Σλοβακία - Παραγουάη 0-2: Αγχώνοντας τους azzuri

Από την στιγμή που η Παραγουάη έκοψε βαθμό από την Ιταλία στην 1η αγωνιστική, το στοίχημα για τον ΣΤ' όμιλο τού Mundial έγινε απλό: ποιο από τα φαβορί τού ομίλου θα αποφύγει το σταύρωμα με την Ολλανδία στους "16". Ήταν σαφές, μετά το 1-1 τής περασμένης Δευτέρας, ότι το στοίχημα αυτό θα παιχθεί στην διαφορά τερμάτων - όποιος φορτώσει με τα περισσότερα γκολ Σλοβακία και Νέα Ζηλανδία στα ματς που απομένουν, αυτός θα καπαρώσει και την πρωτιά. Κατεβάζοντας σήμερα σχήμα με τρεις επιθετικούς (Santa Cruz, Valdez, Lucas), αντί εκείνου των δύο από τον αγώνα με τους azzuri, ο κόουτς Gerardo Martino έδειξε διατεθειμένος να κυνηγήσει την ευκαιρία, κόβοντας παράλληλα τον βήχα (και τις όποιες ορέξεις) των Σλοβάκων.



Η εικόνα τού παιχνιδιού τον δικαιώνει, ιδίως στο α' ημίχρονο. Με την Σλοβακία αδύναμη να απειλήσει επιθετικά (η κεφαλιά τού Salata στο 37' από το ύψος τού πέναλτυ, μετά από κόρνερ, το μόνο που ξεχώρισε), τους μέσους της να δυσκολεύονται ν' ακολουθήσουν και καταφεύγουν σε αντιαθλητικά μαρκαρίσματα και την άμυνά της ευάλωτη στις επιθετικές εμπνεύσεις των Λατίνων, το 1-0 (στο 27', με τον Lucas να ποστάρει εκτός περιοχής για την κάθετη μπαλιά-τρύπα στον μέσο Vera) φαντάζει φτωχό για την διαφορά δυναμικότητας και τις ευκαιρίες των ασπροκόκκινων στα πρώτα 45'. Στην επανάληψη, οι Παραγουανοί έκαναν διαχείριση τού ματς για μισή ώρα περίπου, χωρίς ν' απειλούν ουσιαστικά, αλλά και χωρίς ν' απειλούνται. Η είσοδος τού Torres στο 68', στην θέση τού Valdez, γυρίζει το σχήμα σε 4-4-2, που σήμαινε θωράκιση τής μεσαίας γραμμής και (κυρίως) "κατασκήνωση" τού Santa Cruz στην αντίπαλη περιοχή. Το σχήμα αποδίδει καρπούς στο 86': ο Riveros βρίσκεται με την μπάλα στα πόδια λίγο πίσω και δεξιά από το πέναλτυ, σε στημένη μπάλα που βρήκε 5 ή 6 Παραγουανούς ν' αλωνίζουν στα καρέ των Σλοβάκων, και δεν δυσκολεύεται να κεραυνοβολήσει.

Στο τέλος τής μέρας, η Παραγουάη απέδειξε και την ικανότητά της να διαχειρίζεται ικανοποιητικά τους αγώνες με ασθενέστερους αντιπάλους, δίνοντάς μας μια πολύ καλή ιδέα για την συνέχεια με Νέα Ζηλανδία. Το 2-0 θα μπορούσε, ασφαλώς, να είναι μεγαλύτερο. Είναι όμως ένα καθαρό σκορ, που ήρθε χωρίς άγχος. Και είναι το σκορ-στόχος, που έθεσαν ως πήχυ οι Λατινοαμερικάνοι και το οποίο θα πρέπει να πιάσει, αν όχι να ξεπεράσει η Ιταλία, για να παραμείνει στο κυνήγι τής πρώτης θέσης τού ομίλου. Πλέον, το άγχος ανήκει στους azzuri.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια