχθεί ο άλλος αν θέλει να αποφύγει σαφή απάντηση. " Δος μοι πα στω και ταν γαν κινάσω" (Αρχιμήδης)

Μεγάλο μπράβο στον Γ. Παπανδρέου. Αν τελικά γίνει πρωθυπουργός, δε θα είναι επειδή κρύφθηκε, αλλά επειδή έπαιξε το παιγνίδι μέχρι τέλους. Ό,τι και να πει κανείς γι' αυτόν, τον τίτλο του sportsman δεν μπορεί να του τον αρνηθεί.

Σχόλια

Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Αυτά που παίρνεις William πραγματικά πρέπει να τα μοιραστείς και με άλλους. Πρέπει να είσαι ο μοναδικός άνθρωπος στο πλανήτη που εντυπωσιάστηκες από την απάντηση του Παπανδρέου για τον Αχελώο, τη στιγμή μάλιστα που κρύφτηκε και δεν απάντησε και όταν έφαγε τη κατραπακιά το απάντησε σε άλλη θεματική κατηγορία.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
"Όταν φυλάς το μπιφτέκι για το τέλος και δεν είσαι δεκάχρονος, τo πιθανότερο είναι να φουσκώσεις με τις πατάτες."


Α...αχ! θυμάμαι τα χρόνια που πηγαίναμε Goody's στο μπαλκόνι!!!
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Όσο για το μπιφτέκι, δεν έχετε πάει για φαϊ με το Τρυφερό Πόδι νομίζω. Τρώει τα γύρω, γύρω (συμπεριλαμβανόμενων και των ορεκτικών των δίπλα τραπεζιών) και μετά απολαμβάνει τελευταίο το μπιφτέκι, τη μπριζόλα κλπ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το θέμα της εκτροπής του Αχελώου δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακού τύπου ερωταπαντήσεις...τέσσερις φορές έχει ακυρωθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας...ο Καραμανλής δεν το γνωρίζει όταν θέτει τέτοιου τύπου..εύστοχες ερωτήσεις...προφανώς εντάσσεται στη λογική Σουφλιά...χτίστε χτίστε...όλο και κάποιο πράσινο θα μείνει...
Ο χρήστης William Dalton είπε…
Δεν εντυπωσιάσθηκα καθόλου. Ήμουν σίγουρος ότι μπροστά στις ψήφους από τη Θεσσαλία η οικολογία πάει περίπατο. Όσο για την εκτροπή είναι ενδεικτική του επιπέδου μας. Την εξήγγειλε ο Αντρέας το '83 κι έγινε ταυτόχρονα ο μάγος της φυλής που θα στρίψει τα νερά κι ο Ευρωπαίος ηγέτης που θα έκανε ένα έργο συμβολικό για τις δυνατότητες της χώρας. Τελικά, 26 χρόνια μετά κανείς δεν έχει το κουράγιο να πει όχι στον "περήφανο" αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας. Ο ανώνυμος 2 έχει δίκιο. Να συμπληρώσω ότι κάθε ακύρωση από το ΣτΕ δημιουργεί και ένα καινούριο νόμο που ψηφίζεται μόνο και μόνο για να ξεπεραστεί ο σκόπελος.

Ο ανώνυμος 1 έχει επίσης δίκιο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
και για να θεσω ενα ερώτημα για εσας τους Daltons...

Σήμερα οδηγώντας προς την δουλειά, είδα ένα πανό κάποιου από τα μικρά κόμματα που έλεγε για ασυμβίβαστο μεταξύ των ιδιοτήτων βουλευτή και υπουργού.

Ποιά είναι η γνώμη σας κύριοι/ες?
και γιατί?
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Διαφωνώ με το ασυμβίβαστο για αρκετούς λόγους. Σίγουρα ακούγεται όμορφο να υπάρχει ασυμβίβαστο υπάρχουν όμως δεδομένες δυσκολίες.

Ο Υπουργικός θώκος είναι πολιτική θέση. Απευθύνεται σε πολιτικά πρόσωπα. Στη παρούσα φάση και με τη δεδομένη συνταγματική δομή δεν έχουμε ανεξάρτητη νομοθετική βουλή και ανεξάρτητη κυβερνητική.

Άρα σε περίπτωση που ορίσουμε τις δύο έννοιες ασυμβίβαστες θα περιοριστεί σημαντικά η δεξαμενή πολιτικών να καθίσουν στις κυβερνητικές θέσεις. Οι εν δυνάμει υπουργοί δεν θα θέλουν να κατεβούν υποψήφιοι βουλευτές κ.ο.κ.

Οπότε το υφιστάμενο σύστημα με τις όποιες στρεβλώσεις του, το θεωρώ καλύτερο.

Από εκεί και πέρα εκτιμώ ότι υπάρχουν άλλα μέσα για βελτίωση του συστήματος. Όσο περνάνε τα χρόνια π.χ. αισθάνομαι ότι κάτι που μπορεί να κάνει καλό στη πολιτική ζωή και στο περιορισμό των πελατειακών σχέσεων με τος υπουργούς-βουλευτές είναι η κατάργηση του σταυρού προτίμησης. Είναι όμως περιορισμός της δημοκρατίας από όποια σκοπιά και αν το δει κανείς.

Ένα άλλο μέσο είναι η γενναία κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Είναι γελοίο να υπάρχει εκλογική περιφέρεια όπως η Β΄ ΑΘήνας που περιλαμβάνει την Εκάλη και την Αγία Βαρβάρα, τη Γλυφάδα και το Καματερό. Υπάρχει σχέση στις ανάγκες των περιοχών αυτών και κατ' επέκταση στα θέλω και τα πρέπει των πολιτών; Αν γίνει ορθολογική κατάτμηση θα αποκτήσουμε και πιο αποτελεσματικούς βουλευτές.
Ο χρήστης Jack Dalton είπε…
Ας μιλήσω για μια φορά σοβαρά.
Διαφωνώ με το ασυμβίβαστο για πολλούς λόγους, με κυριότερο όμως τον εξής: Με τη λογική ότι υπουργοί συνήθως γίνονται οι ικανότεροι βουλευτές, αν υποθέσουμε ότι μια εκλογική αναμέτρηση είναι... ντέρμπι και τα δύο κορυφαία κόμματα, δεν "κατεβάσουν" τα βαριά χαρτιά τους, με σκοπό αυτά να υπουργοποιηθούν σε περίπτωση νίκης, τότε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και ο λαός γενικότερα) να στερηθεί τα πιο ικανά στελέχη. Ποιός το επιθυμεί αυτό;

Οσον αφορά στο σταυρό προτίμησης που αναφέρει ο Joe, θα είναι έγκλημα αν καταργηθεί, διότι σ' εκείνη την περίπτωση, τίθεται μέγιστο ζήτημα δημοκρατίας. Αν ο λαός δεν μπορεί να εκλέξει τους αντιπροσώπους του, αλλά είναι υποχρεωμένος απλά να επιλέξει το καλύτερο... πακετό, τότε χαθήκαμε. Το πρόβλημα της πελατειακής σχέσης, πρέπει να λυθεί διαφορετικά (και σε αυτό οφείλουμε να συμπράξουμε άπαντες, διότι ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως φταίμε) και όχι να μπούμε στη λογική "πονάει χέρι, κόψει χέρι".
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Jack, υπενθυμίζω ότι ο σταυρός προτίμησης είχε καταργηθεί. Δεν υφίστατο τη δεκαετία του 80. Γενικά σηκώνει πολύ κουβέντα. Είναι όπως λες και εσύ αντιδημοκρατικό. Καταλήγω ότι το καλύτερο μέτρο είναι η κατάτμηση των περιφερειών σε μικρές μονοεδρικές.
Ο χρήστης Jack Dalton είπε…
Αν εμείς δεν αλλάξουμε νοοτροπία, το μόνο που θα γίνει με οποιαδήποτε ρύθμιση, είναι ν'ανακαλύψουμε νέους, (και ίσως)πιο εμνευσμένους τρόπους να επωφελούμαστε. Δυστυχώς, όλοι την πάρτη τους κοιτάνε
Ο χρήστης Athamus είπε…
JOE & JACK!

Το θέμα με το οποίο προβληματίζεστε, μάλλον χρεαζεται περισσότερη αναλυση.

Αν αναφέρεστε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ
σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, να προσθέσω απλως, οτι είναι ένας συνδυασμός λίστας, σταυρού και μονοεδρικών περιφερειών με αναλογική πλειοψηφική εκλογή.
Επιγραμματικα αναφερω οτι αυτο σημαινει: Θα επιλεγουμε με λιστα το ΚΟΜΜΑ της προτιμησης μας και ΜΕ ΣΤΑΥΡΟ τον υποψηφιο που θελουμε.(ανεξαρτητως σε ποιο κομμα ανηκει ο υποψηφιος!)

Ειναι αν θελετε ενας συδυασμος αμερικανικου και γερμανικου μοντελου. Προσωπικα το θεωρω ιδανικο συστημα διαφανειας και ανεξαρτησιας.
Το ερωτημα ειναι αν θα μπορεσει να εφαρμοστει στην πραξη λογω του οτι η κοινωνια μας, δεν ειναι οσο θα επρεπε ωριμη να δεχτει μια τοσο μεγαλη αλλαγη.
Μελετηστε το...
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Athamus,

Κουβεντούλα κάνουμε στο χαλαρό δεν κάνουμε ενδελεχή ανάλυση. Μετεκλογικά ευχαρίστως την κάνουμε και αυτή.

Όσον αφορά το σύστημα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ έχει μία βάση αλλά και αυτό σχετικό είναι. Όπως λέει ο Jack, ο ¨Ελληνας είναι πολυμήχανος και θα βρει τρόπο να το μετατρέψει και αυτό σε πελατειακό.

Για παράδειγμα τη δεκαετία του 80 με τη λίστα και όχι σταυρό είχαμε τα κομματικά ρουσφέτια ευρείας κλίμακας. Τη δεκαετία του 90 είχαμε ντεμί κατάσταση 50% κομματικά 50% βουλευτικά. Τη δεκαετία του 2000 είμαστε στο φουλ βουλευτικά ρουσφέτια με ελάχιστα κομματικά. Οπότε είμαστε ευέλικτοι, αρκεί να γίνει το ρουσφέτι μας :)


Προσωπικά είμαι υπέρ των πολλών μονοεδρικών. Εκτιμώ ότι ίσως είναι καλύτερα έτσι. Αλλά και πάλι εκφράζω προσωπική άποψη.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εν πρώτοις η λίστα εφαρμόστηκε μόνο μία φορά στη δεκαετία του 80 και συγκεκριμένα το 1985. Δεν εφαρμόστηκε ούτε το 1981, ούτε το 1989, 1990. Δεύτερον: το θέμα δεν είναι απλώς τα ρουσφέτια..τα οποία και τα δύο κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των πελατειακών σχέσεων φρόντισαν να καλλιεργήσουν...είναι αν οι υποψήφιοι ιδίως στη Β΄Αθηνών για να εκλεγούν χρειάζονται λόγω του υπάρχοντος συστήματος ένα σκασμό λεφτά τα οποία τους τα χώνουν κάτω από το τραπέζι επιχειρηματίες με σκοπό να εξυπηρετηθούν στη συνέχεια...είναι επίσης η διαπλοκή ΜΜΕ με πολιτικούς τους οποίους υπερπροβάλλουν σε βάρος άλλων...η πρόταση για σμίκρυνση των εκλογικών περιφερειών και αλλαγη του εκλογικού νόμου προς την κατεύθυνση που λέει το ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα όπλα για να καταπολεμηθεί η διαπλοκή..και είναι προς την σωστή κατεύθυνση...δυστυχώς η ΝΔ στο θέμα εκτός από τις φανφάρες του κ. Καραμανλή στο Μπαϊρακτάρη δεν κατέφερε κάτι σοβαρό....για να δούμε τους καινούριους
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Ανώνυμε κακώς το τοποθετείς σε επίπεδο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Είναι συνολικά πολιτικό.

Προσωπικά με ενοχλεί αφάνταστα το πανηγύρι που γίνεται στα βουλευτικά γραφεία με μεγάλη ευθύνη των ψηφοφόρων με τους μετακινούμενους από κόμμα σε κόμμα και από βουλευτή σε βουλευτή τύπους που ανάλογα με τη περίσταση και το μέγεθος του ρουσφετιού επιλέγουν. Και επειδή δύναμαι να γνωρίζω πρόσωπα και καταστάσεις δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί το μέγεθος της ξεφτίλας.

Αυτό που λες για τα χρήματα ισχύει. Όμως δεν είναι μόνο οι προεκλογικές ανάγκες που κάνουν τον βουλευτή "εύκολο" στην λήψη χρημάτων κάτω από το τραπέζι. Η κατάτμηση σε μικρές μονοεδρικές το λύνει θεωρητικά αυτό. Όπως το λύνει και η αναθεώρηση των εκλογικών κανόνων περί χορηγιών.

Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει ο ψηφοφόρος και η ανάγκη που τον οδηγεί να "ανταλλάξει" τη ψήφο του με ένα ρουσφέτι. Όταν ως λαός γίνουμε περισσότερο αποστασιοποιημένοι θα αποκτήσουμε και καλύτερη κριτική ικανότητα και μεγαλύτερη ευελιξία στην εκλογική μας συμπεριφορά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Επειδή είναι συνολικά πολιτικό είναι ΚΑΙ θέμα ΝΔ -ΠΑΣΟΚ, που ως κόμματα εξουσίας κυβέρνησαν τον τόπο 35 χρόνια τώρα και έχουν συνολικά το 80% των ψήφων. Μάλλον δεν κατάλαβες λοιπόν...Κατά τα λοιπά έχεις ένα πρόβλημα προσέγγισης: το πελατειακό σύστημα δεν δημιουργήθηκε με ευθύνη των ψηφοφόρων..ή νομίζεις ότι ο κόσμος έχει τη διάθεση να εξευτελίζεται; όπως επισημαίνεις....το πελατειακό σύστημα δημιουργείται με ευθύνη των κομματικών μηχανισμών, αναπαράγεται από αυτούς και τελικά καταλήγει να γίνει τμήμα της συνείδησης και του τροπου του σκέπτεσθαι πολλών από τους ψηφοφόρους...Αντί λοιπόν να περιγράφουμε καταστάσεις καλόν είναι να τις κατανοήσουμε πρώτα και αφού αποδώσουμε ευθύνες να δούμε με ποιούς τρόπους μπορούμε να πάρουμε μέτρα και ποιά..οι ευχές του τύπου "όταν ως λαός αποκτήσουμε μεγαλύτερη κριτική ικανότητα..." κλπ. δεν λένε απολύτως τίποτε.....
ΥΓ Προφανώς και δεν είναι μόνο οι προεκλογικές δαπάνες ο μόνος λόγος για να αλλοτριωθει η συνείδηση ενός βουλευτή..ούτε κάτι τέτοιο είπα...σίγουρα όμως αυτές είναι ένας από τους λόγους που εμποδίζει ανθρώπους χωρίς όνομα και προσβάσεις να εκτεθούν στις εκλογές
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
by the way...

εσεις που το ψαχνετε και ξερετε...

(συμφωνα με τις εξαγγελίες ΠΑΣΟΚ), Τα κέρδη απο τόκους αποταμιευτικών λογαριασμών, προθεσμιακών κ.τ.λ θα μπαίνουν και αυτά στην ενιαία κλίμακα?
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Ξεκινώ από το τελευταίο ερώτημα. Κανένας δεν ξέρει. Το ΠΑΣΟΚ μιλάει απλά για δίκαιο φορολογικό σύστημα και δεν συγκεκριμενοποιεί τίποτα. Οπότε μπορείς να υποθέσεις ότι θέλεις.

Όσον αφορά το πολιτικό σύστημα και τη σχέση βουλευτή-πολίτη.

Υπάρχει διαφορά προσέγγισης στο θέμα του ποιος φταίει για την πελατειακή σχέση. Εγώ ξεκινώ από την παραδοχή ότι ο ψηφοφόρος έχει τη δύναμη. Αυτός επιλέγει και αυτός αποφασίζει γιατί να ψηφίσει κάποιο κόμμα ή κάποιο βουλευτή.

Χρησιμοποιώ αν θέλεις και ακραίο παράδειγμα. Φταίει ο βουλευτής που η κυρία Κούλα πάει στο γραφείο του και του ζητάει μετάταξη ή ευνοϊκή μετάθεση για το φυντάνι της που θα πάει 9 μήνες στρατό; Όχι δεν είναι και θέμα ζωής η θανάτου να πηγαίνεις και να ξεπουλάς τη ψήφο σου για τη θητεία του κανακάρη σου. Ο βουλευτής ξέρει ότι αν δεν το κάνει θα πάει άκλαυτος και θα τον βρίζει η κυρία Κούλα, ο άντρας της, ο γιος της ο πολεμιστής και πιθανώς και η γκόμενα του γιου της. Οπότε για εμένα φταίει πρώτα αυτός που πάει και απαιτεί το ρουσφέτι και μετά ο βουλευτής. Κατανοώ βέβαια και την αγωνία κάποιου να βρει μία δουλειά αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι μία αισχρή συναλλαγή.

Μπορώ επίσης να σε διαβεβαιώσω -από προσωπική πείρα - για ανθρώπους που κατεβαίνουν για τη πλάκα τους και δεν πιστεύουν στην πολιτική των ρουσφετιών και δέχονται επιθέσεις πολιτών να τους βοηθήσουν με αντάλλαγμα τη ψήφο τους. Αντιλαμβάνομαι την απόγνωση του πολίτη αλλά συνεχίζει το γεγονός να είναι γελοίο.

Για το τέλος φύλαξα το καλύτερο. Είχα κάποτε μία φιλική συζήτηση με το Β. Πολύδωρα. Εξιστορούσε το παρακάτω σκηνικό που διαδραματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 90. Είχε πάει σε μία εκδήλωση (σε μη εκλογική περίοδο). Το θέμα ήταν το ήθος στη πολιτική. Έβγαλε ένα παθιασμένο λόγο για την ανάγκη κατάργησης των ρουσφετιών και της επαναφοράς στη πολιτική των αξιών κλπ. Το ακροατήριο τον αποθέωσε και φώναζε πες τα μεγάλε και τέτοια. Με το πέρας της διαδικασίας και περνώντας ανάμεσα στο κόσμο για να χαιρετίσει το ίδιο ακροατήριο του έβαλε στις τσέπες του σακακιού του 240 χαρτάκια με αιτήματα για ρουσφέτια. Σε σύνολο 350 παρευρισκομένων...

Πιστεύω ότι το τελευταίο σκηνικό τα λέει όλα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
φίλε μου Joe, γιατί νομίζεις ότι διαβάζουμε το blog σου???
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Κατά αρχάς δεν είναι δικό μου είναι τη συμμορίας. Όλοι συνεισφέρουμε και κάτι απλά εγώ λόγω του ότι είμαι tech friendly βοηθάω και στο τεχνικό κομμάτι.

Από εκεί και πέρα ελπίζω να το διαβάζει κάποιος επειδή έχουμε 4-5 πράγματα να πούμε με πολυσυλλεκτικότητα όσων αφορά τις πολιτικές μας και ιδεολογικές μας καταβολές που σημαίνει ότι στον ίδιο χώρο θα διαβάσει κανείς όλες τις πλευρές μιας θέσης.

Άλλωστε η σκέψη μας ήταν ανέκαθεν να γράφουμε κείμενα να εκθέτουμε και να ανταλλάζουμε απόψεις με τους αναγνώστες μας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγαπητέ Joe...δεν βλεπεις το δάσος και μένεις στο δέντρο...οι υποτιθεμενοι "κακοί" πολίτες που ζητούν ρουσφέτια τα ζητούν γιατί τα κόμματα και οι πολιτικές τους καλλιεργούν το ρουσφέτι και "γνέφουν" στον κόσμο ότι τα πάντα γίνονται...φυσικά και ο πολίτης θα ζητήσει ρουσφέτι όταν του λένε (ή όταν υπονοούν) ότι θα εξυπηρετηθεί παράνομα....όταν οι πολιτικές και τα δικά μας "γαλάζια" -και κατά το παρελθόν "πράσινα" παιδιά- χρηζουν αποκαταστάσεως!!! Αν κεντρικά τα κόμματα και η εκάστοτε κυβέρνηση δεν αλλάξουν γραμμή ο πολίτης θα συνεχίσει να ζητάει "τακτοποίηση".!!!..και είναι και λογικό: ηλίθιος είναι ο άλλος να μην ζητήσει όταν ξέρει ή όταν αμέσως ή εμμέσως του λενε οτι θα βολευτεί να μην πάει...τι είναι λοιπόν αυτά που λες;;;; ότι "ο πολίτης έχει δύναμη" κλπ λπ....σοβαρολογείς;;;;;; τι δύναμη έχει;;; τη δύναμη να μην ζητήσει το ρουσφέτι το οποίο δεκαετίες πελατειακού κράτους και ποιλιτικών του το έχουν κάνει δεύτερη φύση;;;
Και μια και μιλάς με παραδείγματα και επειδή ξέρω και εγώ πρόσωπα και καταστάσεις: ολόκληρο μηχανισμο έχει οργανώσει ο Βαγγέλης Μειμαρακης για τα ρουσφέτια φαντάρων στο Υπουργείο Άμυνας...μήπως θέλεις να ακούσεις για τον Παυλόπουλο;;; που όταν το ΠΑΣΟΚ έλεγε "τελος" στη μονιμοποίηση συμβασιούχων αφού το απαγορεύει το Σύνταγμα αυτός έκλεινε το μάτι ότι θα τους μονιμοποιήσει όλους!!!...και όταν έγινε υπουργος θέσπισε τη γαλάζια συνέντευξη, προέβη σε όργιο προσλήψεων νέων συμβασιούχων...άσε τις επιλογές διευθυντών στη Δημόσια Διοίκηση...πως λοιπόν να μην απαξιωθεί το ΑΣΕΠ...όλοι πιστεύουν ότι όλα γίνονται και ..ευλόγως ζητούν τακτοποιηση!
Όσο για τον φίλο σου το Πολύδωρα θυμίζω τις δηλώσεις του το 2004 περί απολύσεων..που του στοίχισαν το Υπουργείο...όπως επίσης και τους κομματικούς διορισμούς στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και τα κατάντια της Ηλείας πριν από 2 χρόνια....άσε λοιπόν τα περί ευθύνης των ψηφοφόρων..προφανως και έχουμε όλοι τις ευθύνες μας...αλλά εκείνες που μας αναλογούν....και το πελατειακό κράτος δεν το δημιούργησαν οι πολίτες..αλλά οι μηχανισμοί των κομμάτων και οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνώντων!!!
Ο χρήστης antikeri είπε…
Το ρουσφέτι είναι πράγματι απόρροια του πελατειακού κράτους, το οποίο συντήρησαν και τα δύο μεγάλα κόμματα. Και μια και στην εξουσία είναι (ακόμη) η ΝΔ καλό θα ήταν θα εξετάζαμε τι έκανε ή τι δεν έκανε για να το αντιμετωπίσει. Κατά τη γνώμη μου δεν έκανε τίποτα...φαινόμενα δε συναλλαγής θα δούμε και επί ΠΑΣΟΚ (όπως είδαμε και πιο παλιά). Όσο τα κόμματα εξουσίας συντηρούν το πελατειακό κράτος τόσο ο πολίτης θα επιμένει για ρουσφέτια...και βέβαια θα την πληρώνουν όσοι καθαροί πολιτικοί δεν επιθυμούν να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία....το ίδιο ισχύει και για τη διαφθορά...προφανώς ο κόσμος που δωροδοκεί για να εξυπηρετηθεί από τη δημόσια διοίκηση (εφορίες, πολεοδομίες κλπ.) έχει τις ευθύνες του. Η διαφθορά όμως καλλιεργειται από την εξουσία και τους θεσμούς..και δεν μπορεί να αποδίδεις ευθύνες στους πολίτες, όταν το παχνίδι είναι στημένο άνωθεν..αντίθετα θα έπρεπε να κάνεις κριτική στους θεσμούς και στις πολιτικές..προεχόντως σε αυτούς...Και σε όσους τους υπηρετούν τόσα χρόνια..Αν πάντως άλλαζε κάτι και οι πολιτικές υπηρετούσαν την αξιοκρατία και τη διαφάνεια τότε είμαι βέβαιος ότι όλο και περισσότεροι πολίτες, τους οποίους οικτίρεις αυτή τη στιγμή, θα έβγαιναν από το φαύλο κύκλο του ρουσφετιού και της διαφθοράς.
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Είπαμε έχουμε διαφορετική οπτική γωνία. Η απόφαση για κατάργηση ρουσφετιών από ένα κόμμα θα σημάνει και την αυτόματη καταβαράθρωση του στις εκλογές επειδή οι πολίτες δεν θα τους ψηφίσουν. Επιμένω στη θέση μου ότι το ρουσφέτι πρώτα πάει και το απαιτεί ο πολίτης και αν δεν του το κάνει ο πολιτικός τον βρίζει και τον μαυρίζει.

Επειδή λοιπόν ο πολιτικός θα κάνει 1000 ρουσφέτια θα πάρει 8000 σταυρούς και αυτός που θα μιλήσει σε 8000 ανθρώπους μεμονωμένα για τα οράματα και τις βλέψεις του για την πολιτική και το κόσμο θα πάρει με το ζόρι 1000 σταυρούς μάλλον φταίει ο πολίτης που επιλέγει να "πουλάει" τη ψήφο του και όχι να τη δίνει στον ικανό.
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Όσο για το Πολύδωρα δεν έκρινα την ικανότητα του, απλά ανέφερα μία πολύ διδακτική ιστορία.

Οι πολίτες της χώρας κατηγορούν τα ΘΑ και τα ρουσφέτια όμως δεν έχουν καμία διάθεση να σταματήσουν να τα ζητάνε.

Εγώ δεν οικτίρω κανένα. Απλά θεωρώ ότι το δούνε και λαβείν ξεκινάει αυτόν που το ζητάει και όχι από αυτόν που έχει διάθεση να το κάνει.

Το πως και το γιατί είμαστε σε αυτή τη φάση είναι συνολικό κοινωνικοπολιτικό ζήτημα που δεν είμαι αρμόδιος να αναλύσω. Όμως πιστεύω ακράδαντα ότι ο πολιτικός που θα δημιουργήσει 10000 θέσεις εργασίας θα πάρει λιγότερες ψήφους από αυτόν που θα κάνει 2000 μετατάξεις.

Και το παραπάνω είναι η μεγάλη απογοήτευση του πολιτικού συστήματος. Ότι τελικά οι πολίτες έμαθαν ή τους έμαθαν να είναι δέσμιοι της εξυπηρέτησης και του ρουσφετιού.
Ο χρήστης antikeri είπε…
Πολύ φοβάμαι ότι η λογική σου είναι βαθιά συντηρητική...με τη λογική αυτη δεν πρέπει να γίνουν τομές για την Ελλάδα...και να αλλάξουν οι πολιτικές που για δεκαετίες μας καταδυναστεύουν..λόγω του πολιτικού κόστους που συνεπάγονται...αυτό όμως εκφράζει μια Ελλάδα άτολμη, μίζερη, και φοβική....και όχι μια άλλη Ελλάδα....που αξίζει μια καλύτερη τύχη.
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Για το τέλος. Η ελπίδα μου ότι κάποιος κάπου κάποτε θα φέρει την καινούρια νοοτροπία υπάρχει. Απλά η ενασχόληση μου με τα πολιτικά με έκανε να μάθω ότι οι ιδεολόγοι είναι λίγοι και συντριπτική μειοψηφία.

Εύχομαι και ελπίζω ότι κάποτε ο Έλληνας πολίτης θα αποκτήσει καλύτερη παιδεία, καλύτερη νοοτροπία και θα προσπαθήσει να αλλάξει τη μοίρα του.
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
antikeri... Άλλο συντηρητικές και άλλο ρεαλιστικές. Οι θέσεις μου είναι αποτέλεσμα της παρατήρησης και όχι τα πιστεύω μου και τα θέλω μου.

Όμως πίστεψε με για να αλλάξει η νοοτροπία πρέπει να βγει μία φουρνιά που δεν θα έχει προλάβει να την κακομάθει η οικογένεια της και ο κοινωνικός της περίγυρος. Διότι από εκεί ξεκινάει το κακό.
Ο χρήστης antikeri είπε…
Δεν είναι θεωρία και «ιδεολογία» η αντιμετώπιση του πελατειακού συστήματος. Είναι μεν κάτι δύσκολο είναι όμως και κάτι απολύτως πρακτικό που υπηρετείται με συγκεκριμένα μέτρα….αντί λοιπόν για ευχές αναφορικά με τον Έλληνα εγώ εύχομαι να αλλάξουν οι πολιτικές των κομμάτων...αναφορικά με τη ΝΔ, στην οποία πιστεύεις, σου εύχομαι καλό αγώνα...αν και δύσκολα αλλάζει η συντηρητική παράταξη προς το καλύτερο όπως έδειξε και η πενταετία της στην εξουσία...ελπίζω το ίδιο να κάνουν και όσοι υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ....όχι για το καλό των κομμάτων τους…. αλλά για το καλό του τόπου μας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το πελατειακό σύστημα δεν είναι θέμα οικογενειακών αξιών..είναι πολιτικό ζήτημα...και αν καλλιεργείται η νοοτροπία αυτή στις οικογένειες αυτό είναι απόρροια πολιτικών που ασκήθηκαν και ασκούνται...ο ρεαλισμός λέει λοιπόν ότι ανεξάρτητα από πολιτικό κόστος πρέπει να αλλάξουμε...διαφορετικά η μπάλα θα μας πάρει όλους..ιδεολόγους, ρεαλιστες και μη..
Ο χρήστης sandybell είπε…
Από την επισκόπηση τύπου της Deutsche Welle.

Ακόμη ένα στοιχείο που σηματοδοτεί την επερχόμενη αλλαγή στην κυβερνητική εξουσία στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ κατακλύζονται από χιλιάδες ενδιαφερόμενους που θέλουν να γίνουν μέλη του.

Μόνον τις τελευταίες 3 εβδομάδες έχουν γίνει 10 χιλιάδες νέες εγγραφές μελών. Και τα έσοδα ύψους 1,5 εκατομμυρίου θα κάνουν ασφαλώς καλό στον προεκλογικό αγώνα.»

Στο σημείο αυτό ο αρθρογράφος εξηγεί στους Γερμανούς αναγνώστες ότι πολλά από τα νέα μέλη περιμένουν συγκεκριμένα ανταλλάγματα:

«Στην Ελλάδα η σωστή κομματική ταυτότητα μπορεί να σου αποφέρει μια σίγουρη θέση εργασίας στο δημόσιο ή και μια αποδοτική ανάθεση δημοσίου έργου. Αλλά ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν κομματική ταυτότητα έχουν κάποιο άλλο όπλο στο χέρι, το σταυρό προτίμησης, που αποφασίζει ποιοί από τους υποψηφίους ανεβαίνουν προς τα επάνω στη λίστα και γίνονται βουλευτές. Για το σταυρό οι υποψήφιοι αγωνίζονται με όλα τα μέσα "εξαφανίζοντας"... ακόμη και κλήσεις της τροχαίας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ακριβώς έτσι είναι η εικόνα..όπως την περιγράφει η sandy bell...να που έχει οδηγήσει η φιλοσοφία του πλεατειακού κράτους πελατειακού κράτους ....και ισχυρές πιέσεις για ρουσφέτια είναι προφανές ότι θα δεχθεί και η επερχόμενη κυβέρνηση....καιρός να αλλάξουμε!!!
Ο χρήστης William Dalton είπε…
Λοιπόν, συνοπτικά: 1) Ασυμβίβαστο υπουργών-βουλευτών. Δε βρίσκω κανένα λόγο. Αν εκ των προτέρων θεωρείς τους πολιτικούς διεφθαρμένους, δεν έχει νόημα ό,τι και να κάνεις. 2) Γι'αυτό και η συζήτηση περί πελατειακού κράτους πρακτικά δεν έχει νόημα. Και οι δύο απόψεις εκκινούν από την πεποιήθηση ο ένας διεφθαρμένος παρασέρνει τον απέναντι έντιμο. Διαφωνώ χρειάζονται δύο διεφθαρμένοι και δυστυχώς υπάρχουν γύρω στα 8.000.000 σε αυτήν τη χώρα. 3) Πολλές μικρές μονοεδρικές σημαίνει πολλά μικρά πλειοψηφικά συστήματα που αν τα ενώσεις εξαφανίζουν τη λαϊκή βούληση για τους μικρότερους. Αν η Β Αθηνών σπάσει σε περιφέρειες των 4 ή 5 βουλευτών τότε όντως έχει νόημα. Δε θα συζητούσα για συστήματα στη Γερμανία ή τις ΗΠΑ μόνο και μόνο γιατί είναι ομοσπονδιακά κράτη, ενώ εμείς όχι.
Ο χρήστης antikeri είπε…
Προς william: το ζήτημα του πελατειακού κράτους δεν πρέπει να γίνεται κατανοητό με ηθικίστικους όρους του τύπου "8.000.000 έλληνες είναι διεφθαρμένοι" "ο διεφθαρμένος παρασέρνει τον αδιάφθορο" κλπ κλπ. αυτά είναι απλουστεύσεις...αυτό που πρέπει να δεις είναι πως και με ποιούς όρους δημιουργείται το πελατειακό κράτος...με ποιές πολιτικές και με ποιούς θεσμούς υπηρετείται....και τι μπορείς να κάνεις με μέτρα και άλλες πολιτικές για να το μαζέψεις και να το περιορίσεις...τον 19 αιώνα η δημοκρατία φαλκιδευόταν γιατί οι πλούσιοι αγόραζαν κυριολεκτικά την ψήφο των φτωχών...αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή έτσι ήταν τα πράγματα έπρεπε να μην υπάρχει δημοκρατία και να εφαρμοστούν πολιτικές για την μεταλλαγή της σε ουσιαστική δημοκρατία...έτσι και τώρα..το πελατειακό κράτος δεν σημαίνει ότι απλώς το παρατηρούμε και γενικεύοντας απλά οικτίρουμε τους διεφθαρμένους....χρειάζονται πολιτικές που θα καταστήσουν τη δημοκρατία μας περισσότερο ουσιαστική!!
Οσο για το εκλογικό σύστημα: υπάρχουν τρόποι ακόμα και με μονοεδρικές να εκφραστούν όλα τα κόμματα...δες π.χ. το γερμανικό παράδειγμα..αλλά και ανεξάρτητα από αυτό σε αυτό το οποίο συμφωνούμε είναι ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς των μεγάλων εκλογικών περιφερειών...αυτό που δεν έγινε τόσα χρόνια για να μην θιγούν συμφέροντα και ισορροπίες στο χώρο της πολιτικής..ας ελπίσουμε ο Παπανδρέουν να κρατησει το λόγο του και να το εφαρμόσει
Ο χρήστης antikeri είπε…
ΥΓ.Το γεγονός ότι η Γερμανία είναι ομοσπονδιακή δεν σημαίνει οτι δεν μπορούμε να εμπνευστούμε στοιχεία από το σύστημά της με σκοπό την εκπροσώπηση των μικρών κομμάτων που ειναι βέβαιο ότι δεν θα μπορούν να εκπροσωπηθούν με το σύστημα των μικρών περιφερειών
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Μία μικρή παρατήρηση. Η επόμενη κυβέρνηση όποια και αν είναι δεν θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις για ρουσφέτια. Οι βουλευτές της έχουν ΗΔΗ φροντίσει να ΤΑΞΟΥΝ τα ρουσφέτια. Οπότε έχει ήδη υποχωρήσει στις πιέσεις...
Ο χρήστης antikeri είπε…
Προφανώς joe έχεις καλύτερη πληροφόρηση από εμένα στο τι κάνουν στα γραφεία τους οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ...όπως φαντάζομαι και γιαυτά που λένε ή και υπόσχονται οι υποψήφιοι της ΝΔ...περίμενε όμως λίγο να αναλάβει η νέα κυβέρνηση..είναι πρόωρο να κάνεις αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση που δεν έχει αναλάβει ακόμα...όλοι κρίνονται πάντως απο τις πράξεις τους...και ιδίως οι απερχόμενοι...
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
antikeri νομίζω ότι δεν με διαβάζεις σωστά και με έχεις παρεξηγήσει. Το σχόλιο αφορά ΚΑΙ τους δύο. Το ότι είμαι στη ΝΔ δεν σημαίνει ότι δεν ξέρω αν κάποιος κάνει ή τάζει ρουσφέτια και εθελοτυφλώ. Ομοίως ξέρω ότι αντίστοιχα στο ΠΑΣΟΚ κάνουν τα ίδια. Αλλιώς ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ βουλευτές. Δεν μπορώ να στο πω πιο απλά αν με καταλαβαίνεις. Η παθογένεια είναι συνολική. Δεν έχει να κάνει με τον Καραμανλή ή τον ΓΑΠ. Έχει να κάνει με το ότι πλέον ή θα κάνεις ρουσφέτια και θα βγεις ή δεν θα κάνεις και θα σε μαυρίσουν όλοι. αν θέλεις στείλε μου το e-mail στο daltonspolitics@gmail.com και θα σου στείλω το όνομα βουλευτού της ΝΔ που δεν έκανε ρουσφέτια τη διετία που μας πέρασε. Δες τη Δευτέρα τη βουτιά που θα έχει κάνει σε ψήφους.

Απλά για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να γράψω το όνομα δημόσια.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@william, λες:
"Λοιπόν, συνοπτικά: 1) Ασυμβίβαστο υπουργών-βουλευτών. Δε βρίσκω κανένα λόγο. Αν εκ των προτέρων θεωρείς τους πολιτικούς διεφθαρμένους, δεν έχει νόημα ό,τι και να κάνεις."

Άρα δεν θα βρίσκες λόγο ασυμβίβαστου και για μια υποθετική περίπτωση "εν ενεργεία δικαστικού, που εκλέχτηκε βουλευτής και αναλαμβάνει και υπουργείο"?

Ο διαχωρισμός των εξουσιών ως μέσο αποφυγής της κατάχρησης της εξουσίας δεν έχει κανένα νόημα?
Ο χρήστης antikeri είπε…
Καλέ μου Joe σε καταλαβαίνω πλήρως..και συμφωνώ ότι ρουσφέτια υπόσχονται και από τα δύο κόμματα..όπως και ότι το ρουσφέτι είναι πρόβλημα καθολικό για τα κόμματα ..και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ...δεν με παρακολουθείς μου φαίνεται...και επίσης συμφωνώ ότι η άρνηση ρουσφετιού έχει συνέπειες για όσους το αρνούνται!!! Με όλα αυτά συμφωνώ...εκείνο που λέω είναι ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους...!!! και απλώς επισημαίνω το αυτονόητο.. ότι την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα την κρίνουμε όταν έλθει στην εξουσία...για τις πράξεις της και τις παραλείψεις της...όπως με αυστηρότητα και γενναιότητα πρέπει να κρίνουμε και την απερχόμενη...για όσα έκανε και όσα δεν έκανε..ή δεν μπόρεσε να κάνει...
Ο χρήστης antikeri είπε…
ΥΓ. Και κάτι τελευταίο..καθώς το blog σας είναι φιλόξενο στην έκφραση των απόψεων και επειδή φαντάζομαι ότι η συνέντευξη του Κώστα Χατζηδάκη δεν έγινε για την προεκλογική του προβολή αλλά για την δημιουργία εναυσμάτων προβληματισμού θα ήταν εφικτό να εκφράσουμε οι σχολιαστές τους προβληματισμούς μας για όσα ζητήματα έθιξε;;; έστω και αν ο βουλευτής δεν μπορεί να συμμετάσχει λόγω υποχρεώσεων..άλλωστε και στο προσωπικό του blog επιτρέπει τα σχόλια σεβόμενος την ελεύθερη έκφραση των απόψεων έστω και αν ενδεχομένως διαφωνεί με αυτές
Ο χρήστης antikeri είπε…
Προς ανώνυμο: δεν μπορεί να υπάρξει εν ενεργεια δικαστικός που να εκλεγεί βουλευτής..το Σύνταγμα το απαγορεύει...για να βάλει ένας δικαστικός υποψηφιότητα πρέπει να έχει αποχωρήσει προηγουμένως από το δικαστικό σώμα..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Antikeri, είπαμε ... υποθετική περίπτωση

και αν θες... γιατί να μην λέει το σύνταγμα και ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή?
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Γιατί φίλε ανώνυμε αυτή είναι μία συνταγματική αναθεώρηση που θα πρέπει να ψηφίσουν βουλευτές... Πόσες πιθανότητες βλέπεις αυτό να συμβεί;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
...Σωστά !!! παμε για επανάσταση!!!
Ο χρήστης antikeri είπε…
Joe? δεν πήρα απάντηση για το ΥΓ
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
antikeri: Απάντησα με έργα και όχι με λόγια :)
Ο χρήστης Averell Dalton είπε…
Για όσους ξέρουν να διαβάζουν, το Σύνταγμα τής χώρας μόνο μιαν ερμηνεία έχει. Αν θέλουμε να σεβασθούμε αυτήν την ερμηνεία, θ' αναγνωρίσουμε ότι ο σεβασμός στην ισοτιμία τής ψήφου όλων μόνο ένα εκλογικό σύστημα δείχνει: την απλή αναλογική. Αν, τώρα, επιθυμούμε παράλληλα να σεβασθούμε και την αξίωση τού πολίτη να επιλέγει ο ίδιος τα πρόσωπα που θα τον εκπροσωπούν (πάντα σε συνδυασμό με την εξαγγελθείσα από κάθε παράταξη πολιτική: είναι το λιγότερο έωλη πολιτικώς η φιλοθεάμων πρότασις περί επιλογής υποψηφίων ανεξαρτήτως προτίμησης σε κόμμα), θαρρώ πως το σενάριο που, περισσότερο από κάθε άλλο, θα έφερνε κοντά την ισοτιμία τής ψήφου ΟΛΩΝ ΜΑΣ, θα περιελάμβανε:

- απλή αναλογική. Απόλυτα αναλογική εκπροσώπηση όλων των τάσεων τής κοινωνίας,

- κατάργηση τού 3%. Κάθε κοινωνική θέση που συγκεντρώνει το 1/300 των ψήφων αξιώνει εκπροσώπηση,

- κατάργηση τού ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ο λαός πρέπει να επιλέγει ΟΛΟΥΣ τους βουλευτές του άμεσα,

- επανασχεδιασμός τού εκλογικού χάρτη τής χώρας, με ορίζοντα την ύπαρξη ΜΟΝΟΝ μεσαίου μεγέθους περιφερειών, ώστε οι βουλευτές να εκλέγονται παντού, κατά το δυνατόν, αναλογικά, αλλά κυρίως να εξασφαλίζεται ότι κάθε βουλευτής θα εκλέγεται από τον ίδιο αριθμό πολιτών σε όλη την επικράτεια (πανελλαδικό εκλογικό μέτρο),

- αυστηρές προβλέψεις, αυστηρότεροι έλεγχοι και αυστηρότατες κυρώσεις για τους υποψηφίους εκείνους που θα παραβαίνουν την εκλογική νομοθεσία, καταστρατηγούντες τον θεμιτό ανταγωνισμό (και ΟΧΙ στρέβλωση τής λαϊκής ετυμηγορίας με πρόσχημα την αδυναμία τού κράτους να επιβάλει τους νόμους του).

Στο ερώτημα "και πώς θα κυβερνάται η χώρα;", η απάντηση πορεύεται και πάλιν εκ του Συντάγματος: ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ. Δεν είναι δυνατόν να επιδεικνύουν οι πολιτικές δυνάμεις προθυμία συναίνεσης σε ζητήματα, όπως η εκλογή Προέδρου, και να μην κάνουν το ίδιο όταν πρόκειται για την διακυβέρνηση τού τόπου. Όμοροι πολιτικοί χώροι οφείλουν εκ του Συντάγματος να συγκροτούν πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα και να διεκδικούν την ψήφο εμπιστοσύνης τής Βουλής στην βάση ενός προσυμφωνημένου κυβερνητικού προγράμματος, που θα απηχεί αυτήν την πλειοψηφία. Και να οδηγούν την χώρα σε εκλογές, άμα τη ολοκληρώσει αυτού του προγράμματος. Όχι νωρίτερα. Η συναίνεση αποτελεί υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων - ΚΑΙ αυτών που την ξορκίζουν αξιώνοντας την αυτοδυναμία, ΚΑΙ εκείνων που την τρέμουν, προτιμώντας να περιχαρακώσουν ζωτικό χώρο, θέσεις και ψηφοφόρους (γι' αυτούς τους τελευταίους, τους μικρούς, θα επανέλθω).

Το ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτού θα είχε νόημα, μόνον εφ' όσον οι πολιτικές δυνάμεις συνέτειναν στην ανάγκη διασφάλισης τής συνέχειας τής εφαρμοζόμενης πολιτικής στην χώρα. Σε μια τέτοια περίπτωση ο υπουργός, ως εν μέρει αμετάκλητος ανώτατος κρατικός αξιωματούχος, θα ασκεί τα καθήκοντα του σε συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους, ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά, και δεν θα εξαρτά την συνέχιση τού έργου του από την σύγχρονη παρουσία του στα βουλευτικά έδρανα ή από ασυγχώρητες κυβερνητικές παλινωδίες. Αντιλαμβάνομαι ότι χώρα και λαός απέχουν, με ευθύνη των ταγών τους, από το επίπεδο πολιτικής ωριμότητος που απαιτείται για την επίτευξη συναίνεσης σε πολύχρονους στρατηγικούς σχεδιασμούς αυτού του τύπου, ιδίως στα πεδία τής κοινωνικής-εργασιακής πολιτικής. Σε κάποιους τομείς όμως, όπως η εξωτερική πολιτική, η συναίνεση δεν είναι τόσον δύσκολη. Θα μπορούσε, λοιπόν, να προβλέπεται η ύπαρξη "μονίμων" Υπουργών σε συγκεκριμένους θώκους (εξυπακούεται κι επιβάλλεται η κοινωνική συγκατάθεση, επομένως και η σχετική συνταγματική πρόβλεψη). Δεδομένου ότι τα υπουργεία είναι, έτσι κι αλλιώς, φορείς πολιτικής, ουδέν άλλο ασυμβίβαστο υφίσταται.

Άλλον προβληματισμό όμως επιθυμώ να θέσω: μήπως η λειτουργία των θεσμών, η διαμόρφωση ουσιαστικού νομοθετικού έργου, ο τρόπος που που οι ίδιοι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους, υπονομεύονται καθοριστικά από την ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ;
Ο χρήστης Anonymous είπε…
...Σωστά !!! παμε για επανάσταση!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Προφήτης Αντώνης Πανούτσος

Ανεπαρκής

Η κόλαση είναι οι άλλοι