Διαχείριση Κρίσεων και Δημοσκοπήσεων
Στα μέσα του Φθινοπώρου έγραφα ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προσπαθούσε να ελέγξει με την πολιτική του παρουσία τις δημοσκοπήσεις. Η όλη του επικοινωνιακή παρουσία και πολιτική ήταν επικεντρωμένη σε αυτές. Παράλληλα προσπάθησε να συσπειρώσει την κομματική του βάση.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανέκαμψε προσωρινά αλλά οι εξελίξεις στην υπόθεση Βατοπεδίου και η αναγκαστική αποχώρηση του Θεόδωρου Ρουσόπουλου έκαναν πολύ κακό στην εικόνα της κυβέρνησης. Πλέον ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πρέπει να αποδείξει ότι έχει ακόμα μέσα του πνεύμα μαχητή.
Η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις παρουσιάζει πολύ χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης (περίπου 60%). Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώτος στόχος του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι λογικά η συσπείρωση της κομματικής του βάσης μιας και το ΠΑΣΟΚ κάποια στιγμή θα αρχίσει να τραβάει ψηφοφόρους από τη Νέα Δημοκρατία αν συνεχιστεί η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων της.
Η κυβέρνηση λογικά έχει επικεντρωθεί στη ψήφιση του προϋπολογισμού και σε μία ήπια για το κόμμα λήξη της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Βατοπεδίου. Το ΠΑΣΟΚ φρόντισε να βάλει αυτογκόλ με τη κλήση αναξιόπιστων μαρτύρων που έσερναν πολλά βαρίδια και πλέον όλα δείχνουν η κυβέρνηση έχει λόγους να αισιοδοξεί ότι το όλο θέμα λήξει ανώδυνα.
Η διαγραφή Τατούλη έφερε κάποια ηρεμία μιας και όσο περνάει ο καιρός όλο και λιγότεροι ασχολούνται μαζί του. Άλλωστε με αλαζονικές και υπερφίαλες παρουσίες όπως η χθεσινή του λ.χ. στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου χάνει εντυπώσεις αντί να κερδίζει.
Στις πρώτες μέρες του 2009 εκτιμώ ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό. Αυτός θα περιλαμβάνει αλλαγές σε πολλά πρωτοκλασάτα ονόματα Υπουργών και την είσοδο κάποιων νέων υπουργών. Ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δείχνουν να κολυμπάνε καλά στα βαθιά οπότε λογικά θα υπάρξουν ευκαιρίες και για άλλους νέους βουλευτές.
Ιδιαίτερης αναφοράς χρίζει ο ρόλος που θα έχει από το νέο χρόνο ο Λευτέρης Ζαγορίτης. Κατά πάσα πιθανότητα θα υπουργοποιηθεί μιας και παρότι έχει τη καθολική αποδοχή των στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής και πολλές συμπάθειες κάποιος πρέπει να χρεωθεί και τη κακή κατάσταση της κομματικής βάσης. Οπότε η αποχώρηση του από τη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή.
Το ιδανικό για το Μαξιμού εκτιμώ ότι θα ήταν να επιστρέψει στη θέση του Γραμματέα ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης μιας και με τη παρουσία του το τελευταίο καιρό κερδίζει διαρκώς πόντους και όλοι αναγνωρίζουν ότι έκανε εξαιρετική δουλειά ως Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Η κομματική του παρέμβαση είναι σταθερά καλή. Παράλληλα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας χρειάζεται μία καλύτερη επικοινωνιακή παρουσία (και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης είναι πολύ καλός σε αυτό) μιας και βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο μετά την αποπομπή Ρουσόπουλου.
Βασική επιδιώξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή λογικά θα είναι η διαχείριση της οικονομικής κρίσης για αυτό και θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα αλλάξει Υπουργείο ο Γεώργιος Αλογοσκούφης. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει το πρώτο εξάμηνο του 2009 να τροφοδοτήσει την αγορά με χρήμα (με τα 28 δις στις τράπεζες) και να εκμεταλλευθεί τη χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας.
Αν τα καταφέρει και δεν προκύψουν νέα έκτακτα γεγονότα ή σκάνδαλα τότε ο ορατός στόχος είναι να έχει στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου μέγιστη απόσταση από το ΠΑΣΟΚ 2 ποσοστιαίων μονάδων. Σε αυτή τη περίπτωση τα πάντα θα είναι ανοικτά για τις εκλογές του 2011. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αναμένουμε ραγδαίες εξελίξεις.
Τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις. Η λογική λέει ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί το πολιτικό του κεφάλαιο και να πείσει το δύσπιστο πλέον Ελληνικό λαό ότι είναι ο κατάλληλος να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας στην άσχημη αυτή συγκυρία.
Το θέμα είναι ότι σε αυτή τη κρίσιμη καμπή δεν αντέχει άλλες αναταράξεις. Δεν είναι σε θέση πολιτικά να αντέξει νέα λάθη και νέα σκάνδαλα. Οπότε περιμένω και πολύ πιο σφιχτά τα γκέμια στη κυβερνητική μηχανή.
Σχόλια