| Joe Dalton | Comments ]

Τελικά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φρόντισε να εκθέσει όλους (συμπεριλαμβανομένου και εμού) με τις ενέργειες του στον ανασχηματισμό. Αποφάσισε να βγάλει εκτός κυβέρνησης τον Γεώργιο Αλογοσκούφη και να διατηρήσει το υπόλοιπο επιτελείο του ΥΠΕΘΟ αναβαθμίζοντας τον Ιωάννη Παπαθανασίου. Σε πρώτη φάση θα γράψω ορισμένα πράγματα για τα πρόσωπα του ανασχηματισμού.

Ιωάννης Παπαθανασίου: Αναμφισβήτητα το πρόσωπο του ανασχηματισμού. Αναβάθμιση και παράδοση των κλειδιών της οικονομίας σε ένα από τα καλύτερα στελέχη της κυβέρνησης. Σαν άνθρωπος είναι πολύ προσγειωμένος και πολύ λιγότερο "πολιτικός" από τους περισσότερους. Λόγω αυτής της τελευταίας ιδιαιτερότητας του παρ' ολίγον να μην εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές. Δεν θα προσπαθήσει να χτίσει μηχανισμούς και επιτελεία προστασίας όπως ο προκάτοχος του. Δεν έχει στόχο τη δημιουργία κομματικού στρατού οπότε να αναμένουμε εκπλήξεις στις ΔΕΚΟ της επιρροής του ΥΠΕΘΟ.

Τα μεγάλα του στοιχήματα; Το συμμάζεμα των δαπανών, η αύξηση των εσόδων και η τόνωση της αγοράς.

Κωστής Χατζηδάκης:
Τον θεωρούσα το πλέον επιτυχημένο υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης. Έγραφα ότι το πείραμα με αυτόν, τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη θα ανοίξει πόρτες και σε άλλους. Μεγάλη αναβάθμιση για τον Κωστή Χατζηδάκη. Οι χαμηλοί τόνοι, η μεθοδικότητα και η πολλή δουλειά θα αλλάξουν τα δεδομένα σε σχέση με τον άχρωμο Χρήστο Φώλια. Κάτι μου λέει ότι θα τα βρούνε σκούρα ορισμένοι στο ΥΠΑΝ. Στα παραπολιτικά του θέματος δύο πρώην πρόεδροι ΟΝΝΕΔ στο ίδιο Υπουργείο. Ο πολύ δραστήριος και επιτυχημένος Ιωάννης Οικονόμου ως Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή θα έχει πλέον για πολιτικό προϊστάμενο έναν από τους προκατόχους του στο προεδρικό θώκο της ΟΝΝΕΔ.

Τα μεγάλα του στοιχήματα; Ακρίβεια, ενεργειακά θέματα που πρέπει να μπούνε μπροστά, αναπτυξιακοί νόμοι και το γενικότερο συμμάζεμα της αγοράς.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Πως τα φέρνει καμιά φορά η ζωή. Στην ΟΝΝΕΔ ανέλαβε να διαδεχθεί τον Κωστή Χατζηδάκη όταν αυτός μετακόμισε στην Ευρωβουλή. Τώρα αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας όσα η ξαφνική αναβάθμιση του τελευταίου άφησε στη μέση. Το καλό νέο είναι ότι με το επιτελείο που αφήνει πίσω του ο Κωστής Χατζηδάκης έχει κοινές καταβολές και με πολλούς από αυτούς μπορεί να συνεργαστεί άμεσα. Το μεταφορών άλλωστε έχει πληθώρα ΔΕΚΟ και οργανισμών και χρειάζονται "χέρια" για να τρέξει το Υπουργείο.

Τα μεγάλα του στοιχήματα; Ολυμπιακή, ΟΣΕ, Δίκτυα Οπτικών Ινών (Fiber@Home) και η εκκαθάριση του τοπίου στις οδικές μεταφορές και τις άδειες Δ.Χ. φορτηγών.

Άρης Σπηλιωτόπουλος: Παρά τις φήμες που τον ήθελαν να επιστρέφει στα παλιά του λημέρια, αυτός μπήκε στη Κυβερνητική Επιτροπή μέσω του Υπουργείου Παιδείας. Δύσκολο Υπουργείο. Η τοποθέτηση του εκεί ίσως επαναφέρει στις δόξες της το μεγάλο εργαλείο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Οι δεδομένες κομματικές του βλέψεις ίσως βρούνε πεδίο ανάπτυξης σε αυτό το δύσκολο υπουργείο.

Τα μεγάλα του στοιχήματα; Η ηρεμία στα σχολεία και τα ΑΕΙ μετά τη καταιγίδα του Δεκεμβρίου, ένας νόμος τομή για τα λύκεια και την εισαγωγή στα ΑΕΙ και φυσικά η βελτίωση του επιπέδου της παιδείας.

Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος: Είχα σκοπό να περιοριστώ σε πρώτη φάση στους τέσσερις προαναφερθέντες απλά δεν μπορώ να αντισταθώ στο να γράψω κάποια πράγματα για τον αγαπημένο βουλευτή του William. Παλιός ΟΝΝΕΔιτης και αυτός, διετέλεσε υπεύθυνος ΜΑΚΙ και έμαθε το συνδικαλισμό στα δύσκολα μονοπάτια της νεολαίας. Πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά έφυγε μαζί με πολλούς άλλους ΟΝΝΕΔιτες το 1993 για να επιστρέψει το 1999. Πολύ ετοιμόλογος και επικοινωνιακός βρίσκεται ξαφνικά σε ένα υπουργείο με μεγάλα κονδύλια και δύσκολη αποστολή. Να κρατήσει το τουρισμό σε υψηλά επίπεδα εν μέσω διεθνούς κρίσης. Είναι η ευκαιρία να δούμε αν είναι το ίδιο καλός στις πράξεις όσο και στα λόγια.

Το μεγάλο του στοίχημα; Ο τουρισμός τι άλλο. Ίσως και κάποιες πρωτοβουλίες στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα.

Αντώνιος Σαμαράς: Ένα σχόλιο μόνο. Τόσο χρόνια προσφοράς στην ηθοποιία και το θέατρο ανταμείφθηκαν. Στο Υπουργείο Πολιτισμού θα είναι στο στοιχείο του.


Υ.Γ. Τα τέσσερα από τα έξι πρόσωπα στα οποία αναφέρθηκα έχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό ότι προέρχονται από την ΟΝΝΕΔ. Σημαντικό στοιχείο για τη νεολαία της ΝΔ να περηφανεύεται ότι τόσα πολλά στελέχη της συμμετέχουν στην κυβέρνηση με πρώτο και καλύτερο το πρωθυπουργό.