Απ' όλα έχει ο μπαξές...




Kαλώς με κι ας άργησα! Λόγω φόρτου εργασίας δεν μπόρεσα να… διανθίσω το blog μας με τις δικές μου παπάτζες για το μουντιάλ, αλλά το ρεπό μου συνέπεσε με την ολοκλήρωση της πρώτης αγωνιστικής των ομίλων, οπότε θα… υποστείτε το συνολικό μου σχόλιο (και κάποιες προβλέψεις). Βάλτε στην άκρη λοιπόν τις βουβουζέλες σας και… πάμε.


1ος όμιλος

Γαλλία: Λείπει ένας Ζιντάν και ο Ριμπερί είναι μεν παικταράς, αλλά… μικρός για να σηκώσει το βάρος του ηγέτη των τρικολόρ! Σούπερ ρόστερ, κλόουν – αστρολόγο προπονητή και δεν είναι για μεγάλα πράγματα, αν και θα μπορούσε! Αν δεν είχαν τον Ντομενέκ, όλα θα ήταν καλυτερα για αυτούς.

Ουρουγουάη: Ένας Φορλάν δεν φέρνει την Ανοιξή, αλλά την πρόκριση μπορεί, αν μάλιστα οι συμπαίκτες του συνεχίσουν τις καλές εμφανίσεις. Καλοδουλεμένη ομάδα, με εξαιρετική αλληλοκάλυψη και τοποθετήσεις. Ξέρει τι ζητάει η ομάδα μέσα στο γήπεδο και δείχνει να ξέρει και πως μπορεί να το πάρει! Εντυπωσιάζει ο Σουάρεζ του Αγιαξ.

Μεξικό: Οι Μεξικάνοι αν και τους έχουμε στο νου μας μόνο για τα σομπρέρο τους, τις τεκίλες και κυρίως τις ξάπλες τους, μόνο τέτοιοι δεν είναι (εννοώ τους μουντιαλικούς). Είναι η ομάδα που έχει προετοιμαστεί το περισσότερο διάστημα από τις 32 του θεσμού και αυτό φαίνεται και στο γήπεδο. Καλή κυκλοφορία της μπάλας και αν τους βγουν οι εμπνεύσεις τους, τότε ίσως αναγκάσουν μία εκ των Γαλλία-Ουρουγουάη να μας κουνήσει νωρίς το… μαντήλι.

Νότια Αφρική: Καλό το φολκλόρ, καλές οι παραδόσεις (κακές οι βουβουζέλες), αλλά εδώ μιλάμε για μπάλα και από αυτό… δεν! Για να καταλάβετε, τελευταία στιγμή κόπηκε από την αποστολή ο απαράμιλλος Μπράις Μουν! Ισως η χειρότερη ομάδα που διοργάνωσε ποτέ μουντιάλ! Αντε στο καλό εσείς και (δυστυχώς όχι) οι βουβουζέλες σας!

2ος όμιλος
Αργεντινή: Η απόλυτη συμπάθειά μου, με ένα παίκτη που λάτρεψα, στη θέση του προπονητή! Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μιλούσα για ποδόσφαιρο και θα έλεγα τη φράση: «ο Μαραντόνα είναι ο αδύναμος κρίκος της ομάδας» και όμως είναι γεγονός! Απίστευτο ρόστερ, τεράστιος Μέσι, «φονική» επιθετική γραμμή και… φύγαμε για τελικό (και όχι μόνο), όπως έλεγε κάποτε και μια… μουσάτη ψυχή.

Ν. Κορέα: Τους κάναμε μάγκες! Μας βρήκαν μπόσικους, μας πατήσαν και ξαφνικά… ονειρεύονται! Απλά… μηχανάκια (με ελάχιστες εξαιρέσεις – τους δύο Παρκ) που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποδώσουν εξίσου καλά – και ίσως καλύτερα- ως… μαραθωνοδρόμοι!

Ελλάδα: Αποτελεί ένα κείμενο μόνη της (το οποίο υπόσχομαι), αλλά θα πω τα βασικά! Αδίκησε τον εαυτό της και συνάμα αδικήθηκε από το «σκήνωμα» που βάφει τα μαλλιά του στον πάγκο! Ηταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο… Γερμανο-γάιδαρος και ήρθε και έδεσε! Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο χάλια όσο παρουσιάζεται από όλους μας!

 3ος όμιλος

Αγγλία: Τι ‘χες Γιάννη, τι ‘χα πάντα! Η δεύτερη συμπάθειά μου. Δυνατό ρόστερ, επιτέλους σοβαρός προπονητής, παίκτες κλειδιά οι οποίοι είναι στο πικ της καριέρας τους, και όμως, η κλασική τραγελαφική μορφή του τερματοφύλακα, καλύπτει τα πάντα! Δεν αναφέρω πως λένε τον τερματοφύλακα, διότι στα «λιοντάρια» μόνο το όνομα στη φανέλα αλλάζει, η αγωνιστική συμπεριφορά και οι γκέλες τους είναι πάντα ίδιες! Είναι και η πίεση που τους ασκείται, οπότε ακόμα και οι… μπαρουτοκαπνισμένοι, λυγίζουν! Από τις λίγες φορές που μπορούν να θεωρηθούν ως ένα από τα 4-5 φαβορί, σε αντίθεση με άλλες διοργανώσεις που μόνο στο νησί τους απέδιδαν τον τίτλο του φαβορί. Βέβαια μια ισοπαλία από τις ΗΠΑ και το κλίμα άλλαξε. Α, και βάρδα να μην παίξουν πρόκριση στα πέναλτι, γιατί θα έχουμε ομαδικές αυτοκτονίες στον Τάμεση

ΗΠΑ: Μπορεί να άργησαν στο… USA ν’ ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, αλλά φαίνεται ότι έκαναν «ταχύρρυθμα» μαθήματα. Ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Βάλθηκαν να μας πείσουν ότι το σύντομο ανέκδοτο που λέγαμε «Αμερικανός ποδοσφαιριστής ή ακόμα περισσότερο Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ΗΠΑ» ανήκει πλέον στο παρελθόν. Μπράβο τους για τα άλματα προόδου.

Σλοβενία: Ο λόγος που μπορούν να χαίρονται οι Αμερικανοί και να ελπίζουν σε πρόκριση από τη φάση των ομίλων. Ομάδα με πολλές λέξεις που αρχίσουν από α- να την χαρακτηρίζουν, όπως άχρωμη, ατάλαντη, αδιάφορη, αντιτουριστική, ανάλατη, κτλ. Κι όμως μαγκιά της που νίκησε, την ώρα που κάποιοι άλλοι (δεν λέμε ονόματα) δεν καταφέρνουν ούτε καν να σκοράρουν).

Αλγερία: Ακόμα απορώ πώς γίνεται αυτήν η ομάδα να απέκλεισε στα μπαράζ την Αίγυπτο, την οποία θεωρώ αυτή τη στιγμή (μαζί με την Ακτή Ελεφαντοστού) την καλύτερη ομάδα της Αφρικής. Παίζαμε στοίχημα ότι θα αποβληθεί ο Τζιμπούρ, αλλά αυτός δεν μας έκανε το… χατίρι και φρόντισε ο αντικαταστάτης του (στην αλλαγή), ο άλλος φορ των Αλγερινών να μας… δικαιώσει μέσα σε 15 λεπτά! Εύγε!

4ος όμιλος  

Γερμανία: Η ομάδα που αγαπάω να μισώ! Ουστ από εδώ! Ομολογώ ότι σε αυτήν την πρώτη αγωνιστική έπαιξε καλύτερα από όλους, αλλά δεν με νοιάζει! Θεωρώ ότι στα δύσκολα ματς, δεν θα αντέξουν στην πίεση. Βέβαια η ιστορία τους μας έχει διδάξει ότι ποτέ δεν πρέπει να την υποτιμάμε, αλλά φτάνει πια, νισάφι με τα… κλάιν μάιν «πάντσερ». Αφήστε που είναι και τυχεροί οι Γερμαναράδες που δεν έχουν μαζί τους τον Μ(π)άλακ! Α, και να μην το ξεχάσω, αυτοί δεν έλεγαν περί άριας φυλής; Μόλις 14 στους 23 ποδοσφαιριστές της Εθνικής Γερμανίας είναι Γερμανοί, εννοώ «γκάγκαροι» Γερμανοί έτσι, όχι μουσαντέ!

Αυστραλία: Δεν την είχα για να τρώει τεσσάρα από τους… τρόμπες, αλλά τι να κάνουμε, ας όψεται ο… εμπνευσμένος προπονητής της, που θύμισε Μαλέζάνι στο Καμπ Νου και έπαιξε με τελευταία γραμμή άμυνας, λίγο κάτω από το κέντρο! Το άλλο με τον Τοτό το ξέρει ο κύριος Φερμπέεκ; Ετσι κι αλλιώς τέταρτοι θα τερμάτιζαν, τέταρτοι θα τερματίσουν, απλά μπορεί να σπάσουν και το αρνητικό ρεκόρ μας τα παιδιά (το 4-4-2, για να μην ξεχνιόμαστε), να ναι καλά!

Σερβία: Δεν αποτελεί είδηση. Αυτοί μαζί δεν κάνουνε, και (ασφαλώς) χώρια μπορούνε! Εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές, αλλά από ομάδα, βράστα! Ναι μεν περισσεύει το ταλέντο, αλλά ακόμα περισσότερο περισσεύει η κλασική σέρβικη ποδοσφαιρική αλητεία, μαγκιά, τεμπελιά και ατομικότητα! Κρίμα γιατί έχουν τις δυνατότητες για ωραία πράγματα, αλλά, πότε ο Γιάννης δεν μπορεί, πότε ο κώλος του πονεί! Sorry Averell, αλλά η επιλογή σου να υποστηρίξεις τη Σερβία, σε τοποθετεί στο γκρουπ των… γραφικών, οπότε, πάρε μία τάβλα, βάλε πάνω της τσολιαδάκια και τράβα να τα πουλήσεις κάτω από την Ακρόπολη.

Γκάνα: Θεωρώ ότι μαζί με την Ακτή, είναι η ομάδα που θα κρατήσει ψηλά τη σημαία της Αφρικής! Αν μάλιστα είχε στις τάξεις της και τον Εσιέν, τότε τα πράγματα θα ήταν ακόμα καλύτερα. Θυμηθείτε με, θα προχωρήσει! Sorry Averell, αλλά αν θες και μετά τη φάση των ομίλων να απολαμβάνεις τους Σέρβους ποδοσφαιριστές, τότε πήγαινε στη Μύκονο, θα παίζουν beachvolley!

5ος όμιλος
Ολλανδία: Μιλάμε για μια μικρή Αγγλία, όσον αφορά το πότε φέρει τον τίτλο του φαβορί και πότε πραγματικά το αποδεικνύει! Φέτος, μετλα από Αργεντινη, Βραζιλία και Ισπανία, είναι όντως στα φαβορί-αουτσάιντερ μαζί με Αγγλία, Γερμανία. Γρήγορη ομάδα, με καλούς τεχνίτες, χωλαίνει όμως ως συνήθως στην άμυνα! Μας έχει καλομάθει όλα αυτά τα χρόνια να μας προσφέρει ωραίο θέαμα και κάτι τέτοιο περιμένουμε και τώρα.

Δανία: Περασμένα μεγαλεία. Η Εθνική Δανίας έχει πλέον ξεφτίσει και δεν μας αρέσει. Τόσα χρόνια την είχαμε συνηθίσει με δύο τρεις παίκτες που μπορούσαν να χαρίσουν μεγάλες στιγμές που θα τις θυμόμαστε! Τώρα πρώτα βιολιά είναι ο αμυντικός χαφ Πόουλσεν και ο… λίγος για ηγέτης Ρόμενταλ! Που είναι οι παίκτες σαν τους Λάουντρουπ, Ελκερ, Ολσεν κ.α. που μας έκαναν να συμπαθήσουμε τους Δάνους;

Καμερούν: Μάλλον αυτοκτόνησαν με την ήττα τους από την Ιαπωνία και πλέον τα πράγματα έγιναν ζόρικα! Ως γνήσιοι αφρικανοί, τρέχουν πολύ, έχουν παίκτες που παίζουν σε μεγάλα κλαμπ, αλλά δεν θα είναι σε θέση ο Ετό και η παρέα του να κάνουν σπουδαία πράγματα, όπως η αντίστοιχη παρέα του Ροζε Μιλά το 1990.
Ιαπωνία: Αν μη τι άλλο, πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ότι είναι μαχητές. Μπορεί να μην είναι μπαλαδόφατσες, να μην μας μαγεύουν με τις ντρίπλες και τα μαγικά τους, αλλά μετά τη νίκη επί του Καμερούν, και με τη Δανία σε μαύρα χάλια, ας μην τους ξεγράψουμε. Για να μην πω ότι πρέπει να είμαστε πιο… προσεκτικοί όταν επιθυμήσουμε να κάνουμε πλάκα για την ομάδα τους σε έναν οποιοδήποτε τυχαίο γιαπωνεζάκο που θα συναντήσουμε να τραβάει φωτογραφίες (δίπλα στον Averell που θα πουλάει τσολιαδάκια κάτω από την Ακρόπολη), γιατί μπορεί να ξέρει καράτε, τζούντο ή δεν ξέρω και γω τι ακριβώς…

6ος όμιλος

Ιταλία: Νομίζω ότι πρόκειται για την πιο… φτωχή Ιταλία των τελευταίων ετών. Μαζί με τη Γαλλία, θα είναι από τις παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις που θα κινηθούν σε ρηχά νερά. Βέβαια, την Ιταλία δεν είναι ποτέ να την ξεγράφεις, αλλά δεν με πείθει, παρά το γεγονός ότι με την Παραγουάη την κυκλοφόρησε καλά την μπαλίτσα. Είδωμεν!

Παραγουάη: Λίγο καλύτερη από ότι περίμενα, αλλά όχι για σπουδαία πράγματα. Αμυνα καλή, δυνατή και με αλληλοκαλύψεις, σκληρό παιχνίδι και… Δόξα σοι ο Θεός! Αποδεικνύει κάθε φορά, γιατί είναι ο φτωχός συγγενείς των Λατινοαμερικάνων, παρά το γεγονός ότι στα προκριματικά αυτού του μουντιάλ, έκανε εξαιρετική πορεία. Τυχεροί που έχουν να ανταγωνιστούν για μια θέση στην επόμενη φάση τις... υπερδυνάμεις τους παγκοσμίου ποδοσφαίρου Σλοβακία και Νέα Ζηλανδία.

Σλοβακία: Αφού ξεκαθαρίσω πως ό,τι πω δεν αφορά τη λαμπρή εξαίρεση του Χάμσικ, προχωράω. Ομάδα με ηγέτη τον Σκρτελ, που πάει; Όταν μάλιστα το δυνατό σου σημείο ως ομάδα είναι η άμυνά σου και δέχεσαι γκολ στο 93’ από την πλέον αδύναμη ομάδα του θεσμού, τότε… καλά κρασία!
Νέα Ζηλάνδία: Τιμή και δόξα στους Νεοζηλανδούς. Όχι για την εμφάνιση και την ισοπαλία με τους… αμπαλούς Σλοβάκους (έτσι κι αλλιώς και εμείς οι Νεοζηλανδοί άμπαλοι είμαστε), αλλά γιατί είναι ερασιτέχνες, γιατί γουστάρουν και το απολαμβάνουν που βρίσκονται στο μουντιάλ, γιατί βουρκώνουν στον ύμνο τους (χωρίς ίχνος εθνικισμού) και στο φινάλε, γιατί είναι κάτι το διαφορετικό και σίγουρα αξιοπρεπές. Αν και μας αφήσαν με το παράπονο, επειδή δεν χόρεψαν πριν το ματς τη «χάκα», τον παραδοσιακό – άκρως εντυπωσιακό – χορό τους!


7ος όμιλος
Βραζιλία: Δεν ήμουν ποτέ υποστηρικτής της, αλλά ασφαλώς τη σέβομαι. Τη θεωρώ πάντα ένα από τα φαβορί, ακόμα και όταν δεν είναι στα καλύτερά της, όπως φέτος. Ισώς η λιγότερο φαντεζί «σελεσάο» που θυμάμαι. Και μην πέσετε να με φάτε. Ναι, έχει παιχταράδες, ναι είναι ομαδάρα, αλλά έχει μισό σούπερ σταρ μόνο (τον Κακά) και επιθετικούς της σειράς για… Βραζιλία! Ε όχι και ο Ρομπίνιο με τον Λουις Φαμπιάνο βασικοί. Θυμηθείτε τους παλαιότερους και πείτε μου.

Β. Κορέα: Ολοι πιστεύαμε ότι θα ήταν σαν τον… χριστιανό απέναντι στα λιοντάρια στο Κολοσσαίο στον όμιλο που έπεσε, αλλά μάλλον πρόκειται για… μάχημο χριστιανό! Όχι ότι έχει πιθανότητες πρόκρισης απέναντι σε Βραζιλία, Πορτογαλία και Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά και μόνο που ίδρωσαν οι «καριόκας» να τους κερδίσουν, αξίζει στους σχιστομάτηδες ένα μπράβο.

Ακτή Ελεφαντοστού: Έίναι μάλλον το… πουλέν μου. Μου είναι πολύ αρεστή αυτή η ομάδα και αν είχε στα καλά του τον Ντρογκμπά, τότε θα ήλπιζα ότι θα είναι η αποκάλυψη του τουρνουά, χωρίς να σημαίνει ότι τώρα δεν την υπολογίζω για μεγάλα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι με εξιτάρει και το γεγονός ότι για να προχωρήσει, πρέπει να αποκλείσει τον «κλαψομ…η» Κριστιάνο Ρονάλντο, οπότε ένας ακόμη σοβαρός λόγος να την υποστηρίξω! Εμπρός καλοί μου «Ελέφαντες».
Πορτογαλία: Αν λάβουμε ως χαρακτηριστικό δείγμα νέο-πορτογάλου τον μαλακάκο με το νούμερο 7 (βλ. Κ.Ρονάλντο) και υποθέσουμε ότι το μουντιάλ διεξαγόταν στην Πορτογαλία και όχι στη Ν. Αφρική, τότε σίγουρα αντί για βουβουζέλες θα είχαμε χαρτομάντηλα! Πολύ κλάάάάάψα αυτά τα παιδιά. Θα μου πεις, με τέτοιον αρχηγό τι περιμένεις; Σαν ομάδα, ασφαλώς και δεν είναι κακή, αλλά μου κάνει για… κακέκτυπο της Μπαρτσελόνα. Πολλές πασούλες γύρω από την περιοχή, αλλά από ουσία ΜΗΔΕΝ (εδώ διαφέρει από τους «μπλαουγκράνα»). Οσο για τον φλωράκο με το 7 (που πήγε να κάνει και τσαμπουκά με τον Ντεμέλ τρομάρα του), μπορείτε να με πείτε όσο κακό θέλετε που τον κατακρίνω, αλλά πρώτα αναλογιστείτε (και διορθώστε με αν κάνω λάθος) σε ποιο μεγάλο παιχνίδι, αυτό το κλαψιάρικο γατάκι έχει παίξει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Γιατί αναμφίβολα έχει δυνατότητες, απλά στα σημαντικά παιχνίδια, είναι εξωφρενικά… εχέμυθος και τις κρύβει! Αφήστε που ο Κεϊρόζ, μας θύμισε ότι ακόμα υπάρχει (και ζει ανάμεσά μας) ο ποδοσφαιριστής Ντέκο! Πολύ ασχολήθηκα με τους… πελάτες της Εθνικής μας. Αντίο γατάκια.

8ος όμιλος


Ισπανία: Ο Χρήστος Θηβαίος τραγουδάει ένα υπέροχο τραγούδι που λέει: «Ολοι νομίζανε πως ήμουνα μεγάλος και από σπουργίτι θα γινόμουνα αητός…» Αυτό ακριβώς είναι οι Ισπανοί. Και είναι κρίμα, γιατί έχουν παιχταράδες! Δεν τους ξεγράφω επειδή την πάτησαν από τους… τίμιους Ελβετούς, αλλά πρέπει αυτοί πρώτα να ξεγράψουν την… λουζεριά που τους κατατρέχει τόσα χρόνια και τώρα που πήραν τον Euro και έχουν και ομαδάρα, είναι η χρυσή τους ευκαιρία! Αντε να δούμε.

Ελβετία: Ένα συμπαγές τίποτα με μπόλικο καθόλου, που το ανέλαβε ο Χιτζφελντ και το έκανε σοβαρή ομάδα. Οσο αστείο κι αν φαντάζει, με τον Σεντέρος πρωτομάστορα, έφτιαξε αμυντική γραμμή μαζινό! Έβαλε και το κωλόφαρδο γκολ και να που έμπλεξε τους… κακόμοιρους Ισπανούς. Πάντως μην πέσετε στην παγίδα και πιστέψετε σε αυτήν την ομάδα, γιατί θα διαψευστείτε με την ακρίβεια ενός ελβετικού ρολογιού.

Χιλή: Επιτέλους είδαμε μπαλίτσα από τη Χιλή. Και μην ακούσω κανέναν να λέει «έλα μωρέ, με την Ονδούρα έπαιζε» γιατί το υπέρ της 1-0 είναι εντελώς πλασματικό. Ωραίοι συνδυασμοί, καλή ομάδα, και σίγουρα θα προβληματίσει όποιον μεγάλο βρει στο δρόμο της. Στα αρνητικά, ότι την καθοδήγηση από τον πάγκο, την έχει ο ανεκδιήγητος Μπιέλσα, που ακόμα δεν έχω χωνέψει τις παραρίες που έκανε ως τεχνικός της Αργεντινής και φυσικά ακόμα δεν έχω ξεχάσει τα περιβόητα… αυλάκια που δημιουργούσε τότε μπροστά από τον πάγκο του, από τα αναρίθμητα πήγαινε-έλα λόγω άγχους!
Ονδούρα: Θα είμαι ειλικρινείς. Τώρα που γράφω το κείμενο η ώρα είναι τέσσερις τη νύχτα, είναι και η τελευταία ομάδα από τις 32, είναι και η Ονδούρα, οπότε λυπηθείτε με. Τι θέλετε να γράψω. Δεν σας φτάνουν οι παραπάνω 31; Η θέλετε να μου πείτε ότι εμένα περιμένατε να σας αναλύσω αυτό το… μεγαθήριο. Τζάμπα φαιά ουσία θα σπαταλήσω, αφήστε που θεωρώ ότι σχεδόν κανείς δεν θα άντεξε να διαβάσει το κείμενο μέχρι αυτό το σημείο. Και επειδή μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις, επίτηδες σε αυτόν τον όμιλο βάζω φωτογραφία της. Δηλαδή ποιός άλλος σε ελληνικό blog έχει αφιερώσει 1104 λέξεις για την Ονδούρα;


ΥΓ. Εν κατακλείδι, θεωρώ φαβορί (με τη σειρά) Αργεντινή, Βραζιλία, Ισπανία – Αγγλία και δεν ξεγράφω Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια