Μία υποκειμενική ανάλυση

Οι ευρωεκλογές τελείωσαν και είναι η ώρα της εξαγωγής συμπερασμάτων. Ως γνήσιος Dalton άρα και παρλαπίπας θα σας γράψω τα δικά μου. Οι Ευρωεκλογές όσο και αν κάποιος δυσκολεύεται να το καταλάβει σε πρώτη ανάγνωση ήταν ένα ηχηρό μήνυμα για τη ΝΔ μεν αλλά ένα ακόμα ηχηρότερο για το ΠΑΣΟΚ. Νικητής μπορεί να θεωρείται μόνο ο Γεώργιος Καρατζαφέρης και το ΛΑ.Ο.Σ. που κατάφεραν να βγάλουν 2 ευρωβουλευτές.

Εξηγώ τι ακριβώς εννοώ. Η ΝΔ ήταν προφανές ότι δεν κατέβηκε στο γήπεδο. Τουλάχιστον με πλήρη σύνθεση. Το κουπί το τράβηξε κατά βάση ο πρωθυπουργός, κάποια κομματικά στελέχη και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Το αποτέλεσμα ήταν 1.000.000 ψηφοφόροι της να επιλέξουν την αποχή και να καταποντιστεί στα παραδοσιακά της κάστρα. Όχι όμως επειδή οι ψηφοφόροι της επέλεγαν να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ ή το ΛΑ.Ο.Σ. ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Επειδή επέλεξαν να μην ψηφίσουν ΝΔ ως διαμαρτυρία.

Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ έστηναν πανηγύρι και ακόμα και τώρα αμφιβάλω εντόνως αν έχει καταλάβει κάποιος ότι πρακτικά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταγράψει σημαντικά ποσοστά. Αντίθετα έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με τις βουλευτικές του 2007. Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα σύνθετα όσον αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι προφανές ότι θέλει να κυβερνήσει. Το ζήτημα είναι το πως θα το επιτύχει όταν ακόμα και κάτω από ιδανικές για το ίδιο συνθήκες μετά τα απανωτά αυτογκόλ του κυβερνώντος κόμματος βρίσκεται πολύ μακριά από το να συγκεντρώσει ποσοστά που θα το έδιναν κυβερνητική πλειοψηφία.

Βέβαια είναι σημαντικό το ότι για πρώτη φορά μετά το 2000 κατάφερε να σημειώσει εκλογική νίκη επί του Κωνσταντίνου Καραμανλή που ενδιάμεσα σε Δημοτικές (όσο και αν εκεί είναι πιο χαλαρά τα πράγματα), Εθνικές και Ευρωεκλογές έκανε περίπατο απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό δείχνει ότι είναι σε καλό δρόμο αλλά θέλει πολύ δουλειά ακόμα για να γίνει κυβέρνηση. Η στείρα αντιπολίτευση δεν φτάνει. Χρειάζονται πρόγραμμα και θέσεις.

Νικητής ο Γεώργιος Καρατζαφέρης. Απορρόφησε ψήφους από τη ΝΔ και εκμεταλλευόμενος το καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ πήρε δεύτερο ευρωβουλευτή. Το ΚΚΕ σταθερό όπως πάντα και σημαντική η παρουσία των Οικολόγων χάρη στη μεγάλη προσπάθεια του συγκροτήματος Αλαφούζου. Τέλος μία μικρή κουβέντα για το κόμμα Ελλήνων κυνηγών. Με συνέπεια καταφέρανε να κάνουν double score απέναντι στο φρέσκο κόμμα των πρώην βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Well Done guys...


Σχόλια

Ο χρήστης antikeri είπε…
Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση της ΝΔ δια χειρός Joe Dalton...Θα προσπαθήσω ένα σχολιασμό του αποτελέσματος, κάνοντας προσπάθεια να μην βάλω κομματικές παρωπίδες...οι αναγνώστες θα το κρίνουν αν τα κατάφερα:
Το ηχηρηρότερο αποτέλεσμα ήταν η μαζική αποδοκιμασία της ΝΔ όχι τόσο σε επίπεδο ποσοστών όσο σε επίπεδο απόλυτων αριθμών: περίπου το 50% όσων της ψήφισαν το 2007 προτίμησαν να μην της δώσουν εμπιστοσύνη είτε καταφεύγοντας στις παραλίες (οι περισσότεροι) είτε ψηφίζοντας ΛΑΟΣ και σε ένα μικρότερο (αλλά όχι αμελητέο ποσοστό ΠΑΣΟΚ και μικρότερα κόμματα). Έχω την εντύπωση ότι η έντονη καθίζηση αυτή, που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο οφείλεται κυρίως αφενός στην έλλειψη προγράμματος και συντεταγμένης πολιτικής, στα θέματα της οικονομίας και αφετέρου στα ζητήματα διαφθοράς και τρόπου με τον οποίο τα χειρίζεται προσωπικά ο Καραμανλής. Το αν υπάρχει δυνατότητα ανάταξης για το κόμμα αυτό θα φανεί στη συνέχεια: αντικειμενικά κατά τη γνώμη μου τα περιθώρια είναι περιορισμένα και λόγω χρόνου αλλά και λόγω νέου συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων τόσο στο λαό όσο και στη Βουλή (οριακή πλειοψηφία). Το μήνυμα των εκλογών του 2007 δεν το έλαβε η ΝΔ και τώρα πληρώνει...Η εκδοχή πάντως ότι δεν έχασε ψηφοφόρους προς άλλα κόμματα, πλήν του ΛΑΟΣ και ότι το ΣΥΝΟΛΟ των οπαδών της απλώς απείχε περιμένοντας το μάγο Καραμανλή να κάνει άποιες διορθωτικές κινήσεις σε πρόσωπα είναι απλώς παρηγοριά στον "άρρωστο" και παραβλέπει εσκεμμένα το πρόβλημα της συντηρητικής παράταξης..
Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε καθαρά και μέ άνεση τη ΝΔ....το ποσοστό του δε, αντικειμενικά για ευρωεκλογές, δεν είναι καθόλου κακό...είναι δε εσφαλμένο να περιμένει κανείς να λάβει ποσοστό βουλευτικων εκλογών (π.χ. 40%) ή ακόμα περισσότερο ποσοστό...αυτοδυναμίας!!!! σε τέτοιου τυπου εκλογή και λαμβάνοντας υπόψη τα χάλια στα οποία βρισκόταν ένα χρόνο πριν...τα αντίθετα που υποστηρίζονται από τη ΝΔ, ότι δήθεν για να θεωρηθεί πραγματική νίκη η νίκη του έπρεπε να προηγηθεί με 7, 8 ή και 10 μονάδες είναι απλώς ανεκδιήγητα...πολύ [περισσότερο όταν η ίδια και τα επικοινωνιακά της παπαγαλάκια, θεωρούσαν ότι αν χάσουν με 2.5 ή τρεις μονάδες θα είχαν στην πραγματικότητα κερδίσει!!!! Αλλά: αν το ΠΑΣΟΚ νίκησε στις ευρωεκλογές δεν σημαίνει ότι κατέστη κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα αφηρημένα και γενικά (νίκη στρατηγικής). Και τούτο διότι σε μια εκλογή που κατά τον αρχηγό του είχε δημοψηφισματικό χαρακτήρα όχι μόνο επέλεξε να απέχει το 48% των ελλήνων, προφανώς θεωρώντας ότι κανένας δεν είναι πειστικός, άρα και το ΠΑΣΟΚ αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2007. Αν η ΝΔ έλαβε πάνω από 1.000.000 ψήφους λιγότερο, το ΠΑΣΟΚ έλαβε 850.000 λιγότερους...Αυτό σημαίνει ότι για να μιλάς βάσιμα για ανατροπή δεν αρκεί να νικάς τον αντίπαλό σου (κερδίζοντας και κάποιες όχι αμελητέες ψήφους από αυτόν)αλλά ότι θα πρέπει αντικειμενικά να δείχνεις ότι καταφέρνεις να μετουσιώσεις σε ψήφους ένα πολιτικό ρεύμα διαμαρτυρίας...αν αυτό το ρεύμα, στο οποίο περιλαμβάνονται σε μεγάλο αριθμό και δικοί σου οπαδοί πάει παραλία σημαίνει ότι έχει πολύ δρόμο να διανύσεις μέχρι να φτάσεις σε στρατηγική νίκη...και θα συμφωνήσω βεβαίως με το Joe ότι αυτό προϋποθέτει σαφές και σγκεκριμένο πρόγραμμα και όχι στείρα και λαϊκίστική αντιπολίτευση...με την επισήμανση ότι η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές του 2004 με στείρα αντιπολίτευση και ηθικολογία και το 2007 με "πρόγραμμα" από τα υπόλοιπα του 2004, χωρίς κεντρική ιδέα, ιδίως στα ζητήματα της οικονομίας (για τα οποία πληρώνει σήμερα βεβαίως)...και με την πρόσθετη επισήμανση ότι η ΝΔ κέρδισε με τον τρόπο αυτό δύο εκλογικές αναμετρήσεις, δεν σημαίνει ότι αντίστοιχα θα κερδίσει και το ΠΑΣΟΚ μιμούμενό της...άλλωστε τυχόν επικράτησή του στις επόμενες βουλεύτικές εκλογές, που είναι με δεδομένους τους διαμορφούμενους συσχετισμούς αρκετά πιθανή θα λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ για το ίδιο αν αφενός δεν εξασφαλίσει τις απαραίτητες πολιτικές συναινέσεις και αφετέρου αν δεν προχωρήσει στον κρίσιμο πολιτικό χρόνο σε αλλαγές...όχι μόνο για το καλό το δικό του, που ενδιαφέρει την κομματική του βάση αλλά για το καλό της χώρας..
Ο χρήστης antikeri είπε…
Συμπληρωματικά για τα μικρά κόμματα: από την αποχή είχαν απώλειες τόσο το ΚΚΕ οσο και ο ΣΥΡΙΖΑ...μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στρατηγικές κατά τη γνώμη μου, απώλειες, ενόψει και της προσδοκίας που είχαν καλλιεργήσει οι δημοσκοπικές προσδοκίες πριν από ένα χρόνο...το φαινόμενο εξηγείται προεχόντως από μια σειρά από λάθη στα οποία προέβη, ιδίως με τα γεγονότα του Δεκέμβρη, αλλά και ιδίως από τους εσωκομματικούς συσχετισμούς που δεν αφήνουν τις προοοδευτικές δυνάμεις της αριστεράς στο εσωτερικό του να κυριαρχήσουν...αντίθετα οι άνθρωποι ψάχνονται σε τέτοιο βαθμό, που όχι μόνο απομακρύνουν οσους επιθυμούν η αριστερά να εφαρμόσει τα όσα υποστηρίζει ως κυβερνητικός εταίρος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας αλλά και αρκετούς που αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο διαμαρτύρεται...ακόμη λοιπόν μια ευκαιρία χαμένη στον κύκλο των χαμένων ευκαιριών...
Η ισχυρή θέση του ΛΑΟΣ αφενός δυσκολεύει τον Καραμανλή αναφορικά με τον τρόπο που πολιτεύεται στο "μεσαίο" χώρο και αφετέρου δείχνει τα αποτελέσματα της έλλειψης πολιτικής σε ένα σημαντικό ζητημα όπως αυτό της μετανάστευσης και της τηρησης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας...η έλλειψη πολιτικής και στα δύο οδηγεί (πέραν της διαμαρτυρίας) στο φλέρτ πολλών ψηφοφόρων με τα άκρα και ιδιως με τον λόγο που ουσια στρέφεται κατά των δικαιωμάτων και υπέρ του ξυλοφορτώματος...αντί για μεταναστευτική πολιτική "έξω όλοι" και αντί για τήρηση της τάξης δακρυγόνα απο ανεκπαίδευτους αστυνόμους με τη βοήθεια της Χρυσής Αυγής...
Κατά τα λοιπά, δεν θεωρώ ότι οι Οικολόγοι ειναι προϊόν το συγκροτήματος Αλαφούζου ή άλλων συγκροτημάτων... το ποσοστό τους εξηγείται από την ευαισθητοποίηση τμήματος της κοινής γνώμης σε θέματα περιβάλλοντος (κάτι που στην ευρώπη είναι γεγονός εδώ και πολλά χρόνια) αλλά και απ΄τη διάθεση διαμαρτυρίας που χαρακτηρίζει το εκλογικό σώμα...εξού και το ποσοστό των ..κυνηγών και αλλων γραφικών τύπων...Κρίμα τέλος για τη Δράση...παρά τα όποια προβληματά της και τις εύλογες επιφυλάξεις που μπορούσε να έχει κανείς για τους ανθρώπους που στη στελέχωσαν ή για τις θέσεις της θα έπρεπε να έχει κάπως καλύτερη τύχη από κινήσεις τύπου Παπαθεμελή-Ζουράρη...αλλά το γιατί και το πώς του τρόπου που ψηφίζουμε είναι μεγάλη ιστορία...που όμως δεν απαντάει πειστικά στα προβλήματα της χώρας όταν τελικώς επιλέγουμε την παραλία...αφήνοντας τους άλλους να επιλέξουν για λογαριασμό μας...
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
antikeri, ειλικρινά με ευχαριστεί ιδιαίτερα το ότι η αρχική σκέψη μας για blog έχει δημιουργήσει λίγους και σκεπτόμενους αναγνώστες. Οι οποίοι έχουν άποψη στα σχόλια τους.

Δεν είπε κανείς ότι δεν έχασε η ΝΔ. Αυτό που εξέφρασα είναι ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί τη στάση των στελεχών τους. Κυρίως επειδή δεν μπόρεσε σε κλίμα δυσπιστίας για τη ΝΔ να περάσει το 37%. Είναι πολύ σημαντική παράμετρος. Αν μάλιστα συνυπολογίσεις ότι η ΝΔ το 1999 πήρες 36% έναντι 32,9 του ΠΑΣΟΚ και ένα χρόνο αργότερα ηττήθηκε στις εκλογές δείχνει τι ακριβώς εννοώ.

Τα νούμερα είναι συντριπτικά υπέρ αυτού που γράφω για την αποχή. Αν μελετήσεις την αποχή από τα αστικά κέντρα θα διαπιστώσεις ότι χοντρικά λείπουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ. Όταν η αποχή σε απόλυτα νούμερα οδήγησε σε 1.000.000 περίπου λιγότερα έγκυρα ψηφοδέλτια σε σχέση με το 2004 και η ΝΔ έχει πάρει 980.000 λιγότερες ψήφους έναντι 200.000 περίπου του ΠΑΣΟΚ είναι λογικό να απείχαν οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Τώρα για το συνολικό έλλειμμα πολιτικής και την δυσαρέσκεια των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα είναι μια άλλη κουβέντα για την οποία επιφυλάσσομαι σε άρθρο.
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Συμπληρώνω και με ορισμένα γενικά σχόλια περί των κομμάτων σε σχέση με κάποια πράγματα που έγραψες και μου κέντρισαν το ενδιαφέρον.

1. ΝΔ: Ή είχε πρόγραμμα το 2004 και το 2007 χρησιμοποίησε το ίδιο ή δεν είχε οπότε πως χρησιμοποίησε το ίδιο; Δυστυχώς στην Ελλάδα μονίμως τα ΜΜΕ δημιουργούν στρεβλές εικόνες που ορισμένες φορές περνάνε στο υποσυνείδητο σαν πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ το 2004 πρέσβευε κάτι διαφορετικό και φρέσκο. Όσο και αν είναι δύσκολο κάποιος να το αντιληφθεί μιας και η μνήμη παίζει περίεργα παιχνίδια και είναι πλέον δύσκολο να επαναφέρει κάποιος στο μυαλό του την τότε εντύπωση που είχε ο Αλογοσκούφης για παράδειγμα τότε ήταν ένας άφθαρτος νεαρός καθηγητής με ιδέες για την οικονομία. Τώρα πέντε χρόνια μετά είναι ο Υπουργός που έβαλε φόρους και ανέβασε το ΦΠΑ. Δεν είναι πλέον φρέσκο και άφθαρτο πρόσωπο.

Οπότε η ΝΔ πρέπει να επενδύσει στην εμπειρία της για να επαναφέρει τους ψηφοφόρους της και να βγάλει μία φρεσκάδα και να τους δώσει καινούριο όραμα. Αν θα το καταφέρει και πως είναι άλλη κουβέντα.

2. ΠΑΣΟΚ: Είχε σοβαρό πρόβλημα με την ανάδειξη νέων προσώπων. Με τη παρουσία του Παπακωνσταντίνου και του Ραγκούση εξισορρόπησε λίγο τη κατάσταση. Συνεχίζει να έχει έλλειψη και για αυτό προσπαθεί να αναδείξει το Σαχινίδη και κάποιους ακόμα.

Το μεγάλο του μειονέκτημα είναι ότι σε επίπεδο θέσεων μιλάει με γενικότητες. Λογικό μιας και η αμερικάνικη λογική για την πολιτική επικοινωνία είναι μην δεσμεύεσαι για τίποτα. Αντιγράφει συνθήματα του Obama και ελπίζει ότι θα δουλέψουν και εδώ. Συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει καταθέσει για τίποτα. Αν το διορθώσει αυτό έχει σημαντική πιθανότητα να διεκδικήσει την κυβερνητική πλειοψηφία.

3. ΚΚΕ: Σταθερή αξία με σταθερό κόσμο. Πήρε λιγότερο από όσο ανέμενα και δείχνει να επηρεάστηκε από την αποχή περισσότερο από όσο περίμενα. Οι "κλειστές" πόρτες δεν μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε αν έχουν προβλήματα στο εσωτερικό τους και τους μηχανισμούς τους.

4. ΣΥΡΙΖΑ: Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Η πολιτική του στηρίζω το κάθε πικραμένο που έχει μία στοιχειώδη μαζικότητα για να μαζέψω 1-2 ψήφους που πρεσβεύει ο Αλέκος Αλαβάνος με τον Αλέξη Τσίπρα παραπάνω κάποια στιγμή θα κατέρρεε. Δεν μπορεί να είσαι με όλους και για όλα.

Επιπρόσθετα όπως εξηγούσα και στους δύο άλλους Daltons χθες, ποιος ο λόγος να βάζεις ένα 35αρη πρόεδρο όταν αυτός ασκεί πολιτική 60αρη. Δεν έχει φέρει κανένα νεοτερισμό στη κομματική δομή, στο τρόπο προσέγγισης κλπ.

Για εμένα που τον γνωρίζω προσωπικά από τα συνδικαλιστικά μου χρόνια στο ΕΜΠ δεν αποτελεί έκπληξη μιας και ανέκαθεν ένα "τίποτα" ήταν που απλά είχε πάντα εξαιρετικές δημόσιες σχέσεις με τα κέντρα αποφάσεων.

5. ΛΑΟΣ: Οι μεγάλοι νικητές των Ευρωεκλογών. Κεφαλαιοποίησαν την δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων της ΝΔ και ιδιαίτερα αυτών που δεν βλέπουν με καλό μάτι τους λαθρομετανάστες και τα προβλήματα της ασφάλειας. Μια ματιά στα νούμερα του ΛΑ.Ο.Σ. στις περιοχές που έχουν το πρόβλημα θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο. Αν μάλιστα σε αυτά προσθέσει και τα νούμερα της Χρυσής Αυγής στις προβληματικές περιοχές της Αττικής και του κόμματος του Παπαθεμελή στη Θεσ/νικη δείχνει την τάση συνολικά.

Πανευρωπαϊκό φαινόμενο η στροφή προς την άκρα δεξιά εμείς δεν αποτελούμε εξαίρεση. Δεν ξέρω αν είναι ανησυχητικό σε γενικό επίπεδο συνεχίζει να είναι όμως επιλογή του κυρίαρχου λαού και ως δημοκράτες οφείλουμε να τη σεβαστούμε.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: Συγνώμη αλλά είναι δημιούργημα του συγκροτήματος Αλαφούζου. Υπάρχουν τουλάχιστον 2-3 ακόμα οικολογικά κινήματα που δεν κατοχύρωσαν τόσο υψηλά ποσοστά. Εκτιμώ (για την ακρίβεια είμαι σίγουρος) ότι σε βάθος χρόνου θα καταρρεύσουν. Λογικά μιας και δεν έχουν καμία πολιτική πρόταση και απλά αμπελοφιλοσοφούν. Η οικολογία όπως έχω ξαναγράψει είναι στάση ζωής όχι πολιτική πρόταση για τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη.
Ο χρήστης antikeri είπε…
Ευχαριστώ joe για τα καλά σου λόγια. Μερικές επισημάνσεις ακόμα στα όσα έγραψες:
1. Για την αποχή: τα νούμερα που ανέφερα για τα δύο μεγάλα κόμματα είναι περίπου 1.300.00 λιγότεροι ψήφοι για τη ΝΔ και 850.000 για το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις εκλογές του 2007. Βεβαίως οι εκλογές εκείνες είναι βουλευτικές και μερικοί υποστηρίζουν ότι είναι μεθοδολογικό σφάλμα να συγκρίνουμε νούμερα βουλευτικών εκλογών με ευρωεκλογές. Καταρχήν έτσι είναι. ΑΛΛΑ: από το 2004 είχαμε μεταβολή του συσχετισμού των δυνάμεων, όπως αυτή εκφράστηκε το 2007..συνεπώς δε μπορεί μηχανιστικά να υποστηριχθεί ότι η μείωση κατά 1.000.000 ψήφων π.χ. της ΝΔ και κατά 250.000 του ΠΑΣΟΚ με τα πολιτικά δεδομένα του 2004 συγκροτεί την αποχή του 2009..και αυτό διότι είχαμε νέο συσχετισμό και νέα νούμερα για τον καθένα το 2007..Εν πάση περιπτώσει θα μείνω σε αυτό που είπε ο Νικολακόπουλος χθες το βράδυ στο Mega: ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν η αποχή έπληξε όλα τα κόμματα και δεν προήλθε μόνο από τη ΝΔ. Για το λόγο αυτό έγινε και το σχετικό λάθος με τα exit polls αναφορικά με τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ...θεώρησαν ως δεδομένο ότι στην αποχή υπερεκπροσωπούνταν η ΝΔ... η σύγκριση δε με το 1999 δεν με πείθει...διότι τα πολιτικά δεδομένα ήταν διαφορετικά. Και δεν αναφέρομαι στη διαφορά όσο στις πολιτικές εξελίξεις της εποχής. Ο Σημίτης δεν είχε λάβει δεύτερη ευκαιρία, όπως εν προκειμένω ο Καραμανλής, είχε μεσολαβήσει ο σεισμός του 1999 στην Αθήνα, όπου ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε αρκετά καλά και το ΠΑΣΟΚ πήρε πόντους στο Λεκανοπέδιο, οι δε Έλληνες ζούσαν ακόμη στην κούφια λάμψη του χρηματιστηρίου..εν πάση περιπτώσει τίποτα στην πολιτική δεν μπορεί να αποκλειστεί..αλλά ας είμαστε ρεαλιστές: τα πράγματα για τη ΝΔ είναι παρά πολύ δύσκολα..και ο χρόνος πολύ λίγος
Όσο για το ΠΑΣΟΚ συμφωνώ μαζί σου ότι δεν πρέπει να θριαμβολογεί. Όπως δείχνει η πραγματικότητα της πολιτικής δεν αρκεί να νικήσεις τον βασικό πολιτικό σου αντίπαλο για να επιτύχεις μια νίκη στρατηγικής.. το ότι πολλοί πασόκοι απείχαν και το γεγονός ότι οι εισροές από τη ΝΔ δεν ήταν πολύ μεγάλες δείχνει ότι υπάρχει επιφύλαξη απέναντί τους..και αυτή η επιφύλαξη είναι μόνιμη εδώ και 9 χρόνια... θα μπορούσε να πει κανείς ότι φταίει η πολιτική Σημίτη 1996-2004, ή η φάτσα και οι ικανότητες του Παπανδρέου..αλλά είναι μόνο αυτό;; ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους...ο Βενιζέλος πάντως για ακόμη μια φορά βιάστηκε. Αυτή τη φορά μιλώντας για αυτοδυναμία...
Πάντως και για τα δύο κόμματα είναι κρίσιμο, όπως επισημαίνεις, τόσο τα προγράμματα όσο και τα πρόσωπα.. αναφορικά με τα πρόσωπα συμφωνώ για αυτά που λες για το ΠΑΣΟΚ και προσθέτω ότι το ίδιο ισχύει περίπου και για τη ΝΔ...πολλοί είναι εξαιρετικά φθαρμένοι από τη διακυβέρνηση και κάποιοι καινούριοι έχουν δυστυχώς συμπεριφορά Στυλιανίδη (Four Seasons κλπ.) Γενικώς πάντως και τα δύο κόμματα δεν κάνουν την απαιτούμενη στελεχιακή πολιτική...με δεδομένο μάλιστα ότι έχουν υπερβεί τα 30 χρόνια παρουσίας έχω τη γνώμη ότι μοιάζουν αρκετά κουρασμένα..για τη ΝΔ έχω ακόμη στη βιβλιοθήκη μου τα προγράμματα του 2004 του Σουφλιά. Νομίζω όμως ότι ο βασικός λόγος που υπερψηφίστηκε τότε δε ήταν αυτά….που ελάχιστοι τα πρόσεξαν...όσο αφενός ότι το ΠΑΣΟΚ είχε γίνει καθεστώς με 18 χρόνια στην εξουσία και αφετέρου διότι ο κόσμος πίστεψε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς που ήταν σημαία του Καραμανλή θα αντιμετωπιζόταν...Φυσικά και τα φρέσκα πρόσωπα έπαιξαν το ρόλο τους. Αλλά: για τη διαφθορά τα είδαμε τα χάλια...και τα πρόσωπα έχουν αρχίσει να τελειώνουν...
όσο για το ΠΑΣΟΚ πράγματι: αν εξαιρέσω κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις σε θέματα δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης ακόμα το γράφουν το πρόγραμμα!!...αν κοιτάξεις στο site τους αντί για συγκεκριμένες θέσεις βλέπεις βασικά ομιλίες του Παπανδρέου...έχουν λοιπόν πολύ δουλειά ακόμη για να κερδίσουν όχι απλώς με κάποια διαφορά αλλά στρατηγικά. Με τρόπο που θα τους επιτρέψει να κάνουν ουσιαστική πολιτική....και όχι απλώς παραγωγή κάποιων νόμων...κατηγορώντας με τη σειρά τους τη ΝΔ ότι παρέλαβαν καμένη γη...
Ο χρήστης antikeri είπε…
Και μια τελευταία παρατήρηση για τους Οικολόγους: έβλεπα τον Τρεμόπουλο να κάνει δηλώσεις για το εκλογικό αποτελεσμα το βράδυ των εκλογών...και δίπλα του μια κυρία με σαλβάρια, μακρύ λευκό μαλλί, μαυρισμένη, να κρατάει ηλίανθους..σαν κάτι κυρίες που συναντάει κανείς στην Ανάφη να κάνουν το καλοκαίρι γυμνισμό στο Μεγάλο Ρούκουνα..λοιπόν..έχω την εντύπωση ότι αυτή η κυρια μπορεί να φαίνεται γραφική αλλά την οικολογία την πιστεύει......και την κάνει σταση ζωής που έχει πράγματι πολιτικό χαρακτήρα...άλλο αν διαφωνεί κανείς με τις θέσεις τους και με τη στάση τους σε πολλά...αυτό ισχυει για όλους τους..και εξηγεί εν μέρει και το ποσοστο τους..το οποίο πράγματι είναι αρκετά μικρό για να τους διασφαλίσει δυνατό μέλλον...αλλά ποτε δεν ξέρει κανείς...θα κριθούν τώρα που αρχίζουμε να τους μαθαίνουμε κάλύτερα...μην βιάζεσαι λοιπόν...όσο για τους λοιπούς οικολόγους που δεν πήραν τόσο μεγάλο ποσοστό επειδή το συγκρότημα Αλαφούζου δεν τους "στήριξε"...μην τα μπλέκουμε: Ο Παπανικόλας και ο Βεργής;;!!! και το συγκρότημα του..Χιου Χέφνερ να τους στήριζε δεν επρόκειτο να πάνε πιο πέρα....νομίζω ότι τα εκδοτικά συγκροτήματα στην Ελλάδα έχουν δύναμη...αλλά δεν αρκεί για να φτιάξουν κόμματα από το τίποτα και να τα περάσουν στον κόσμο χωρίς να υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για την αποδοχή τους..και εδώ φαίνεται ότι κάτι γίνεται...όπως και με το κόμμα Καρατζαφέρη...αλλά αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία...
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Antikeri συμφωνώ στα περισσότερα. Το βασικό θέμα είναι ότι κόσμος ταυτίζεται με πρόσωπα και προοπτική. Όσο για τους οικολόγους δεν αμφισβητώ τη γνησιότητας της οικολογικής τους συνείδησης. Την πολιτική τους πρόταση αναζητώ και δεν βρίσκω. Είναι μεγάλο θέμα πάντως. Η προβολή από ΣΚΑΪ και Καθημερινή έχει παίξει μεγάλο ρόλο. Αλλιώς ο Στ. Μανος δεν θα έσκουζε τόσο πολύ για τη τηλεοπτική προβολή της ΔΡΑΣΗΣ.

Τέλος κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Μελετώντας σήμερα διάφορα στατιστικά μου κέντρισε το ενδιαφέρον ότι οι νέοι 18-24 ψήφισαν κατά 30% ΠΑΣΟΚ και 25% ΝΔ. Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι είναι οι ίδιοι που ψηφίζουν στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές (με συμμετοχή 60% εκεί και 8/10 να είναι φοιτητές-σπουδαστές) και δίνουν συντριπτικές νίκες στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μάλλον κάποιοι πρέπει να προβληματιστούν γιατί ενώ το φοιτητικό κομμάτι κερδίζει τη ψήφο τους το κομματικό αδυνατεί να το επιτύχει.
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Τέλος όσον αφορά το 1999 και το σήμερα το ανέφερα απλά για να τονίσω τη ρευστότητα της πολιτικής στην Ελλάδα και πόσα μπορούν να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Ορθά ανέφερες το σεισμό και την προσπάθεια χειραγώγησης του χρηματιστηρίου με τα γνωστά αποτελέσματα εν τέλει (γιατί αρχικά όλοι ζούσαν στην ευφορία των 7000 μονάδων δια στόματος Παπαντωνίου).

Αν η ΝΔ π.χ. καταφέρει να αντιμετωπίσει τη κρίση στο τουρισμό, κινηθεί η αγορά το Σεπτέμβριο με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ μπορεί να αλλάξει το κλίμα. Αν μάλιστα δείξει βελτίωση σε επιμέρους τομείς όπως στην ασφάλεια και αντιμετωπίσει τα ζητήματα μετανάστευσης αποτελεσματικά μπορεί να γυρίσει το κλίμα. Μπορεί όμως να της προκύψει π.χ. ένας ακόμα Παυλίδης και όσα λέμε να μη συμβούν.

Το σίγουρο είναι ότι η μπάλα είναι ακόμα στο δικό της γήπεδο μιας και ως κυβέρνηση μπορεί να προκαλέσει πιο εύκολα εξελίξεις θετικές ή αρνητικές σε σχέση με την αντιπολίτευση που κατά βάση περιμένει και απλά κρίνει.
Ο χρήστης antikeri είπε…
Λοιπόν την ίδια απορία είχα και εγώ με την ψήφο των φοιτητών σε σχέση με την ψήφο των εκλογών. Και μια και έχω, οπως και εσύ τελειώσει αρκετά χρόνια το πανεπιστήμιο, ρώτησα φοιτητές...και μου είπαν το εξής: "κοίταξε να δεις...οι φοιτητικές οργανώσεις έχουν καταλήξει να είναι οργανώσεις εξυπηρέτησης προσώπων...πιάνουν τον πρωτοετή και κανουν τα πάντα γιαυτόν...μέχρι ταξί πλήρωσαν στις τελευταίες εκλογές για να έλθουν κάποιοι να τους ψηφίσουν....τα πάντα για το φοιτητή, ειδικά το νέο, σε επιπεδο προσωπικής εξυπηρέτησης...τι μας λες τώρα για πολιτικές θέσεις...πολύς κόσμος ψηφίζει αυτούς που τον εξυπηρετούν καλύτερα ..." Οπότε η ΔΑΠ, όπως φαίνεται, είναι καλύτερα οργανωμένη στο θέμα αυτό...
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Antikeri:
Το ζήτημα είναι το εξής. Το πως το καταφέρνουν έχει εύκολες απαντήσεις. Άλλωστε η φτηνή κοινωνικοποίηση που προσφέρουν όλες οι φοιτητικές νεολαίες πλέον είναι δεδομένη και αποδεκτή από τους συμφοιτητές τους μιας και τις επικροτούν και τις αποδέχονται στις φοιτητικές κάλπες.

Το θέμα είναι πως μπορείς να έχεις την οργάνωση ΔΑΠ-ΝΔΦΚ της τάδε σχολής που ακόμα και με το τρόπο που περιγράφεις φέρνει 100-200 άτομα να την ψηφίσουν και δεν την αξιοποιείς για να φέρεις τους ίδιους να ψηφίσουν το κόμμα στις ευρωεκλογές π.χ. Εκεί είναι η μεγάλη απορία μου.
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
http://1.bp.blogspot.com/_ZDHdAD9tHvA/Si9imEFPqYI/AAAAAAAAdBA/-VHKUOPAeAE/s1600/dimoskopisi_kappa_research1.jpg

Αρκετά ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση για την αποχή. Δεν ξέρω πόσο ακριβής είναι ή δεν είναι όμως αυτά που "βγάζει" μοιάζουν λογικά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τελικά μήπως έφταιγε το
Βατοπαιδι;
Ο χρήστης Anonymous είπε…
Τελικά μήπως έφταιγε το
Βατοπαιδι;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια