Τι κοινό θα έχουν ένας Γερμανός, ένας Σουηδός και ένας Έλληνας από αυτό το καλοκαίρι;

Στην αρχή μοιάζει με ανέκδοτο.
- 80% των γυναικών στις χώρες τους θα είναι ξανθές;
-Οι πρωτευουσες των χωρών τους θα είναι κατεστραμμένες μετά το final four του Βερολίνου; Αν ναι, η Σουηδία που κολλάει; Μήπως τα ματς Άρη-ΠΑΟΚ για τα πλει οφ γίνουν στη Στοκχόλμη;
Μετά προσπαθείς να απαντήσεις σοβαρά.
Μήπως την παιδεία; Μπα! Μήπως τη δημόσια τάξη; Μάλλον όχι. Τί είναι τέλος πάντων αυτό που θα έχουμε κοινό με τους Σουηδούς και τους Γερμανούς και δεν το ξέρουμε; Το δισέλιδο το οποίο θέτει το ερώτημα, υπογράφεται απο το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κι αυτούς που πίστεψαν ότι η απάντηση είναι η προσφερόμενη δημόσια υγεία, τους καλωσορίζουμε στην Ελλάδα και περιμένουμε εναγωνίως τα αποτελέσματα της τριακονταετούς έρευνάς τους για τη χαμένη Ατλαντίδα.
Αφού λοιπόν το υπουργείο μας ενημερώνει ότι αναφέρεται στο κάπνισμα και ότι ήδη στη μισή Δυτική Ευρώπη έχει εφαρμοσθεί η απαγόρευσή του σε δημόσιους χώρους, συνεχίζει με την ανακοίνωση ότι: Η νέα εποχή είναι ήδη εδώ και δεν θέλει ανθρώπους που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, καρκίνο. Ώστε η νέα εποχή είναι εδω; Πότε ήρθε και δεν ενημερωθήκαμε; Πόσο θα κάτσει; Θέλει κι άλλα από μας; Πώς μπορώ να της μιλήσω ; Τί θα κάνουν όσοι έχουν ήδη όλες αυτές τις ασθένειες και δεν είναι επιθυμητοί; Μήπως να τους σκοτώσουμε για παραδειγματισμό; Η κοινωνία της τεχνολογίας χάνει 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, συνεχίζει το υπουργείο, ενώ η διακοπή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 50%. Ποιά είναι η κοινωνία της τεχνολογίας; Ποιούς περιλαμβάνει; Είναι παγκόσμια ή οι πληθυσμοί της υποσαχάριας Αφρικής εξαιρούνται; Περιλαμβάνει και τους Έλληνες αγρότες;
Μήπως θέλετε και οικονομική ανάλυση; Το κόστος των άμεσων δαπανών από ασθένειες που οφείλονται στο κάπνισμα υπολογίζεται στο 1% του ΑΕΠ. Ωραία, και τα έσοδα από τον διαρκώς αυξανόμενο φόρο στα τσιγάρα πόσα είναι; Αυτό είναι και επιχείρημα για την κατάργηση του αλκοόλ; Αν είναι, πείτε το μας από τώρα να αρχίσουμε να φτιάχνουμε κάβες.
Πάμε και στην ουσία. Από 1 Ιουλίου 2009 απαγορεύεται η κατανάλωση προϊόντων καπνού ( και το μάσημα ταμπάκο;) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους κλείστους ή στεγασμένους που χρησιμοποιούνται για παροχή εργασίας, διασκέδασης, αναμονής, εστίασης, μαζικής μεταφοράς. Δεκτό, αλλά αν θέλω να αγοράσω ένα χώρο και να τον κάνω Smoking Club, ποιόν ενοχλώ; Γιατί είμαι υποχρεωμένος να παρέχω υπηρεσίες διασκέδασης μόνο σε μη καπνίζοντες;
Καθώς σε αυτό το ιστολόγιο έχει ξαναγίνει διάλογος σχετικά με την επικείμενη απαγόρευση του καπνίσματος σχεδόν παντού, δεν υπάρχει λόγος παραπάνω ανάλυσης του νόμου. Μάλιστα την άποψη ημών των καπνιστών την υπερασπίσθηκε ένας μη καπνιστής, ο Averell σε ένα κείμενο που αξίζει να το διαβάσετε (
http://thedaltonspolitics.blogspot.com/2008/08/75.html) όσοι δεν έτυχε. Ένας άλλος μη καπνιστής, το Τρυφερό Πόδι, φρόντισε να δώσει και την άλλη διάσταση(http://thedaltonspolitics.blogspot.com/2008/09/rita-hayworth.html), αυτή όσων υποφέρουν κυρίως από την υπερβολή στην εξάσκηση ενός νομίμου, εως τώρα, δικαιώματος.
Αυτό που κυρίως ενοχλεί είναι η καταχώρηση και το ύφος της. Ευχαριστώ λοιπόν, τον κ. Αβραμόπουλο που θα με σώσει κι ας μην το ζήτησα. Άλλωστε αν δε ζήσω για να δουλεύω μέχρι τα 67, η κοινωνία της τεχνολογίας θα απογοητευθεί πολύ από μένα και η νέα εποχή δε θα με θέλει καθόλου. Τέλος, με την ευκαιρία, θα ήθελα να του προτείνω να κάνει κάτι ώστε να μοιάζουμε στη Γερμανία και τη Σουηδία και στην υπόλοιπη πολιτική υγείας. Έτσι θα μπορεί να ανταγωνίζεται καλύτερα τις βόλτες του υπουργού πολιτισμού στα μουσεία και της υπουργού εξωτερικών γενικώς.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΙΝ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ...
(ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΒΓΕΙ ΚΑΝΑ ΝΟΗΜΑ)
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Φίλε ανώνυμε δεν χρειάζεται. Το νόημα είναι το εξής: Ο William είναι καπνιστής και επιθυμεί να συνεχίσει να ενοχλεί εμάς τους μη καπνιστές...

Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. Προσωπικά είμαι πάντα υπέρ αυτού που ενοχλείται. Εν προκειμένου του μη καπνιστή μιας και αυτός υποφέρει εδώ και χρόνια από τους καπνιστές.
Ο χρήστης Jack Dalton είπε…
Και οι πορδές ενοχλούν τους γύρω μας, αλλά δεν σκέφτηκε κανείς "φωστήρας" να τις απαγορεύσει σε δημοσιο χώρο!!!
Ο χρήστης William Dalton είπε…
Και βέβαια επιθυμώ να συνεχίσω να ενοχλώ τους μη καπνιστές. Όσο για το Joe, το μη καπνιστή που δε θέλει να ενοχλεί κανέναν, υπενθυμίζω ότι τα Montechristo και τα Romeo ανήκουν στα προϊόντα καπνού. Υποθέτω ότι τα αποσιωπητικά αυτό σημαίνουν, φίλε ανώνυμε...
Επίσης, δηλώνω ότι κι εγώ ενοχλούμαι από την απαγόρευση και περιμένω την ανάλογη δήλωση στήριξης
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Εγώ το πούρο μου θα το καπνίζω στο υπόγειο με το πεθερό μου. Αν θέλεις έρχεσαι και εσύ :)
Ο χρήστης sandy είπε…
Ο Αβραμόπουλος (ή μάλλον η ευρωπαϊκή νομοθεσία γιατί ο Αβραμόπουλος και ο κάθε ομόλογος του απλή μεταφορά της νομοθεσίας κάνουν) βέβαια δεν σου απαγορεύει να καπνίζεις. Σου απαγορεύει να καπνίζεις όπου σου γουστάρει, πχ. μέσα στη μούρη του συνδαιτυμόνα σου την ώρα που παλεύει με το παϊδάκι...

Ενημερωτικά δε, το μάσημα καπνού είναι νόμιμο μόνο στη Σουηδία, όπου μπορείς να βρεις και καπνό να μασήσεις και υπάρχει και η σχετική εξαίρεση από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το εν λόγω προϊόν.

Γιατί ωραία η γκρίνα και τα "εγώ είμαι Ελληνάρας και θα κάνω ότι γουστάρω και ποιος είσαι εσύ που θα μου πεις τι θα κάνω", αλλά να τσεκάρουμε λίγο και τα στοιχεία μας.
Ο χρήστης William Dalton είπε…
Αγαπητή Sandy, για την καταχώρηση που αναγγέλει την έλευση της νέας εποχής κι άλλες τέτοιες σαχλαμάρες, υπεύθυνος είναι αυτός που υπογράφει, δηλαδή το υπουργείο.
Οι νομοί, δεν είναι υπεράνω κριτικής. Σου υπενθυμίζω ότι για δεκαετίες ο νόμος μου έδινε το δικαίωμα να ντουμανιάζω τον συνδαιτυμόνα μου. Ξαφνικά, μου απαγορεύει να καπνίζω όπου γουστάρει εκείνος. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην υπάρχουν μέρη για καπνιστές, όπου να μπορώ να πιω το ποτό μου καπνίζοντας.
Για τη Σουηδία πάντα έλεγα τα καλύτερα. Φαίνεται ότι αυτός με τα παϊδάκια είναι πολύ περίεργος και στην Ελλάδα δεν του αρέσει ούτε να μασάνε απέναντι του. Μετά το φαγητό, βέβαια, μπορεί να πιάσει την κουβέντα στο κινητό και να μου χαρίσει ένα τεταρτάκι ακτινοβολίας μαζί με τα επαγγελματικά ή αισθηματικά προβλήματα που θα μοιρασθεί μαζί μου, χωρίς να τον έχω ρωτήσει.
Αλλά αν μιλάς στο κινητό για μπίζνες μάλλον είσαι Ευρωπαίος κι όχι Ελληνάρας οπότε χαλάλι.
Ο χρήστης sandy είπε…
Φυσικά και οι νόμοι επιδέχονται κριτικής, όπως επίσης και διόρθωσης αν για δεκαετίες είναι λάθος... Tον ίδιο, δε, νόμο μπορείς να τον εφαρμόσεις με ορθότερο τρόπο, όπως πχ στο Βελγιο όπου απαγορεύθηκε μεν το κάπνισμα στα εστιατόρια αλλά στο μπαρ μπορείς κάλλιστα να καπνίσεις.
Να σου επισημάνω δε ότι εγώ αν και μη καπνίστρια δεν είμαι αντικαπνίστρια και δεν θεωρώ ότι ο νόμος είναι σωστός. Θεωρώ ότι η προσέγγιση σου και η με σαθρά επιχειρήματα γκρίνα δεν είναι σωστή.
Όσο για το κινητό και τις ακτινοβολίες λόγω μπίζνες, μια σου και μια του...
Ο χρήστης sandy είπε…
Φυσικά και οι νόμοι επιδέχονται κριτικής, όπως επίσης και διόρθωσης αν για δεκαετίες είναι λάθος... Tον ίδιο, δε, νόμο μπορείς να τον εφαρμόσεις με ορθότερο τρόπο, όπως πχ στο Βελγιο όπου απαγορεύθηκε μεν το κάπνισμα στα εστιατόρια αλλά στο μπαρ μπορείς κάλλιστα να καπνίσεις.
Να σου επισημάνω δε ότι εγώ αν και μη καπνίστρια δεν είμαι αντικαπνίστρια και δεν θεωρώ ότι ο νόμος είναι σωστός. Θεωρώ ότι η προσέγγιση σου και η με σαθρά επιχειρήματα γκρίνα δεν είναι σωστή.
Όσο για το κινητό και τις ακτινοβολίες λόγω μπίζνες, μια σου και μια του...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια