Το δίλημμα και η βλακεία

Η αναφορά στη βλακεία έγινε για ένα και μόνο λόγο: Για να γίνει κατανοητό ότι πέραν ενός στατιστικού ορισμού που θα ομαδοποιούσε ένα ποσοστό (έστω το 20%) του πληθυσμού, θα μπορούσε να υπάρξει ένας πιο αριστοκρατικός, ο οποίος θα καταργούσε την πλειοψηφία,τον άχρωμο μέσο όρο που τοποθετείται ανάμεσα στο ζενίθ και το ναδίρ της ευφυΐας και θα απένειμε τον τίτλο του βλάκα σε όποιον απλώς δεν είναι έξυπνος. Το ενδιαφέρον σε αυτόν τον διαχωρισμό είναι ότι με αυτές τις δύο επιλογές, κανείς εξ’ημών, ακόμα και ο πιο ταπεινόφρων, δε θα αυτοχαρακτηρίζονταν ως βλαξ. Δεδομένου, λοιπόν ότι είμαστε όλοι έξυπνοι μπορούμε να συζητήσουμε πάνω σε ένα μεγάλο δίλημμα.

Ως άλλος Μεφιστοφελής από το μύθο του Φάουστ, ως διάβολος σε ένα σταυροδρόμι κάπου στον αμερικάνικο νότο, εμφανίζομαι μπροστά σας αγαπητοί αναγνώστες και σας προτείνω κάτι πολύ απλό: Σας επιστρέφω το 1/3 των χρόνων σας, χωρίς άλλη προσφορά. Ή το δέχεστε και αύριο το πρωί οι σαρανταπεντάρηδες π.χ. ξυπνάτε τριάντα, φυσικά χωρίς ό,τι έχετε αποκτήσει σε αυτά τα δεκαπέντε χρόνια ή παραμένετε ως έχετε και συνεχίζετε να αναρωτιέστε τι θα είχε γίνει τότε εάν ...(συμπληρώνετε κατά το δοκούν). Είναι αυτονόητο ότι για αυτό το δωράκι κάτι θα πρέπει να δώσετε κι εσείς. Εφ’όσον δεν προσφέρω αιώνια νεότητα, απέραντη γνώση και εξουσία ούτε καν διαβολικές ικανότητες στα μπλουζ θα πάρω κάτι λιγότερο από την ψυχή σας. Αρκεί να παραιτηθείτε από την παραπανίσια ευφυΐα σας και να συμβιβαστείτε με αυτήν του μέσου όρου.

Σε αυτούς που θα βιαστούν να απαντήσουν ότι κανονικά η προσφορά απευθύνεται μόνο σε όσους για διάφορους λόγους δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους κι ότι οι υπόλοιποι δεν έχουν κανένα λόγο να ρισκάρουν τα κέρδη τους, ως διάβολος, έχω να αντιτείνω ότι ο συντηρητισμός είναι κι αυτός μια σεβαστή τάση στη ζωή. Με τη βεβαιότητα ότι η προσφορά μου δε θα μείνει χωρίς ανταπόκριση(ώστε να μου είναι απαραίτητο να σας πείσω), σας συγχαίρω για όσα έχετε επιτύχει κι αναρωτιέμαι αν πραγματικά δε θέλετε να δοκιμάσετε για το κάτι παραπάνω. Είτε αυτό είναι η δύσκολη κι επικίνδυνη δουλειά την οποία απορρίψατε για να κάνετε κάτι λιγότερο συναρπαστικό και περισσότερο ασφαλές για σας και την τσέπη σας ,είτε η Μ.Κοντού στα 20 της αν η αντίστοιχη ταινία με πρωταγωνιστή τον Δ. Χόρν σας έχει αγγίξει.

Από την άλλη υπάρχουν κι αυτοί που γοητεύονται από την ιδέα, όμως θεωρούν το τίμημα πολύ μεγάλο. Αναμφίβολα η ευφυΐα είναι βασικό στοιχείο της προσωπικότητας του καθενός και δύσκολα θυσιάζεται. Επισημαίνω όμως, ότι θα μείνετε με αυτήν του μέσου όρου (ο οποίος από κάποιους διαμορφώνεται) κι ότι θα σας λείπει μόνο ένα συστατικό της ευτυχίας κατά Φλωμπέρ, η καλή υγεία(τον εγωισμό τον έχετε έτσι κι αλλιώς). Σκεφθείτε λίγο πόσο πιο χαρούμενοι θα ήσαστε αν είχατε λιγότερα και απλούστερα άγχη να αντιμετωπίσετε, πόσα πράγματα θα μπορούσατε να έχετε κάνει αν δεν υπολογίζατε τις συνέπειες.

Για τους υπόλοιπους, εσάς τους συναρπαστικά τολμηρούς που δέχεστε ασμένως μια τέτοια προσφορά έχω μόνο καλά λόγια και μια προειδοποίηση. Όσο κι αν υπάρχουν πράγματα στη ζωή σας που θα αλλάζατε αν είχατε την ευκαιρία, όσο κι αν θεωρείτε εαυτούς καταδικασμένους από την αναμφισβήτητη ευφυΐα σας, επιλέγετε κάτι που δε θα μπορείτε να ελέγξετε μετά. Επειδή η πείρα μου στη συμπεριφορά σας είναι τόσο μεγάλη όσο και η ηλικία του ανθρωπινού γένους, σας ενημερώνω ότι από αυτούς που το δοκίμασαν ως τώρα μόνο το 10% άλλαξε πραγματικά τη ζωή του. Οι υπόλοιποι κατέληξαν ακριβώς στα ίδια. Η μεγάλη διαφορά είναι βέβαια ότι όλοι είναι ευτυχισμένοι και για αυτό σας καλωσορίζω σε αυτό το σπουδαίο ταξίδι. Όσοι μείνετε πίσω, παρακαλώ αντιμετωπίστε με κατανόηση το βλάκα που κάθεται δίπλα σας, μπορεί να είναι ένας από τους θαρραλέους παλαιότερης προσφοράς.

Υ.Γ. Αν η ηλικία σας είναι αρκετά μικρή ώστε το 1/3 να μην έχει νόημα, δε χρειάζεστε βοήθεια από το διάβολο, έχετε τον Θεό μαζί σας.

*Δυνατότητα αλλαγής του προϊόντος δεν υπάρχει

**Η προσφορά ισχύει μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εσύ φιλαράκι μάλλον είσαι από αυτούς που δέχτηκαν τη πρόταση 2-3 φορές αν καταλαβαίνω από τα γραπτά σου μιας και πρέπει να είσαι κάτω από το μέσο όρο.
Ο χρήστης William Dalton είπε…
Βεβαίως και την έχω δεχθεί. Μάλιστα σκοπεύω να την ξαναδεχθώ αφού ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι σαν κι έσενα που αφ'ενός κρατούν ψηλά το μέσο όρο κι αφ'ετέρου είναι αρκετά καταδεκτικοί ώστε να κανούν και την επεξήγηση για να μπορούμε όλοι εμείς, που δεν τα πιάνουμε με την πρώτη, να τους αποθεώσουμε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια