| Joe Dalton | Comments ]

Το φιλελεύθερο αγόρι του blog ο William αποφάσισε ορμώμενος από το θέμα του Γεωργίου Βουλγαράκη να κρίνει τους λόγους ύπαρξης των πολιτικών νεολαιών στη κοινωνία. Χρησιμοποίησε αποσπασματικές θέσεις και απόψεις για να καταλήξει ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Ο μηδενισμός ποτέ δεν είναι καλό πράγμα ιδίως όταν αυτός που μηδενίζει στη πράξη δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο για το οποίο συζητάει.

Οι πολιτικές νεολαίες έχουν λόγους ύπαρξης. Αποτελούν τα σύγχρονα think tanks που φέρνουν φρέσκες ιδέες και μιλάνε για ζητήματα που οι παραδοσιακοί κομματικοί μηχανισμοί δεν τολμάνε να αγγίξουν. Τα χρόνια των κλακαδόρων και των αφισοκολλητών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Αυτό αποτελεί δείγμα υγείας και δείγμα ότι οι πολιτικές νεολαίες ξεπερνούν τους σκοπέλους και βρίσκουν το ρόλο τους στη κοινωνία. Δεν έχει σημασία σε ποια πλευρά βρίσκεσαι και τι πρεσβεύει η κάθε παράταξη. Σημασία έχει ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί και παλεύουν για κάθε τι που πιστεύουν.

Προσωπικά υπήρξα για δεκαπέντε χρόνια μέλος της ΟΝΝΕΔ. Σε αυτά τα δεκαπέντε χρόνια η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έκαναν πράγματα που οι παραδοσιακοί κομματικοί μηχανισμοί δεν τολμούσαν. Αντίστοιχα πράγματα και προτάσεις έκαναν και άλλες πολιτικές νεολαίες αλλά ας μου επιτραπεί να πω ορισμένα ενδεικτικά πράγματα που έκανε η ΟΝΝΕΔ σε αυτό το διάστημα μιας και τα γνωρίζω προσωπικά.

Το 1992 η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μιλούσε για ιδιωτικά ΑΕΙ, κάρτες συγγραμμάτων, αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες. Πόσοι αλήθεια από τους πολιτικούς είχαν το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά για αυτά;

Το 1996 η ΟΝΝΕΔ είχε υπηρεσία δωρεάν πρόσβασης στο internet με dialup για τους νέους. Σε μία εποχή που το κράτος δεν έδινε δυνατότητες στους νέους να εισέλθουν στη ψηφιακή εποχή και μετέτρεψε τη χώρα μας σε ουραγό των εξελίξεων στα θέματα του διαδικτύου, μία πολιτική νεολαία έδινε δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους. Το 2004 επέβαλε τη θέση της για φτηνό φοιτητικό ADSL internet.

Το 2007 μετά από προτάσεις της ΟΝΝΕΔ καθιερώθηκαν με νόμο του κράτους τα Τοπικά Συμβούλια Νέων. Δόθηκε η δυνατότητα στους νέους των δήμων να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους στα δημοτικά όργανα και όχι να τους ορίζουν οι εκάστοτε δήμαρχοι.

Αν τα παραπάνω δεν αρκούν σε κάποιον για να αντιληφθεί ότι οι πολιτικές νεολαίες έχουν ρόλο στη κοινωνία και καλό είναι να ακούγονται όσο το δυνατόν περισσότερο καλό θα είναι να ενημερωθεί και για τους λόγους για τους οποίους γίνονται οι φοιτητικές εκλογές.

Στις φοιτητικές εκλογές εκτός από Διοικητικό Συμβούλιο Συλλόγου οι φοιτητές εκλέγουν και εκπροσώπηση στα όργανα συν διοίκησης των ΑΕΙ. Εκλέγουν με λίγα λόγια τον ελεγκτικό μηχανισμό της διοίκησης των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Κερδίζουν όμως πάνω από όλα τη δυνατότητα τους να ακουστούν και να παρέμβουν. Δεν έχει σημασία αν η παρέμβαση αφορά το πρόγραμμα σπουδών, το πρόγραμμα της εξεταστικής ή μία εκπαιδευτική εκδρομή. Σημασία έχει ότι υπάρχει η δυνατότητα να είσαι εκεί. Μπορεί ορισμένοι να το εκμεταλλεύονται με ιδιοτελή κίνητρα αλλά δεν νομίζω να φταίνε οι φοιτητές για τις συναλλαγές τους με το καθηγητικό κατεστημένο. Μάλλον οι καθηγητές είναι αυτοί που διαφθείρουν τους φοιτητές σε αυτές τις περιστάσεις.

Ορισμένοι βέβαια δεν ενδιαφέρονται για αυτό το δικαίωμα μιας και στις σχολές τους πήγαιναν μόνο στις εξεταστικές και δεν τους ενδιέφερε τίποτα άλλο εκτός από το πτυχίο τους. Δυστυχώς όμως για πολλούς από αυτούς όταν περνάει ένας νόμος που τους στερεί το "συνταγματικό τους δικαίωμα" να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό όντας αιώνιοι φοιτητές, θυμούνται ότι στα τραπεζάκια των φοιτητικών παρατάξεων που υποβιβάζουν και λοιδορούν μοιράζονται σημειώσεις και παλαιά θέματα εξετάσεων μήπως και πάρουν το ρημάδι το πτυχίο.

Υ.Γ.1. Το παρόν κείμενο δεν είναι ύμνος υπέρ της ΟΝΝΕΔ αλλά αφορά τις πολιτικές νεολαίες. Το ότι αναφέρθηκα στην ΟΝΝΕΔ έγινε μόνο και μόνο επειδή υπήρξα και θα είμαι πάντα στη ψυχή μου ΟΝΝΕΔιτής. Δεν μειώνω τις υπόλοιπες και δεν αναιρώ την όποια τους παρέμβαση στη κοινωνία.

Υ.Γ.2. Όσο για τη περίφημη διαφωνία ΔΑΠ ΑΕΙ- ΔΑΠ ΤΕΙ για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, συγνώμη αλλά αυτή ακριβώς η διαφωνία είναι που είναι δείγμα υγείας. Η ισοπέδωση και η λογική της αγέλης είναι κακό. Η διαφωνία και η ζύμωση που παράγει θέσεις και ιδέες είναι καλό πράγμα φίλτατε William.