Karma is a bitch

Είναι γνωστό πως δεν είμαι υποστηρικτής της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου. Έχω πολλάκις τοποθετηθεί σκληρά για τα όσα κάνει ή μάλλον τα όσα δεν κάνει. Ιδιαίτερα έχω σταθεί στην απίστευτη προπαγάνδα που συνοδεύει την διακυβέρνηση μιας και αυτή είναι που με εκνευρίζει όσο τίποτα άλλο. Η χθεσινή ιστορία με τις διαρροές από κυβερνητικό στέλεχος που "οδήγησαν σε άνοδο των spreads" είναι το τίμημα που πληρώνει μία κυβέρνηση επικοινωνιολόγων που δεν κάνει την δουλειά της. Μπορείτε και να το πείτε και κακό karma αλλά το πιο σωστό είναι πως μάλλον έσκασε στη μούρη μας η φούσκα.

Προ τριμήνου περίπου κυβερνητικές πηγές διέδιδαν σε διεθνή ΜΜΕ πως η χώρα έχει κλείσει συμφωνία με την Κίνα για εξαγορά του χρέους με μεσολαβητή την Goldman Sachs. Στόχος ήταν να κερδηθεί χρόνος και να δανειστεί η χώρα με ευνοϊκούς όρους εκμεταλλευόμενη το momentum στις αγορές. Για να το κάνω λιανά, κάποιοι έδρασαν ακριβώς όπως δρούσαν τα παπαγαλάκια των χρηματιστηρίων τα χρυσά χρόνια του Σημίτη. Οι Κινέζοι που δεν είναι τίποτα παιδάκια αντέδρασαν με επίσημη διάψευση, σέρνοντας παράλληλα και τον Γεώργιο Παπακωνσταντίνου σε αντίστοιχη διάψευση και τα spread δανεισμού εκείνη τη μέρα κατέγραψαν τιμές ρεκόρ.  Τότε ρίξαμε τις ευθύνες στους κακούς κερδοσκόπους που μας χάλασαν το deal με τους Κινέζους.

Χθες πάλι "κυβερνητικές πηγές" φέρονται να διέρρευσαν  σε διεθνή ΜΜΕ πως η κυβέρνηση θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το πακέτο σωτηρίας με την ΕΕ. Τα spreads πάλι έγραψαν ιστορικά υψηλά, ο Γεώργιος Παπακωνσταντίνου διέψευσε και πάλι για να ηρεμήσουν οι αγορές. Φυσικά πάλι φταίνε οι κακοί κερδοσκόποι και αυτός που διέρρευσε την είδηση. Διανθίσαμε και τα ρεπορτάζ στα φίλια ΜΜΕ με υπονοούμενα του στυλ, γυναίκα υπουργός, σύζυγος τέως υπουργού και γλυκό έδεσε. Δημιουργήσαμε πάλι εχθρό στο πρόσωπο της μυστήριας γυναίκας αράχνης που έδωσε τη δυνατότητα στους κακούς κερδοσκόπους να σπεκουλάρουν πάνω στις αδυναμίες τις Ελληνικής οικονομίας και μπλα μπλα μπλα.

Η αλήθεια όμως είναι σκληρή. Την Δευτέρα μετά τον "θρίαμβο του ΓΑΠ", όπως τον αποκαλούσαν οι εγχώριοι ψιττακοί των ΜΜΕ και των Social Media, η χώρα πήγε να δανειστεί και έφαγε πάλι χαστούκι από τις αγορές. Πανηγυρίζαμε που πέσαμε κάτω από το 6% (...στο 5,98%) ενώ την επομένη δεν καταφέραμε να δανειστούμε. Φυσικά και τότε όπως και τώρα δεν έφταιγαν οι διαρροές. Ούτε καν οι αυτονόητες διευκρινίσεις του ΔΝΤ που εξηγούσε πως θα δανείσει την Ελλάδα με τους δικούς του όρους και μόνο. Έφταιγε η σκληρή πραγματικότητα που έλεγε πως η χώρα είναι παντελώς αναξιόπιστη και οι διαρκείς παλινωδίες μίας ανίκανης κυβέρνησης την φέρνουν καθημερινά σε χειρότερη θέση.

Η χώρα έχει βουλιάξει και το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι μέσω ανόητων διασπορών να αποπροσανατολίζει την  κοινή γνώμη. Αλήθεια ποιον ενδιαφέρει πόσες ώρες κανό έκανε ο πρωθυπουργός, αν το ΣΔΟΕ θα βρει πισίνες μέσα από το google earth και πόσα λεφτά έχουν φάει αυτοί 151 γιατροί από το Κολωνάκι; Τόσα ώστε να καλύψουν την τρύπα του προϋπολογισμού; Στο κάτω κάτω ας κάνουν μία συμφωνία να κάνουν μία γενναία κατάθεση στο λογαριασμό αλληλεγγύης (πραγματικά δεν θα κάνω το κόπο ούτε να σχολιάσω αυτή την αηδία).  

Δυστυχώς η Ελλάδα διοικείται από μία κουστωδία ανικάνων που το μόνο που τους αφορά είναι η δημόσια εικόνα τους. Την ώρα που η κυβέρνηση εδώ και έξι μήνες δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα και δεν υπάρχει κανένας τομέας στον οποίο να είναι η κατάσταση καλύτερη από αυτή που παρέλαβε εμείς έχουμε πήξει στις αηδίες. Μετατόπιση ευθυνών και διασπορά ειδήσεων στην καθημερινή ατζέντα. Στις διεθνείς αγορές όμως το σύστημα με τις διαρκείς συνεντεύξεις, φήμες και δηλώσεις δεν περπατάει και εκεί ξεβρακωνόμαστε γιατί ξεβράκωμα είναι να έχει πάει το spread από τις 134 μονάδες τον Οκτώβριο που διοικούσε ο "τεμπέλης που έπαιζε όλη μέρα playstation" στις 400 τώρα που κυβερνά ο ταξιδιάρης που αγωνίζεται για την Ελλάδα...

Υ.Γ.1. Ειρήσθω εν παρόδω αν δεν έχετε δει τι πανηγύρι γίνεται στο Twitter με τους #pasoktwitter χάνετε...

Υ.Γ.2. Για τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδή τα έχω γράψει πρώτος από όλους. Δεν συνηθίζω να χτυπάω κουφάρια οπότε συνειδητά δεν γράφω τίποτα για την ανικανότητα του όμως σας προτρέπω να διαβάσετε το κείμενο των Νέων για να δείτε πως λειτουργεί η προπαγάνδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια