Μαγκιά κλανιά και κώλο φινιστρίνι

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μαζί με τον Αντρέα Λοβέρδο και τον Κώστα Σκανδαλίδη, ήταν ανέκαθεν από τις συμπάθειες μου από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Τα κριτήρια ήταν διαφορετικά σε κάθε περίπτωση όμως τους συμπαθούσα ιδιαίτερα. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη όμως κατάφερε να αλλάξω εντελώς άποψη για τον ίδιο και τις ικανότητες του.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπήρξε ένας από τους πλέον ικανούς πολιτικούς της γενιάς του. Εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο κάποιες συγκυρίες και έγραψε στο ενεργητικό του την επιτυχία που κάθε Υπουργός Δημοσίας Τάξεως ονειρευόταν από την μεταπολίτευση και έπειτα. Κάτι ο λανθασμένος υπολογισμός του Σάββα Ξηρού, κάτι οι πιέσεις ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων και η κατ' επέκταση μεγαλύτερη ανοχή σε συνεργασία με ξένους ειδικούς, οδήγησαν σε μία ανέλπιστη επιτυχία εις βάρους της τρομοκρατίας. Η 17Ν εξαρθρώθηκε και μάθαμε όλοι ποιοι ήταν επιτέλους αυτοί οι "supermen" της τρομοκρατίας.

Ο εξ Ημαθίας ορμώμενος υπουργός έχει κερδίσει πολλούς πόντους χάρη στους χαμηλούς τόνους που διατηρούσε. Πολλοί μάλιστα απορούσαν μιας και η κυβέρνηση Σημίτη δεν φημιζόταν για την ταπεινοφροσύνη της. Η αίσθηση που σου έδινε ήταν αυτή ενός τεχνοκράτη πολιτικού που το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν το αποτέλεσμα. Η αποδοχή του από την κοινωνία ήταν συνολική. Από τότε πέρασε όμως πολύς καιρός.

Η αντιπολίτευση σταδιακά έφερε στην επιφάνεια έναν διαφορετικό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2009 σε διάφορες περιστάσεις ύψωνε του τόνους και κατακεραύνωνε την τότε κυβέρνηση με εκφράσεις που μόνο Χρυσοχοϊδη δεν θύμιζαν. Έφτασε στο σημείο να μιλάει για "λουτρό αίματος" που θα ακολουθούσε. Η δε δήλωση του στις 26 Φεβρουαρίου του 2009 ήταν ενδεικτική της μεταμόρφωσης του:

"Εγώ προσωπικά πράττω με ευθύνη και μετράω πάρα πολύ τα λόγια μου. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, να φροντίσουν, αυτοί να διασφαλίσουν τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Χάνεται το κύρος της χώρας και η καλή της εικόνα, πράγμα που συνεπάγεται τεράστια προβλήματα σε σχέση με την οικονομία της χώρας"


Πλέον όμως τα πράγματα δυσκόλεψαν για τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την επικοινωνιακή του εικόνα και καθόλου με τα προβλήματα. Γεμίσαμε πύρινα δημοσιεύματα για τους 30 (ολογράφως τριάντα) αστυνομικούς που εξασφάλισε για τα τμήματα με την μείωση της φρουράς του Μαξίμου. Είδαμε και διαβάσαμε για την είσοδο των αστυνομικών στο "άβατο" των Εξαρχείων και τις επικηρύξεις υπόπτων . Ακούσαμε τον Υπουργό να κατακεραυνώνει τους νταήδες αστυνομικούς.

Όμως ήρθε και η ώρα για τον λογαριασμό και την πραγματική πολιτική. Αυτή που προφανώς στην αντιπολίτευση ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ξέχασε. Ο άνευ λόγου και αιτίας επικοινωνιακός του τσαμπουκάς δημιούργησε σε λιγότερο από ένα μήνα τρομερά προβλήματα.

Είδαμε on camera στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να προσάγονται για απρεπή συμπεριφορά απέναντι σε αστυνομικά όργανα και μετά να αφήνονται ελεύθεροι. Δεν είδαμε πουθενά αλλά μάθαμε χάρη σε κάποια blogs την πρωτοφανή βία που ασκήθηκε σε διαμαρτυρόμενους έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Είδαμε οπαδούς να τα κάνουν γης μαδιάμ στο Παγκράτι σε επεισόδια που προανήγγειλαν οι εφημερίδες. Στη δε Θεσσαλονίκη οι φθορές σε αυτοκίνητα και οι μικρο-εκρήξεις είναι καθημερινότητα.

Αυτά όμως ήταν τα μικρά. Στα μεγάλα βιώσαμε τη φρίκη της τρομοκρατίας και της τυφλής βίας με το χειρότερο τρόπο το βράδυ της Τρίτης. Ο σερίφης πλέον Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έκανε εκ νέου επίδειξη μαγκιάς και τσαμπουκά. Πριν ο αλέκτωρ όμως λαλήσει τρις εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στην οικία της Ευρωβουλευτού Μαριέττας Γιαννάκου σήμερα τα ξημερώματα.

Όλα τα παραπάνω τη στιγμή που η αστυνομία είναι ακέφαλη μιας και ο Υπουργός απαίτησε και πήρε την παραίτηση του "δεξιού" αρχηγού της αστυνομίας. Ενδιάμεσα δεν έχει αναθέσει την αρχηγία σε κανένα μιας και ο νέος αρχηγός θα αναλάβει 2 Νοεμβρίου. Συνολικά η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εγκληματεί με την επικοινωνιακή φανφάρα που έστησε με τους Γενικούς Γραμματείς και τους προϊσταμένους οργανισμών. Όλα τα Υπουργεία είναι πρακτικά ακέφαλα. Όμως στο Υπουργείο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη το πρόβλημα δεν είναι οι Γενικοί Γραμματείς αλλά ο Υπουργός.

Ο ίδιος ανέβασε τους τόνους αντιπολιτευτικά και απαιτούσε συχνά-πυκνά παραιτήσεις. Είναι ίσως η ώρα να αναλογιστεί ότι η ευθύνη της διοίκησης - την οποία είχε ξεχάσει - είναι δύσκολη. Το να παραιτείς τον έναν μετά τον άλλο τους υφισταμένους σου δεν απαλλάσσει εσένα από τις ευθύνες. Οπότε μάλλον θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες του. Να σταματήσει την επικοινωνιακή μαγκιά και να βρει τα ουσιαστικά προβλήματα και να τα λύσει. Στο μέτρο του εφικτού. Αλλιώς μάλλον θα ήταν καλύτερο για όλους να ακολουθήσει ο ίδιος την συμβουλή που έδινε στους προκατόχους του.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
θα γράψει κανείς σας τίποτα ή θα έχετε για καιρό αυτή την βλακεία άρθρο για πρώτο θέμα?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γιατί ψέμματα λέει το άρθρο; Σε τσούζει επειδή είσαι ΠΑΣΟΚΟΣ; Καλά στα λέει
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Θα το αναδημοσιεύω συχνά - πυκνά. Πλέον το ΠΑΣΟΚ κυβερνάει. Ας το πράξει γιατί μέχρι στιγμής μόνο μιλούσε...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
12000 ειπαμε τα προεκλογικά stage?

ε-ρε γιαούρτι που χρειάζεται...

και μας έλεγε οτι απαιτούνται θυσίες και σύνεση...
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
12000 σε ένα "προεκλογικό" stage που υπογράφηκε στις 6/5/2009...

Καλό είναι να μην βασιζόμαστε σε πληροφορίες που δεν γνωρίζουμε και δεν κατανοούμε πολλές φορές.

Επίσης χρήσιμο είναι να μου εξηγήσει κάποιος γιατί τα παιδιά των stage με την ανασφάλιστη εργασία και τους χαμηλούς μισθούς είναι προνομιούχα;

Προσωπικά διαφωνώ και διαφωνούσα με το θεσμό. Διαφωνώ όμως πολύ περισσότερο με τη δαιμονοποίηση αυτών των παιδιών που δουλεύανε για ψίχουλα τα οποία είχανε ανάγκη.

Προτιμώ να μου εξηγήσει κάποιος γιατί δεν υπήρχαν 60000 κανονικές θέσεις εργασίας για να τους απορροφήσουν παρά να υπάρχουν τύποι σαν εσένα ανώνυμε που δεν ξέρουν ούτε να διαβάσουν το δημοσίευμα που αναπαράγουν και να κατηγορούν ένα θεσμό που όσοι δεχόντουσαν να συμμετάσχουν το έκαναν από ανάγκη.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ξέφυγε η τρομοκρατία επί Χρυσοχοίδη..διαλύθηκε η αστυνομία..ενώ επί Πάκη Παυλόπουλου και Μαρκογιαννάκη όλα ήταν υπό έλεγχο...ε ρε γλέντια!!! έτσι σκέφτονται οι δεξιοί..θαυμάστε τους

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια