Νέα Μεταπολίτευση...

Ο Αντώνης Σαμαράς το 1993 ως πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. στη προσπάθεια του να διαφοροποιηθεί και να βρει χώρο ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, μιλούσε για δεινοσαύρους της πολιτικής. Κεντρικό σύνθημα του δε ήταν το "Η Ελλάδα της αξιοκρατίας και της ελπίδας¨.

Περίπου δέκα χρόνια μετά, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που ειρήσθω εν παρόδω εκπροσωπούσε την αμφίπλευρη διεύρυνση του Αντώνη Σαμαρα, ίδρυσε το ΚΕΠ (το κόμμα όχι του Συντάγματος) και έκανε λόγο για το τέλος του βιοιστορικού κύκλου των μεγάλων κομμάτων.


Τα χρόνια πέρασαν, οι διαδρομές πολλών ξεχάστηκαν και ο Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας. Παρά τα χρόνια που περάσανε όμως δείχνει να θεωρεί ακόμα και σήμερα πως απευθύνεται σε αυτούς που απευθυνόταν το 1993. Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς την λογική της επιλογής του συνθήματος "Δυναμικά για τη Νέα Μεταπολίτευση".

Aν ρίξουμε μια ματιά στην κατάσταση της χώρας τα τελευταία χρόνια θα δούμε πως δεν τελεί υπό κατάληψη η δημοκρατία μας. Μπορούμε μάλιστα να το επεκτείνουμε λίγο περισσότερο και να δούμε πως τα πεντέμισι από τα έξι τελευταία χρόνια κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία. Με τον Αντώνη Σαμαρά μάλιστα υπουργό της στο τέλος της διακυβέρνηση της.

Κάποιος θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει πως για ορισμένους το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα η Χούντα του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν μπορώ να το φτάσω τόσο μακριά ώστε να θεωρήσω πως η χώρα έχει ανάγκη από μία μεταπολίτευση. Ακόμα και αν την είχε βέβαια, αυτή πιθανότατα θα προερχόταν από κάπου αλλού και όχι από τις παραδοσιακές δυνάμεις της Ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Για να γίνω και πιο συγκεκριμένος,
προσπαθώ να αντιληφθώ σε ποιο ακριβώς κοινό απευθύνεται πλέον η Νέα Δημοκρατία με το σύνθημα "Δυναμικά για τη Νέα Μεταπολίτευση". Στους παραδοσιακούς της ψηφοφόρους που μετά από 4 μήνες με μία ομολογουμένως άθλια κυβέρνηση αποφάσισαν πως χρειάζεται μεταπολίτευση η χώρα; Στους παλαιούς ψηφοφόρους της Άνοιξης που μετά από 15 χρόνια είναι ακόμα μάχιμοι και έτοιμοι να απαλλαγούν από τους δεινοσαύρους της πολιτικής; Ή μήπως στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που δεν κατάφεραν να διοριστούν κάπου με τη μέθοδο των βιογραφικών;

Δυστυχώς το πιο πιθανό είναι η Νέα Δημοκρατία σε αυτή τη φάση να μην στοχεύει σε κανένα. Κυρίως επειδή η ρητορική της δείχνει να είναι απλά λόγια του αέρα. Συγκεκριμένα θυμίζει έντονα την αντίστοιχη προεκλογική ρητορική του ΠΑΣΟΚ που μιλούσε για την Ελλάδα της ελπίδας και της πράσινης ανάπτυξης.

Η Ελληνική κοινωνία όμως δεν έχει ανάγκη από από βαρύγδουπα λόγια ,έχει ανάγκη από ανθρώπους με όραμα που θα μιλήσουν επιτέλους για πολιτική. Να προτείνουν πολιτικές και λύσεις και να έχουν διάθεση να συγκρουστούν χωρίς να αναλογιστούν το πολιτικό κόστος. Πριν λοιπόν αρχίσει κάποιος να μιλάει για μεταπολιτεύσεις, ελπίδες και όνειρα, καλό είναι να μιλήσει πολιτικά. Να τοποθετηθεί στα καίρια ζητήματα και να προτείνει λύσεις.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ωραία τα λες..αλλά ποιός ειναι ο άνθρωπος αυτός για τη ΝΔ; Μήπως η Ντόρα;
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Ακόμα και ο Σαμαρας θα μπορούσε, θέμα νοοτροπίας είναι και όχι προσώπων αν αλλάξει εδώ είμαστε να το πούμε
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
O Σαμαράς έχει τη συγκεκριμένη νοοτροπία καλώς ή κακώς και δεν αλλάζει. Εσύ τι προτείνεις απο πλευράς προσώπων που έχουν νοοτροπία σύμφωνα με όσα λες; Ποιοί είναι αυτοί;
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Τα πρόσωπα είναι τελευταίο που με ενδιαφέρει. Προσωπικά με καλύπτει ο Χατζηδάκης και ο Δένδιας λ.χ. αλλά επαναλαμβάνω τι να το κάνω αν π.χ. βγει μπροστά κάποιος εξ αυτών και ακολουθήσει την νοοτροπία των υπολοίπων.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αναφέρομαι σε πρόσωπα επειδή είπες για πρόσωπα στο post. Νομίζω ότι ο Χατζηδάκης δεν κάνει για αρχηγός. Θα τον φάνε λάχανο. Όσο για τον Δένδια ακόμη χειρότερα. Έγω προτείνω Άρη. Εσύ τι λες;
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Είναι πολύ lifestyle πολιτικός για τα γούστα μου. Όσο για το Κωστη παρόλο που δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη σου θυμίζω πως ήταν επιτυχημένος γραμματέας της ΔΑΠ και προεδρος ΟΝΝΕΔ. Αλλά πολύ περισσότερο μοιάζει να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μια αλλού είδους πολιτική. Πιο χειροπιαστή και χωρίς φανφάρες. Αυτό αναζητώ προσωπικά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια