Obama vs McCain και οι δυο οψεις του ιδιου νομισματος

Ενα απο τα ενδιαφεροντα ζητηματα της τρεχουσας επικαιροτητας ειναι και το αυτο των Αμερικανικων προεδρικων εκλογων, πλευρες του οποιου αρχισαν να καλυπτουν τα αρθρα των δυο Νταλτον. Με αφορμη λοιπον τα αρθρα αυτα, αρχισα να σκεφτομαι τις προεδρικες εκλογες και να διαπιστωνω για αλλη μια φορα την μονοδιαστατη καλυψη του γεγονοτος στην Ελλαδα και την σχεδον μονιμη υποστηριξη του υποψηφιου του κομματος των Δημοκρατικων.

Για να ξεκαθαρισω εξ'αρχης την προτιμιση μου, ως φιλαθλος, θα ηθελα για προεδρο των ΗΠΑ την Hillary μονο και μονο για να γινει ο Bill "Πρωτος κυριος"! Τον φανταζομουν να δειχνει τις πορσελανες του Λευκου Οικου στην Carla Bruni, ή να τον υποδεχεται η βασιλισσα Ρανια σε επισκεψη του προεδρικου ζευγους στην Ιορδανια. Πιστευω οτι με αυτη την επιλογη θα προσφεροταν, απλοχερα, ατελειωτο γελιο και θα ηταν μια θητεια με κουτσομπολιστικο τουλαχιστον ενδιαφερον.

Θεωρητικα, ο καθενας μπορει ως φιλαθλος να υποστηριζει οτι θελει, διοτι ως γνωστον "περι ορεξεως...ουδεις λογος". Βεβαια συνηθως σε ενα ζητημα, και ιδιαιτερα αν δεν υπαρχει και καποιο ιδιαιτερο προσωπικο συμφερον, οι φιλαθλοι ειναι μοιρασμενοι. Το μοιρασμα αυτο δεν ειναι ποτε 50-50, αλλα η κοινη γνωμη κλινει προς τη μια ή την αλλη πλευρα. Το αξιοπεριεργο ομως ειναι οταν η καθολικη πλειοψηφια υποστηριζει μονο τη μια πλευρα. Λαμβανοντας υπ'οψη το αγελαιο της κοινης γνωμης, το 100% να εχει την ιδια προτιμιση μονο σε υποψιες μπορει να σε βαλει.

Με βαση την παραπανω παρατηρηση εκανα και κανω ενα μινι "γκαλοπ": Obama ή McCain? Ε λοιπον! ακομα σημερα εχω μεγαλη περιεργεια να γνωρισω καποιον που να δηλωνει συμπαθεια στον γερουσιαστη McCain. Ειναι δυνατον στην Ελλαδα οπου δεν μπορουμε να συμφωνησουμε σε τιποτα, να ειμαστε ολοι υπερ ενος υποψηφιου? Εδω ουτε στο "μακεδονικο" δεν μπορουμε να ακολουθησουμε μια κοινη γραμμη, πως γινεται να ειμαστε ολοι με τον Obama?

Μια προφανης εξηγηση ειναι οτι λογω της μακρας μονομαχιας με την Hillary, ο Obama ετυχε μεγαλυτερης προβολης και διαφημισης. Ομως ειμαι σιγουρος οτι και μετα το τελος της εκλογικης διαδικασιας παλι δεν θα εχω γνωρισει καποιον υποστηρικτη του McCain. Το ιδιο αλλωστε εχω παρατηρησει και σε προηγουμενες αναμετρησεις στις Αμερικανικες εκλογες. Ακομα και στην περιπτωση του Bush δεν γνωρισα κανεναν να τον συμπαθει στην Ελλαδα ακομα και πριν δειξει δειγμα γραφης ως προεδρος.

Αυτο που πιστευω εγω προσωπικα οτι κυριως συμβαινει, ειναι οτι τα ΜΜΕ στην Ελλαδα, με το γνωστο ψευτοαριστεριζον προφιλ μονιμως προβαλλουν τον υποψηφιο των Δημοκρατικων ως την καλυτερη λυση που θα προστατεψει τα συμφεροντα της Ελλαδας. Καλλιεργουν ετσι στην κοινη γνωμη μια ελπιδα οτι αμα βγει ο καλος Δημοκρατικος θα λυθει υπερ μας το Κυπριακο, η ηφαλοκρυπιδα, το μακεδονικο... Τους λογους για τους οποιους το κανουν δεν τους εχω κατανοησει, ομως συμβαινει... Κατι αντιστοιχο συμβαινει και με τον πρωθυπουργο της γειτονικης Ιταλιας, οπου σε κανενα μεσο δεν εχω διαπιστωσει καποιο δειγμα συμπαθειας, και εντουτοις οι Ιταλοι τον εχουν πρωθυπουργοποιησει επανειλημμενα (και μαλιστα σε αναμετρηση απεναντι στον σοσιαλιστη πρωην προεδρο της κομισιόν!)

Εκει που θελω να καταληξω, με το αρθρο αυτο, ειναι οτι οποιος και αν βγει, θα βγει για να προασπισει τα συμφεροντα του λαου του. Αν τα συμφεροντα αυτα ταυτιζονται με τα Ελληνικα τοτε θα τον εχουμε διπλα μας, αλλιως θα ειναι απεναντι μας. Επομενως καθως δεν υφισταται το εθνικο μας συμφερον οπως προβαλλουν τα ΜΜΕ, η οποια επιλογη των Αμερικανων για τον προεδρο τους μας αφηνει αδιαφορους. Αυτο που πρεπει να διασφαλισουμε πρωτιστως ως Ελληνες, ειναι να εχουμε ενα κρατος ισχυρο με εξωστρεφεια και διεθνεις συνεργασιες ωστε να ειναι προς των συμφερον ολων να συνεργαζονται μαζι μας. Τα οποια προβληματα λυνονται συναρτησει της δικης μας δυναμης και οχι λογω καποιας ευνοϊκης προδιαθεσης ενος ξενου πολιτικου.

Συνεπως, στο ερωτημα Lakers vs Celtics, μην μου πειτε οτι ειστε ολοι με την Βοστωνη!

Υ.Γ. Μαλλον θα διαπιστωσατε την ελλειψη τονων στις λεξεις. Αυτο οφειλεται στο οτι το κειμενο γραφτηκε στο πληκτρολογιο του κινητου μου, οποτε καταλαβαινετε ταλαιπωρια!

Σχόλια

Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
1. Εγώ υποστηρίζω τον McCain και σύντομα θα διαβάσεις και τους λόγους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν με έχει εντυπωσιάσει ο τρόπος προσέγγισης και η καμπάνια του Ομπάμα.

2. Αυτό με το Bill δεν το είχα σκεφτεί. Όντως καλή ιδέα.

3. Υπάρχει ένα κουμπάκι στον editor του blog που κάνει ορθογραφικό έλεγχο και ναι διορθώνει και τους τόνους :)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εύγε Bill the Kid!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Θα έπρεπε όμως να ξέρεις ότι οι σκεπτόμενοι Έλληνες που υποστηρίζουν Obama δεν το κάνουν για το καλό απλά της Ελλάδας. Πιστεύουν ότι ο McCain απλά θα συνεχίσει τη δολοφονική εξωτερική πολιτική του Bush, ενώ ελπίζουν ότι ο Obama μπορεί να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Όχι ότι ο Obama θα λύσει το Κυπριακό ή τα Ελληνοτουρκικά ενώ ο McCain όχι...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι ίδια ανεξαρτήτως προέδρου. Ο Κλίντον δηλαδή δεν έκανε πολέμους; Μέχρι και ο δήθεν προοδευτικός και golden boy Κένεντι έβαλε την Αμερική στο Βιετνάμ και κόντεψε να τα κάνει γης μαδιάμ στην υπόθεση του κόλπου των χοίρων. Οι Αμερικάνοι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι το ίδιο σκληροί ανεξαρτήτως δημοκρατικών ή ρεπουμπλικάνων
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σκασίλα του Obama να ασχοληθεί με την Ελλάδα, τους έχουμε δει και τους μεν και τους δε άλλωστε.
Απλά εμείς στην Ελλάδα είμαστε τόσο κοπάδι που πάμε όπου μας πάνε,βλέπε κυρίως media: tv, εφημερίδες, περιοδικά, radio κτλ. χωρίς κριτική άποψη.

Είναι θέμα trendyness και ο Obama (όπως η σαγιονάρα τα τελευταία καλοκαίρια!) γι'αυτό και δεν υπάρχει άσχετος που να μην είναι μέλος στο Group του στο Facebook και αναθεμα αν έχει ασχοληθεί η/ο κάθε χαζογκόμενα/ος με την πολιτική κατάσταση στην Αμερική!
Τον έχω αντιπαθήσει μόνο και μόνο από την υπερβολική προβολή...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Aγαπητέ Billi the Kid,

σου αξίζουν συγχαρητήρια μόνο και μόνο γιατί μετά από πολύ καιρό διαβάσαμε ένα αξιόλογο άρθρο που δεν είχε μέσα τις λέξεις "ολυμπιακός", "πελάτης", "Κόκκαλης" κτλ.
Επιτέλους ας ξεκολλήσουν κάποιοι γιατί ο πόνος/αγωνίας τους για το άν θα προκριθούν μας έχει κουράσει!!!
Ο χρήστης Jack Dalton είπε…
Χαρά στο κουράγιο σου!!!
Ακοθ όλο το κείμενο γράφτηκε στο κινητό!!! Ούτε οι φυλακισμένοι που έχουν άπειρο ελεύθερο χρόνο δεν θα το έκαναν! Μπράβο...
Ο χρήστης Averell Dalton είπε…
Εγώ πάλι πιστεύω ότι το ζευγάρι που θα τα τίναζε όλα στον αέρα είναι το Clinton vs. Giuliani. Φευ - οι Αμερικανοί δεν έχουν αίσθηση τού χιούμορ..._
Ο χρήστης Τρυφερό πόδι είπε…
Να με συγχωρείς, Billy, αλλά ως άνθρωπος που μεγάλωσε θαυμάζοντας το σκυλί του πολέμου που λέγεται Larry Bird, υποστηρίζα τη Βοστώνη ακόμα και στα χρόνια που πανηγυρίζαμε την είσοδό μας στη δεκάδα της Ανατολής, ενώ καίγαμε το Fleet Center (sic) όποτε περνάγαμε στα play-off. Οπότε καταλαβαίνεις ότι είμαι σαφώς με τη Βοστώνη χρόνια τώρα...

Επί του κυρίου θέματος, η προσωπική μου επιλογή πριν αρχίσει το πανηγύρι των primaries και caucuses ήταν ο κυβερνήτης της Μασσαχουσέτης, Mitt Romney. Τελικά, όμως, ο Romney της προεκλογικής περιόδου ήταν κάποιος άλλος και όχι ο κυβερνήτης, οπότε μάπα το καρπούζι... Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι ο McCain δείχνει πιο σοβαρός από τον Obama, αλλά όλα είναι σχετικά. Επιφυλάσσομαι για εκτενέστερη ανάλυση σύντομα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια