Συναίνεση...

Οι δημοσκοπήσεις ως γνωστών είναι στα φόρτε τους. Το τελευταίο ερώτημα φετίχ των δημοσκοπήσεων αφορά την συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στην αντιμετώπιση της κρίσης. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ερώτηση έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένη: "Τι γνώμη έχετε για τη συναίνεση που ζητάει ο πρωθυπουργός;"

Η απάντηση στο ερώτημα ήταν συντριπτικά υπέρ του πρωθυπουργού. Οπότε οι δημοσκόποι έδωσαν τη πάσα και ο πρωθυπουργός άρπαξε την ευκαιρία. Κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε σειρά επαφών για να συναινέσουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης. Πλέον αν συμφωνήσουν έχει το ελεύθερο να προχωρήσει στα σχέδια του αν όχι έχει βρει πολιτικά επιχειρήματα κατά της αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ με βάση τα όσα δήλωσε ο αρχηγός του κατά την έξοδο του από το Μαξίμου πιάστηκε αδιάβαστο. Όταν ο κόσμος ζητά ηρεμία και συναίνεση, το να μιλάς για πράσινη ανάπτυξη, εκλογές και να απαιτείς να συμφωνήσουν όλοι μαζί σου είναι μάλλον λάθος. Είναι προφανές ότι ο πολίτης θέλει να νιώσει ασφάλεια. Το αίσθημα ασφάλειας όμως δεν επιτυγχάνεται με εκλογές αλλά με μέτρα και με την αίσθηση ότι στο καράβι υπάρχει καπετάνιος.

Πλέον ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του την ευκαιρία που περίμενε για να περάσει στην αντεπίθεση. Έχω την εντύπωση ότι τις επόμενες μέρες η πολιτική κουβέντα θα αλλάξει όρους και ατζέντα. Πλέον θα ζητάνε όλοι εξηγήσεις για τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με μεγαλοεπιχειρηματίες (το δείπνο του Γεωργίου Παπανδρέου μαζί τους που προβλήθηκε και επικοινωνιακά θα δώσει λαβές) και για την απουσία διάθεσης για διέξοδο από τη κρίση.





Σχόλια

Ο χρήστης William Dalton είπε…
Αγαπητέ Joe, τις είδα τις 6 προτάσεις στις οποίες έπρεπε να συναινέσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Αν έπρεπε να συμφωνήσει κάποιος με αυτές τις γενικότητες, αυτό ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Θα το έπαιζε συναινετικό κι όταν θα έπρεπε να σχολιάσει κάποια σκληρά μέτρα θα παρίστανε το ανήξερο. Εξάλλου είναι τόσο συγκεκριμένες που αν ζούσε ο Αντρέας θα δάκρυζε από συγκίνηση και θα συμπλήρωνε άλλες 6 τουλάχιστον. Το ΚΚΕ και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α λογικά έπραξαν. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. είχε 2/2 ευφυείς προσεγγίσεις : "Μας χρειάζονται ..." (κι αυτό ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως) και "Δύσκολα μπορεί να ξεφύγει κανείς από αυτό το πλαίσιο" ( το ίδιο).
Όσο για τον πρωθυπουργό, ας σταματήσει να διαβάζει δημοσκοπήσεις και να σκέπτεται πως θα τις ανατρέψει. Αυτά είναι δουλειά του προέδρου της Ν.Δ. και τώρα καταλαβαίνω γιατί στην Δ.Ευρώπη τα έχουν ξεχωρίσει. Δουλειά του πρωθυπουργού είναι να κατεβάζει καμμια καλή ιδέα και να την εφαρμόζει με απώτερο σκοπό το όφελος της χώρας του. Τώρα αν η "ρηξικέλευθη" πρόταση περί εφαρμογής των όρων της Ε.Ε. είναι τέτοια, έχω και εγώ μια καλή. Να προσέχουμε το καλοκαίρι, όσοι καπνίζουμε, να μην πετάμε τις γόπες από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Αν κάποιος έχει κι άλλες ιδέες τόσο καλές ας μας τις στείλει. Θα τις εντάξουμε στο πολιτικό μανιφέστο με τίτλο "Τα αυτονόητα 2009".
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
joe -kx ως συνηθως
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
William συνεχίζεις να ξεχνάς ότι η πολιτική δεν είναι διαγωνισμός συνθημάτων. Άλλο έξι πυλώνες και άλλο μέτρα. Παρόλο που το κείμενο αφορά καθαρά την πολιτική προσέγγιση της επικοινωνιακής τακτικής της Νέας Δημοκρατίας εσύ επιλέγεις να σχολιάζεις άλλα αντί άλλων.

Ας δούμε λοιπόν τι έχει κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης μέχρι σήμερα:

1. Ήταν στις τρεις πρώτες που κατέθεσε πρόγραμμα ρευστότητας της αγοράς το οποίο και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2. Εγγυήθηκε από την πρώτη στιγμή τις καταθέσεις γλιτώνοντας έτσι την αγορά από την μαζική ανάληψη των χρημάτων από τις τράπεζες (φαινόμενα που συνέβησαν αλλού)

3. Από το σχέδιο ρευστότητας έχουν διατεθεί ήδη 6 δις για στήριξη της πραγματικής οικονομίας μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

4. Επιλέγει την πολιτική των όχι φορολογία για την διέξοδο από τη κρίση.

5. Μειώνει στο πλαίσιο του εφικτού δαπάνες με στόχο να εξοικονομήσει πόρους.

Προφανώς και θα μπορούσε να κάνει και άλλα και σίγουρα η κρίση είναι διαρκής και χρειάζονται συνεχείς αναπροσαρμογές μιας και τα δεδομένα δεν είναι ρευστά. Όμως αυτό είναι διαφορετικό από τα 6 θεωρητικά σημεία που αναφέρεις. Τα θεωρητικά και τα πρακτικά σημεία είναι διαφορετικά θέματα. Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έλαβαν 6 άξονες αλλά πακέτο μέτρων. Κάποιοι συμφώνησαν, κάποιοι διαφώνησαν. Ο αγαπημένος σου κ. Αλαβάνος π.χ. κατέθεσε τις δικές του οι οποίες κατά βάση είχαν το να φύγουμε από την ΕΕ και να φορολογήσουμε τους πλούσιους ώστε να τους πάρουμε όλα τα λεφτά και να τα ρίξουμε στο κρατικό κορβανά. Άποψη είναι και αυτή.

Η δική σου κριτική ποια είναι δεν καταλαβαίνω; Διαφωνείς με τα μέτρα; Με ποια και σε τι; Θεωρείς ότι το ΠΑΣΟΚ θα τα έκανε καλύτερα; Θεωρείς ότι η λύση είναι η πλήρης απελευθέρωση της οικονομίας και ας πάνε όλοι να πνιγούν;

Αν εσύ λοιπόν πιστεύεις ότι το αίτημα για συναίνεση είναι απαίτηση της κοινής γνώμης τότε ΟΚ. Απλά μάλλον έχει μπερδέψει το κυβερνητικό με το κομματικό έργο.

Και για να σε βοηθήσω. Τα μέτρα στήριξης της ρευστότητας κλπ είναι διακυβέρνηση. Οι πολιτικές επιλογές για την ενέργεια και η συμφωνία για αγωγούς είναι διακυβέρνηση. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, η συζήτηση για εισαγωγή στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ, η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, το πρόγραμμα Fiber@home είναι διακυβέρνηση.
Ο χρήστης William Dalton είπε…
Ευχαρίστως να σχολιάζαμε μία προς μία όλες αυτές τις ευτυχείς στιγμές διακυβέρνησης που έζησε η χώρα τα τελευταία χρόνια, όμως δεν έκανα κριτική σε αυτά. Ο πρωθυπουργός μετά το τέλος των συζητήσεων αναφέρθηκε σε 6 άξονες, οι οποίοι ήταν τόσο γενικοί που τελικά δεν είχαν νόημα. Ακόμα και να μην ήταν έτσι και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων να είπαν ουσιαστικά πράγματα, ακόμα δεν καταλαβαίνω γιατί τους κάλεσε. Είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός ή όχι; Ας κάνει ότι θεωρεί ότι πρέπει να κάνει κι ας κριθεί στο τέλος. Οτιδήποτε άλλο, εκ του πονηρού.
Αφού όμως με ρωτάς να απαντήσω σε δύο τρία πράγματα. Θεωρώ ότι τα 500εκ.ευρώ σε όσους αγρότες πεισματικά δεν αλλάζουν καλλιέργειες, δεν έχουν σχέση με πρόγραμμα ρευστότητας αλλά με δημοσκοπήσεις. Θεωρώ ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δε θα τα έκανε καλύτερα, όμως αρχίζω να πιστεύω ότι δε θα τα έκανε και χειρότερα. Ναι, θεώρω ότι λύση είναι η πλήρης απελευθέρωση της οικονομίας κι όλοι οι άλλοι να πάνε να πνιγούν. Αύξηση της κατανάλωσης και μέτρα στήριξης, είναι αναχρηματοδότηση της κρίσης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια