| Joe Dalton | Comments ]

Σήμερα συμπληρώνονται οι 99 από τις "Πρώτες 100 μέρες" του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ρισκάροντας την πιθανότητα η οικονομία μας να αναθερμανθεί μέσα σε 24 ώρες αναρωτιέμαι, υπάρχει κάποιος με σώας τα φρένας που να θεωρεί πως το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει οτιδήποτε αυτές τις 100 μέρες.

Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει μία νέα διακυβέρνηση, πόσο μάλλον όταν η αλλαγή γίνεται εν μέσω οικονομικής κρίσης και με το κράτος μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε 4 μήνες σε καθεστώς παράλυσης. Όμως δεν δημιούργησα εγώ τις προσδοκίες. Τις προσδοκίες τις δημιούργησε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που θολωμένο από την εξαιρετική επικοινωνιακή καμπάνια του Barack Obama θεώρησε ότι πρέπει να εφαρμόσει και εδώ το ίδιο μοντέλο.

Προσωπικά θεωρώ πως τα στελέχη του επιτελείου του πρωθυπουργού, εγκλωβίστηκαν προεκλογικά από τον "φόβο του Καραμανλή" όπως μου είπε χαρακτηριστικά καλός φίλος που στελεχώνει την ομάδα επικοινωνίας τους ΠΑΣΟΚ. Μπορεί εκ των υστέρων σε κάποιους να φαίνεται γελοίο μιας και δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται όμως η παράμετρος Καραμανλή ήταν το πλέον απρόβλεπτο συστατικό της τελευταίας πενταετίας. Σε πολλούς η απήχηση του θύμιζε τον Αντρέα Παπανδρέου.

Ο φόβος λοιπόν μήπως και ο Καραμανλής τελικά το γυρίσει, οδήγησε στην επικοινωνιακή υπερβολή με τις 100 ημέρες. Πλέον το ΠΑΣΟΚ δείχνει να θεωρεί πως η επικοινωνία είναι πιο σημαντική από την διακυβέρνηση.

Σε όλα τα μέτωπα τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και οι υποσχέσεις των 100 ημερών στην πλειοψηφία τους έχουν παγώσει. Δεν το λέω εγώ το λένε τα γεγονότα, μια ματιά στο http://govmeter.wegov.gr/ φτάνει για να συνειδητοποιήσει κανείς πως είμαστε στο 1/67. Αυτό όμως δεν εμποδίζει το ΠΑΣΟΚ να διαφημίζει ακόμα αυτές τις 100 ημέρες.

Μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ είναι σε τέτοια σύγχυση επικοινωνιακά που διαδίδουν πως ακόμα και η διανομή των laptop στους μαθητές της 1ης γυμνασίου ήταν πολιτική των 100 ημερών. Μάλιστα η επικοινωνιακή φανφάρα είναι τέτοια που εν μέσω των τεραστίων προβλημάτων της οικονομίας ο Καποδίστριας 2 γίνεται προτεραιότητα με
Υπουργικό συμβούλιο σε ζωντανή σύνδεση στο οποίο αντί να συζητάνε απλά διαβάζουν εισηγήσεις. Αν θέλεις να κάνεις δημόσια ανακοίνωση οργάνωσε μία συνέντευξη τύπου. Μην κάνεις υπουργικό συμβούλιο στο οποίο ουσιαστικά αποδεικνύετε πως δεν συζητάς τίποτα απολύτως.

Εν κατακλείδι, εκτιμώ πως εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά και ο Γεώργιος Παπανδρέου θεωρεί πως έχουμε συγκυβέρνηση. Άλλωστε πως να θεωρεί κάτι διαφορετικό όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας ενημερώνει για τις συζητήσεις του επί νομοσχεδίων με τον Ιωάννη Ραγκούση. Παλαιότερα έγραφα πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει. Αν εγκλωβιστεί πάλι από μόνο του σε αυτές, θεωρώντας πως έκανε κάτι τότε το παιχνίδι χάθηκε οριστικά. Όχι για το ίδιο για την χώρα. Άλλωστε όταν συγκυβερνάς οι ευθύνες επιμερίζονται.

Υ.Γ. Αν κάποιος από το Υπουργείο Εσωτερικών μας διαβάζει
ας ενημερώσει τον αρμόδιο Υπουργό πως την διαχειριστική επάρκεια για το ΕΣΠΑ την χρειάζονται οι περιφέρειες και όχι οι Δήμοι. Θα γλιτώσουμε πολύ χρόνο έτσι.