| Joe Dalton | Comments ]

Σήμερα συμπληρώνουμε τις πρώτες 10 ημέρες διακυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου. Βρισκόμαστε δηλαδή στο 10% του πλάνου ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης της οικονομίας σύμφωνα με τα προεκλογικώς εξαγγελθέντα. Αποφάσισα να ασχοληθώ με 4 θεματικές κατηγορίες οι οποίες με απασχόλησαν αυτές τις πρώτες δέκα ημέρες.

1. Διαφάνεια και Αξιοκρατία

Ξεκίνησε εντυπωσιακά σε επικοινωνιακό επίπεδο μιλώντας για διαφάνεια και αξιοκρατία ανακοινώνοντας ότι θα βγάλει τις θέσεις Γενικών Γραμματέων σε ανοικτή διαδικασία. Βέβαια πως διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία μία διαδικασία στην οποία θα επιλέξουν τους κατάλληλους δύο βαριά κομματικά στελέχη (οι κ.κ. Ραγκούσης και Πάγκαλος) χωρίς να υπάρχουν ξεκάθαρα αντικειμενικά κριτήρια (π.χ. μόρια για τα πτυχία, την προϋπηρεσία κλπ) αυτό το γνωρίζει μόνο η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα η κα. Ξενογιαννακοπούλου, που μιλούσε για αξιοκρατία την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, το επόμενο πρωί ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των διοικήσεων των υπηρεσιών υγείας. Αν ήθελε αξιοκρατία δεν θα έπρεπε να ζητήσει τα βιογραφικά τους και τις εκθέσεις προόδου τους; Πόσο μάλλον εν μέσω της επιδημίας της γρίπης των χοίρων;

Θυμίζω ενδεικτικά πως η κακή ΝΔ που εγκατέστησε το γαλάζιο κράτος κλπ, την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της είχε αφήσει πάρα πολλούς διοικητές ΔΕΚΟ και Γενικούς Γραμματείς στην θέση τους για να μπορέσει η χώρα να πάει ομαλά προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βέβαια τότε κανείς δεν το έκανε επικοινωνιακή σημαία.

2. Επανεκκίνηση της Οικονομίας

Στο λιμάνι στοιβάζονται χιλιάδες κοντέινερ λόγω της απεργίας. Οι έμποροι φωνάζουν διότι δεν έχουν προϊόντα να πουλήσουν και οι εξαγωγείς είναι σε κατάσταση απελπισίας. Η αρμόδια Υπουργός κα. Λούκα Κατσέλη, θέλει να κάνει επαναδιαπραγμάτευση με την Cosco και κουβέντα από μηδενική βάση με τους απεργούς.


Βέβαια το γεγονός ότι σε σχέση με την εποχή που έγινε η συμφωνία με την Cosco τα έσοδα των λιμανιών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι από 7%-45% κάτω δεν προϊδεάζει την κυβέρνηση για το που θα καταλήξει ενδεχομένως μία τέτοια επαναδιαπραγμάτευση. Επιπρόσθετα την ώρα που η κατάσταση είναι έκρυθμη το ΠΑΣΟΚ προχώρησε και στην κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τον μέχρι τότε συνομιλητή, από πλευράς κυβέρνησης.


3. Παιδεία

Ο παλιμπαιδισμός στα καλύτερα του. Πρώτη διακήρυξη η κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας. Δεύτερη διακήρυξη η άμεση επαναλειτουργία του θεσμού της ενισχυτικής διδασκαλίας. Τα σχόλια είναι περιττά. Α για να μην το ξεχάσω αξίζει και μία ματιά στο link για το νέο λογότυπο του Υπουργείου. Εκεί πραγματικά η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

4. Αξιοποίηση Ολυμπιακών Ακινήτων

Ξεκινώ από την προφανή απορία. Με ποια ακριβώς διαδικασία επέλεξε η κυβέρνηση τον κ. Ασεμπίγιο. Δεν αμφισβητώ τις ικανότητες του απλά αναρωτιέμαι πόσο στοιχίζει η μελέτη. Γιατί αν στοιχίζει πάνω από €15.000,00 τότε όφειλε η κυβέρνηση να προκηρύξει διαγωνισμό όπως ορίζει ο νόμος και να μην κάνει απευθείας ανάθεση.

Επιπρόσθετα υπάρχουν και ορισμένες ακόμα απορίες. Πότε ακριβώς ο Δήμος Αθηναίων έγινε μητροπολιτικός δήμος. Τον κ. Κακλαμάνη τον ενημέρωσε κανείς; Επίσης πολλά Ολυμπιακά ακίνητα κατά βάση έχουν εκχωρηθεί σε δήμους. Ακόμα περισσότερα είναι σε διαδικασίες προσφυγών στο ΣτΕ και η τύχη τους θα αργήσει να ξεκαθαριστεί. Οπότε με βάση τα παραπάνω πως ακριβώς θα κάνει παρεμβάσεις η κυβέρνηση; Θα αλλάξει τους νόμους και θα πάρει πάνω της τις αρμοδιότητες των δημάρχων; Εγώ προσωρικά οσμίζομαι ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ.

Εν κατακλείδι. Το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά επέλεξε την τακτική του ώριμου φρούτου και των επικοινωνιακών τρικ. Πλέον είναι ώρα να κυβερνήσει. Η Νέα Δημοκρατία προφανώς και την τελευταία διετία έκανε πολλά λάθη και δεν κυβερνούσε σωστά. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει το ΠΑΣΟΚ από την ευθύνη της διακυβέρνησης και από την υλοποίηση των όσων υποσχέθηκε. Προς το παρόν απλά αξιοποιεί την απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρνείται να κυβερνήσει. Ελπίζω στο μέλλον να αλλάξει αυτό διότι τα προβλήματα δεν λύνονται με φανφάρες.