Zimmer Frei

Από αυτό εδώ το blog έχω πολλάκις αναφερθεί στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και πόσο πολύ έχει επηρεαστεί συνολικά το ΠΑΣΟΚ από την εμμονή στην επικοινωνία. Την Πέμπτη μετά από ισχυρές πιέσεις από το εξωτερικό, επιτέλους τόλμησε να πάρει μέτρα. Με την διαφορά πως άργησε υπερβολικά και κυρίως τα μέτρα που έλαβε δεν πείθουν ότι σε 6 μήνες δεν θα απαιτηθούν νέα σκληρότερα.

Τα οικονομικά μίας χώρας σε μία απολύτως απλοϊκή ανάλυση είναι τα έσοδα που προκύπτουν από τους φόρους επί του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) μείον τα έξοδα του κράτους για μισθούς, επενδύσεις, τόκους κλπ. Το ΑΕΠ για να το εξηγήσω απλά, είναι ο τζίρος του πληθυσμού της χώρας. Όσο υψηλότερο το ΑΕΠ τόσο περισσότερα και τα έσοδα του κράτους σε απόλυτα νούμερα.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου προσπάθησε να αντισταθμίσει τα ελλείμματα της χώρας με μείωση των εξόδων. Επέλεξε να μειώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, να πετσοκόψει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τις δαπάνες για την παιδεία αυξάνοντας παράλληλα τους συντελεστές ΦΠΑ και τους έμμεσους φόρους. Για κερασάκι στη τούρτα κράτησε την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ομάδες πληθυσμού. 

Οι κινήσεις του αυτές ενώ περιορίζουν δραστικά δαπάνες οδηγούν την οικονομία της χώρας σε βαθιά ύφεση και σε βέβαιη συρρίκνωση του ΑΕΠ της. Άρα σε νέα μείωση των εσόδων που θα χρειαστεί να καλυφθεί εκ νέου. Το πόσο αντιφατικά είναι τα μέτρα που πάρθηκαν μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει βλέποντας κάποια από τα video που κυκλοφορούν με παλιές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και του Πρωθυπουργού που δεσμεύονται πως δεν θα αυξήσουν το ΦΠΑ, δεν θα παγώσουν μισθούς κλπ. 

Το βρίσκω χαζό να αναφερθώ στην ασυνέπεια της κυβέρνησης κυρίως επειδή προσωπικά θεωρώ πως τα μέτρα ήταν επιβεβλημένα. Αυτό όμως που με έχει εξοργίσει περισσότερο από την ποιότητα των μέτρων και την μείωση των δαπανών για την παιδεία είναι η εμμονή του Πρωθυπουργού στα επικοινωνιακά παιχνίδια. Η αποφυγή συνδυασμού της εικόνας του με την ανακοίνωση των μέτρων, η προσπάθεια εμφάνισης ως επιτυχία του δανεισμού με επιτόκιο 6.3% και κυρίως η διαχείριση της συνάντησης με την Άγκελα Μέρκελ.

Μετά την ανακοίνωση των μέτρων υπήρχαν παντού διαρροές για μεγάλη εθνική επιτυχία και συμφωνία για στήριξη σε όλα τα επίπεδα, που προσπαθούσαν να καλύψουν ακόμα και το θόρυβο από την τσόντα της Τζούλιας Αλεξανδράτου. Υπήρχε μία οργανωμένη προσπάθεια δημιουργίας προσδοκιών πως θα επιστρέψει νικητής και τροπαιούχος γιατί παντού διάβαζες για τον Γιώργο που δίνει την κρίσιμη μάχη για την Ελλάδα. 

Την ίδια Ελλάδα που σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του Γεωργίου Παπανδρέου κινδυνεύει να χάσει την Εθνικής της κυριαρχία και την ίδια Ελλάδα που η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σε αφασία και αναλαμβάνει ο Χρήστος Παπουτσής, να κάνει πλάκα στον Φίλιππο Σαχινίδη για λογαριασμό της.

Σε αυτό το κλίμα στήθηκα και εγώ να δω τον πρωθυπουργό να διάγει τον περιφανή θρίαμβο του απέναντι στους Γερμαναράδες. Φευ αντ' αυτού είδα έναν από αυτούς του τύπους που περιμένουν στα λιμάνια τους τουρίστες κραδαίνοντας ταμπέλες που γράφουν "Rooms to Let" ή  "Zimmer Frei" να προσκαλεί τους Γερμανούς να έρθουν για τουρισμό στην χώρα μας επειδή είμαστε φιλόξενος λαός...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια