Alors, c'est la guerre
Το να το λες στον καθρέφτη είναι εύκολο. Αν μπορείς τράβα πες το κι εκεί που πρέπει. Πες το στο αφεντικό σου που δε σου πληρώνει υπερωρίες, αλλά τις απαιτεί. Πες του το όταν δε σου δίνει τις άδειες σου ή όταν δε σου κάνει αύξηση γιατί εσύ δεν παίρνεις το βασικό μισθό, επομένως δεν καλύπτεσαι από τη συλλογική σύμβαση. Πες το στο άλλο σου μισό, όταν σου κάνει τη ζωή πατίνι ή στο γείτονά σου που θεωρεί ότι είναι πιο παλιός απο σένα στη γειτονιά και γι'αυτό κρατάει στο δρόμο μια θέση για το αυτοκίνητό του.
Όσο, όμως, σκύβεις το κεφάλι σε όλα αυτά, μη ζητάς μερίδιο σε κάτι που είπε κάποιος άλλος. Γιατί εσύ κι εγώ είμαστε ο ελληνικός λαός και δεν νομίζω ότι εμείς είπαμε το "ΟΧΙ" στον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι ξημερώματα 28ης Οκτωβρίου του 1940. Ας μακαρίζουμε, λοιπόν, αυτόν που πραγματικά το είπε και δεν πειράζει που ήταν δικτάτορας, μπορούμε άνετα να τον κρίνουμε και γι'αυτό.
Το ότι το "ΟΧΙ" του Μεταξά εξελίχθηκε σε γενναία και μαζική πάλη από το λαό είναι κι αυτό γεγονός αναμφισβήτητο. Πιθανώς γιατί τότε υπήρχε μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή, παρά τη δικτατορία και τους περιορισμούς που αυτή είχε επιβάλλει. Ίσως λειτούργησε η συλλογικότητα που πρέπει να διακρίνει μία ομάδα ή ένα λαό. Ίσως και το φιλότιμο. Κίνητρο, είναι η αγάπη προς την πατρίδα σου, όταν οδεύεις στο θάνατο. Κίνητρο είναι, όμως, και το υποτιμητικό βλέμμα του απέναντι όταν σε βλέπει να απέχεις. Τη δυνατότητα για να φανούν όλα αυτά, όμως, την έδωσε ένας άνθρωπος, μόνος στο σαλόνι του σπιτιού του στις 3 τα χαράματα.
Ας ευχαριστούμε λοιπόν τον Ι.Μεταξά για την τελευταία, ίσως, σοβαρή στιγμή μας ως έθνος στην παγκόσμια ιστορία κι επειδή τίποτα δεν πρέπει να παραγράφεται, ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξε δικτάτορας και μάλιστα σκληρός. Σε ό,τι αφορά εσένα και μένα που "είπαμε" το "Alors, c'est la guerre", ας το δουλέψουμε λίγο και το ξαναδιεκδικούμε. Μέχρι τότε, ας βολευτούμε με το "Η Κύπρος είναι μακρυά" και το "Ευχαριστούμε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών"
Σχόλια
Joe: Κερνάω καφέ στη πλατεία Κεφαλαρίου
William: Δεν μπορώ γιατί τώρα ξύπνησε η δικιά μου και πρέπει να κρεμάσω κάτι κάδρα.
Όπως όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή έτσι και η επανάσταση του William ήταν μία απλή ψευδαίσθηση
θα το παίζει και ήρωας πολέμου!!!
Α ρε William, εσύ και μόνο εσύ φταις!
ΥΓ. Καταγγέλω τον Joe, που σαν άλλος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, δημοσιοποιεί τηλεφωνικές συνομιλίες, (χωρίς φαντάζομαι την συγκατάθεση του William.... Αν πάλι έχει τη συγκατάθεσή του, τότε επανέρχομαι στο παραπάνω σχόλιο: William, εσύ και μόνο εσύ φταις!)
William, εσύ και μόνο εσύ φταις!)
ζείς/
εσύ μας οδηγείς.
Αλλα δεν είανι τόσο άσχημα τα πράγματα για τον William, απλά πλακίτσα κάνουμε, δεν είναι (ακόμα;) παντοφλίτσας!
εγώ+εσύ C ΛΑΟΣ (1)
ΛΑΟΣ ικανός για όχι σε Ιταλούς(2)
(1),(2)=> εγώ+εσύ ικανοί για όχι σε Ιταλούς
ικάνος για όχι σε Ιταλούς > ικανός για όχι σε γκόμενες, αφεντικά, γείτονες.
ΛΑΟΣ ικανός για όχι σε Ιταλούς=>εγώ+εσύ ικανοί για όχι σε Ιταλούς=>εγώ+εσύ ικανοί για όχι σε γκόμενες, αφεντικά, γείτονες=>ΑΤΟΠΟ. Άρα ΛΑΟΣ ανίκανος για όχι σε Ιταλούς=> το όχι το είπε ο Μεταξάς. Αν συνεχίσετε να μη διαβάζετε προσεκτικά, το επόμενο κείμενο θα είναι: ενοποίηση ταμείων-ΝΔ-φιλελευθερισμός-χα χα χα.
Oso gia to pio neos profanos kai tha sou apantousa euxaristo kai tha ekana oti den katalava peri 10 xronia neoteros me metrio iq klp.
Alloste kai mono pou adynatisa ftanei gia na deixno neoteros kai na kano oti den katalavaino to yponooumeno...
Αν ήσασταν λιγότερο επιφανειακοί θα ξέρατε (ή θα ψάχνατε... Ναι, υπάρχει και το ψάξιμο των πραγμάτων!) ποιες πιέσεις και από που ΟΔΗΓΗΣΑΝ το Μεταξά στο να πει το "όχι"! Σιγά μην το έλεγε μόνος του! Ανοίξτε λίγο τα μάτια σας, ή τουλάχιστον κοιμηθείτε σπίτι σας, μην κοιμάστε μπροστά στον κόσμο και τον αποκοιμήσετε κι αυτόν.. Ακούς εκεί να ευχαριστήσουμε το Μεταξά επειδή αναγκαστικά είπε όχι!!...
Όπως καταλαβαίνετε, τα προβλήματα της Ελλάδας που αναφέρετε, μυαλά σαν τα δικά σας τα έχουν δημιουργήσει... Αλλά πού να το καταλάβετε αυτό......
Ξυπνήστε όσο είναι καιρός (χωρίς να θέλω να σας απογοητευσω πάντως, μάλλον λιγάκι δύσκολο το βλέπω...)
Όλες αυτές μάλιστα σκοπό έχουν να αποκοιμίσουν το κόσμο για να μην ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα αλλά με αυτά που προσπαθούν να του πλασάρουν τα ΜΜΕ.
Αν κάποια στιγμή εσύ ψαγμένε και βαθυστόχαστε βρεις χρόνο εξήγησε και σε εμένα το επικίνδυνο μυαλό που είναι σε βαθιά ύπνωση ποιος πίεσε το Μεταξά και την αναφανδόν μέχρι τότε Φιλογερμανική Ελλάδα να αντισταθεί στις δυνάμεις του Άξονα που μέχρι τότε κυριαρχούσαν στην Ευρώπη.
Δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεσαι ότι ο William εκθειάζει το θάρρος του ανδρός να πει αυτό που η μισή και πλέον Ευρώπη δεν τολμούσε. Όχι στους ισχυρούς κόντρα στα δεδομένα. Δεν εκθειάζει την πολιτική και τις πράξεις του.
Το αν το ΟΧΙ του Μεταξά ήταν ορθή ή λάθος επιλογή το έκρινε η ιστορία και επειδή δεν επικράτησε το Γ' Ράιχ (χάρη και στη βοήθεια του ΟΧΙ του Μεταξά) μάλλον ορθώς απάντησε...
Υ.Γ. Πάντως το ότι είμαι επιφανειακός και άσχετος πρέπει να μου το είχε πει και μία πρώην μου πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια. Μήπως είσαι εσύ;
-Το πολιτικό κόστος; Όλοι ξέρουμε πού το γράφει κάποιος που κάνει δικτατορία.
-Ο αδούλωτος λαός ο οποίος θα εξεγείροταν; Δεν ήταν και τόσο αδούλωτος. Δικτατορία είχε και δεν κατάφερε να κάνει κάτι για να απαλλαγεί.
-Ένα πιστόλι στον κρόταφο; Δεν υπάρχει κάποιο κείμενο που να αναφέρει συνομιλία του Γκράτσι με το Μεταξά κι έναν αμίλητο πιστολέρο.
Μετά αποφάσισα να το δω πολιτικά το θέμα. Στο site του "Ριζοσπάστη" αναφέρεται πάνω κάτω ότι το όχι του Μεταξά ήταν αποτέλεσμα των σχέσεων της άρχουσας τάξης με το βρετανικό ιμπεριαλισμό. Τίποτα για τρομερές πιέσεις. Στο site της "Ελευθεροτυπίας" αναφέρονται δηλώσεις του Λ.Κύρκου που καταλήγουν ότι το όχι το είπε ο λαός και το πρόφερε ο Μεταξάς. Ούτε εδώ είχαμε πιέσεις. Φαντάζομαι ότι αν ο Μεταξάς είχε τη λάθος προφορά δε θα μαθαίναμε ποτέ τί είχε να πει ο λαός.
Μετά, θυμήθηκα ότι ο ίδιος ο Μεταξάς είχε πει ότι αν δεν έλεγε το όχι, οι Άγγλοι πιθανότατα θα επιτίθεντο στα νησιά. Επομένως:
α)Οι πιέσεις προέρχονταν από τους Άγγλους, ο Μεταξάς και πάλι είναι σπουδαίος γιατί έβαλε πάνω απ'όλα το καλό της πατρίδας του κι έγω σου οφείλω μία συγγνώμη που σε πέρασα για αριστερό ενώ εσύ ήθελες να υμνήσεις τη βρετανική πολιτική της δεκαετίας 1940-1950 στην Ελλάδα.
β)Οι πιέσεις προέρχονταν από το παλάτι το οποίο στήριζε το καθεστώς της 4ης Αυγούστου κι εγώ σου οφείλω νία συγγνώμη που σε πέρασα για αριστερό ενώ στην πραγματικότητα είσαι βασιλικός.
γ)Οι πιέσεις δεν προέρχονταν από πουθενά, εσύ τελικά είσαι αριστερός και για να με εκδικηθείς για το κείμενο, με έβαλες να ψάχνω νυχτιάτικα τί εννοείς.
Τόσο το απλοϊκέστατο "Ο αδούλωτος λαός ο οποίος θα εξεγείροταν; Δεν ήταν και τόσο αδούλωτος. Δικτατορία είχε και δεν κατάφερε να κάνει κάτι για να απαλλαγεί.", όσο και η αστεία ερμηνεία των δηλώσεων Κύρκου, αλλά και τα 3 πιθανά "συμπεράσματα" στα οποία καταλήγεις (το χιούμορ πραγματικά σπάει χέστρες!), πραγματικά μιλάνε από μόνα τους..... (αν δεν μπορείς να καταλάβεις τι "λένε" εσύ ο ίδιος που τα έργαψες, τότε λυπάμαι, δεν μπορώ να βοηθήσω περισσότερο).