Η πρωτοχρονιά του Havana

Δεύτερη μέρα του χρόνου και στη Nova αποφασίζουν να μας φτιάξουν το μεσημέρι με μία πρωτοχρονιάτικη ιστορία λίγο διαφορετική. Έβαλαν το Havana. Μία ταινία που η ιστορία της ξεκινά στο καράβι που κατευθύνεται στην πρωτεύουσα της Κούβας τις μέρες των Χριστουγέννων του 1958 και ολοκληρώνεται την πρωτοχρονιά του 1959. Τότε που ο Fidel και η παρέα του πήραν στα χέρια τους την εξουσία. 

Περιγράφει την ζωή ενός αμοραλιστή επαγγελματία παίκτη του poker(Robert Redford) που έχει μυριστεί αίμα και αναζητά ένα μεγάλο κόλπο στην πόλη που μέχρι τότε ήταν κάτι σαν το Las Vegas του σήμερα, απλά εγκατεστημένο στη Καραϊβική. Τα πράγματα εξελίσσονται ακριβώς όπως τα έχει στο μυαλό του ο χαρτοπαίκτης Jack Weil, μόνο που τελικά τα παρατάει όλο για για τα μάτια της Lena Olin.

Αρχίζει να κάνει πράγματα που είναι αντίθετα με τον χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής του. Αρχίζει να ενδιαφέρεται, όχι για το αν πρέπει να αντικατασταθεί ο Batista από τον Fidel, αλλά για τον αγώνα της όμορφης συζύγου του Κουβανού αριστοκράτη Raul Julia. Τον γοητεύει τόσο πολύ που αλλάζουν οι προτεραιότητες του και αντί να αναζητά το επόμενο μεγάλο κόλπο αρχίζει να αναζητά τις στιγμές με την επαναστάτρια.

Η ιστορία μπλέκει με υπέροχες μουσικές και εικόνες από την Havana. Το σκηνικό είναι εκθαμβωτικό. Το poker εκεί παρόν να το βλέπεις να εξελίσσεται αλλά να μην συμμετέχει ουσιαστικά στη ταινία και τριγύρω χαρακτήρες. Μαφιόζοι, κατάσκοποι, δημοσιογράφοι, παρακρατικοί, μυστική αστυνομία, χαζοχαρούμενες Αμερικάνες που αναζητούν μία αξέχαστη βραδιά και όλα αυτά ενώ παντού τριγύρω μυρίζει μπαρούτι. 

Οι στιγμές που εξελίσσονται γύρω από τους πρωταγωνιστές αλλά τους επηρεάζουν λιγότερο από όσο θα φανταζόμασταν. Οι προτεραιότητες για όλους είναι διαφορετικές. Το επόμενο παιχνίδι, το επόμενο καζίνο, η επόμενη Havana. Για το πρωταγωνιστή είναι απλά η ευκαιρία του με "εκείνη", έστω και αν δεν είναι γραφτό τους και στο τέλος την επιστρέφει στο νόμιμο ιδιοκτήτη. 

Η επανάσταση κάποια στιγμή έρχεται, οι αντάρτες κερδίζουν και ο Batista φεύγει από τη χώρα. Όμως η συγκλονιστική αυτή στιγμή έρχεται ως φυσιολογική συνέχεια και μένει στο βάθος, ως καμβάς για να ζωγραφίσει πάνω του ο σκηνοθέτης. Πυροδοτεί εξελίξεις αλλά στο επίκεντρο είναι συνέχεια χαρτοπαίκτης Jack Weil και η αλλαγή στο χαρακτήρα του για τα μάτια μιας γυναίκας.

Στο τέλος; Η ζωή συνεχίζεται, η Κούβα παίρνει το δρόμο της και ο Jack Weil στην άλλη πλευρά της θάλασσας ψάχνει το επόμενο μεγάλο παιχνίδι...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια