Η βάση που απειλεί την ενότητα. Μια αιρετική άποψη

Στο επίκεντρο της πολιτικής κουβέντας βρίσκεται στη παρούσα φάση η εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Κακώς μιας και η πολιτική κουβέντα σε επίπεδο διακυβέρνησης έχεις μεγαλύτερο ενδιαφέρον αλλά ας είναι. Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει ή θα χάσει αυτή την εκλογή, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας για επιλογή προέδρου από τη βάση είναι συνταγή απώλειας της κομματικής συνοχής και της ενότητας.

Η άποψη μου μπορεί να μοιάζει αντιδημοκρατική όμως δεν αφορά την δημοκρατικότητα της διαδικασίας αλλά τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Εξηγώ.

Όσο καιρό το παιχνίδι της διαδοχής παιζόταν σε επίπεδο συνεδρίου τα πράγματα ήταν ελεγχόμενα ως προς τους συμμετέχοντες. Οι σύνεδροι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι με καθημερινή ενασχόληση με την πολιτική. Διαθέτουν στην πλειοψηφία τους μεγάλη εμπειρία από εκλογικές διαδικασίες, έχουν ζήσει αλλαγές ηγεσίας σε όργανα και φορείς και γενικώς έχουν εμπειρία διαχείρισης κρίσεων και δύσκολων καταστάσεων.

Το σημαντικότερο δε πλεονέκτημα τους είναι ότι δεν επηρεάζονται από τα αδηφάγα ΜΜΕ μιας και η επικοινωνία και η προσέγγιση μαζί τους είναι εφικτή χωρίς να είναι απαραίτητες μαζικές συγκεντρώσεις που προσελκύουν και την αντίστοιχη δημοσιότητα. Αντίθετα τώρα που έγινε η διεύρυνση του εκλογικού σώματος και η εκλογή πήγε στη βάση ζούμε τη χαρά των δημοσιογράφων.

Το εκλεκτορικό σώμα διευρύνθηκε. Το δίδυμο των υποψηφίων (διότι ο Πανίκας Ψωμιάδης είναι απλά το κουβέρ και όχι το κυρίως πιάτο) είναι ιδεατό. Η Πολιτική Άνοιξη απέναντι στην κόρη του Μητσοτάκη. Τα κανάλια αφιερώνουν καθημερινά εκπομπές και δελτία ειδήσεων στην μεγάλη μάχη. Οι φιτιλιές διαδέχονται η μία την άλλη και οι μαϊντανοί που διψάνε για δημοσιότητα είναι πανταχού παρόντες να κάνουν αναλύσεις επί αναλύσεων.

Για πολλούς από αυτούς τους μαϊντανούς δε η συγκεκριμένη διαδικασία είναι η τελευταία τους ευκαιρία να διεκδικήσουν τον ρόλο τους στην επόμενη μέρα. Στην πλειοψηφία τους είναι πρώην βουλευτές που θέλουν να παραμείνουν ενεργοί. Αυτό τους οδηγεί σε ακρότητες και αντιπαραθέσεις που στην επόμενη μέρα θα είναι δύσκολο να μαζέψουν.

Η ενότητα απειλείται όχι από την δημοκρατικότητα της διαδικασίας αλλά από την αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης από τους υποψηφίους και τους υποστηρικτές τους. Πλέον σε κάθε εκδήλωση οι υποψήφιοι νιώθουν την ανάγκη ικανοποιήσουν το φιλοθεάμων κοινό. Δεν μιλάνε για το παρελθόν αλλά όλο κάτι για το παρελθόν θυμούνται. Οι υποστηρικτές τους δε είναι πιο φανατικοί από ποτέ.

Η επόμενη μέρα θα βρει τη Νέα Δημοκρατία να προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της. Πολλοί από αυτούς που θα ψηφίσουν θα πάνε σπίτι τους και θα βλέπουν τις εξελίξεις από τις ειδήσεις. Η πλειοψηφία των ενεργών στελεχών όμως, που στην ουσία αποτελούσε τους συνέδρους, θα προσπαθήσει να συμβιώσει μετά την αναπόφευκτη ένταση που θα έχει βιώσει για λογαριασμό άλλων.

Είναι τέλος πολύ πιθανό να βγει ένας αρχηγός που θα είναι επιλογή της βάσης αλλά όχι του κομματικού πυρήνα. Με τέτοιες συνθήκες η ενότητα περνάει σε δεύτερη μοίρα και ρόλο έχει η επιβίωση και το γινάτι. Τότε αυτοί που ζητούσαν εκλογή από τη βάση μπορεί και να μετανιώσουν για την επιλογή τους. Μπορεί απλά να ακονίσουν τα ξίφη τους εν όψη του τακτικού συνεδρίου που ακολουθεί το καλοκαίρι. Το σίγουρο είναι ότι ο μοναδικός κερδισμένος θα είναι τα ΜΜΕ.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σωστά τα λες, ποιός ασχολείται τώρα με τη ΝΔ. Πάντως αν κερδίσει η Ντόρα με τη βοήθεια του πατέρα της και του Βαγγέλη Μειμαράκη θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα του ΠΑΣΟΚ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πρέπει να στηρίξουμε ολοι τη Ντόρα. Πρόκειται για μια από τις εντιμότερες πολιτικούς της Ελλάδας, που προέρχεται από μια έντιμη και περήφανη οικογένεια που πάντοτε ήταν μακριά από κυκλώματα και διαπλοκές!
Ο χρήστης Manoliscus είπε…
Συμφωνώ και επαυξάνω πως οι διαδικασίες στο εσωτερικό ενός κόμματος αποτελούν υπόθεση των συντεταγμένων καταστατικών του οργάνων, ούτε των καναλαρχών ούτε "φίλων".

Διαβάζοντας μόνο το κείμενο σου μου δημιουργήθηκε η απορία κατά πόσο ο έμπειρος πυρήνας στελεχών που αναφέρεις στην αρχή του κειμένου και οι μαϊντανοί που λες λίγο παρακάτω αποτελούν κύκλους ομόκεντρους.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Έπρεπε να αποφασίζει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και μόνον. Αυτή που ανεδειξε τα πολιτικά αναστήματα ενός Ευάγγελου Αβέρωφ και ενος Κώστα Μητσοτάκη! Τα ΜΜΕ θέλουν να βγάλουν το Σαμαρά, τον αποστάτη του κόμματος!Σωστά τα λέει ο Joe. Τη βάση της ΝΔ, τους αγνούς οπαδούς του κόμματος, τους εκμεταλλεύονται τα ΜΜΕ, αυτά που στέρησαν τη νίκη από την παράταξη στις τελευταίες εκλογές.
Ο χρήστης Jack Dalton είπε…
Ελπίζω ο ανώνυμος του δεύτερου σχολιου να κάνει χιούμορ, περι οικογένεια μακριά από τα κυκλώματα και τα συναφή...
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
@Manoliscus

Διότι οι περισσότεροι βουλευτές δεν είναι προϊόντα των κομματικών πυρήνων. Ή και να είναι σύντομα ξεχνάνε από που προέρχονται και αλλοιώνονται από την ανάγκη για δημοσιότητα. Ξεχνάνε την πραγματική πολιτική και ζούνε την πολιτική του γυαλιού και της δημοσιότητας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χιούμορ; Εγώ ένας απλός οπαδός του Ψωμιάδη είμαι, του αρχηγού που πραγματικά μας αξίζει. Να γελάσει και λίγο το χειλάκι μας βρε αδελφέ!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Που καταντήσαμε! Από τη μια η Ντορούλα ("δεν υπάρχει καμία αμφιβολία") και από την άλλη ο "Ελλάς Ελλάς Αντώνης Σαμαράς"!
Ο χρήστης Jack Dalton είπε…
Ξεχνάς και τον... Ζορό!!! ΧΑΧΑΧΑ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ξεχνιέται ο Ζορό??! και που να τον δεις ντυμένο Αγιο Βασίλη!
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Φίλος χθες μου έκανε ένα παράξενο παραλληλισμό με το ΠΑΣΟΚ του 1996. Ο Σημίτης ήταν το "κακό παιδί" που πάντα διαφωνούσε και είχε διαγραφεί κάποιες φορές. Ο Άκης ο καλός "κομματικός" που στήριζε τυφλά. Ο Αρσένης απλά συμπλήρωνε το cast.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο Σαμαράς είναι ο Σημίτης μας!!!! Ελλάς Ελλάς Αντώνης Σαμαράς...ΝΔ δυνατή..17% β΄κατανομη!!
Ο χρήστης Anonymous είπε…
Ξεχνιέται ο Ζορό??! και που να τον δεις ντυμένο Αγιο Βασίλη!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια