Μπακάληδες

Μέρες τώρα παρακολουθώ τα τεκταινόμενα και προσπαθώ να αξιολογήσω όσο πιο ψύχραιμα μπορώ την κατάσταση στη χώρα. Αποφεύγω να γράψω μιας και όσα ήταν να πει κανείς για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση τα έχω γράψει προ πολλού. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα και αυτό είναι κακό για την χώρα πάνω από όλα μιας και όπως όλοι θα διαπιστώσαμε οι χειρισμοί ήταν οι πλέον ακατάλληλοι και οδηγηθήκαμε στην χρεωκοπία και το ΔΝΤ. Δυστυχώς όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε κάποιος φίλος μας κυβερνάει μία παρέα από "μπακάληδες" που δεν γνωρίζουν μαθηματικά οπότε καταφεύγουν στην αριθμητική.


Η διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση σε όλο το διάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα είναι μπακαλίστικη. Οι απαντήσεις στα προβλήματα σπανίως περιέχουν φαντασία και προσδίδουν προοπτική. Η λογική είναι στο επίπεδο, τι μας λείπει και ποιος το έχει. Κλασικό παράδειγμα η υπόθεση με την παρακράτηση φόρου από την παροχή υπηρεσιών που ευτυχώς αποσύρθηκε. Η ανευθυνότητα σε όλο της το μεγαλείο. Τα ίδια και με τα πόθεν έσχες στις καταθέσεις, τα ίδια με τις αυξήσεις στο ΦΠΑ και τους έμμεσους φόρους που στέγνωσαν τελείως την αγορά και προκάλεσαν και νέα μείωση κατανάλωσης.

Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι για την χώρα με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις. Τα πάντα κινούνται σε μία λογική παράνοιας που δεν υπολογίζει καθόλου την αγορά και τις συνέπειες.Με το που ανέλαβε η κυβέρνηση και μετά τα τουρνέ με τον Ασεμπέγιο προχώρησε στην κατάργηση της δυνατότητα ρύθμισης του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις, δείχνοντας πως δεν έχει συναίσθηση πως η αγορά έχει έλλειψη ρευστού και έτσι θα στραγγαλίσει όσους δεν έχουν δυνατότητα να καταβάλουν ΦΠΑ το οποίο δεν έχουν ουσιαστικά εισπράξει. Μετά ήταν τα πράσινα τέλη. Επέβαλαν τα πράσινα τέλη αποσύροντας τα κίνητρα για αλλαγή αυτοκινήτου. Αποτέλεσμα; Ρεκόρ απόσυρσης πινακίδων, μείωση εσόδων εν τέλει και κυρίως κατακόρυφη μείωση των έμμεσων εσόδων από τις ασφάλειες των αυτοκινήτων και την βενζίνη. Για κερασάκι στην τούρτα προχώρησαν στο πάγωμα της επιστροφής ΦΠΑ στις επιχειρήσεις.

Αυτά όμως είναι πταίσματα μπροστά στα υπόλοιπα. Οι ίδιοι άνθρωποι που έκαναν τα παραπάνω και που είχαν κάνει σημαία εις βάρος του Αλογοσκούφη πως η αύξηση του ΦΠΑ από 18 σε 19% τελικά δεν προσέφερε αύξηση εσόδων τι έκαναν ως μέσο αντιμετώπισης της κρίσης; Αύξησαν το ΦΠΑ. Μείωσαν του μισθούς και αύξησαν το κόστος των καυσίμων κατά 30%. Το αποτέλεσμα; Η κατανάλωση μειώθηκε κατακόρυφα μειώνοντας ουσιαστικά τα έσοδα. Να μην μιλήσω για τις επιχειρήσεις που φεύγουν από την χώρα και τις καταθέσεις που κάνουν φτερά γιατί αυτά είναι αποτέλεσμα της απόλυτης έλλειψης εμπιστοσύνης του επιχειρηματικού κόσμου στην συγκεκριμένη κυβέρνηση. Βέβαια η αλήθεια είναι πως ο ΣΔΟΕ έχει τσακίσει αυτούς του 151 γιατρούς του Κολωνακίου που αν δημεύσουμε όλη την περιουσία τους αμφιβάλω αν θα καταφέρουμε να καλύψουμε έστω και το 1/300 του δημοσίου χρέους.

Εν κατακλείδι, δεν θεωρώ πως υπάρχουν πολλοί εκεί έξω, εκτός ίσως από τον Ανδρέα Βγενόπουλο, που να πιστεύουν πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν λύσεις για τα προβλήματα. Η χώρα μας έχει έλλειμμα πολιτικών ανδρών (ή γυναικών) με όραμα που να μπορούν να προσφέρουν λύσεις και να αποφύγουν τον εγκλωβισμό τους σε αδιέξοδα. Η έκφραση "η πολιτική δεν έχει αδιέξοδα" ακούγεται εύηχη αλλά στην πράξη αφορά μία μικρή κάστα ανθρώπων που από την Ελληνική πολιτική σκηνή απουσιάζουν. Ο Γεώργιος Παπανδρέου σε καμία περίπτωση δεν είναι τέτοιος και για να προλάβω και τα σχόλια ούτε φυσικά ο Αντώνης Σαμαράς με τα Υπουργεία οικογενειακού προγραμματισμού μπορεί να λογίζεται ως τέτοιος. Οπότε μοιραία η χώρα είναι ακυβέρνητο καράβι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια