It's the economy strupid...
Η Ελλάδα ανέκαθεν έμαθε να λειτουργεί με τη λογική ότι ο επόμενος πληρώνει το λογαριασμό για το γλέντι του προηγουμένου. Το λογαριασμό για τις σπονδές του Ανδρέα Παπανδρεου και των φίλων του, δοκίμασε να το πληρώσει η συγκυβέρνηση αρχικά και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αργότερα με φρικτά αποτελέσματα (εκτός και αν πιστεύει κάποιος ότι αν δεν τον έριχνε ο Σαμαράς, ένα χρόνο μετά θα είχε αντιστρέψει υπέρ του κλίμα όπως διαδίδει έκτοτε).
Η οικονομία είναι λοιπόν το παιχνίδι στο οποίο πρέπει να αποδειχθεί ικανή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εαν θέλει να παραμείνει ισχυρή μέχρι το πέρας της τετραετίας και να διεκδικήσει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας με αξιώσεις. Όχι όμως η οικονομία των δεικτών και των αριθμών, αλλά η οικονομία του νοικοκυριού, διότι ο ψηφοφόρος δεν ενδιαφέρεται αν οι δείκτες πάνε καλά, αλλά αν η τσέπη του είναι γεμάτη.
Άλλωστε αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα δούμε ότι ο ψηφοφόρος ασχολείται μόνο με τη τσέπη του. Τη δεκαετία του '80 η οικονομία πήγαινε χάλια με τις παρανοϊκές πολιτικές των παιδιών της "αλλαγής" αλλά ο κόσμος έβλεπε λεφτά στη τσέπη του. Οπότε το 1985 έδωσε και δεύτερη ευκαιρία στον Αντρέα Παπανδρέου να ολοκληρώσει το έργο του με τα καταστροφικά αποτελέσματα που βιώσαμε πλέον όλοι.
Ακόμα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμπεριφορά των ψηφοφόρων απέναντι στο Κωνσταντίνο Σημίτη. Όταν η δημιουργική λογιστική του Γιάννου ήταν στα φόρτε της ο κόσμος δεν ενδιαφέρθηκε τόσο για τους δείκτες όσο για το δείκτη του χρηματιστηρίου. Ψηφισε ΠΑΣΟΚ επειδή η οικονομία πήγαινε καλά (όπως και το Χρηματιστήριο) όπως έλεγαν όλοι το 2000 (το πόσο καλά πήγαινε στη πράξη το μάθαμε όλοι αργότερα).
Άρα ή η κυβέρνηση Καραμανλή πρέπει να βρει τρόπους να ανακουφίσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό ή σε τρία χρόνια το να έχει αντίπαλο το Γεώργιο Παπανδρέου δεν θα φτάνει από μόνο του για την εξασφάλιση νέας τετραετίας.
Σχόλια