Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Noriega

Άκουσα τον πρωθυπουργό, από το "Συμπόσιο της Σύμης" που έγινε στον Πόρο (ο William έχει μία ωραία εξήγηση γιατί), να δηλώνει πως "Πετύχαμε το ακατόρθωτο" και συνέχισε λέγοντας πως η χώρα σώθηκε από την χρεωκοπία και ανέκτησε την αξιοπιστία της στη διεθνή κοινότητα. Όλα αυτά μία εβδομάδα μετά τους πανηγυρισμούς για την μείωση του ελλείμματος κατά 46% το πρώτο εξάμηνο του 2010. Αν δεν το έχετε καταλάβει, η κυβέρνηση συνεχίζει την αέναη επικοινωνιακή φανφάρα που την εξέλεξε και - την έχει φτάσει σε απίστευτα επίπεδα.

Η χώρα όντως διέφυγε της χρεωκοπίας, προσωρινά και ελπίζω και μόνιμα. Όμως η αλήθεια απέχει πολύ από την εικονική πραγματικότητα που μας παρουσιάζει ο μηχανισμός προπαγάνδας του Μαξίμου. Αφήνω στην άκρη τα απλά πως εκχωρήσαμε την αυτονομία μας μέσω του μνημονίου γιατί εκεί σηκώνει πολλή συζήτηση για το κατά πόσο είχαμε άλλη επιλογή έτσι όπως διαχειρίστηκε τα  πράγματα η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. 

Αφήνω στην άκρη επίσης το παράδοξο να έχουμε 6% πληθωρισμό και 11,9% ανεργία μιας και δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να το εξηγήσει αυτό. Θα σταθώ όμως στα φοβερά και τρομερά μαθηματικά της κυβέρνησης. Γιατί τα όρια της γελοιότητας με την προπαγάνδα έχουν ξεπεραστεί προ πολλού και καιρός είναι εκεί στο Μαξίμου και στην Καραγιώργη Σερβίας να σταματήσουν να γυαλίζουν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς - για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του Γεώργιου Παπακωνσταντίνου.

Ξεκινώ από τα απλά, αυτό το 46% είναι σε σχέση με ποιο έλλειμμα; Σε σχέση με το 9% που έλεγε η ΝΔ ή σε σχέση με το 14% που έλεγε το ΠΑΣΟΚ; Γιατί αν είναι σε σχέση με το 9% πάει και έρχεται γιατί θα σημαίνει πως ενώ η κυβέρνηση κόβει μισθούς, έχει κηρύξει ουσιαστικά παύση πληρωμών, έχει εκτινάξει το ΦΠΑ και τους έμμεσους φόρους και έχει ρίξει το έλλειμμα στο 4,86% χοντρικά, ενώ αν το έλλειμμα είναι σε σχέση με το 14% που διαλαλούσε τότε άστο να πάει μιας και το νούμερο είναι 7,56% και ανεβαίνει.

Όμως εκτός από την πλάκα με τα μαθηματικά υπάρχουν και ουσιαστικά ζητήματα. Το έλλειμμα μειώθηκε επειδή το κράτος δεν πληρώνει κανένα. Η επιστροφή ΦΠΑ έχει παγώσει. Η επιστροφή φόρου έχει παγώσει. Οι πληρωμές προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων έχουν παγώσει, το ίδιο και στους εργολάβους δημοσίων έργων. Έτσι με την μπακαλίστικη λογική με την οποία μετράνε την οικονομία στη κυβέρνηση διαλαλούν πως το έλλειμμα μειώθηκε. Έλα όμως που ούτε οι συμπαθείς μπακάληδες δεν θεωρούν πως η τρύπα κλείνει  όταν εισπράττεις αλλά δεν πληρώνεις, ανεξάρτητα αν τα χρέη είναι γραμμένα στο άλλο τεφτέρι.

Γιατί ακόμα και αυτοί κατανοούν πως το πρόβλημα απλά το αναβάλλεις και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα που θα πρέπει να πληρώσεις.  Και τότε τι θα κάνει το οικονομικό επιτελείο; Καλά το καταλάβατε. Θα πάρει και άλλα μέτρα. Ήδη έχουμε αρχίσει να διαβάζουμε και να ακούμε για την διεύρυνση του ΦΠΑ 23% και σε άλλα προϊόντα. Όχι τίποτα άλλο: αν ισχύει πως θα μπει ΦΠΑ 23% και στα ροφήματα θα χάσει την αξία του και το γνωστό ανέκδοτο με τον λογιστή που πέρασε την πεολειχία στα ροφήματα στον οίκο ανοχής. 

Βέβαια υπάρχει πάντα και εναλλακτική επιλογή στην επικοινωνιακή φανφάρα και τον λαϊκισμό. Ο ποιητικός όμιλος προβληματισμού που κατοικοεδρεύει πλέον στο νεοκλασικό και σύντομα θα μετακομίσει στη Συγγρού, αποφάσισε να παρουσιάσει το γενικό πλάνο που θα βγάλει τη χώρα από τη κρίση. Το πρόβλημα είναι πως τα παιδιά ενώ μάθανε το Powerpoint αντιμετωπίζουν ακόμα σοβαρά θέματα με το Excel. Οπότε μας είπαν πως θα βγάλουν την χώρα από το μνημόνιο σε δύο χρόνια με κάτι ενάρετους κύκλους και κάτι άλλα κλαπατσίμπαλα. Αυτό που ξέχασαν βέβαια να μας πούνε είναι το πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Στα πλαίσια αυτά αποφάσισα και εγώ διαπιστώνοντας έλλειψη φαντασίας και ιδεών, να πάρω την πρωτοβουλία να προτείνω την δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων μιας και δεν νομίζω πως έχει μείνει τίποτα άλλο να πάρουν. Άλλωστε ως γνήσια μπανανία που είμαστε και όντας εκ νέου προτεκτοράτο των ΗΠΑ, δεν θα ήταν καλή ιδέα να ακολουθήσουμε το επιτυχημένο μοντέλο του τεράστιου Manuel Noriega στο Παναμά;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια