| William Dalton | Comments ]

  • Θα ακυρώσετε την εκτροπή του Αχελώου; Ρωτάει ο πρωθυπουργός τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Είναι η στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να σκεφθεί γρήγορα και να αποφασίσει τί μετράει περισσότερο. Απαντάει ότι ποτέ δεν είπε να σταματήσει το έργο και κάτι περί επαναξιολόγησης του χειρισμού των υδάτινων πόρων. "Από εκεί και πέρα οι ανάγκες που έχει η Θεσσαλία είναι ανάγκες που πρέπει να υπηρετήσουμε". Συμπέρασμα; α) Οικολογικές ψήφοι: 5 βαθμοί β) Συνέπεια στην οικολογική ευαισθησία: 2 βαθμοί γ) Ψήφοι Θεσσαλίας: 8 βαθμοί. Έτσι, επειδή οι δεξιοί δεν ασχολούνται πολύ με τις πρασινάδες και επειδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει πρωθυπουργός, ένα έργο που εξαγγέλθηκε το 1983 με σκοπό να ενισχύσει την αγροτική παραγωγή, θα ολοκληρωθεί το 2010 και θα ποτίσει το Θεσσαλικό κάμπο ώστε να συνεχισθεί η καλλιέργεια του βαμβακιού για την κατάργηση της οποίας οι Έλληνες αγρότες λαμβάνουν επιδοτήσεις από την Ε.Ε. εδώ και χρόνια. Βραβείο περιβάλλοντος στον αρμόδιο υπουργό και επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της Ν.Δ.


  • Γιατί αρνηθήκατε την πρότασή μας για μείωση του Φ.Π.Α. στα είδη πρώτης ανάγκης και αντίστοιχη αύξησή του στα άλλα; Η γ.γ. του Κ.Κ.Ε. αποδεικνύει ότι το κόμμα στο οποίο ανήκει, όταν δεν εμμένει στον ξύλινο λόγο της άρνησης των πάντων μπορεί να παράξει πολιτική και να φέρει σε δύσκολη θέση τον αρχηγό του κατ' όνομα φιλελευθέρου κόμματος στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σκέπτεται για λίγο το τέλος ταξινόμησης των αυτοκινήτων που πάγωσε για να τονώσει την αγορά, την απόσυρση κλιματιστικών και τις έκτακτες εισφορές και μάλλον μέσα του χαμογελάει με το παράδοξο. Απαντάει για τις μεγάλες ανάγκες του κράτους σε χρήματα κι ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Συμπέρασμα; α) "Παραδέχεσαι ότι το επιχείρημα του άλλου είναι βάσιμο, ότι δεν το είχες σκεφθεί κι ότι θα το μελετήσεις": 1 βαθμός β) "Απαντάς ό,τι να' ναι μόνο και μόνο για να δείξεις ότι το είχες σκεφθεί κι εσύ και το απέρριψες": 4 βαθμοί. Μάλλον το απεχθάνεται, αλλά 2 πειράματα στην ίδια εκλογική αναμέτρηση είναι πάρα πολλά. Άλλο να λες ότι τα πράγματα είναι δύσκολα κι άλλο να παραδέχεσαι ότι μια μάλλον λογική ιδέα δεν πέρασε από το μυαλό του φωτεινού παντογνώστη που οφείλει να είναι ο εκάστοτε πρωθυπουργός της Μπανανίας (Κ. Μητσοτάκης).


  • Για τον Αλέξη Τσίπρα το debate θα είχε πάει περίφημα αν δεν είχε μεσολαβήσει η κουβέντα για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου. Για άλλη μια φορά δε θέλησε απερίφραστα να καταδικάσει τους βανδάλους που κατέκαψαν το κέντρο της Αθήνας και αμέσως μετά να θυμίσει ότι αυτά προκλήθηκαν από το θάνατο ενός νέου ανθρώπου στο κέντρο της πρωτεύουσας κράτους μέλους της Ε.Ε. εν έτει 2008. Έχασε μεγάλη ευκαιρία να βάλει στη θέση του απολογουμένου αυτούς που από την αρχή έπρεπε να είναι εκεί. α) Ψήφοι "μαχητικής" αριστεράς: 4 βαθμοί, β) Ψήφοι "πεφωτισμένης" αριστεράς: 2 βαθμοί. Κατά τα άλλα, η ερώτηση περί stage στον πρωθυπουργό, μάλλον κερδίζει το βραβείο της καλύτερης σε αυτές τις εκλογές. Αυτό, γιατί αφ' ενός απεδείχθη ότι οι διορισμοί της τελευταίας στιγμής δεν έγιναν για να μη χαθούν τα κονδύλια της Ε.Ε., αφ' ετέρου γιατί κατέδειξε τον τρόπο που αντιμετωπίζουν όλες οι κυβερνήσεις την Ε.Ε. μέχρι και σήμερα. Αν υπάρχει κονδύλι για την προστασία του μπλε πιγκουίνου, εμείς εδώ θα βρούμε πιγκουίνους και θα τους βάψουμε μπλε μόνο και μόνο για να τονώσουμε τον σκληρά δοκιμαζόμενο κλάδο των πιγκουινοτρόφων.

  • Γ. Καρατζαφέρης. Αποκαλύπτομαι! α) Ψήφοι εκκλησίας: 6 βαθμοί β) Συνέπεια: 7 βαθμοί. Δεν μπορείς παρά να βγάλεις το καπέλλο στον άνθρωπο που όλοι τον κατηγορούν για λαϊκιστή και τελικά είναι ο μόνος που δυσκολεύεται να πάρει πίσω παλαιότερες δηλώσεις του για να ικανοποιήσει μια συγκεκριμένη δεξαμενή ψήφων. Ακόμη κι αν δεν τα εννοεί τα περί εκκλησιαστικής περιουσίας, το παιγνίδι της επικοινωνίας το ξέρει πολύ καλά.

  • Παιγνίδι επικοινωνίας πήγε να παίξει κι ο Ν. Χρυσόγελος με το βαζάκι λάσπη που ενεφάνισε στο τέλος του debate. Οπουδήποτε ανά την υφήλιο, θα είχε κάνει αίσθηση. Στη χώρα που δυσκόλεψε τον Απ. Παύλο στο κήρυγμά του, η "μαρμελάδα" έγινε ανέκδοτο.

Για το τέλος, δύο συμβουλές προς τους επικοινωνιολόγους του πρωθυπουργού, από έναν παρατηρητικό νέο. α) Στο πρώτο debate έβλεπαν όλοι και κανείς δεν περίμενε κατά μέτωπον επίθεση. " Όταν φυλάς το μπιφτέκι για το τέλος και δεν είσαι δεκάχρονος, τo πιθανότερο είναι να φουσκώσεις με τις πατάτες." (William) β) Με τη μορφή που είχε το δεύτερο debate, είναι αφελές να επιτίθεσαι στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σου γιατί εκεί θα στηριχθεί ο άλλος αν θέλει να αποφύγει σαφή απάντηση. " Δος μοι πα στω και ταν γαν κινάσω" (Αρχιμήδης)

Μεγάλο μπράβο στον Γ. Παπανδρέου. Αν τελικά γίνει πρωθυπουργός, δε θα είναι επειδή κρύφθηκε, αλλά επειδή έπαιξε το παιγνίδι μέχρι τέλους. Ό,τι και να πει κανείς γι' αυτόν, τον τίτλο του sportsman δεν μπορεί να του τον αρνηθεί.