Βραζιλία - Χιλή 3-0: Kaka μαντάτα

Συμπέρασμα πρώτο: η Βραζιλία έδωσε στην Χιλή την πρώτη της καθαρή ευκαιρία για γκολ στο 65' (ελεύθερο σουτ τού Valdivia από το ημικύκλιο), με το σκορ ήδη στο 3-0. Το στοίχημα ήταν πώς θ' αντιδράσει αμυντικά η Σελεσάο απέναντι στα κοντοπούτανα τού Bielsa, και το σχήμα τού Dunga, με τους Ramires και Dani Alves να γεμίζουν το κέντρο, αλλά να στηρίζουν και τους πλάγιους όποτε χρειαζόταν, τα κατάφερε μια χαρά. Η μόνη ομάδα τού Η' ομίλου που σκόραρε σ' όλα τα παιχνίδια της ως τώρα, χθες έπεσε σε τοίχο: οι Βραζιλιάνοι γέμισαν τους χώρους, πήγαιναν στις μπάλες, γενικώς αμύνθηκαν το λιγότερο επαρκώς, και σίγουρα καλύτερα απ' όσο επιτέθηκαν. Ίσως υπερεκτιμήσαμε τις ικανότητες των Χιλιανών, ίσως η Βραζιλία εξακολουθεί να τους πέφτει too much, έστω σε επίπεδο ψυχολογίας. Η ουσία είναι πως ο Julio Cesar ένοιωσε την απειλή των αντιπάλων φορ, όταν η Σελεσάο τράβηξε χειρόφρενο.


Συμπέρασμα δεύτερο: οι Βραζιλιάνοι είναι άφθαστοι στο να σκοράρουν στην κόντρα, με την αντίπαλη άμυνα ανοργάνωτη. Αλλά απέναντι σε ομάδα στημένη ν' αμυνθεί έχουν θέμα, δεν αναπτύσσονται ικανοποιητικά. Χθες έδειξαν όση υπομονή χρειαζόταν, κι επιβραβεύθηκαν στο 35': σκόρερ ο Juan, που κερδίζει ανενόχλητος την κεφαλιά στην καρδιά τής περιοχής σ΄ένα κόρνερ απ' τα δεξιά, απ' αυτά που φέρνουν οι πλαγιοκοπήσεις των Maicon και Alves. Ως εκείνη την στιγμή, το αν μπορεί να βρει γκολ η Σελεσάο ήταν το θέμα τής βραδιάς. Μετά το 35', με τους Χιλιανούς να χάνουν την συγκέντρωσή τους και να βγαίνουν κάπως ανυπόμονα μπροστά για την ισοφάριση, τα πράγματα έγιναν πολύ πιο εύκολα: ο Luis Fabiano ντριμπλάρει και τον τερματοφύλακα για το 2-0, ως ο αποδέκτης ενός μαγικού τριγώνου Robinho-Kaka-Fabiano που βρήκε, επιτέλους, χώρο να τρέξει και ν' αλλάξει την μπάλα, με την μισή ομάδα τής Χιλής να βρίσκεται ακόμη στην άλλη πλευρά τού τεραίν (38'). Και στο 59', ο Ramires μάζεψε μια χαμένη μπάλα στο κέντρο, κι έτρεξε όλη την απόσταση ως την αντίπαλη περιοχή με τους εμβρόντητους Χιλιανούς να τον κοιτάζουν, για να δώσει στον παρκαρισμένο στο ημικύκλιο Robinho, που εκτελεί αστραπιαία (3-0).

Το τελικό σκορ είναι σίγουρα κολακευτικό για την Σελεσάο, που δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα βρει εύκολα διαδρόμους και φάσεις απέναντι στους Ολλανδούς. Ο Kaka θέλει αλλά δεν μπορεί, ο Robinho ξεπήδησε προφανώς από κάποιο "εν τούτω νίκα" όνειρο τού Dunga, ο Alves είναι λίγος έτσι κι αλλιώς (προσωπική εκτίμηση), ο Bastos (που θα έχει από την πλευρά του τον Robben) δεν κάνει καλό τουρνουά. Στο καλό το κλίμα προστίθενται και οι απουσίες: ο Ramires θα λείψει με κάρτες, κι η καταραμένη θέση δίπλα στον Gilberto θ' αλλάξει κάτοχο ξανά, κι ένας θεός ξέρει ποιος θα την πάρει αν δεν γυρίσει γερός ο Felipe Melo. Ο Dunga αναγκάζεται, με το Mundial σε πλήρη εξέλιξη, να κάνει συνεχώς αλλαγές στο αμυντικό σχήμα, κι έχει και τρεις μέρες μπροστά του να λύσει τον γρίφο στο δημιουργικό κομμάτι, όπου, αν δεν επιστρέψει ο Elano για να "δέσει" το κέντρο με την επίθεση και να δώσει λίγη ποικιλία στο παιχνίδι, τα πράγματα είναι κάπως χλωμά.


ΥΓ. Howard Webb: φαβορί αυτήν την στιγμή να σφυρίξει τον τελικό. Τίποτα το σπουδαίο, στην πραγματικότητα - χθες έκλεισε τα μάτια σε ό,τι μπορεί να περιγραφεί μόνο ως ψαλιδιά στα πόδια τού Lucio στην περιοχή τής Χιλής, και μόλις που πιάνει την βάση στον πειθαρχικό έλεγχο. Επιβάλλεται όμως, έχει αντίληψη τού ρυθμού και τής ψυχολογίας τού αγώνα, και στο τέλος τού ματς έχει με κάποιον τρόπο καταφέρει να τους ικανοποιήσει όλους. Κλειδί, φυσικά, το ότι βασίζεται στους πολύ καλούς (άψογους χθες) βοηθούς του, Cann και Mullarkey - κάτι που ο Roberto Rosetti έμαθε the hard way...

ΥΓ2. Ας δούμε και τ' αποψινά:
  • Παραγουάη - Ιαπωνία: δύο από τις πιο καλοκουρδισμένες ομάδες τού Mundial. Οι Λατίνοι είναι καλύτερο, πιο δεμένο σύνολο, ξέρουν μπάλα και δεν αποπροσανατολίζονται από τον αγωνιστικό τους στόχο ποτέ. Το μόνο ερωτηματικό είναι, ποιος απ' όλους αυτούς τους καλούς ποδοσφαιριστές θα πάρει την ομάδα στις πλάτες του έτσι και στραβώσει το ματς - ενώ στην άλλη πλευρά υπάρχει ο Honda. Πρόβλεψη: Παραγουάη.
  • Ισπανία - Πορτογαλία: οι Ισπανοί είναι ομάδα, οι Πορτογάλοι όχι. Οι Ισπανοί βρίσκουν δίχτυα, οι Πορτογάλοι όχι, εκτός κι αν τους βάλεις απέναντι κανέναν σκοτωμένο. Δεν τίθεται ζήτημα: οι Ισπανοί θα βρουν τον τρόπο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια