Η θεωρία της Ανάφης ΙΙ-Αναχωρητισμός και ιδεολογία

Συνοψίζοντας την εισαγωγή καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι είτε έχουν αναλάβει ρόλους μέσα στους οποίους ασφυκτιούν (ασχέτως αν η μεγάλη πλειοψηφία τελικά θα δήλωνε ευτυχισμένη λόγω απλής και ανόθευτης βλακείας), είτε αναζητούν, μη μπορώντας να εξηγήσουν πειστικά στον εαυτό τους γιατί το μεγαλείο της ύπαρξης τους αφήνει όλους εμάς αδιάφορους. Η καλοκαιρινή παρατήρηση είναι πιο αποκαλυπτική ακριβώς γιατί γίνεται σε περιβάλλον διαφορετικό από το μικρόκοσμο μας και τις νόρμες που αυτός συνεπάγεται. Αφού, λοιπόν είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει κανείς το άγχος και την πίεση που του προκαλεί η καθημερινότητά του, ας αλλάξει καθημερινότητα.

Η επιλογή της Ανάφης είναι τόσο τυχαία όσο και προσεκτικά μελετημένη. Το να διατυπώσεις θεωρία με ζητούμενο τη φυγή στη Μύκονο αφ'ενός θα προκαλούσε το χλευασμό- Θωμά είσαι σπίτι;Ετοιμάσου για Χαβάη - αφ'ετέρου θα ήταν παράδοξο να φεύγει κανείς για ένα μέρος φτιαγμένο ακριβώς για να περιέχει τα συστατικά της καθημερινότητάς του. Κύριο ζητούμενο της θεωρίας, λοιπόν, είναι να εκλείψουν οι παράγοντες εκείνοι που αλλοιώνουν τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής μας. Όσοι κοιτάζονται κάθε απόγευμα για το ποιός θα φύγει πρώτος από τη δουλειά, οδηγούν 45 λεπτά την ημέρα σαν να τρέχουν στις 24 ώρες του Λε μαν, διαβάζουν εφημερίδα στην ηλεκτρονική μορφή της για να εξοικονομήσουν 1 ευρώ (ή 1,30 αν διαβάζουν αυτές που έχουν πρώτο θέμα την ακρίβεια) και ισχυρίζονται ότι η ζωής τους πάει καλά, πρέπει να σκεφθούν σοβαρά, ότι η Ανάφη που τους προτείνεται εδώ μπορεί να γίνει ψυχιατρείο σε λίγα χρόνια.

Στο νησί της ψυχοθεραπείας μας, ο τεχνολογικός πολιτισμός υπάρχει ίσα ίσα για να καλύπτει τα αναγκαία. Πάρε λοιπόν ασθενή μου ένα computer, βάλε και ένα δορυφορικό πιάτο κι όταν έχει ρεύμα θα αισθάνεσαι σα στο σπίτι σου. Τις άλλες φορές που θα τελειώνεις τη δουλειά σου νωρίς ελπίζω ότι κάτι θα βρεις να κάνεις. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρνεις(κάτι τέτοιο υποψιάζομαι) μπορείς να σκέφτεσαι την άνοδο στην τιμή της βενζίνης και πόσο αυτό θα σε επηρεάσει τον άλλο μήνα που θα γεμίσεις το αυτοκίνητό σου. Αν πάλι σε πιάνει νοσταλγία μπες στην θέση του οδηγού άναψε το ραδιόφωνο και μείνε εκεί 30-40 λεπτά-πάλι σε σχέση με το τι ανέπνεες ωφελημένος είσαι.

Όσο για την πνευματική καλλιέργεια και το γνωστό επιχείρημα περί θεάτρου και εκθέσεων σε ενημερώνω ότι όλες οι επιθεωρήσεις του χειμώνα προβάλλονται το καλοκαίρι από την τηλεόραση κι ότι αν κάποιος ξαναβγάλει γύψινα ομοιώματα αγελάδων στους δρόμους της Αθήνας θα χαρώ πολύ να σε εφοδιάσω με ένα εισιτήριο ώστε να μη χάσεις το σημαντικό event. Αν μάλιστα είσαι τόσο καλός μάνατζερ όσο διατείνεσαι την ώρα που ανάβεις το πούρο σου στην παραλία με τους 40 βαθμούς, είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να φτιάξουμε κι ένα φεστιβάλ Ανάφης όπου θα καλούμε όσους τραγουδιστές μας ενδιαφέρουν. Και να θέλεις μπουμ μπουμ, σαν τρελός να...

Αν αυτό που σε εμποδίζει είναι το βιοποριστικό, σου επισημαίνω ότι στην Ανάφη τα έξοδά σου Θα είναι τα μισά σε σχέση με την Αθήνα όπου όλα τα στελέχη των 1000-1500-2000 € ξοδεύουν το ένα τρίτο του μισθού του στο ντύσιμο κι ότι με μια απλή ενοικίαση του σπιτιού σου μπορείς να περνάς μια χαρά χωρίς να σε ενοχλήσουμε οι υπόλοιποι με τη πρωτόγονη ανταλλακτική οικονομία (στα όρια της κολεκτίβας για όποιους από τους Daltons ριγούν είτε από χαρά είτε από τρόμο) που θα εγκαθιδρύσουμε. Στην περίπτωση που αναγκασθείς να εργασθείς, με χαρά θα ανακαλύψεις ότι επιτέλους στη ζωή σου θα μπορείς να περιγράψεις την απασχόλησή σου χρησιμοποιώντας και το ρήμα «παράγω». Εξάλλου στη χώρα του βαλκανικού φιλελευθερισμού που ζούμε κανείς δεν παράγει τίποτα. ΔΙΟΡΘΩΣΗ :Μετά την ιδέα περί εξαγωγής λυματολάσπης σε άλλες χώρες, δυνάμεθα όλοι να θεωρούμε εαυτούς μικροπαραγωγούς-Άσε που το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας θα ήταν σκ*** στην κυριολεξία πλέον. Κρίμα που δεν προχώρησε.

Πολιτικά, η «Θεωρία της Ανάφης» έχει μαρξιστική αφετηρία. Μηδενίζουμε το κοντέρ και παλεύουμε όλοι μαζί να περνάμε καλά . Εδώ ο Joe θα πρότεινε να βάλουμε και σημαία με το σφυροδρέπανο. Οι ομοιότητες όμως σταματούν εδώ. Κατ'αρχήν σκοπός είναι η καλοπέραση κι όχι η ένταξη σε ένα διαφορετικό σύστημα καταπίεσης. Σε αντίθεση με την αριστερά στη «θεωρία» δεν έχει χώρο η έννοια του συλλογικού συμφέροντος και η πρωτοκαθεδρία του σε σχέση με το ατομικό. Η ελευθερία βούλησης είναι πρωτεύουσας σημασίας, εξάλλου είναι βέβαιο ότι όταν περάσουν πολλά χρόνια και βαρεθούμε να καθόμαστε θα βαλθούμε να κάνουμε την Ανάφη κέντρο του σύμπαντος. Σειρά του Averell να προτείνει σύμβολο-το πορτραίτο του Βενιαμίν Φραγκλίνου υποθέτω. Ίσως τελικά να υποβόσκουν και κάποιες ελιτίστικες τάσεις, αφού τελειώνοντας το άρθρο καλώ όλους εσάς που ενστερνιστήκατε τη «θεωρία» σε συνεννόηση ή ακόμη πιο ωμά: Αν δεν ανήκετε στον πυρήνα των 100 που σκοπεύω να καλέσω ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΛΙΑ. Τελικός σκοπός είναι να πάμε στην Ανάφη και να τα ξύνουμε, όχι να πήξουμε. Έμβλημά μας θα είναι η τσουγκράνα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια