Ρεπορτάζ από τη Ραφήνα

Μπήκε στο ταβερνάκι λίγο πριν τις 8. Ο κυρ-Κώστας, ο συνονόματός του, τηγάνιζε για τη λιγοστή πελατεία που συνήθως έρχεται τις καθημερινές. Χαιρέτησε και κάθησε στο αγαπημένο του τραπέζι δίπλα στο παράθυρο. Τον τελευταίο καιρό είχε παρατηρήσει ότι δεν άντεχε πολύ τα βράδια. Μετά το ματς του ΠΑΟ με την Κοπεγχάγη είχε σκεφθεί αυτή τη λύση. Όταν ένιωθε ότι αυτό που πρόκειται να δει, θα τον κουράσει, πήγαινε κάπου μακριά από τον καναπέ του. Ευτυχώς, το καταφύγιό του στο Κόκκινο Λιμανάκι δε μάζευε πολύ κόσμο το χειμώνα. Οι λίγοι γέροι που σύχναζαν εκεί τα βράδια, τον αγαπούσαν και τον σέβονταν.


Οι ειδήσεις είχαν ξεκινήσει και η Ν.Δ. ξεκαθάριζε ότι δε θα ζητήσει εκλογές ακόμα κι αν κερδίσει στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου. Απαντούσε, έτσι, στην μπλόφα του πρωθυπουργού πριν καν αυτή εκφρασθεί επισήμως. Λες κι αν ζητούσε θα άλλαζε κάτι! Στη Γαλλία ο κόσμος ήταν στους δρόμους και διαδήλωνε για τη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Χαμογέλασε θλιμμένα. Εδώ ούτε μια διαμαρτυρία της προκοπής δε γίνεται. Όλοι πίστεψαν στην ανάγκη να γίνουμε εργατικά μυρμήγκια και αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας κάθε τζίτζικα που ξέρουν. Στην Αγγλία ο Ντ.Κάμερον ανακοινώνει πρόγραμμα απολύσεων στο δημόσιο τομέα και οι ημεδαποί φιλελεύθεροι-καθολικοί* επιχαίρουν. Το ίδιο πρόγραμμα ο Ραούλ Κάστρο στην Κούβα το εξήγησε ως παροχή κινήτρων για απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα και προς το παρόν οι εν Ελλάδι προφήτες της αταξικής κοινωνίας του χάρισαν τη σιωπή τους.

Παρήγγειλε μισό κιλό λευκό κρασί και μια ποικιλία ορεκτικών. Ήρθαν τη στιγμή που η τηλεόραση έδειχνε ζωντανά την αντίστροφη μέτρηση. Τόση διαφάνεια δεν είχε ξαναδεί ο τόπος. Από το 5 μέχρι και το 1 όλα κύλησαν ομαλά και έτσι εμφανίσθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα προκαταρκτικά. Στην ταβέρνα τα πρώτα τσιγάρα είχαν ανάψει. Του προσέφεραν και πήρε. Του άρεσε να αισθάνεται ότι κάνει αντίσταση στη βλακεία. Ο Γιώργος είχε ξεκινήσει το μίνι διάγγελμα στο λαό. Τον συμπαθούσε το Γιώργο. Τον ήξερε από παλιά και ήταν σίγουρος για τις καλές του προθέσεις. Αν μάλιστα είχε δεχθεί να βάλει πλάτη δυο χρόνια πριν, θα είχαν κάνει μεγάλα πράγματα οι δυο τους. Από την άλλη κανείς δεν κάνει τέτοιες χάρες όταν περιμένει να βγει πρωθυπουργός. Η συνέντευξη είχε αρχίσει και ο Γιώργος απαριθμούσε τις σπουδαίες τομές του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης. Τα έλεγε καλά και πράγματι είχε φανεί για πολύς καιρός αυτός ο ένας χρόνος, όμως όσοι έχουν παίξει αυτό το παιγνίδι ξέρουν καλά ότι και τίποτα να μην κάνεις, τον πρώτο χρόνο μοιάζεις με μεσσία. Όση ώρα διαρκούσε η δεύτερη και τρίτη επανάληψη, προσπαθούσε να καταλάβει τί είχε μόλις ακούσει. Η κυβέρνηση που μέσα στο χρόνο είχε κάνει περισσότερα από τις περισσότερες προηγούμενες όπως με έπαρση είπε ο πρωθυπουργός, στην ουσία δεν είχε κάνει και πολλά. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είχε ως μόνο επιτυχημένο παράδειγμα την COSCO και το λιμάνι του Πειραιά, μόνο που αυτό δεν ήταν επιτυχία του Γιώργου. Η επένδυση στον Αστακό απεδείχθη αέρας που δεν υγροποιείται και δεν αποθηκεύεται. Το Ελληνικό μένει να φανεί. Κάτι συμφωνίες με το φίλο Ταγίπ, για τουρκικές τράπεζες στην Αθήνα, δεν είναι από τα πράγματα που τα διαφημίζει κανείς δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Εν τω μεταξύ ο Γιώργος απειλούσε με εκλογές αν δε βγει ο Σγουρός στην Αθήνα. Ο κυρ-Κώστας έφερε το δεύτερο μισόκιλο και πρόσεξε ότι τα μάτια του γυάλιζαν. Ας ήταν στη θέση του Αντώνη και θα τον χόρευε στο ταψί. "Κάν΄τες φιλαράκο τις εκλογές. Πες μας, όμως, γιατί τις ζητάς; Άσε θα σου πω εγώ. Τις ζητάς γιατί τις προηγούμενες τις κέρδισες με τα ψέμματα. Μίλησες για αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού και όχι μόνο δεν τις έκανες, αλλά μείωσες μισθούς και συντάξεις." Ποιά νομιμοποίηση είχε το "μνημόνιο"; Μόνο την υπερψήφιση από μια βουλή εκλεγμένη με άλλες εξαγγελίες. Και η επικαιροποιημένη εκδοχή; Ούτε αυτό. Άναψε δεύτερο τσιγάρο. Προσπαθούσε να ηρεμήσει, αλλά οι σκέψεις πλημμύριζαν το μυαλό του. "Του λένε όλοι μπράβο για το ασφαλιστικό, όταν το μόνο που έκανε ήταν να βάλει τις τελείες στο νόμο της Φάνης. Όσο για την οικονομία, η σουηδική ακαδημία επιστημών ήδη έχει παραγγείλει το νόμπελ της επομένης χρονιάς με χαραγμένα τα ελληνικά ονόματα. Η "θεωρία του Μηχανοσίφωνα" είχε προκαλέσει αναστάτωση στη διεθνή κοινότητα. Μπορεί να είχε πάρει το όνομά της από ένα ταπεινό εξάρτημα, όμως η ιδέα της μονόδρομης ροής χρημάτων στα δημόσια θησαυροφυλάκια ήταν σπουδαία." Για τη σοβαρότητα του έβγαζε το καπέλο, όπως και για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η ιστορία με την ομάδα "ΔΙΑΣ" ήταν ιδέα του Πάκη, όμως από τσιγκουνιά είχαν δώσει στους αστυνομικούς παπάκια. Έβγαιναν στο δρόμο και ντρέπονταν να σταματήσουν άνθρωπο για έλεγχο.

"Εσύ τελικά γιατί έκανες εκλογές;" Η απορία του κυρ-Κώστα τον έβγαλε από τις σκέψεις. Έφερε στο νου τις φάτσες από το υπουργικό συμβούλιο και το μπάχαλο στη χώρα. Ακόμη και τώρα απορούσε με τον εαυτό του. " Ήξερα και το παρόν και το μέλλον και δεν μπορούσα να αλλάξω τίποτα" του είπε. Άφησε λεφτά πάνω στο τραπέζι και σηκώθηκε. Τουλάχιστον τα είχε καταφέρει και δεν τον είχε πάρει ο ύπνος.


*φιλελεύθεροι-καθολικοί: Αυτοί που θεωρούν ότι μόνο μέσω της τιμωρίας και του εξαγνισμού θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Επιχαίρουν πάντα σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και περιμένουν τις περαιώσεις για νομιμοποιήσουν τη φοροδιαφυγή τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωινός καφές

Ανεπαρκής

Ο Προφήτης Αντώνης Πανούτσος