Η αντιπολίτευση είναι εύκολο hobby

Σήμερα συμπληρώνουμε τις πρώτες 10 ημέρες διακυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου. Βρισκόμαστε δηλαδή στο 10% του πλάνου ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης της οικονομίας σύμφωνα με τα προεκλογικώς εξαγγελθέντα. Αποφάσισα να ασχοληθώ με 4 θεματικές κατηγορίες οι οποίες με απασχόλησαν αυτές τις πρώτες δέκα ημέρες.

1. Διαφάνεια και Αξιοκρατία

Ξεκίνησε εντυπωσιακά σε επικοινωνιακό επίπεδο μιλώντας για διαφάνεια και αξιοκρατία ανακοινώνοντας ότι θα βγάλει τις θέσεις Γενικών Γραμματέων σε ανοικτή διαδικασία. Βέβαια πως διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία μία διαδικασία στην οποία θα επιλέξουν τους κατάλληλους δύο βαριά κομματικά στελέχη (οι κ.κ. Ραγκούσης και Πάγκαλος) χωρίς να υπάρχουν ξεκάθαρα αντικειμενικά κριτήρια (π.χ. μόρια για τα πτυχία, την προϋπηρεσία κλπ) αυτό το γνωρίζει μόνο η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα η κα. Ξενογιαννακοπούλου, που μιλούσε για αξιοκρατία την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, το επόμενο πρωί ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των διοικήσεων των υπηρεσιών υγείας. Αν ήθελε αξιοκρατία δεν θα έπρεπε να ζητήσει τα βιογραφικά τους και τις εκθέσεις προόδου τους; Πόσο μάλλον εν μέσω της επιδημίας της γρίπης των χοίρων;

Θυμίζω ενδεικτικά πως η κακή ΝΔ που εγκατέστησε το γαλάζιο κράτος κλπ, την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της είχε αφήσει πάρα πολλούς διοικητές ΔΕΚΟ και Γενικούς Γραμματείς στην θέση τους για να μπορέσει η χώρα να πάει ομαλά προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βέβαια τότε κανείς δεν το έκανε επικοινωνιακή σημαία.

2. Επανεκκίνηση της Οικονομίας

Στο λιμάνι στοιβάζονται χιλιάδες κοντέινερ λόγω της απεργίας. Οι έμποροι φωνάζουν διότι δεν έχουν προϊόντα να πουλήσουν και οι εξαγωγείς είναι σε κατάσταση απελπισίας. Η αρμόδια Υπουργός κα. Λούκα Κατσέλη, θέλει να κάνει επαναδιαπραγμάτευση με την Cosco και κουβέντα από μηδενική βάση με τους απεργούς.


Βέβαια το γεγονός ότι σε σχέση με την εποχή που έγινε η συμφωνία με την Cosco τα έσοδα των λιμανιών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι από 7%-45% κάτω δεν προϊδεάζει την κυβέρνηση για το που θα καταλήξει ενδεχομένως μία τέτοια επαναδιαπραγμάτευση. Επιπρόσθετα την ώρα που η κατάσταση είναι έκρυθμη το ΠΑΣΟΚ προχώρησε και στην κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τον μέχρι τότε συνομιλητή, από πλευράς κυβέρνησης.


3. Παιδεία

Ο παλιμπαιδισμός στα καλύτερα του. Πρώτη διακήρυξη η κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας. Δεύτερη διακήρυξη η άμεση επαναλειτουργία του θεσμού της ενισχυτικής διδασκαλίας. Τα σχόλια είναι περιττά. Α για να μην το ξεχάσω αξίζει και μία ματιά στο link για το νέο λογότυπο του Υπουργείου. Εκεί πραγματικά η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

4. Αξιοποίηση Ολυμπιακών Ακινήτων

Ξεκινώ από την προφανή απορία. Με ποια ακριβώς διαδικασία επέλεξε η κυβέρνηση τον κ. Ασεμπίγιο. Δεν αμφισβητώ τις ικανότητες του απλά αναρωτιέμαι πόσο στοιχίζει η μελέτη. Γιατί αν στοιχίζει πάνω από €15.000,00 τότε όφειλε η κυβέρνηση να προκηρύξει διαγωνισμό όπως ορίζει ο νόμος και να μην κάνει απευθείας ανάθεση.

Επιπρόσθετα υπάρχουν και ορισμένες ακόμα απορίες. Πότε ακριβώς ο Δήμος Αθηναίων έγινε μητροπολιτικός δήμος. Τον κ. Κακλαμάνη τον ενημέρωσε κανείς; Επίσης πολλά Ολυμπιακά ακίνητα κατά βάση έχουν εκχωρηθεί σε δήμους. Ακόμα περισσότερα είναι σε διαδικασίες προσφυγών στο ΣτΕ και η τύχη τους θα αργήσει να ξεκαθαριστεί. Οπότε με βάση τα παραπάνω πως ακριβώς θα κάνει παρεμβάσεις η κυβέρνηση; Θα αλλάξει τους νόμους και θα πάρει πάνω της τις αρμοδιότητες των δημάρχων; Εγώ προσωρικά οσμίζομαι ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ.

Εν κατακλείδι. Το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά επέλεξε την τακτική του ώριμου φρούτου και των επικοινωνιακών τρικ. Πλέον είναι ώρα να κυβερνήσει. Η Νέα Δημοκρατία προφανώς και την τελευταία διετία έκανε πολλά λάθη και δεν κυβερνούσε σωστά. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει το ΠΑΣΟΚ από την ευθύνη της διακυβέρνησης και από την υλοποίηση των όσων υποσχέθηκε. Προς το παρόν απλά αξιοποιεί την απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρνείται να κυβερνήσει. Ελπίζω στο μέλλον να αλλάξει αυτό διότι τα προβλήματα δεν λύνονται με φανφάρες.

Σχόλια

Ο χρήστης antikeri είπε…
Αγαπητέ joe: λάθος θυμίζεις στους αναγνώστες σου τι έκανε η ΝΔ το 2004: με νόμο του Πάκη Παυλόπουλου αντικατατασταθηκαν όλοι οι έχοντες θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο και στα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα: από τμηματάρχες μέχρι διευθυντές..και κρίθηκαν εκ νέου χωρίς κριτήρια..και με συνεντεύξεις!! Πράγματι παρέμειναν κάποιοι διοικητές ΔΕΚΟ (όχι γενικοί γραμματείς) για λίγο, εμπλεκόμενοι με τους Ολυμπιακούς αγώνες, καθώς η κυβέρνηση τότε δεν πήρε το ρίσκο να τους αντικαταστήσει με "δικούς" της με κίνδυνο να γελοιοποιηθούμε διεθνώς ...πήραν πόδι αμέσως μετά, αφήνοντας όμως το επιχείρημα σε κάποιους γαλάζιους να λένε ότι κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ και γιαυτό δεν μπορούν να υλοποιήσουν το προγραμμα της ΝΔ!!!
Τώρα για το σήμερα: οι θέσεις των γενικών γραμματέων είναι πολιτικές. Συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα μορίων κλπ κλπ. όπως λες. Σε συμβολικό επίπεδο συμφωνώ οτι θα πρέπει και αυτές να είναι ανοιχτές. Εκεί όμως που θα κριθούν οι Πασόκοι είναι αν ο συμβολισμός θα υλοποιηθεί πραγματικά με την αναμόρφωση του συστηματος προσλήψεων και προαγωγών των δημοσίων υπαλλήλων. Διάβασα τα εξής θετικά: α) ότι και στις συμβάσεις έργου (όσες θα γίνονται εφεξής) θα αποφασιζει το ΑΣΕΠ, β) ότι θα καταργηθεί η περίφημη συνέντευξη. Αυτά αν γίνουν θα ειναι θετικά.
Το αυτό ισχύει και για τη Διαμαντοπούλου: ανέστειλε και ορθά τη στελέχωση το προγράμματος διδακτικής ενίσχυσης και όχι το ίδιο το πρόγραμμα. Και αυτό διότι οι διορισμοί είχαν προβλεφθεί να γίνουν χωρίς κριτήρια. Προχώρησε όμως σε νέα διαδικασία. Αν το πράγμα λειτουργήσει κομματικά θα το δούμε..μη βιάζεσαι όμως. Η αντιπολίτευση δεν είναι εύκολο "hobby"...είναι υπεύθυνη δουλειά που πρέπει να γίνεται με επιχειρήματα...αλλιώς χάνουμε την αξιοπιστία μας.
Ο χρήστης skandalaosfp είπε…
Συμφωνώ με το παραπάνω άρθρο και αναρωτιέμαι....

ΠΩΣ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ...
1. Το ξήλωμα έχει ήδη ξεκινήσει?
2. Οι γενικοί γραμματείς επιλέγονται με κομματικά κριτήρια?
3. Η λέξη "εθνικό, -ή, -ός", έχει εξαλειφθεί από όλες τις επίσημες ονομασίες υπουργείων και υπηρεσιών?
4. Τα Υπουργεία που ο Ανδρέας Παπανδρέου δημιούργησε (Αιγαίου, Μακεδονία & Θράκης), καταργούνται. Ο ίδιος ο Ανδρέας τα είχε δημιουργήσει ΚΑΙ για συμβολικούς λόγους. Ο υιός τα καταργεί.
5. Η επαναδιαπραγμάτευση του αγωγού?
6. Τα "λίγα στρέμματα" γης που είναι πρόθυμος ο Πρωθυπουργός να παραδώσει σε στιγμή κρίσης, τύπου Ιμίων? (ο ίδιος το δήλωσε...)
7. Ότι ρεπόρτερ του ALPHA την Πέμπτη μετά τις εκλογές, βγήκε με περίσσια χαρά να κάνει ρεπορτάζ στην "γεμάτη" πλέον, από κόσμο, Ερμού ανακοινώνοντας ότι ο κόσμος πλέον βγαίνει με χαρά και ασφάλεια να ξοδέψει τα λεφτά του για ψώνια? Ότι έβγαλε καταστηματάρχες να λένε ατάκες του τύπου "Ο τζίρος αυτές τις μέρες, ανέβηκε κατά 12%..."?

Κύριοι, κουτόχορτο, τρώνε πολλοί. Ακόμα περισσότεροι, είναι φανατίλες με τους ήλιους, τις δάδες, τα σφηροδρέπανα και δεν ξέρω εγώ τι άλλο των κομμάτων τους, αψηφώντας την αντικειμενική κρίση τους. Βλέπουν μόνο logos και όχι ανθρώπους... Αν συνεχίσουμε έτσι κύριοι, τότε είμαστε καταδικασμένοι...

Και η ΝΔ έκανε άπειρα λάθη, αλλά ο Κώστας ο Καραμανλής είναι ο άνθρωπος που στο εγγύς μέλλον, θα τον επικαλεστούμε πολλές φορές...

Δεν θυμάμαι άλλον πολιτικό να αγαπάει τόσο πολύ τον τόπο. Έκανε τη διαφορά σε πολλά πράγματα, αλλα τα ΜΜΕ δεν τον... αγαπούσαν!

ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΣ. ΒΛΕΠΕΙ, ΑΣ ΠΟΥΜΕ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ... Mήπως να στρωθούμε στο διάβασμα?
Ο χρήστης antikeri είπε…
Αγαπητέ Νίκο...δεν θεωρώ ότι κάποιοι πολιτικοί αγαπούν την πατρίδα και κάποιοι δεν την αγαπούν..απλά υιοθετούν λάθος ή σωστές πολιτικές..το να μας λές ότι ο Καραμανλής αγαπάει την Ελλάδα δεν λέει τίποτα..και καλό θα ήταν μετα την αποδοκιμασία του στις εκλογές να σκεφτείς ποιές είναι οι ευθύνες του..δυστυχώς την διαφορά την έκανε: στην αναποφασιστικότητα, στις κακές επιλογές συνεργατών, στο ξεχαρβάλωμα της οικονομίας, στο παρακράτος Ρουσόπουλου κλπ κλπ. Τα περί ΜΜΕ είναι γνωστά..αλλα επιτρεψέ μου να θεωρώ ότι ο κόσμος δεν ψηφίζει πλέον στη βάση των όσων του λένε τα ΜΜΕ..οπότε αλλού πρέπει να αναζητηθει ο υπεύθυνος της συντριβής...
ΥΓ. Και μια τελευταία παρατήρηση: η λέξη "εθνικος" στην ονομασία των Υπουργείων δεν αποδεικνύει κάτι..αυτό το αποδεικνύουν οι πολιτικές (αντίστοιχα και το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης..η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν αποδεικνύεται ούτε τεκμηριώνεται από τον αργόμισθο ΥΜΑΘ, ούτε με το να πληρώνουμε υπαλλήλους στη Θεσσαλονίκη για να κάθονται)
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
antikeri δεν διαφωνώ ότι οι θέσεις είναι πολιτικές. Ας τις αντιμετωπίσει ως τέτοιες και όχι να διαφημίζει δήθεν διαφάνεια και αξιοκρατία. Αν έλεγε ότι είναι πολιτικές θέσεις και βάζω όποιον θέλω θα συμφωνούσα. Όμως δεν το έκανε και μιλάει για αξιοκρατία. Σε αυτό ασκώ κριτική. Όσο για τη ΝΔ καλή ώρα κρίθηκε ως διακυβέρνηση. Ήρθε η ώρα να κριθεί το ΠΑΣΟΚ.
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Από εκεί και πέρα, το εύκολο hobby είναι προφανώς ειρωνεία για τη συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ εως τώρα.

Όσο για τη συνέντευξη για ποια κατάργηση συζητάς, όταν το ίδιο το Μαξίμου διαρρέει ότι θα έχει συνεντεύξεις για τους Γ.Γ. π.χ.

Μακάρι να τα κάνει όλα αξιοκρατικά. Προς το παρόν τα κάνει όλα επικοινωνιακά.

Όσο για τα δημόσια έργα και τον ΑΣΕΠ περιμένω με αγωνία να δω πως θα γίνει αυτό. Νομοθετικά εννοώ. Φαντάζομαι δε ότι και στον Ασεμπίγιο μέσω ΑΣΕΠ κάνανε την ανάθεση της μελέτης...
Ο χρήστης Jack Dalton είπε…
Ομορφα αρχίσαμε...
1. Δηλαδή η ΝΔ που διατήρησε κάποια στελέχη μέχρι τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού αυτό συνέβη λόγω αξιοκρατίας, τότε για ποιο λόγο δεν τους κράτησε (και τους έδιωξε αμέσως μετά), μιας και κατά γενική ομολογία ήταν πετυχημένη η διοργάνωση; Ωραία αξιοκρατία.
2. Δηλάδη τα ΜΜΕ που δεν αγάπησαν τον Καραμανλή, αγαπούσαν τον Παπανδρέου, που τον ξεφτίλιζαν συνεχώς και Γιωργάκη τον ανέβαζαν, Γιωργάκη τον κατέβαζαν; Για θυμηθείτε την απαξίωση του, από κορυφαίους δημοσιογράφους!
3. Το γεγονός ότι ο Ανδρέας δημιουργήσε κάποια υπουργεία για "ειδικούς" λόγους, δεν σημαίνει ούτε ότι το έπραξε λανθασμένα, ούτε ότι ο Γιώργος τα κατήργησε λανθασμένα. Απλά συνηθίζεται στην πολιτική, όπως και στη ζωή άλλωστε, να διαφοροποιούνται οι συνθήκες και να αλλάζουν τα δεδομένα.

ΥΓ. Γελάω με σχόλια του τύπου, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κυβερνά, ενώ έχουν περάσει 10 μέρες μετά τις εκλογές. Οταν μάλιστα τα σχόλια ακούγονται από Νεοδημοκράτες, που όλα τα χρόνια στη διακυβέρνηση, κατηγορούσαν για το παρελθόν το ΠΑΣΟΚ και δεν μιλούσαν καθόλου για τη διακυβέρνησή τους και για το (τότε) σήμερα!
Ο χρήστης antikeri είπε…
Αγαπητέ joe: η συνέντευξη έχουν πει ότι θα καταργηθεί για τις προσλήψεις και τις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων. Θα το δούμε αν το κάνουν και θα τους κρίνουμε. Άσε τις κακιούλες. Για τις θέσεις των γενικών γραμματέων είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει, όπως και για τις θέσεις των διοικητών ΔΕΚΟ. Εγώ μάλιστα θα πρότεινα οι γενικοί γραμματείς να περνούν και από τη Βουλή για ακρόαση. Και ειλικρινά δεν βρίσκω κακό να υποβάλλονται βιογραφικά, όπως τώρα και για τις θέσεις αυτές. Δηλαδή εσύ προτείνεις να μην υπάρχει ούτε αυτό; Όσο για τη ΝΔ δεν είχα διάθεση να αναφερθώ αφού η κυβέρνησή της είναι παρελθόν...εσύ αναφέρθηκες σε αυτή και στο τι έκανε το 2004 και σου απάντησα…..
Ο χρήστης antikeri είπε…
ΥΓ. Θα περίμενα, επειδή ξέρεις καλύτερα το κόμμα από όλους να μιλήσεις ανοιχτά για όσα γίνονται στη ΝΔ αυτήν τη εποχή..και όχι να λες κακιούλες για τον Ασεμπίγιο..ο οποίος δεν μου λέει τίποτα αν δεν δω συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπλαση της παραλίας...για την οποία έχω τη γνώμη ότι κακώς πέρασε στους δήμους, αφού δεν αφορά τις περιοχές τους απλώς αλλά ολόκληρη την Αθήνα
Ο χρήστης William Dalton είπε…
Νομίζω κι εγώ ότι τους αδικείς λίγο. Ειδικά στο θέμα του λιμανιού που δεν μπορούν να κάνουν και τίποτα πρακτικό. Ναι, οι περισσότερες εξαγγελίες είναι επικοινωνιακού τύπου, αλλά τί περίμενες από την πρώτη εβδομάδα μιας κυβέρνησης; Αν δε δείξει ότι οι υπουργοί θα κυκλοφορούν με υβριδικά 1400άρια, θα βρεθεί κάποιος παλαβός να τους καταγγείλει ως υποκριτές στο θέμα της οικολογίας.
Με τον Ασεμπίγιο ήδη έμπλεξαν με το ΤΕΕ που προσεβλήθη. Περίμενε λίγο και θα δεις το Περιστέρι να ανακηρύσσει ότι κι αυτό είναι μητροπολιτικός δήμος και "σημαίνουσες" προσωπικότητες να διασταυρώνουν ξίφη για την ταυτότητα της Αθήνας.
Σε σχέση με τους νόμους Παυλοπούλου, θα ήθελα να προσθέσω τον περίφημο για το βασικό μέτοχο. Ένας συνταγματολόγος φτάχνει έναν αντισυνταγματικό νόμο στη βάση ότι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι και αυτό που πρέπει να περιορισθεί είναι οι διαφθείροντες επιχειρηματίες.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τα Νεο-Δημοκρατακια καλό είναι να αναγνωρίζουν οτι χρωστάνε χάρη στον Σουφλιά και τον Καραμανλή, που έκανε τις εκλογές τον Οκτώβριο και όχι αργότερα, γιατί με έλλειμα 12% και γω ΠΑΣΟΚ θα ψήφιζα...

Πάντως αν μη τι άλλο ο Χρυσοχοίδης έβαλε γυαλία σε Παυλοπουλο-Μαρκογιαννάκη. (σε λιγότερο από μια εβδομάδα)...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια