Ο Φώντας και η οικολογία part B'

Η επαφή με τη σκληροπυρηνική οικολογία έγινε μερικούς μήνες αργότερα. Ήταν Σάββατο βράδυ και ο Στέφανος τους είχε καλέσει στο σπίτι του για την "ώρα της γης". Αφού τελείωσαν την ωριαία ενημέρωση, ώστε εκείνος να μην συμπεριφερθεί ως βόδι με το που σβήσουν τα φώτα, ο Φώντας και η Αντιγόνη πήγαν στη συγκέντρωση. Είχαν κανονίσει να πάνε λίγο πιο νωρίς, ώστε να έχουν λίγο χρόνο οι φιλενάδες να τα πούνε. Η Λιάνα ήταν στην κουζίνα και προσπαθούσε να πλύνει μια συσκευασία από χαρτί και σελοφάν. Γιατί κάποιος να πλένει τη συσκευασία; Πού ήταν το περιεχόμενο; Ο Φώντας μαθημένος στις κακοτοπιές, κατάπιε τις απορίες που τον κατέκλυσαν. Όμως η Αντιγόνη έπρεπε να μάθει. Δεν ήταν δυνατόν, κάτι δεν ήξεραν. Αποδείχθηκε ότι έτσι ήταν. Ο σολωμός που κρυβόταν στη συσκευασία είχε ήδη χρησιμοποιηθεί. Όμως τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια πρέπει να είναι καθαρά από κάθε οργανικό υπόλειμμα, αλλιώς δεν είναι αξιοποιήσιμα.

(Τρεις σακκούλες σκουπιδιών- μία για τα παλιά κλασσικά σκουπίδια, μία για τα ανακυκλώσιμα κι άλλη μία για αυτά που πρέπει να πλυθούν για να αξιωθούν να μπουν στη δεύτερη. Εκεί που τα πιάτα η Αντιγόνη τα ξέπλενε με λίγο νεράκι, για τα σκουπίδια ξόδευε λίτρα.)

Ο Φώντας επεσήμανε το παράδοξο της σπατάλης νερού για σκουπίδια στο Στέφανο, όμως γρήγορα το μετάνιωσε. Για τα πιάτα δύο ατόμων είχαν πλυντήριο, ενεργειακής κλάσης Α το οποίο έβαζαν σε λειτουργία μόνο γεμάτο για να μην καίνε ρεύμα ασκόπως. Η Αντιγόνη ενδιαφέρθηκε.

(600 € για να πάρει ένα "ντουλάπι" που θα αποθηκεύει βρώμικα πιάτα και θα δουλεύει άπαξ μηνιαίως. Καλά να πάθει, δε θα ξαναρώταγε τίποτα)

Ευτυχώς, έφθασαν και οι υπόλοιποι καλεσμένοι και το σεμινάριο συνεχίσθηκε, αυτή τη φορά με διευρυμένο ακροατήριο. Υπάρχει λοιπόν ένα μηχάνημα που λέγεται κομποστοποιητής και όσους από σας βλέπουν ήδη σιροπιαστά ροδάκινα, η στήλη τους καλωσορίζει σε αυτή την περίεργη φυλή των "κρύων". Η Αντιγόνη με αυτήν την ατάκα έσωσε την οικολογική της αξιοπρέπεια. (Τουλάχιστον δε ρώτησε τιμή...) Μετά, έσβησαν τα φώτα. Η Λιάνα άναψε τα αρωματικά κεράκια που είχε πάρει και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το παράθυρο για να βιώσουν τη συλλογικότητα της οικολογίας. Πραγματική ηδονή να βλέπεις την πόλη βουτηγμένη στο σκοτάδι. Όμως ξαφνικά ένας ασυνείδητος από το απέναντι διαμέρισμα άναψε το φως. Αίσχος! Ντροπή! Κάποιος προτείνει να του κάνουν νοήμα. Επί ένα πεντάλεπτο 7 ηλίθιοι χοροπηδάνε στο σκοτάδι και ένας επισκέπτης ( ο Φώντας) παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Κάποια στιγμή τους εξηγεί ότι αποκλείεται να τους δει αφ'ενός γιατί έχουν σβηστά τα φώτα, αφ'ετέρου γιατί ο λόγος που τον ώθησε σε αυτό το έγκλημα έχει ήδη βγάλει την μπλούζα και προχωράει στη φούστα. Κοίταξαν καλύτερα και το επιβεβαίωσαν. Αφού συνεδρίασαν για λίγο, αποφάσισαν ότι ο πλανήτης είναι πιο σημαντικός από τον απέναντι και ότι ο εθελοντισμός θέλει και λίγο σπρώξιμο.Έτσι ο τύπος πρέπει να πέρασε μια από τις πιο παραληρηματικές νύχτες της ζωής του. Την ώρα που βρισκόταν επί τω έργω, 7 φωτίτσες από κεράκια απέναντί του άλλαζαν διαρκώς θέση.
Σε λίγο είχε τελειώσει η "ώρα", τα φώτα είχαν ανάψει και η παρέα αφοσιωνόταν στα αγαπημένα της επιτραπέζια παιγνίδια ήσυχη ότι τουλάχιστον είχε κάνει το καθήκον της. Φεύγοντας, πέρασαν μπροστά ένα πάρκο με αστέγους κι ο Φώντας έψαξε μήπως βρει κάποιο κέρμα στην τσέπη του. Η Αντιγόνη τον παρηγόρησε: "Μη στενοχωριέσαι, στέλνω λεφτά κάθε μήνα σε φιλανθρωπική οργάνωση...Πάμε να φύγουμε τώρα". Σκέφθηκε ότι τελικά και φιλανθρωπία, όπως και η οικολογία λειτουργούν καλύτερα με απόδειξη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια