| William Dalton | Comments ]

Η αρχική ιδέα του William, ήταν να προσφέρει στους αναγνώστες μερικά links ικανά να τους ενημερώσουν για το διακύβευμα των φετινών ευρωεκλογών. Αποφάσισε όμως, να μην το πράξει κι ο λόγος είναι προφανής. Δεν υπάρχει απλός πολίτης που να ενδιαφέρεται σοβαρά για το αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου. Πολλοί σπεύδουν να κατηγορήσουν γι'αυτό, τους "Ελληνάρες" που δε βλέπουν πέρα από τα όρια της Ελλάδας. Όμως, το ίδιο ενδιαφέρον προκαλούν οι ευρωεκλογές και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και είναι λογικό. Το ευρωκοινοβούλιο είναι ένα τεράστιο σε όγκο σώμα που πρακτικά δεν αποφασίζει τίποτα. Οι σοβαρές πολιτικές αποφάσεις για τη λειτουργία της ένωσης λαμβάνονται στα συμβούλια των υπουργών και στις διασκέψεις κορυφής. Εκεί όπου 27 εκπρόσωποι εθνικών κυβερνήσεων μεταφέρουν επιδιώξεις, ίσως και ιδεολογίες, αντιπαρατίθενται και τελικά διαμορφώνουν μία ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική. Μακάρι τα πράγματα να ήταν αλλιώς. Μακάρι αυτό το τεράστιο εντευκτήριο να είχε λόγο για τις εξελίξεις στην Ε.Ε. Αν είχε όμως, πιστεύει κανείς πραγματικά ότι το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών θα ήταν αυτό που βλέπουμε σήμερα; Ακόμη και οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αποκλείουν τη συμμετοχή τους σε μία μελλοντική κυβέρνηση του κόμματός τους, αν βέβαια τους ζητηθεί (τους ικετεύσει ο επόμενος πρωθυπουργός μην έχοντας άλλον ικανό να διαχειρισθεί τα προβλήματα αυτού του τόπου). Έτσι, τα προγράμματα των κομμάτων για τις ευρωεκλογές συνοψίζονται ως εξής:
  • Νέα Δημοκρατία: Πρέπει να της είμαστε αιωνίως ευγνώμονες για την ένταξη στην Ε.Ο.Κ. το 1981. Τι να πουν οι ψηφοφόροι στις υπόλοιπες εννέα χώρες της κοινότητας εκείνης της εποχής; Θα έχουν άδικο να μαυρίζουν τα αντίστοιχα κόμματα που μας δέχθηκαν; Κατά τα άλλα, όταν τα στελέχη της θα βρίσκονται στη δύσκολη θέση να πρέπει να πουν κάτι λίγο πιο φρέσκο η απάντηση θα έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Εκπαιδευμένοι ήρωες, αντίστοιχοι του Bruce Willis θα διασφαλίζουν τα Ελληνικά χωρικά ύδατα (των 6 μιλίων φυσικά-εκτός αν το Δίκαιο της Θάλασσας εφαρμοσθεί επιτέλους από την ατρόμητη Ευρωβουλή). Στον ελεύθερο χρόνο τους θα ρίχνουν και μια ματιά στο Αγαθονήσι μήπως και καταφέρουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.


  • ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Το κεντρικό τους σύνθημα μοιάζει να επικεντρώνεται στη διλημματική αντιπαράθεση μεταξύ σοσιαλισμού και βαρβαρότητος. Όπου διαβάζει "βαρβαρότητα", ο αναγνώστης θα πρέπει να αντιλαμβάνεται τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επίμονα "πολέμησαν" τόσο οι Εργατικοί στην Αγγλία, όσο και οι κυβερνήσεις του Κ.Σημίτη. Η ΠΑΣΟΚ-VISA που συζητούν θα είναι άλλο ένα όπλο στη σοσιαλιστική φαρέτρα. Τέλος, εννοείται ότι το Κίνημα θα ασχοληθεί και με τα καθ'ημάς όπου θα επιδιώξει να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή φθορά στη Ν.Δ.

  • ΣΥ.ΡΙΖ.Α : Οικολογία-Ευρώπη των λαών-35ωρο-κοινωνική συνοχή και μία Ευρωπαία μετανάστις χωρίς εκλογικά δικαιώματα. Ο William απογοητεύεται όλο και περισσότερο, αλλά αυτό είναι μάλλον καλό για ένα αριστερό κόμμα. Μακάρι να πάρει το διψήφιο ποσοστό για να αποκατασταθεί και η αδικία εις βάρος ενός εκ των πιο σοβαρών Ελλήνων ευρωβουλευτών.

  • Κ.Κ.Ε.: Τα γνωστά αντιευρωπαϊκά. Αν μη τι άλλο σταθεροί στις απόψεις τους. Αν αποφύγουν τις κλασσικές απαντήσεις που ξεκινούν από το ότι όλα τα προβλήματα έχουν τη ρίζα τους στο σύστημα και επισημάνουν, όταν χρειασθεί, ότι αυτοί που διαμαρτύρονται για το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής ψήφισαν εν μία νυκτί το Ευρωσύνταγμα ίσως μαζέψουν και μερικούς μη κομμουνιστές.

  • ΛΑ.Ο.Σ :Σουπερμάρκετ

  • Οικολόγοι: Μακάρι να πάνε καλά, μόνο και μόνο για να έχει πλάκα το βράδυ της 7ης Ιουνίου