Ισπανία - Πορτογαλία 1-0: Το σινιάλο και τα κόκκινα αυγά

Στο 58ο λεπτό, ο del Bosque αντικατέστησε τον (αρνητικό για ένα ακόμα ματς) Fernando Torres με τον Llorente. Δίχως ν' αλλάξει η διάταξη των φούριας ρόχας, ήταν σαν να 'χε δοθεί το σινιάλο τής τελικής επίθεσης. Για τα επόμενα πέντε λεπτά οι Ισπανοί κυριαρχούν, οι Πορτογάλοι πανικοβάλλονται, και στο 63' ο Iniesta πασάρει κάθετα στον Xavi στο ημικύκλιο. Αυτός πατάει ακαριαία την μπάλα για τον Villa, που μπούκαρε στην περιοχή για πρώτη ίσως φορά σ' ένα ματς, που γενικώς το πέρασε ξεχασμένος κάπου στην αριστερή πλάγια γραμμή. Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία: το πρώτο, αναιμικό πλασέ πάνω στον Eduardo, που δεν καταφέρνει να συγκρατήσει την μπάλα και ουσιαστικά την επιστρέφει στον φορ τής Barca. Δεύτερο πλασέ στην οροφή των δικτύων, 1-0, τέλος.


Μέχρι το σημείο εκείνο, η Πορτογαλία είχε δύο καθαρές ευκαιρίες για γκολ: στο 44' η σέντρα τού Coentrao βρίσκει τον Tiago να πιάνει την κεφαλιά ανενόχλητος στο πέναλτυ, και να την στέλνει μόλις άουτ. Και στο 52', αντίστοιχη σέντρα τού Simao έφθασε μια τρίχα απ' το να μετατραπεί σε αυτογκόλ για τους Ισπανούς. Ήταν το καλύτερο διάστημα τής ομάδας τού Queiroz, που είχε περάσει όλο σχεδόν το πρώτο ημίχρονο υπό ασφυκτική πίεση. Puyol και Pique έστησαν την τελευταία γραμμή άμυνας των πρωταθλητών Ευρώπης στην σέντρα (!) και συμμετείχαν κι εκείνοι στην κυκλοφορία τής μπάλας, η οποία γινόταν με τους τρεις χαφ και τον Sergio Ramos ν' αλλάζουν θέσεις διαρκώς στο τεραίν. Μετά το 1-0, βεβαίως, η Πορτογαλία δεν συνήλθε ποτέ, κι από την έξοδο τού Simao στο 72' κι ύστερα δεν απείλησε κιόλας. Τίτλοι τέλους για τον Christiano Ronaldo και τους συντρόφους του, που δεν αποτέλεσαν αξιόμαχο σύνολο σε κανένα ματς, αφήνοντας μόνο το 7-0 με την ταλαίπωρη Β. Κορέα για το βιβλίο των ρεκόρ - όπως συνηθίζουν οι μέτριες ομάδες.

Η Ισπανία ρολάρει. Σε κάθε ματς που φορτώνει στα πόδια της κερδίζει και 5-10 λεπτά καλής απόδοσης. Κόντρα στην Παραγουάη δύσκολα θα δεχθεί γκολ, το θέμα είναι πόσο εύκολα θα το πετύχει. Οι Λατινοαμερικάνοι είναι καλύτερη ομάδα από τους Πορτογάλους, και δεν είναι βέβαιο πώς θ' αντιδράσουν οι φούριας ρόχας έτσι και τους στραβώσει το παιχνίδι - την τελευταία φορά, θυμίζω, που βρέθηκαν πίσω στο σκορ από την Ελβετία, δεν το γύρισαν ποτέ. Έτσι κι αλλιώς, έφθασαν στους 8 τού Mundial, κι είναι οι πρωταθλητές Ευρώπης. Είναι ώρα να μας δείξουν τ' αυγά τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια