Η παράνοια της πολιτικής φημολογίας

Την Τετάρτη ως γνωστών απεργούσαν οι δημοσιογράφοι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γλιτώσουν οι βάζελοι τη καζούρα από τις εφημερίδες την Πέμπτη, να έχουμε ένα πολύ ήσυχο τηλεοπτικό βράδυ (απουσία δελτίων ειδήσεων) και μία ακατάσχετη φημολογία για το Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης.

Την Πέμπτη το πρωί με πήραν τηλέφωνο τουλάχιστον δέκα φίλοι και γνωστοί να ρωτήσουν αν πάμε για εκλογές, ανασχηματισμό κ.ο.κ. βασιζόμενοι σε "έγκυρες" πληροφορίες. Τα μισά αν όχι όλα τα κανάλια στην πρωινή ζώνη (τη πολύ πρωινή που προλαβαίνουν να βλέπουν οι εργαζόμενοι) μιλούσαν για εκλογές, ακυβερνησία κλπ. Το ίδιο έκαναν και όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί.
Τελικά έγινε το προφανές.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να συσπειρώσει το υπουργικό του συμβούλιο. Έκανε άνοιγμα στους βουλευτές απαιτώντας στην ουσία να αποκτήσουν πρόσβαση στα υπουργικά γραφεία (με προφανή στόχο τη διεύρυνση της εκλογικής τους πελατείας). Εμφανίστηκε citizen friendly και "διαφήμισε" τα τρία φιλολαϊκά μέτρα που έχει στη φαρέτρα του. Το ταμείο κατά της φτώχειας, το επίδομα θέρμανσης και το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες.

Οι λόγοι για τους οποίους ο πρωθυπουργός κινήθηκε σε αυτά τα πλαίσια είναι προφανείς. Οι εκλογές που πολλοί διέβλεπαν δεν είναι εύκολη επιλογή. Κανείς δεν θέλει να πηγαίνει σε εκλογές με μόλις ένα χρόνο διακυβέρνηση. Πολύ περισσότερο όταν οι δημοσκοπήσεις είναι "οριακές" και χωρίς να βγάζουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Άκουσα τον κ. Παπακωνσταντίνου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ να λέει πριν το υπουργικό συμβούλιο ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει εκλογές αλλά όχι τώρα. Ήθελε δήθεν να γίνουν πρώτα εξεταστικές επιτροπές για να μην "κουκουλωθούν" τα σκάνδαλα κλπ. Προφανώς ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμοι για εκλογική μάχη. Αν οι εξελίξεις τους ωθήσουν σε κάτι τέτοιο θα μπούνε στη μάχη. Προς το παρόν όμως φοβούνται την κάλπη.

Η άλλη φήμη που κυριαρχούσε ήταν ο δομικός ανασχηματισμός. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εφικτό εκτός και αν στο δομικό ανασχηματισμό δεν περιλαμβανόταν το Υπουργείο Οικονομίας. Δεν νομίζω να υπάρχει σώφρων άνθρωπος που να θεωρεί ότι θα αναλάβει νέος Υπουργός Οικονομίας 10 Οκτωβρίου και 15 Δεκεμβρίου θα ψηφίζει προϋπολογισμό. Ιδίως αν ενδιάμεσα έχουν γίνει συγχωνεύσεις υπουργείων και διάφορα άλλα κόλπα οπότε θα πρέπει να σχεδιάσεις από το μηδέν τα κονδύλια.

Η πρόβλεψη των εξελιξέων είναι εύκολη υπόθεση όταν δεν ξεχνάς τον βασικό κανόνα για τη πολιτική. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όπως και όλοι σχεδόν οι πολιτικοί το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Όποιος παρατηρεί τις εξελίξεις με αυτό το κανόνα στο μυαλό του δύσκολα θα πέσει θύμα φημολογίας σαν αυτή που αναπτύχθηκε ελέω Δαϊλάκη.

Εφικτό για τη κυβέρνηση είναι να βγάλει το χειμώνα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, να περάσει το προϋπολογισμό και να περιορίσει τη γκρίνια των βουλευτών. Αν μέσα σε αυτά καταφέρει να βγάλει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο στη κοινωνία και να συσπειρώσει τη κομματική της βάση ακόμα καλύτερα.

Υ.Γ.1. Από τα σενάρια που κυκλοφορούσαν το αγαπημένο μου ήταν η συγχώνευση του Υπουργείου Εξωτερικών με το Εθνικής Αμύνης με υπερυπουργό τη κα. Μπακογιάννη. Για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι σε πολιτικό επίπεδο το Υπουργείο Αμύνης είναι "εργαλείο" δημιουργίας κομματικού στρατού. Μέσω των μετατάξεων και των μεταθέσεων στρατεύσιμων νέων μπορείς να δημιουργήσεις ανέξοδα φίλους, υποστηρικτές και ψηφοφόρους. Ποιος πιστεύει οτι ο Καραμανλής είναι έτοιμος να παραδώσει ένα τέτοιο "εργαλείο" στην οικογένεια Μητσοτάκη;

Υ.Γ.2. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αρέσκεται να προκαλεί τις εξελίξεις και όχι να τις περιμένει. Δεν μπορώ να προβλέψω την αντίδραση του σε ενδεχόμενη απώλεια βουλευτή αλλά η πρακτική του όσο ο Κωνσταντίνος Κουκοδήμος ήταν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας είναι ένα ασφαλές δείγμα για το πως θα διαχειριστεί και το θέμα Δαϊλάκη ώστε να μη χρειαστεί να διαχειριστεί τέτοιου είδους απώλεια.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Βασικά ο Καραμανλής βγαίνει μπροστά γιατί όλοι οι άλλοι είναι κουπούκια που λέει και ο Ψωμιάδης.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Άρχισε πάλι ο Joe τα ΔΑΠιτικα. Το ΠΑΣΟΚ θέλει εκλογές για να κατεβεί με το ΣΥΡΙΖΑ παρέα και να τις πάρει. Ο Αλαβάνος είναι μεγάλη γάτα και με το Τσίπρα παρέα θα τα σαρώσει

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια