Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιούλιος, 2011

Φοροκάρτα και άλλες ιδέες

Όσοι εξ υμών γνωρίζετε προσωπικά το William ξέρετε το πάθος του για την υψηλή τεχνολογία και τις καινοτόμες ιδέες. Εσείς, αλλά και οι λοιποί αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου θα πρέπει να δείξετε κατανόηση για τη θέρμη με την οποία γράφεται αυτό το κείμενο, αλλά η χαρά για την πρόοδο που επιτέλους σημειώνει αυτός ο ταλαίπωρος τόπος είναι τέτοια που η συνήθης μηδενιστική θεώρηση των πραγμάτων θα έμοιαζε γελοία.

Copa America

Εικόνα
Όσοι εξ ημών παρακολούθησαν το τελευταίο μουντιάλ, σίγουρα τις θυμούνται. Την ώρα που οι μεγάλοι της Ν. Αμερικής παρέπαιαν, οι δύο φιναλίστ του φετινού copa america κέρδιζαν φίλους με τις εμφανίσεις τους.

Ο Επιμενίδης και το παράδοξο.

Εικόνα
Εάν αντιμετωπίσουμε θέματα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε... με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρέους και επαναγορά ομολόγων Σημειώνεται ότι ο υπουργός ευχαρίστως θα έδινε ελληνική δημόσια περιουσία ως εμπράγματη εγγύηση αρκεί να καθίστατο βιώσιμο το χρέος. Μην τολμήσει κανείς να πει "όχι γιατί θα τα χάσουμε όλα". Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτό θα γίνει μόνο αν το χρέος γίνει βιώσιμο, κατά συνέπεια δε συντρέχει λόγος ανησυχίας. Τώρα, γιατί οι σωτήρες μας θα πάρουν ως ενέχυρο τη δημόσια περιουσία αφού το χρέος θα γίνει βιώσιμο είναι κάτι που φιλοσοφικά ούτε ο Επιμενίδης ο Κρης δεν μπόρεσε να εξηγήσει. Θυμίζω το περίφημο παράδοξό του: "Κρῆτες ἀεὶ ψεῦσται". Αν το γενίκευε ίσως...

Ωμή Πραγματικότητα

Εικόνα
Δεν γράφω πολύ τελευταία, ας όψονται τα συνεχόμενα ταξίδια στο εξωτερικό για δουλειά και οι πολλές χαμένες ώρες σε αεροπλάνα και αεροδρόμια τα οποία παραδόξως (γιατί παλιά είχα μεγάλη όρεξη να γράφω σε τέτοιες καταστάσεις) δεν μου προκαλούν έμπνευση. Αυτά τα συνεχόμενα ταξίδια όμως, κάθε εβδομάδα για 2-3 μέρες, με έχουν βοηθήσει να απομακρυνθώ από το πρόβλημα της χώρας και να εντοπίσω πράγματα που όσο είσαι μέσα στη δίνη δεν τα βλέπεις. Και δεν ομιλώ για τα πολιτικά, ομιλώ για τα απολύτως απλά. 

Ιούνιος 2011

Εικόνα
5. Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, ίνα ευ σοι γένηται, και ίνα μακροχρόνιος γένη επί της γης της αγαθής, ης κύριος ο θεός σου δίδωσί σοι Αλήθεια πόσο δύσκολο και πολλές φορές επίπονο είναι να μοιάσεις στα γονικά σου πρότυπα; Τα περισσότερα παιδάκια έχουν ως πρότυπα τους γονείς τους και όταν μεγαλώσουν, θέλουν να τους μοιάσουν. Αν ο πατέρας ή η μητέρα είναι συμβατικές προσωπικότητες, τότε έχει καλώς, ακολουθείς την πεπατημένη, μπορεί να κάνεις και το βήμα παραπάνω και η κοινωνία είναι περήφανη για σένα που έγινες άνθρωπος της προκοπής, καμαρώνουν οι γονείς σου για το… βλαστάρι τους και νιώθουν ότι με την εν γένει παρουσία σου τους τιμάς! Υπάρχουν όμως και πιο δύσκολες περιπτώσεις, όπου το φορτίο που σηκώνουν οι γόνοι στις πλάτες τους είναι τεράστιο έως δυσβάσταχτο και για να καταφέρουν να τιμήσουν αυτούς που τους γέννησαν, απαιτείται υπερπροσπάθεια. Δύο παράλληλες ιστορίες σε ένα παράλληλο σύμπαν έχει το ημερολόγιο του Ιουνίου. Το δράμα των παιδιών και η αγωνιώδης επιδίωξή τ

O tempora o mores

Εικόνα
Υπερήφανη εξωτερική πολιτική: Τότε, ενάντια σε όλον τον κόσμο και τώρα το ίδιο...

22ος νόμος-πλαίσιο για την παιδεία

Εικόνα
Από το πολύ ενδιαφέρον http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=290425 : "Ο πρώτος κύκλος: περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα σπουδών και μαθήματα που αντιστοιχούν κατ' ελάχιστον σε 180 ακαδημαϊκές μονάδες (α.μ.). Ενα έτος αντιστοιχεί τουλάχιστον σε 60 α.μ. Κύριο κριτήριο για τον προσδιορισμό των α.μ. αποτελούν οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές εξελίξεις." Ας πούμε ότι τα συμβούλια από εξωπανεπιστημιακούς εντάσσονται στο πνεύμα της περιφερειακής κυβέρνησής μας, που έχει μάθει να αποφασίζει με τη βοήθεια άλλων. Οι ακαδημαϊκές μονάδες των οποίων κριτήριο αποτελούν οι ευρωπαϊκές εξελίξεις, τί μας λένε; Μάλλον ότι στην ανάγκη της υπουργού να παρουσιάσει ένα νέο μεταρρυθμιστικό έργο (με κάποιες αληθινά ενδιαφέρουσες ιδέες) που να συνδεθεί με το προφίλ που θέλει να χτίσει, θα ψηφισθεί ως νόμος κάτι που δε θα ορίζεται από τίποτα άλλο παρά μόνο από τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Ο William, για το καλό όλων μας, εύχεται στον πρίγκηπα Αλβέρτο βίον ανθόσπαρτον.