Σύγχρονη Οικονομική Διαχείριση στον Ολυμπιακό !!!

Ο Ολυμπιακός έχει αρχίσει να δίνει ρεσιτάλ στο τρόπο διαχείρισης των χρημάτων του και σύντομα θα τον δούμε στις πρώτες σε κερδοφορία επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει ένα Ολυμπιακό με εντυπωσιακές κινήσεις να ξοδεύει κατά το δοκούν και να προχωράει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να καλύπτει τα κενά στο ταμείο του (με προσωπικά χρήματα του Σωκράτη Κόκκαλη). Πλέον όλα δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζεται με καθαρά οικονομοτεχνικά κριτήρια από το Σωκράτη Κόκκαλη (κάτι όχι απαραίτητα κακό).

Ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι σαφές πλέον ότι προσπαθεί να ετοιμάσει την ομάδα να αντέξει την επόμενη σεζόν χωρίς να παίξει στο Champions League. Παράλληλα προετοιμάζει την ομάδα να μάθει να ζει χωρίς τα δικά του χρήματα. Η φετινή χρονιά και η διαχείριση των οικονομικών της είναι χαρακτηριστική.

Ας δούμε πως διαχειρίζεται το θέμα του Champions League. Τα τυπικά έσοδα από το Champions League είναι περίπου 7.500.000€. Τα αντίστοιχα από το UEFA είναι περίπου 2.000.000€. Υπάρχει δηλαδή μία διαφορά της τάξης των 5.500.000€ στα ελάχιστα εγγυημένα έσοδα (διότι αν πας καλά στο CL περάσεις τον όμιλο και δεν παίξει και άλλη Ελληνική ομάδα στο θεσμό φτάνεις ακόμα και τα 20.000.000€).

Ο Ολυμπιακός λοιπόν φροντίζει πριν πεινάσει (προς απογοήτευση των οπαδών του). Με διάφορα τρικ και τεχνάσματα καθυστερεί χαρακτηριστικά τις μεταγραφές του μέχρι να μάθει τον αντίπαλο του στα προκριματικά του Champions League. Παράλληλα διασφάλισε τη "χασούρα" του από ενδεχόμενο αποκλεισμό πουλώντας τους Λούα Λούα και Νούνιεζ έναντι συνολικά 5.200.000€. Λαμβάνοντας υπόψιν μας και τα αντίστοιχα οφέλη από τα συμβόλαια τους ήδη η ομάδα έχει καλύψει το κενό και έχει θετικό πρόσημο στα οικονομικά της. Συνυπολογίζοντας δε τα περίπου 12.000.000€ που περίσσεψαν πέρσυ καταλαβαίνουμε ότι ο Ολυμπιακός πάει για μία ακόμα κερδοφόρα σεζόν ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων.

Το θέμα όμως είναι τι ακριβώς επιζητούν οι φίλαθλοι και οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού (οι άνω των 30) έχουν νιώσει στο πετσί τους τι θα πει να είσαι ανυπόληπτος οικονομικά και να χρωστάς υπέρογκα ποσά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως είναι διατεθειμένοι να ζήσουν εποχές λιτότητας επειδή η ομάδα δεν θα έχει για τα επόμενα 2-3 χρόνια (ίσως και περισσότερα αν συνεχίσει η καθοδική πορεία των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη) τα εγγυημένα έσοδα των ομίλων του Champions League.

Η αντίδραση των φιλάθλων του Ολυμπιακού είναι αυτή που κατά πάσα πιθανότητα θα κρίνει το φετινό πείραμα του Σ. Κόκκαλη. Μέχρι στιγμής τα διαρκείας πωλούνται με τρελούς ρυθμούς (με δεδομένο ότι η ομάδα δεν έχει κάνει μεταγραφές οι πωλήσεις είναι αστρονομικές). Οπότε έχει την ηρεμία του ως προς τη διασφάλιση των εσόδων του. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η πάντα απαιτητική εξέδρα σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φόβοι των οπαδών και η ομάδα δεν ενισχυθεί.

Η δική μου αίσθηση είναι πως ο Σωκράτης Κόκκαλης ποντάρει πολλά στο Βαλβέρδε και στην ικανότητα του να βελτιώσει παίκτες που είναι ήδη στο ρόστερ και δεν έχουν αποδώσει για διάφορους λόγους τα αναμενόμενα. Αν "βγάλει" ο προπονητής και 1-2 πιτσιρικάδες μπροστά τότε η χρονιά μπορεί και να πάει σχετικά καλά. Αν όμως η ομάδα δεν πάει καλά η γκρίνια θα χτυπήσει κατευθείαν το πρόεδρο του Ολυμπιακού.

Υ.Γ. Τα παραπάνω ισχύουν με βάση τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται σήμερα 21 Ιουλίου 2008. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος του Ολυμπιακού αύριο το πρωί αρχίσει να αγοράζει παίκτες από το πάνω ράφι τότε η ανάλυση μου θα ισχύει μόνο ως προς την προσπάθεια του να έχει πιο ισοσκελισμένο ισολογισμό.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια