Ο Γ.Παπανδρέου στη Δ.Ε.Θ.

Αγέρωχος, στητός, γεμάτος σιγουριά κι αέρα, πήγε στη Θεσσαλονίκη να πάρει την ισοπαλία και την πήρε. Μαζί της ο Γιώργος Παπανδρέου μάλλον παίρνει και την πρωθυπουργία. Το καλό με τις συνεντεύξεις τύπου στη Δ.Ε.Θ. είναι ότι το σκονάκι επιτρέπεται, σε αντίθεση με τις εξετάσεις για το Ι.Β. όπου ακόμη κι αν έχεις εξασφαλίσει τα θέματα πρέπει να βρεις το κουράγιο να μάθεις απ'έξω τις απαντήσεις. Στο μυαλό του, όμως, στριφογύριζε ένας αριθμός. "45"
Δύο μέρες πριν, κάποιος από τους "παλιούς" και λίγο ασεβείς κοντοστάθηκε στην πόρτα της αίθουσας σεμιναρίων στην Ιπποκράτους και παρακολούθησε λίγο από το φροντιστήριο του Ραγκούση και του Παπακωνσταντίνου στον πρόεδρο. Μειδίασε με την επιμέλεια του προέδρου και δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να παίξει λίγο. " Τί νούμερο παπούτσι φοράτε;" φώναξε. Παγωμάρα. Μετά από λίγο, ήρθε η απάντηση. "Δεν είναι αυτό το θέμα, απαντήσεις υπάρχουν. Το θέμα είναι να υπάρχει βούληση και η Ν.Δ. δεν έχει." Αφού δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις και οι φροντιστές δεσμεύθηκαν ότι τέτοιου είδους απρόοπτα έχουν αποκλεισθεί, η ηρεμία επανήλθε και η προσομοίωση συνεχίσθηκε κανονικά. Όμως αυτή τη φορά είχε αποφασίσει να μη ρισκάρει τίποτα. Έμαθε κι αυτή την απάντηση- just in case- και περίμενε την ώρα της κρίσεως.
Στις ερωτήσεις που του έγιναν, ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν απάντησε. Κανείς δεν έμαθε αν θα κρατικοποιήσει την Εθνική, αν θα αποσύρει το όριο του 42% από το νόμο για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοιήκησης, αν θα αποσύρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Ν.Δ. Δεν απάντησε καν στην απλή ερώτηση αν θα μεταφέρει τη Δ.Ε.Θ. στη Σίνδο. Είναι ώρα για λάθη; Θα φέρει διεθνώς καταξιωμένους επιστήμονες και θα τους ρωτήσει. Ίσως ρωτήσει κι εκείνον τον Ισπανό που αναμόρφωσε τη Βαρκελώνη, η οποία πάντως δεν είναι και κάτι σπουδαίο. Η μόνη της διαφορά με τις Ελληνικές πόλεις είναι ότι έχει δεκάδες μουσεία στην πλειονότητα των οποίων εκτίθενται μεγαλοπρεπείς σαχλαμάρες ως έργα μοντέρνας τέχνης.
Ας είμαστε, όμως, δίκαιοι. Η "πράσινη ανάπτυξη" επί της οποίας καλούμαι από τον Averell να σχολιάσω,δεν είναι άσχημη ιδέα. Ίσως κι εγώ όταν άκουσα για μεσογειακή διατροφή να σκέφθηκα χωριάτικες σαλάτες συσκευασμένες να φθάνουν ως τα πέρατα της υφηλίου. Όμως, η ιδέα μιας χώρας που πωλεί τουρισμό και αγροτικά προϊόντα είναι καλή κι εμείς οι τελευταίοι που θα φέρουν αντιρρήσεις στη μοναδική σκέψη που ξεφεύγει από τη διαχειριστική λογική της τελευταίας δεκαπενταετίας.
Εν κατακλείδι, ο Γιώργος Παπανδρέου αξίζει να είναι ο πρωθυπουργός στις 5/10. Όχι γιατί θα επιτύχει κάτι σημαντικό για τον τόπο, αλλά γιατί φαίνεται να έχει πραγματικά καλές προθέσεις και ιδέες. Ως άλλος Μαυρογιαλούρος, κάποια στιγμή θα ανακαλύψει ότι το βαθύ κράτος είναι πέρα από τις προθέσεις και την εντιμότητά του. Το ίδιο έπαθε κι ο νυν πρωθυπουργός στα 5,5 χρόνια διακυβέρνησης. Αν η χώρα είναι τυχερή και η πρωθυπουργία παύσει να αντιμετωπίζεται ως η τελευταία πίστα στο video game της πολιτικής καριέρας του εκάστοτε αρχηγού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ., η ηλικία και των δύο εγγυάται πολλές και καλές εναλλαγές.

Σχόλια

Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Προσπαθώ για ευνόητους λόγους να απέχω από τη συζήτηση αλλά δεν αντέχω πλέον:

1. Η Ελλάδα είναι ανίκανη να βασιστεί στην αγροτική της παραγωγή σαν μέσω παραγωγής ΑΕΠ. Η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ και μάλιστα πολύ μιας και οι αγρότες είναι οι πλέον κακομαθημένοι από όλους και ο μοναδικός κλάδος που είναι ΠΑΝΤΑ ευνοημένος.

2. Ισοπαλία παίρνεις όταν απαντήσεις σε έστω και μία ερώτηση. Ο ΓΑΠ δεν απάντησε σε ΚΑΜΙΑ. Στο σύνολο των ερωτήσεων που του έγιναν απαντούσε άλλα αντί άλλων. Παρόλο που πιο απροκάλυπτο "σπρώξιμο" δεν έχει ξαναγίνει. Η καλύτερη του στιγμή φυσικά η απάντηση του για την Ηλεία. Προτείνω σε όλους να την ακούσουν: http://www.youtube.com/watch?v=9wLLH6-BAOI

3. Όσο για τις προθέσεις του; Προφανώς και είναι οι καλύτερες. Για αυτό και στη δεύτερη σειρά στην ομιλία του καθόταν ο Σωκράτης Κόκκαλης...
Ο χρήστης William Dalton είπε…
Η Ε.Ε. ως τώρα επιδοτούσε την αγροτική παραγωγή στη χώρα μας. Οι αγρότες είναι κακομαθημένοι γιατί κάποιος τους κακόμαθε και ευνοημένοι γιατί κάποιος τους ευνόησε.
Για την πειραματική φύση του Κόκκαλη, αν ανατρέξει κανείς στο blog θα βρει ενδιαφέροντα άρθρα.
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Προτείνω σε άπαντες να ανατρέξουν στο google και να βρούνε τον όρο "σεισάχθεια" μετά ευχαρίστως να συζητήσω ποιοι κακομαθαίνουν τους αγρότες...

Υ.Γ.1. Και η χούντα χάρισε τα χρέη των αγροτών παρεμπιπτόντως...

Υ.Γ.2. Όταν σε επιδοτούν για να αλλάξεις καλλιέργεια ή ποιότητα βάμβακος π.χ. και εσύ παίρνεις την επιδότηση και τρία χρόνια μετά δεν έχεις κάνει τίποτα και ζητάς να σε επιδοτήσουν εκ νέου τότε δεν είσαι κακομαθημένος είσαι απλά καραγκιόζης και βδέλλα για το κοινωνικό σύνολο
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν μπορώ να δεχθώ το χαρακτηρισμό βδέλες για ένα μεγάλο κομμάτι το ελληνικού λαού όπως οι αγρότες..εν πάση περιπτώσει ας μάθουμε ποιοί τους έκαναν βδέλλες για να αποδώσουμε τις ευθύνες...μην λές τέτοια Joe...τέτοιες συμπεριφορές οδηγούν για ακόμη μία φορά τη ΝΔ στην αντιπολίτευση
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Αγαπητέ Ανώνυμε,

Η συμπεριφορά ορισμένων "αγροτών" είναι επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο. Δεν αποκαλώ βδέλλα τον αγρότη που μοχθεί στο χωράφι του να βγάλει μια παραγωγή. Βδέλλα λέω αυτόν που τον επιδότησε η ΕΕ και το κράτος να αλλάξει καλλιέργεια ή ποιότητα στο βαμβάκι του και τα καπνά του. Αυτοί όμως στο σύνολο τους έφαγαν την επιδότηση χωρίς να αλλάξουν καλλιέργειες και να βελτιώσουν την ποιότητα και τώρα ζητάνε ΝΕΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ επειδή δεν αγοράζει κανένας την παραγωγή τους που είναι εκτός προδιαγραφών πλέον.

Αν εσένα λοιπόν σου φαίνονται normal οι συγκεκριμένοι άνθρωποι και θεωρείς ότι θα πρέπει να παίρνουν χρήματα από το υστέρημα κάποιων εγώ διαφωνώ. Δεν έχω πρόβλημα να αποζημιώνονται οι αγρότες για φυσικές καταστροφές, αλλά να τους αποζημιώνουμε επειδή φάγανε τα λεφτά της επιδότησης πάει πολύ. Αν η ΝΔ χάσει τη διακυβέρνηση επειδή λέει την αλήθεια και αυτή ηχεί άσχημα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα.

Και μέσα σε όλα αυτά δεν βάζω καν τα διπλά στρέμματα τις παραγωγές που δεν βγήκαν ποτέ, τη μη χρήση φυτοφαρμάκων μιας και τα "πορτοκάλια" θα πηγαίναν ούτως η άλλως για καταστροφή κλπ.

Οι αγρότες που μοχθούν, αγωνίζονται και εξάγουν ΠΟΙΟΤΙΚΑ προϊόντα έχουν την συμπάθεια μου και τη στήριξη μου.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγαπητέ Joe...χαίρομαι που μιλάς μόνον για κάποιους λίγους αγροτες και όχι για το σύνολο...το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η αγροτική τάξη, αλλά κάποιες μειοψηφιες...δεν νομίζω όμως ότι το πρόβλημα των αγροτών στην Ελλάδα είναι οι λίγοι κακοί αγρότες αλλά οι πολλοί...αυτούς για τους οποίους και το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα (με τους περίφημους αγροτικούς συνεταιρισμούς) και η ΝΔ τα τελευταία 5. 5 χρόνια άφησαν αβοήθητους από γεωπόνους, προγράμματα, μόρφωση να πλέουν στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα...θα περίμενα λοιπόν ως συνειδητός πολίτης να επιλέξεις να κάνεις κριτική στους κυβερνώντες για τη δράση τους (που αναφορικά με τη γεωργία εξαντλήθηκε δυστυχώς στην τακτοποίηση της μονής Βατοπεδίου από τους κ. κ. Μπασιάκο και Κοντό)..και όχι να μιλήσεις για τους αγρότες συλλήβδην...μου θυμίζει το σχόλιό σου (αν και άθελά σου το κάνεις..είμαι βέβαιος) ότι οταν οι πολιτικοί τα κάνουν σκατά..δεν φταίνε αυτοί αλλά ο "κακος" λαός που δεν τους ακούει....
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Δυστυχώς φίλε ανώνυμε οι αγρότες στους οποίους αναφέρομαι εγώ είναι πλειοψηφία, είναι οι ίδιοι που πήραν πρόσφατα και εν μέσω οικονομικής κρίσης 500.000.000 ευρώ και που κάθε τρεις και λίγο κλείνουν τους δρόμους.

Προσωπικά ως πολίτη με θλίβει η συμπεριφορά ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων που επιτρέπουν την συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Οι αγρότες δεν είναι άμοιροι των ευθυνών τους, άλλωστε το κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να κάνει τίποτα άλλο εκτός από το να παρέχει το "υγειές περιβάλλον" ανάπτυξης της παραγωγικής διαδικασίας και του εμπορίου. Οι ίδιοι απαιτούν διαρκώς από το κράτος και το κοινωνικό σύνολο να επιδοτούν τις δικές τους αστοχίες, τις δικές τους παραλείψεις και τις δικές τους παρανομίες.

Ας ξεκαθαρίσουν μεταξύ τους οι αγρότες την ήρα από το σιτάρι και μετά να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται στη πραγματικότητα.

Όσο για το κράτος που τους άφησε χωρίς γεωπόνους κλπ, εξ όσων γνωρίζω υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα και ΤΕΙ που παράγουν αρκετούς. Το ότι επιλέγουν να μην τους αξιοποιούν οι αγρότες και να απιτούν να τους πληρώνει το κράτος είναι δικό τους πρόβλημα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγαπητέ Joe..επιβεβαίωσες το παλιότερο σχόλιο μου..οτι δεν μίλησες για "κάποιους" αγρότες με το χειρότερο τρόπο αλλά για την πλειοψηφία...θα περίμενα χωρίς παρωπίδες να κάνεις επιτέλους σοβαρή κριτική στην γεωργική "μη πολιτική" ιδίως της απερχόμενης κυβέρνησης αντί να στραφείς εναντίον μιας ολόκληρης τάξης ανθρώπων...το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια γεωργικά πανεπιστημιακά τμήματα δεν σημαίνει ούτε ότι λειτουργούν σωστά, ούτε ότι έχουν φοιτητές (ας όψεται η πολιτική του υπουργείου παιδείας) ούτε ότι υπάρχει γεωργική πολιτική στον τόπο μας (αυτό ίσχυε και για το ΠΑΣΟΚ αν και επί ΝΔ έγινε το απόλυτο ξεχαρβάλωμα)....Είναι λάθος εν τέλει η προσέγγισή σου: δεν μας φταιει η κυβέρνηση...μας φταίει ο λαός...!!!χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο κόσμος δεν εθίζεται σε λάθος συμπεριφορές και τακτικές, τις οποίες όμως προωτίστως καλλιεργεί το πολιτικό σύστημα που έχει και την ευθύνη της διακυβέρνησης
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Όταν λέω ότι δεν συμφωνώ με τις παροχές στους αγρότες σου φαίνεται να συμφωνώ με την κυβέρνηση και τη στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 20 χρόνια -για τα οποία έχω άποψη- στο θέμα των αγροτών;

Είναι προφανές ότι διαφωνώ. Όσο για τους αγρότες εμένα προσωπικά δεν με πείθουν ότι είναι μειοψηφία οι "κακοί" και πλειοψηφία οι "καλοί", μακάρι να κάνω λάθος αλλά δυστυχώς οι δικές μου παραστάσεις από το ζήτημα αφορούν κατά το πλείστον διάφορους τύπους που ζούνε από τις επιδοτήσεις και δεν ενδιαφέρονται για την παραγωγή.

Όσον αφορά τέλος τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ ευχαρίστως να ανοίξω κουβέντα για το ζήτημα ανώτατη παιδεία σε ένα μήνα που θα χαλαρώσει λίγο ο επαγγελματικός φόρτος.

Από εκεί και πέρα συγνώμη αλλά ο λαός επιλέγει κυβερνήσεις και πολιτικές και αυτός εκλέγει. Κάθε 1,2,3,4 χρόνια έχει δικαίωμα να επανεξετάσει τις επιλογές του σε κυβερνήσεις, βουλευτές, νομάρχες, δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και δεν ξέρω και εγώ που αλλού και να ψηφίσει διαφορετικά.

Άλλωστε η δημοκρατία αφορά αποκλειστικά το δικαίωμα του λαού να επιλέξει. Αν επιλέγει λανθασμένα ή ορθά είναι μία άλλη παράμετρος αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε την πλειοψηφία και το δικαίωμα του απλού πολίτη να κάνει τις επιλογές του με τα δικά του κριτήρια.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Προφανώς και δεν διαφωνώ με το οτι ο λαός επιλέγει...δεν με κατάλαβες: διαφωνώ με την ιδέα όταν μια κυβέρνηση είναι ανίκανη να εφαρμόσει πολιτικές της ότι φταίει ο "κακός" λαός (οι συνδικαλιστές, οι αγρότες, οι φοιτητές, οι μισθωτοί κλπ κλπ.) που δεν αποδέχεται τις "πολιτικές" της....χωρίς να σημαίνει ότι ο κόσμος δεν έχει ευθύνες για τη συμπεριφορά και τις επιλογές του.... πρωτίστως το πρόβλημα (γιατι από εκεί ξεκινάει) είναι οι τακτικές στις οποίες εθίζουν τους πολίτες οι εκάστοτε κυβερνώντες (χαρακτηριστικό το παράδειγμα των αγροτών που αναφέρεις..πολλών ή λίγων..ή ακόμα ακόμα το καλιεργούμενο στο πλαίσιο των πελατειακών σχέσεων "όνειρο" του διορισμού στο Δημόσιο)..Αυτά για να μην παρεξηγούμαστε...Και αναφερω ειδικώς αυτή την "ιδέα", που είδα να λανθάνει στο σχόλιό σου καθώς είναι η συνήθης δικαιολογία που ακούω απο αποτυχημένες κυβερνήσεις....θέλαμε να κάνουμε έργο...αλλα δεν μας άφησαν!!!! τρομάρα τους...
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Οι κυβερνήσεις φταίνε όταν δεν εφαρμόζουν. Σέβομαι ότι κάποιες φορές η λαϊκή κατακραυγή είναι τροχοπέδη αλλά δεν θεωρώ ότι φταίει σε κανένα κυβερνώντα με πολιτική βούληση η λαϊκή αντίδραση. Άλλωστε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το είπε ξεκάθαρα. Φταίω εγώ που δεν κινήθηκα πιο γρήγορα. Άρα όταν ο πρωθυπουργός δεν ρίχνει ευθύνες στους άλλους γιατί να ρίξω εγώ;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο Καραμανλής λέει απλά δικαιολογίες την ώρα που αποχωρεί...5.5 χρόνια ήταν αρκετός χρόνος για να δουλέψει....Τώρα απλά προσπαθεί να διασωθεί από τον εξευτελισμό...
Ο χρήστης Anonymous είπε…
Ο Καραμανλής λέει απλά δικαιολογίες την ώρα που αποχωρεί...5.5 χρόνια ήταν αρκετός χρόνος για να δουλέψει....Τώρα απλά προσπαθεί να διασωθεί από τον εξευτελισμό...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια