Ο Γ.Παπανδρέου στη Δ.Ε.Θ.
Αγέρωχος, στητός, γεμάτος σιγουριά κι αέρα, πήγε στη Θεσσαλονίκη να πάρει την ισοπαλία και την πήρε. Μαζί της ο Γιώργος Παπανδρέου μάλλον παίρνει και την πρωθυπουργία. Το καλό με τις συνεντεύξεις τύπου στη Δ.Ε.Θ. είναι ότι το σκονάκι επιτρέπεται, σε αντίθεση με τις εξετάσεις για το Ι.Β. όπου ακόμη κι αν έχεις εξασφαλίσει τα θέματα πρέπει να βρεις το κουράγιο να μάθεις απ'έξω τις απαντήσεις. Στο μυαλό του, όμως, στριφογύριζε ένας αριθμός. "45"
Δύο μέρες πριν, κάποιος από τους "παλιούς" και λίγο ασεβείς κοντοστάθηκε στην πόρτα της αίθουσας σεμιναρίων στην Ιπποκράτους και παρακολούθησε λίγο από το φροντιστήριο του Ραγκούση και του Παπακωνσταντίνου στον πρόεδρο. Μειδίασε με την επιμέλεια του προέδρου και δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να παίξει λίγο. " Τί νούμερο παπούτσι φοράτε;" φώναξε. Παγωμάρα. Μετά από λίγο, ήρθε η απάντηση. "Δεν είναι αυτό το θέμα, απαντήσεις υπάρχουν. Το θέμα είναι να υπάρχει βούληση και η Ν.Δ. δεν έχει." Αφού δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις και οι φροντιστές δεσμεύθηκαν ότι τέτοιου είδους απρόοπτα έχουν αποκλεισθεί, η ηρεμία επανήλθε και η προσομοίωση συνεχίσθηκε κανονικά. Όμως αυτή τη φορά είχε αποφασίσει να μη ρισκάρει τίποτα. Έμαθε κι αυτή την απάντηση- just in case- και περίμενε την ώρα της κρίσεως.
Στις ερωτήσεις που του έγιναν, ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν απάντησε. Κανείς δεν έμαθε αν θα κρατικοποιήσει την Εθνική, αν θα αποσύρει το όριο του 42% από το νόμο για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοιήκησης, αν θα αποσύρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Ν.Δ. Δεν απάντησε καν στην απλή ερώτηση αν θα μεταφέρει τη Δ.Ε.Θ. στη Σίνδο. Είναι ώρα για λάθη; Θα φέρει διεθνώς καταξιωμένους επιστήμονες και θα τους ρωτήσει. Ίσως ρωτήσει κι εκείνον τον Ισπανό που αναμόρφωσε τη Βαρκελώνη, η οποία πάντως δεν είναι και κάτι σπουδαίο. Η μόνη της διαφορά με τις Ελληνικές πόλεις είναι ότι έχει δεκάδες μουσεία στην πλειονότητα των οποίων εκτίθενται μεγαλοπρεπείς σαχλαμάρες ως έργα μοντέρνας τέχνης.
Ας είμαστε, όμως, δίκαιοι. Η "πράσινη ανάπτυξη" επί της οποίας καλούμαι από τον Averell να σχολιάσω,δεν είναι άσχημη ιδέα. Ίσως κι εγώ όταν άκουσα για μεσογειακή διατροφή να σκέφθηκα χωριάτικες σαλάτες συσκευασμένες να φθάνουν ως τα πέρατα της υφηλίου. Όμως, η ιδέα μιας χώρας που πωλεί τουρισμό και αγροτικά προϊόντα είναι καλή κι εμείς οι τελευταίοι που θα φέρουν αντιρρήσεις στη μοναδική σκέψη που ξεφεύγει από τη διαχειριστική λογική της τελευταίας δεκαπενταετίας.
Εν κατακλείδι, ο Γιώργος Παπανδρέου αξίζει να είναι ο πρωθυπουργός στις 5/10. Όχι γιατί θα επιτύχει κάτι σημαντικό για τον τόπο, αλλά γιατί φαίνεται να έχει πραγματικά καλές προθέσεις και ιδέες. Ως άλλος Μαυρογιαλούρος, κάποια στιγμή θα ανακαλύψει ότι το βαθύ κράτος είναι πέρα από τις προθέσεις και την εντιμότητά του. Το ίδιο έπαθε κι ο νυν πρωθυπουργός στα 5,5 χρόνια διακυβέρνησης. Αν η χώρα είναι τυχερή και η πρωθυπουργία παύσει να αντιμετωπίζεται ως η τελευταία πίστα στο video game της πολιτικής καριέρας του εκάστοτε αρχηγού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ., η ηλικία και των δύο εγγυάται πολλές και καλές εναλλαγές.
Σχόλια
1. Η Ελλάδα είναι ανίκανη να βασιστεί στην αγροτική της παραγωγή σαν μέσω παραγωγής ΑΕΠ. Η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ και μάλιστα πολύ μιας και οι αγρότες είναι οι πλέον κακομαθημένοι από όλους και ο μοναδικός κλάδος που είναι ΠΑΝΤΑ ευνοημένος.
2. Ισοπαλία παίρνεις όταν απαντήσεις σε έστω και μία ερώτηση. Ο ΓΑΠ δεν απάντησε σε ΚΑΜΙΑ. Στο σύνολο των ερωτήσεων που του έγιναν απαντούσε άλλα αντί άλλων. Παρόλο που πιο απροκάλυπτο "σπρώξιμο" δεν έχει ξαναγίνει. Η καλύτερη του στιγμή φυσικά η απάντηση του για την Ηλεία. Προτείνω σε όλους να την ακούσουν: http://www.youtube.com/watch?v=9wLLH6-BAOI
3. Όσο για τις προθέσεις του; Προφανώς και είναι οι καλύτερες. Για αυτό και στη δεύτερη σειρά στην ομιλία του καθόταν ο Σωκράτης Κόκκαλης...
Για την πειραματική φύση του Κόκκαλη, αν ανατρέξει κανείς στο blog θα βρει ενδιαφέροντα άρθρα.
Υ.Γ.1. Και η χούντα χάρισε τα χρέη των αγροτών παρεμπιπτόντως...
Υ.Γ.2. Όταν σε επιδοτούν για να αλλάξεις καλλιέργεια ή ποιότητα βάμβακος π.χ. και εσύ παίρνεις την επιδότηση και τρία χρόνια μετά δεν έχεις κάνει τίποτα και ζητάς να σε επιδοτήσουν εκ νέου τότε δεν είσαι κακομαθημένος είσαι απλά καραγκιόζης και βδέλλα για το κοινωνικό σύνολο
Η συμπεριφορά ορισμένων "αγροτών" είναι επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο. Δεν αποκαλώ βδέλλα τον αγρότη που μοχθεί στο χωράφι του να βγάλει μια παραγωγή. Βδέλλα λέω αυτόν που τον επιδότησε η ΕΕ και το κράτος να αλλάξει καλλιέργεια ή ποιότητα στο βαμβάκι του και τα καπνά του. Αυτοί όμως στο σύνολο τους έφαγαν την επιδότηση χωρίς να αλλάξουν καλλιέργειες και να βελτιώσουν την ποιότητα και τώρα ζητάνε ΝΕΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ επειδή δεν αγοράζει κανένας την παραγωγή τους που είναι εκτός προδιαγραφών πλέον.
Αν εσένα λοιπόν σου φαίνονται normal οι συγκεκριμένοι άνθρωποι και θεωρείς ότι θα πρέπει να παίρνουν χρήματα από το υστέρημα κάποιων εγώ διαφωνώ. Δεν έχω πρόβλημα να αποζημιώνονται οι αγρότες για φυσικές καταστροφές, αλλά να τους αποζημιώνουμε επειδή φάγανε τα λεφτά της επιδότησης πάει πολύ. Αν η ΝΔ χάσει τη διακυβέρνηση επειδή λέει την αλήθεια και αυτή ηχεί άσχημα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα.
Και μέσα σε όλα αυτά δεν βάζω καν τα διπλά στρέμματα τις παραγωγές που δεν βγήκαν ποτέ, τη μη χρήση φυτοφαρμάκων μιας και τα "πορτοκάλια" θα πηγαίναν ούτως η άλλως για καταστροφή κλπ.
Οι αγρότες που μοχθούν, αγωνίζονται και εξάγουν ΠΟΙΟΤΙΚΑ προϊόντα έχουν την συμπάθεια μου και τη στήριξη μου.
Προσωπικά ως πολίτη με θλίβει η συμπεριφορά ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων που επιτρέπουν την συγκεκριμένη συμπεριφορά.
Οι αγρότες δεν είναι άμοιροι των ευθυνών τους, άλλωστε το κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να κάνει τίποτα άλλο εκτός από το να παρέχει το "υγειές περιβάλλον" ανάπτυξης της παραγωγικής διαδικασίας και του εμπορίου. Οι ίδιοι απαιτούν διαρκώς από το κράτος και το κοινωνικό σύνολο να επιδοτούν τις δικές τους αστοχίες, τις δικές τους παραλείψεις και τις δικές τους παρανομίες.
Ας ξεκαθαρίσουν μεταξύ τους οι αγρότες την ήρα από το σιτάρι και μετά να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται στη πραγματικότητα.
Όσο για το κράτος που τους άφησε χωρίς γεωπόνους κλπ, εξ όσων γνωρίζω υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα και ΤΕΙ που παράγουν αρκετούς. Το ότι επιλέγουν να μην τους αξιοποιούν οι αγρότες και να απιτούν να τους πληρώνει το κράτος είναι δικό τους πρόβλημα.
Είναι προφανές ότι διαφωνώ. Όσο για τους αγρότες εμένα προσωπικά δεν με πείθουν ότι είναι μειοψηφία οι "κακοί" και πλειοψηφία οι "καλοί", μακάρι να κάνω λάθος αλλά δυστυχώς οι δικές μου παραστάσεις από το ζήτημα αφορούν κατά το πλείστον διάφορους τύπους που ζούνε από τις επιδοτήσεις και δεν ενδιαφέρονται για την παραγωγή.
Όσον αφορά τέλος τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ ευχαρίστως να ανοίξω κουβέντα για το ζήτημα ανώτατη παιδεία σε ένα μήνα που θα χαλαρώσει λίγο ο επαγγελματικός φόρτος.
Από εκεί και πέρα συγνώμη αλλά ο λαός επιλέγει κυβερνήσεις και πολιτικές και αυτός εκλέγει. Κάθε 1,2,3,4 χρόνια έχει δικαίωμα να επανεξετάσει τις επιλογές του σε κυβερνήσεις, βουλευτές, νομάρχες, δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και δεν ξέρω και εγώ που αλλού και να ψηφίσει διαφορετικά.
Άλλωστε η δημοκρατία αφορά αποκλειστικά το δικαίωμα του λαού να επιλέξει. Αν επιλέγει λανθασμένα ή ορθά είναι μία άλλη παράμετρος αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε την πλειοψηφία και το δικαίωμα του απλού πολίτη να κάνει τις επιλογές του με τα δικά του κριτήρια.