Ελεύθεροι σκοπευτές

Ελεύθεροι σκοπευτές θα βρίσκονται, λέει, ακροβολισμένοι στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο των Αθηνών, όπου θα καταλύσουν η κυρία Μέρκελ και οι συν αυτή κατά τη σημερινή τους επίσκεψη στην Ελλάδα. Είτε θεσπίσθηκε νόμος πρόσφατα που ορίζει την ποινή του θανάτου για όποιον επιχειρήσει να γιαουρτώσει ξένο ηγέτη που επισκέπτεται τη χώρα, είτε στην κυβέρνηση φθάνουν πληροφορίες για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα με στόχο τη Γερμανίδα Καγκελάριο - όπως και να 'χει, η σκέψη ότι μπορεί να σουλατσάρεις μπροστά στην Πινακοθήκη κρατώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην οθόνη προβολής της διόπτρας ενός τυφεκιοφόρου προκαλεί ανατριχίλα, και αντικαθίσταται άμεσα με τη σκέψη "δεν έγινε τίποτα, κατεβαίνω μιαν άλλη μέρα στην Πινακοθήκη...". Αποστολή εξετελέσθη, κύριε Δένδια; Είμαστε επιτέλους το ευνομούμενο, δημοκρατικό, φιλικό προς τον επισκέπτη κράτος που θα γνωρίσουν απόψε οι καλεσμένοι μας;



Από τη νύχτα εκείνη του '73, που οι τελευταίοι ελεύθεροι Έλληνες χάθηκαν κάπου ανάμεσα στα πυρά των ακροβολισμένων γύρω από το Πολυτεχνείο και στις περικοκλάδες του Δέντρου της Μεταπολίτευσης, ελεύθεροι σκοπευτές βάλλουν συστηματικά κατά των δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και της νοημοσύνης του λαού. Κι αν τους σκοπευτές αυτούς τους τοποθέτησε το σύστημα εκεί που βρίσκονται, καλό είναι να θυμάσαι ότι αυτό το σύστημα το συντηρεί, το κανακεύει, το θρέφει και το προστατεύει ο ίδιος ο λαός. Εκμαυλισμένα κακέκτυπα πολιτών αναπαράγουν αταβιστικά φοβικές, δουλικές, εξαρτημένες συμπεριφορές με στόχο τη διαιώνιση της βολικής για όλους αποχαύνωσης - με σταθερό βηματισμό σαράντα χρόνια τώρα, ομοιώματα Ελλήνων κάνουν ότι μορφώνονται, υποκρίνονται ότι διασκεδάζουν, προσποιούνται πως συζητούν, προσομοιώνουν πρότυπα σκέψης κι αλγορίθμους συλλογισμών, εφησυχάζουν ότι επιλέγουν, ότι χαράσσουν την πορεία τους, ότι προσφέρουν όπου χρειάζεται κι ότι αντιστέκονται εκεί που πρέπει.

Ένας μπερντές είναι η Ελλάδα των απογόνων του Καραγκιόζη - κι απόψε αυτός ο μπερντές θ' ανάψει τα φώτα του και πάλι κι ο καθένας θα παίξει τον ρόλο του όπως πρέπει: η Μέρκελ (θα μπει στο κλίμα και) θα κάνει πως νοιάζεται, ο Σαμαράς θα προσποιηθεί ότι διαπραγματεύεται, τα όργανα της Τάξης θα υποκριθούν ότι περιφρουρούν την Τάξη και οι διαδηλωτές θα υποδυθούν τους σκληρά κι ανένδοτα αγωνιζόμενους, κι όλοι μαζί θα τροφοδοτούν την ψευδαίσθηση ότι φοβερά και τρομερά γεγονότα συμβαίνουν, ενώ στην πραγματικότητα τα πάντα θα περιστρέφονται γύρω από έναν πυρήνα αθάνατης ελληνικής ακινησίας. Κι από Τετάρτη πρωί, κάθε φιγούρα στον πάγκο της, στον μπερντέ της γειτονιάς.

Κατά τα λοιπά, το διακύβευμα σήμερα είναι να μην διαταραχθεί η κοινωνικοοικονομική ζωή της πρωτεύουσας. Από τη Βουλή και προς τα πάνω, that is. Από την πλατεία και κάτω, τα πάντα μπορούν και πάλι να γίνουν στάχτη και μπούρμπερη, ελεύθερα - όπως αρμόζει στη Δημοκρατία μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια