Τα απλά μαθηματικά των Ευρωεκλογών
Σήμερα είναι μέρα φοιτητικών εκλογών. Εκλογές που η σημασία τους κατά βάση περιορίζεται στο φοιτητικό μικρόκοσμο του καθενός. Οι φοιτητικές εκλογές που διεξαγόντουσαν στη σχολή μου, σε συνδυασμό με τις σπουδές μου ως μηχανικός με έμαθαν ότι οι εκλογές είναι απλά μαθηματικά στη βάση τους. Σημασία έχει το ποσοστό σου και το μέτρο πολύ περισσότερο από το πόσες ψήφους πήρες τελικά.
Ο κανόνας ισχύει στο σύνολο των εκλογικών αναμετρήσεων, ανεξάρτητα του πόσο μεγάλη είναι η κάλπη και πόσο σημαντικό είναι το διακύβευμα. Τα παραπάνω όμως φαίνονται πολύ δύσκολα για πολλούς πολιτικούς αναλυτές που διαβάζω και βλέπω το τελευταίο καιρό εν όψη των Ευρωεκλογών. Το χειρότερο δε είναι ότι αυτή την άγνοια περί των μαθηματικών των εκλογών την έχουν και πολλά κόμματα. Η αφορμή για το άρθρο είναι ο αριθμός των εδρών που ευελπιστούν κάποια μικρά κυρίως κόμματα ότι θα πάρουν.
Στις εκλογές λοιπόν ρόλο παίζει κατά βάση το σύστημα διεξαγωγής και κυρίως το ποσοστό που θα πάρεις. Στο παράδειγμα μας των Ευρωεκλογών λοιπόν όπου έχουμε εκλογές με απλή αναλογική το μέτρο για τις 22 έδρες που θα μοιραστούν τα κόμματα είναι: 4,55%. Κρατήστε αυτό το νούμερο θα σας χρειαστεί.
Αυτό πως μεταφράζεται σε απλά Ελληνικά; Ότι για κάθε 4,55% που συγκεντρώνει κάποιο κόμμα αντιστοιχεί μία έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτά σε επίπεδο πρώτης κατανομής γιατί σε επίπεδο δεύτερης παίζουν ρόλο τα υπόλοιπα καθώς και ο κανόνας που μιλάει για το 3% που απαιτείται κατ' ελάχιστο για να μπει κάποιο κόμμα στην Ευρωβουλή.
Άρα αν δεχτούμε ένα πολύ large υποθετικό σενάριο με τα ακόλουθα ποσοστά στα λεγόμενα και μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης θα έχουμε τις ακόλουθες πιθανές έδρες:
ΚΚΕ 8%= 1 έδρα + 3,45% υπόλοιπο
ΣΥΡΙΖΑ 8%= 1 έδρα + 3,45% υπόλοιπο
ΛΑΟΣ 5% = 1 έδρα + 0,45% υπόλοιπο
Οικολόγοι 4,5% = 0 έδρες + 4,5% υπόλοιπο
Λοιπά κόμματα 4% κανένα εξ αυτών δεν περνάει το όριο του 3%
Αν σε αυτά προσθέσουμε και το ακόλουθο σενάριο με μεγάλη διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ έχουμε:
ΠΑΣΟΚ 37%: 8 έδρες + 0,6% υπόλοιπο
ΝΔ 33,5% : 7 έδρες + 1,15% υπόλοιπο
Άρα έχουμε 18 έδρες στη πρώτη κατανομή και 4 ακόμα να μοιραστούν στη Β'. Στα οποία υπόλοιπα η σειρά είναι:
Οικολόγοι Πράσινοι 1 έδρα
ΚΚΕ 1 έδρα
ΣΥΡΙΖΑ 1 έδρα
ΝΔ 1 έδρα
ΠΑΣΟΚ 0
ΛΑΟΣ 0
Στο ακραίο αυτό σενάριο λοιπόν παίρνουν από 8 έδρες τα δύο μεγάλα κόμματα, από δύο τα κόμματα της αριστεράς και από μία έδρα το ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι. Βέβαια κάποιος θα πει και δικαίως ότι δεν μπορεί να έχουν σχεδόν 20% τα εξ αριστερών κόμματα του ΠΑΣΟΚ και αυτό να έχει 37%. Η απάντηση είναι ότι συμφωνώ αλλά αυτό θα το αναλύσω στο επόμενο μάθημα για τα μαθηματικά της κάλπης.
Προς το παρόν το συγκεκριμένο παράδειγμα το έδωσα μήπως και σταματήσουν οι διάφοροι πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι να προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε την αριθμητική που ξέρουμε. Διότι για να βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ 3 ευρωβουλευτές ή το ΛΑΟΣ 2 πρέπει να γίνουν πράγματα και θαύματα. Θαύματα του τύπου να περνάει ο ένας το 10% και ο άλλος το 6%. Και τέτοια θαύματα δεν γίνονται κάθε μέρα.
Σχόλια
Η απτή πραγματικότητα είναι όμως ότι με την ανεύθυνη στάση του επέστρεψε μοιραία στα κυβικά του.
Παρότι αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης εγώ δεν μπορώ να δω ρεαλιστικά πως θα ξεπεράσει το 8%. Οι σοβαρές δημοσκοπήσεις τον έχουν στο 6%. Ακόμα και αν δεχτώ ότι θα πάρει αναποφάσιστους δύσκολα περνάει το 8.
Η απτή πραγματικότητα είναι όμως ότι με την ανεύθυνη στάση του επέστρεψε μοιραία στα κυβικά του.
Παρότι αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης εγώ δεν μπορώ να δω ρεαλιστικά πως θα ξεπεράσει το 8%. Οι σοβαρές δημοσκοπήσεις τον έχουν στο 6%. Ακόμα και αν δεχτώ ότι θα πάρει αναποφάσιστους δύσκολα περνάει το 8.