| William Dalton | Comments ]

Για πολύ ειδικούς λόγους, δεν μπόρεσα χθες το βράδυ να πιω τις βότκες που αξίζουν στη σπουδαιότητα της Δ.Ε.Θ. Έτσι, με συνοδεία ένα μπουκάλι κρασί πέρασα την ώρα μου παρακολουθώντας την ομιλία του πρωθυπουργού αρχικά, την Εθνική αργότερα κι ένα dvd με την τελευταία ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο Nicolas Cage. Οι "Γαμπροί της Ευτυχίας" σε συνδυασμό με την αγαπημένη μου εκπομπή της Βίκυς Φλέσσα (την οποία όμως συνήθως παρακολουθώ μεθυσμένος) έσωσαν μια κατά τα άλλα τρομακτική βραδιά.

Η ιδέα των πανηγυριών ήταν διαδεδομένη από τον μεσαίωνα στην Ευρώπη. Έμποροι και περιπλανώμενοι θίασοι συνέρρεαν σε μία πόλη, έστηναν παζάρια και γλέντια και κατ' αυτόν τον τρόπο συντελούσαν στην ανάπτυξη και διάδοση ιδεών και εμπορευμάτων. Πάνω σε αυτήν τη λογική στήθηκαν και οι σύγχρονες εκθέσεις. Κατά τη διάρκειά τους ο τόπος που τις φιλοξενεί, γίνεται το επίκεντρο της ευρύτερης περιοχής και δίνεται η ευκαιρία στον εμπορικό του κόσμο να προωθήσει τα προϊόντα του χωρίς μεγάλο κόστος. Βέβαια με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, θεσμοί σαν τη Δ.Ε.Θ. μοιάζουν πλέον ξεπερασμένοι. Ειδικά όταν οι πολιτικές δυνάμεις τους απαξιώνουν και τους υποβιβάζουν σε εργαλεία προώθησης επιδιώξεων εσωτερικής κατανάλωσης . Τουλάχιστον όλοι αυτοί που συγκεντρώνονται στη Θεσσαλονίκη για να ζητωκραυγάσουν, δημιουργούν και μια υποτυπώδη εμπορική κίνηση. Τώρα, πόσοι ασχολήθηκαν με την Ινδία που ήταν η τιμώμενη χώρα ( και άκρως ενδιαφέρουσα εμπορικά) την ώρα που εν' όψει εκλογών ο πρωθυπουργός ανηφόριζε στη συμπρωτεύουσα, είναι κάτι που δύσκολα θα μάθουμε.Στη ρητορική δεινότητα του Κ.Καραμανλή δε χρειάζεται να αναφερθεί κανείς επί μακρόν. Κάθε ομιλία του είναι από μόνη της ικανή να πείσει και τον πλέον ξεμέθυστο να τον ψηφίσει, η χθεσινή δε ήταν ρεσιτάλ. Τον άκουγες να επιτίθεται στο σπάταλο και διεφθαρμένο κράτος και σκεπτόσουν ότι σου είναι αδύνατον να μην στηρίξεις αυτό το νέο άνθρωπο στον αγώνα να εκσυγχρονίσει τη χώρα. Εκείνη, όμως, ακριβώς τη στιγμή που αποφασίζεις ότι είναι κρίμα να μην του δοθεί μια ευκαιρία να κυβερνήσει τον τόπο, θυμάσαι ότι στην οθόνη σου έχεις τον επί πενταετία πρωθυπουργό ( με τη βότκα δε θα το πάθαινα ποτέ αυτό).


Γίνεσαι λοιπόν λίγο πιο προσεκτικός και ανακαλύπτεις ότι σου έχει αραδιάσει 30-40 ιδέες οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι διαχειριστικές λεπτομέρειες τις οποίες θα έπρεπε να έχει εφαρμόσει κατά το πρώτο έτος διακυβέρνησης. Θα δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου των μηχανισμών ελέγχου στο δημόσιο τομέα, θα παγώσουν οι μισθοί γιατί το εθνικό συμφέρον αυτό επιτάσσει και θα περικοπούν τα επιδόματα. Σαράντα χρόνια πριν, η ομιλία θα μπορούσε να έχει εκφωνηθεί σε συνέδριο του Κ.Κ.Σ.Ε. και να προκαλέσει πάταγο. Στο 2009 με την Ελλάδα στην Ο.Ν.Ε., αυτό μεταφράζεται στη μόνη υποτίμηση που μπορεί πλέον να προκαλέσει κανείς κι ενώ μοιάζει λογική σαν ιδέα, προκαλεί απορίες για το πώς φθάσαμε ως εδώ. Θέσπιση τεκμηρίων διαβίωσης και δημιουργία φορό-Τειρεσία είναι κι άλλες λεπτομέρειες σε ένα πρόγραμμα γεμάτο πινελιές αλλά χωρίς μια κεντρική γραμμή που να δικαιολογεί πρόωρες εκλογές.
Αν στη Ρηγίλλης ήθελαν να μας πουλήσουν υπευθυνότητα ας ανακοίνωναν κάτι που δεν έχουν ξανακάνει (το μόνο σοβαρό είναι το πάγωμα των μισθών αλλά κι αυτό πλέον δεν είναι νέο μέτρο) κι ας ζητούσαν τη δημοκρατική νομιμοποίηση να το πράξουν. Στο τρίξιμο δοντιών στην Τουρκία και τις αναφορές στη δημόσια ασφάλεια δέκα ημέρες μετά τις πυρκαγιές στη ΒΑ Αττική, παραδέχομαι ότι χωρίς επαρκή ποσότητα αλκοόλ δεν έχω το χιούμορ για να αναφερθώ με επιτυχία. Συμπέρασμα; Προκήρυξη εκλογών για την εγκατάσταση on line ταμειακών μηχανών, μόνο σε ταινία με πρωταγωνιστή το Nicolas Cage στέκει.

Πάντως για κάποιο ακατανόητο λόγο το "Knowing" δε σε αφήνει να κοιμηθείς. Ειδικά στην πρώτη ώρα ο ρυθμός που δίνει ο σκηνοθέτης του, Alex Proyas, είναι εντυπωσιακός Σε εκείνο το σημείο αρχίζουν τα κοντινά στον Cage, οι μεγάλες φιλοσοφίες και η υποψία ότι καταλήγουμε σε μεγαλοπρεπή πατάτα. Ό,τι ακριβώς συνέβη και στο ματς της Εθνικής μας με τους Ελβετούς.Αντί επιλόγου δύο παρακλήσεις. Η μία στους λοιπούς αδερφούς: Παρακαλώ θυμίστε μου να πάρω μια βότκα εν' όψει του Σαββατοκύριακου του Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη. Η δεύτερη στον κ. Φ. Κουβέλη: Εκστατικός!Συνεχίστε έτσι!