Internet Politics

Ορμώμενος από το φίλτατο William (στο θέμα του Obama) καθώς και από ένα άρθρο που διάβασα στο Status αντιλαμβάνομαι ότι ήρθε η ώρα να πούμε κάποια πράγματα για τη σύγχρονη πολιτική και πως αυτή αλλάζει χάρη στο διαδίκτυο.

Ο Barak Obama είναι ο πρώτος digital πολιτικός. Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη διείσδυση του διαδικτύου σε όλα τα σύγχρονα αμερικάνικα νοικοκυριά (και όχι μόνο) και χρησιμοποίησε τον παγκόσμιο ιστό ως μέσο για να κερδίσει τη κούρσα για το χρίσμα των δημοκρατικών. Ο στόχος του επετεύχθη.

Στην Ελλάδα το διαδίκτυο προς το παρόν είναι αχαρτογράφητα νερά για τους Έλληνες πολιτικούς (εκτός και αν παραμυθιάζονται κάποιοι από το iMac του Γεωργίου Παπανδρέου). Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές πολλοί Έλληνες πολιτικοί αποφάσισαν να γίνουν bloggers (χωρίς ωστόσο να καταλαβαίνουν την διαφορά μεταξύ των κανονικών blog και των βαπτισμένων έτσι κέντρων διασποράς ψευδών ειδήσεων και φημών). Παράλληλα φρόντισαν να διαφημίσουν τις προσωπικές τους ιστοσελίδες με banners σε όλα τα μεγάλα Ελληνικά portal ελπίζοντας σε "διαδικτυακές" ψήφους.

Ο τρόπος που διαχειρίστηκαν όλο αυτό και η δεδομένη αποτυχία που είχε το εγχείρημα τους απέδειξε απλά το γεγονός ότι κανείς τους δεν ήξερε τι έκανε και ότι απλά ακολουθούσαν τη μόδα. Όπως κάποτε προσλάμβαναν όλοι συμβούλους επικοινωνίας έτσι απέκτησαν και όλοι ένα webmaster (που συνήθως ήταν ο γιος της γνωστής μας που "ήταν όλη μέρα στο ιντερνέτ").

Το διαδίκτυο όμως έχει τα φόντα να διαμορφώσει εκ νέου το τρόπο επικοινωνίας των πολιτικών και να αλλάξει και αρκετά το τρόπο που ασκείται η πολιτική. Το πείραμα του Obama απέδειξε πως όταν κάποιος βρει σύγχρονους τρόπους να δώσει το δικαίωμα της συμμετοχής στους πολλούς επιτυγχάνει. Το διαδίκτυο είναι το μόνο μέσο που στη παρούσα φάση προσφέρει αυτού του είδους τη δημοκρατία.

Στα επόμενα χρόνια θα δούμε τα πολιτικά κόμματα να ανοίγουν τους διαύλους τους μέσω του διαδικτύου και ίσως και νέα πρόσωπα να αποκτούν πολιτική δύναμη και επιρροή επειδή θα ξέρουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός. Οπότε μπορούμε να αναμένουμε την αλλαγή στη πολιτική σκηνή μέσω του διαδικτύου. Όσο θα διαρκέσει η μεταβατική περίοδος κατά πάσα πιθανότητα θα γελάσουμε με το αποτέλεσμα ορισμένων προσπαθειών και θα αποκτήσουμε πολλούς "φίλους" πολιτικούς στο facebook.

Υ.Γ. Αν κάποιος από εσάς γυρνάει στη Χαλκιδική και δει ένα τρελό να γράφει στο μπαλκόνι του σε ένα laptop υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να βλέπει την αφεντομουτσουνάρα μου. Αν πάλι βρίσκεται στα Κύθηρα και δει ένα μισότρελο με μία τσουγκράνα να απαγγέλει Καβάφη τότε θα έχει μπροστά του τον William Dalton που έχασε το δρόμο για την Ανάφη...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια