Στην υγειά του κυρ Φώτη

                     - Και πολύ έκατσα...




Τελικά ο κυρ Φώτης δούλεψε για όλους. Η απόφασή του να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό ήταν το σημαντικότερο βήμα, προκειμένου να αποκτήσει ο τελευταίος την απαραίτητη συνοχή για τη συνέχιση του "μεταρρυθμιστικού έργου" του. Σαμαράς και Βενιζέλος θα τα βρίσκουν μεταξύ τους ευκολότερα, ως "υπεύθυνοι ηγέτες", χωρίς να δεσμεύονται από παλινωδίες και "αντιδραστικά" αντανακλαστικά.

 
Επιπλέον, η αποχώρηση του κυρ Φώτη προσέφερε στους εναπομείναντες εταίρους τον αποδιοπομπαίο τράγο, που τόσο είχε ανάγκη η χώρα τις κρίσιμες τούτες ώρες. Το θέμα δεν είναι να πετύχεις, αλλά να ξέρεις πού θα φορτώσεις την αποτυχία σου. Από τη στιγμή που διεφάνησαν οι προθέσεις Κουβέλη το βράδυ της Πέμπτης, σύμπαν το τηλεοπτικό φάσμα ξεδίπλωσε τον αντικειμενικά στοχευμένο οίστρο του σε βάρος αυτών που διακυβεύουν με τις επιλογές τους τη σταθερότητα. "Τους διακόπτες στην ΕΡΤ δεν τους κατέβασαν ο Στουρνάρας και ο Κεδίκογλου, τους κατέβασε ο Μανιτάκης", ούρλιαζε ο Θάνος Δημάδης στον Alpha. Τίποτε απ' όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό, αν δεν είχε υπάρξει στη ζωή μας ο ανεύθυνος, επαμφοτερίζων, ευθυνόφοβος, φιλοτομαριστής κυρ Φώτης.

Θα μπορούσα εδώ να επιχειρηματολογήσω και υπέρ του πώς η αποχώρηση του κυρ Φώτη από την κυβέρνηση συσπειρώνει την ισχνή πλειοψηφία των 153 και άλλων "υπεύθυνων" και, προ παντός, προθύμων βουλευτών γύρω από τον σκληρό πυρήνα των ορκισμένων μεταρρυθμιστών του τόπου. Μετά, βεβαίως, το επιχείρημα θα βυθιζόταν σαν καραβάκι χάρτινο στον ωκεανό του γεγονότος ότι οι ορκισμένοι μεταρρυθμιστές δεν χρειάζονται ούτε τόσους. Το μόνο που χρειάζεται για να κυβερνάς την Ελλάδα είναι παρατεταμένη έκτακτη ανάγκη και μια χούφτα διατάγματα. Αλλά κι εδώ θα πρέπει να ευλογούμε τον κυρ Φώτη: τώρα που απέσυρε τους υπουργούς του, θα εκλείψουν και τα νοσηρά φαινόμενα κυβερνητικών που δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις.

Τέλος, θα πρέπει να λεχθεί ότι στην παραξενιά του κυρ Φώτη οφείλουμε το γεγονός ότι σώθηκαν 2000 θέσεις εργασίας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, έστω προσωρινά. Εν τη μεγαλοθυμία του, ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ θα επιτρέψει, προσφέροντας μιαν ακόμη υπηρεσία στον τόπο, να δρέψουν τους καρπούς αυτής της επιτυχίας ο κοινωνικά ευαίσθητος πρωθυπουργός μας και ο πραγματιστής και υπεύθυνος πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Ο αγαπημένος κυρ Φώτης πιθανότατα δεν θα βρίσκει ούτε τη δική του ψήφο στις επόμενες εκλογές. Έκανε λάθη μικρότερης, όπως η άνευ λόγου επιμονή στο "αντιρατσιστικό", και μεγαλύτερης βαρύτητας - γνωρίζω φερ' ειπείν ότι ο William, που τον ψήφισε, δεν θα του συγχωρήσει ποτέ το "παρών" στην ψηφοφορία για το τρίτο Μνημόνιο. Αλλά ο τόπος, πιθανώς δε και ο Αλέξης ο Τσίπρας, του οφείλει ευγνωμοσύνη για την προσπάθεια να δειχθεί ότι μπορείς να είσαι αριστερός και παρ' όλα αυτά να ενδιαφέρεσαι για τη διακυβέρνηση του τόπου και να συμμετέχεις με υπεύθυνο τρόπο σ' αυτήν. Η αποτυχία της προσπάθειας δεν οφείλεται σε εκείνον, αλλά στο γεγονός ότι υποχρεώθηκε να συνεργασθεί με ανθρώπους βαθιά εμποτισμένους με τις νοοτροπίες και την κουτοπονηριά που οδήγησαν τη χώρα στον γκρεμό.

Ο κυρ Φώτης κατηγορείται ότι υπαναχώρησε από τη συμφωνία της Τετάρτης για καιροσκοπικούς λόγους. Στην πραγματικότητα, είναι υποχρεωμένος να εκφράζει τη βούληση της κοινοβουλευτικής ομάδας της οποίας προΐσταται. Καθώς υποβαλλόμεθα, όπως εύστοχα ελέχθη αυτές τις μέρες, σε έναν διαρκή και συστηματικό "συνταγματικό μιθριδατισμό", αποτελεί η τήρηση αυτής της υποχρέωσης ένα χρήσιμο μάθημα δημοκρατίας. Το βράδυ της Πέμπτης, ενώ όλη η χώρα κρεμόταν από τα δικά του χείλη και τα τηλεοπτικά φερέφωνα αδυνατούσαν να αλλοιώσουν τη διατύπωση της θέσης του, ο κυρ Φώτης επέλεξε να υπογραμμίσει, ως μέλος ακόμη της διακυβέρνησης του τόπου, ότι στην υπόθεση της ΕΡΤ και, επομένως, της λειτουργίας της τρέχουσας διακυβέρνησης τίθεται επειγόντως ζήτημα διακύβευσης της δημοκρατικής και συνταγματικής τάξης. Την κρίσιμη στιγμή, ο Φώτης Κουβέλης μας πρόσφερε την υπηρεσία, για την οποία θα πρέπει να είμαστε κυρίως ευγνώμονες.



ΥΓ1. Ελπίζω πως, μετά από τη συγκινητική ομοφωνία με την οποία τα ελεύθερα και εν λειτουργία μέσα κάλυψαν το θέμα της ΕΡΤ και της κυβερνητικής κρίσης όλες αυτές τις ημέρες, κατάλαβες μια και καλή γιατί χρειάζεται η Ελλάς δημόσια ραδιοτηλεόραση.

ΥΓ2. Τέσσερα και πλέον 24ωρα μετά την προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Ελλάς εξακολουθεί να μην έχει δημόσια ενημέρωση.

ΥΓ3. Ίσως η σοφότερη επιλογή για την ΠΟΣΠΕΡΤ, εδώ που έφθασαν τα πράγματα, είναι να αποχωρήσει από το Ραδιομέγαρο και να διευκολύνει τις διεργασίες, γεγονός που πιθανότατα θα αναδείξει τόσο την αβελτηρία, όσο και την ανεντιμότητα της κυβέρνησης. Από την άλλη, πώς συμμορφώνεται κανείς σε ένα χουντικό διάταγμα;

ΥΓ4. Τι σχέση έχει η σπουδή για την κατάργηση της ΕΡΤ, αλλά και η οπτική γωνία που υιοθέτησαν τα ιδιωτικά ΜΜΕ, με τον διαγωνισμό για τις ψηφιακές συχνότητες; Το BBC είναι ο μόνος υποψήφιος τεχνικός σύμβουλος για την αναδιάρθρωση ή όχι; Αν όχι, με τι κριτήρια θα επιλεγούν οι σύμβουλοι για την αναδιάρθρωση;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωινός καφές

Ανεπαρκής

Ο Προφήτης Αντώνης Πανούτσος