Δίχως αρχηγό







Καταλαβαίνεις ότι γερνάς, όταν φεύγουν από την ζωή άνθρωποι που θαυμάζεις. Όχι τόσο εξ αιτίας τού αναπόφευκτου συνειρμού που προκαλεί η είδηση τής απώλειας, της εντύπωσης δηλαδή πως λιγοστεύουν, στην αλυσίδα των θνητών, οι κρίκοι που σε χωρίζουν από τον θάνατο. Όποτε φεύγει ένας σπουδαίος, ανακλαστικά σχεδόν αναλογίζομαι πόσο λίγα πράγματα έχω επιτύχει, πόσο πολλά θα ήθελα (ή θα ‘πρεπε) να επιτύχω, πόσο λίγος είναι ο χρόνος που μου απομένει για να τα κυνηγήσω – λες κι η αποδημία τού ανδρός μεταφέρει μέρος από τις ευθύνες του, τις επιδιώξεις του, τα ανεκπλήρωτα όνειρά του στους δικούς μου ώμους, διαταράσσοντας εκ νέου την ισορροπία ενός κορμού που γέρνει ήδη από υποχρεώσεις, απογοητεύσεις, συμβιβασμούς.

Η βαρύτητα τής απώλειας τού Μιχάλη Παπαγιαννάκη για την ελληνική πολιτική σκηνή είναι αυταπόδεικτη: σε καιρούς όπως αυτοί που διανύουμε, καιρούς αναξιοπιστίας, απαξίωσης κι ελαφρότητος, ελάχιστοι μπορούν να καυχηθούν για την ακεραιότητα, την αφοσίωση, την ευρυμάθεια, την οξυδέρκεια και την δράση τους όπως εκείνος μπορούσε. Για την Αριστερά το πλήγμα είναι μεγαλύτερο, κι ας μην το αντιλαμβάνονται ακόμη τα δημοσίως πενθούντα στελέχη της: ψυχή και ουσιαστικός “αρχηγός” των Ανανεωτικών, το ιδεολογικό αντίβαρο στους “αριστεροχαρούμενους” τής Κουμουνδούρου απειλεί, με την φυγή από τα εγκόσμια, να αφήσει έρμαιο τον πολύπαθο χώρο στους τυφώνες που γεννούν οι φαντασιώσεις κολλημένων στην εφηβεία “νεοφώτιστων”.

Χρόνια τώρα ονειρευόμαστε με τον William το “ιδανικό κόμμα” – μια παράταξη απαρτιζόμενη από μια dream team πολιτικών υψηλής ευφυΐας και διάθεσης για ουσιαστική προσφορά, που θα προέρχονται απ’ όλες τις πλευρές τού φάσματος. Η αίσθηση που με κυριεύει απόψε είναι ότι “το κόμμα” έμεινε δίχως αρχηγό. Γιατί ο εκλιπών προσέφερε νησίδες λογικής, λέμβους οξύνοιας και σωσίβια χιούμορ σ’ όσους απειλούνταν με πνιγμό από τους χειμάρρους βλακείας που έχουν πλημμυρίσει το Κοινοβούλιο, τα μέσα ενημέρωσης, την καθημερινότητά μας. Δεν μπορώ ν’ αποδιώξω τον, αδικαιολόγητο ίσως, φόβο πως ο μοναδικός για τα μέτρα μας τρόπος σκέψης του μπορεί να μείνει δίχως εκπρόσωπο, δίχως διάδοχο αν θέλεις, τώρα που δεν θα είναι ο ίδιος παρών.

Υπήρξαν (και υπάρχουν) άνθρωποι των οποίων η απουσία, ενώ δεν επηρεάζει κανέναν από μας με ορατό και άμεσο τρόπο, αφήνει εν τούτοις τα αποτυπώματά της στην συλλογική και συναισθηματική μας συνείδηση, ακριβώς επειδή και η παρουσία τους στα πράγματα είχε/έχει αντίστοιχο (ή και μεγαλύτερο) αντίκτυπο. Κάποιοι είναι “οικουμενικοί”, κάποιοι αφορούν λίγους. Γι’ αυτούς, για τους δικούς μου “εκλιπόντες ήρωες”, το παρόν κείμενο ας διαβασθεί κι ως ένα οφειλόμενο από χρόνια in memoriam. Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ένας άνθρωπος του οποίου το χέρι θα ήθελα να ‘χω σφίξει, υπήρξε αρκετά σημαντικός, ώστε ν’ αποτελεί ταυτόχρονα αφετηρία και κατάληξη αυτής της αφιέρωσης.


* “Η πολιτική ενοποίηση τής Ευρώπης είναι η πιο αριστερή πρόταση που γνωρίζω όταν συζητάμε την πορεία τού κόσμου”, και “ακόμα κι αν 27 στις 27 κυβερνήσεις τής Ε.Ε. ήσαν δεξιές και αποφάσιζαν να προωθήσουν τη Συνθήκη που αρχίζει δειλά-δειλά να πολιτικοποιεί την Ένωση και τα προβλήματα, δικά της και του κόσμου, η εξέλιξη θα έπρεπε να χαιρετιστεί χωρίς επιφυλάξεις από την Αριστερά…”. Θαρρώ, χωρίς να το γνωρίζω, πως η “πολιτική διαθήκη” τού Μιχάλη Παπαγιαννάκη θα πρέπει να μοιάζει πολύ σ’ εκείνο το άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην Αυγή τής 18ης Οκτωβρίου. Βρες το στο http://www.mpapagiannakis.gr/?p=866.

Σχόλια

Ο χρήστης William Dalton είπε…
Μεγαλώνοντας, αυτό που φοβάμαι όλο και πιο πολύ είναι οι συντηρητικές και καλουπωμένες στροφές που μπορεί να πάρει ο εγκέφαλός μου με το πέρασμα των χρόνων.
Για ένα από τα σπουδαιότερα εμπόδια που είχα σε αυτές τις στροφές, προσυπογράφω.
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Η απώλεια μεγάλη όντως. Ακόμα και σήμερα απορώ πως διάολο αυτοί στο Συνασπισμό, ΣΥΡΙΖΑ κλπ όταν είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στο Παπαγιαννάκη και τον Αλαβάνο (για να μην πω όταν επέλεξαν ανάμεσα στο Παπαγιανάκη και το Τσίπρα για υποψήφιο δήμαρχο) έχανε ο συγκεκριμένος.

Και μία προσωπική ιστορία. Όταν το 1997 θέλαμε να κάνουμε εκπαιδευτική εκδρομή στο εξωτερικό με τη σχολή και το budget δεν έβγαινε απευθύνθηκα στον αδελφό του, καθηγητή του ΕΜΠ. Αυτός πήρε τηλέφωνο τον τότε Ευρωβουλευτή Μιχάλη Παπαγιαννάκη και κανόνισε να περάσουμε από τις Βρυξέλλες φιλοξενούμενοι του για 3 μέρες στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε να πέσει κατακόρυφα το κόστος της εκδρομής μιας και το κοινοβούλιο επιδοτεί τέτοιου είδους επισκέψεις. Το έκανε από καρδιάς, μας δέχτηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και μας ξενάγησε.

Το συγκεκριμένο θεωρώ θα το έκανε για τον οποιονδήποτε επειδή πίστευε ότι έτσι διευκόλυνε την προσπάθεια 30 παιδιών να επισκεφτούν 3-4 ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού και να ανοίξουν τα μάτια τους και τους ορίζοντες τους.
Ο χρήστης Jack Dalton είπε…
Δυστυχώς έπρεπε να φύγει, για να αναφερθούμε σε αυτόν. Κρίμα! Πράγματι είναι μεγάλη απώλεια και όλα αυτά δεν λέγονται λόγω των δυσάρεστων συνθηκών. Αποτελούσε σπάνια εξαίρεση πολιτικού που είχε την εκτίμηση όλων, από όποια πλευρά και αν αυτοί προέρχονται.

Ο Παπαγιαννάκης, μου ήταν ιδιαίτερα συμπαθής και μάλιστα όταν ήταν υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματός του, είχαμε κουβεντιάσει για ώρες με τον Averell, αν και διαφωνούσαμε. Εγώ τον πίστευα και τον θεωρούσα τον πλέον ιδανικό. Ο "αδελφός" μου, αν και αυτός τον θεωρούσε μεγάλη μορφή, είχε κάποιες αμφιβολίες για τον αν μπορούσε να ανταποκριθεί στην αρχηγία. Μάλλον όχι λόγω δυνατοτήτων, αλλά λόγω χαρακτήρα υποθέτω, ο οποίος ήταν πολύ μακριά από τον Ελληνα πολιτικό που έχουμε μάθει. Αυτόν που λειτουργεί με "αυλές" και "αυλοκόλακες", με "φίλους" και "εξυπηρετήσεις". Απορώ πως δεν τον εξέλεξαν οι ομοιδεάτες του. Ισως γιατί δεν ήταν άνθρωπος της ίντριγκας και δε δημιουργούσε "μηχανισμούς". Και όμως, όπως "αδικήθηκε" στις εσωκομματικές μάχες, δυστυχώς έτσι αδικήθηκε και από τα ΜΜΕ. Η προβολή των απόψεών του ήταν ελάχιστη. Μάλλον γιατί δεν ήταν λαμόγιο και φυσικά, γιατί δεν υπήρξε στέλεχος του δικομματισμού. Η αναγνώριση μετά θάνατον, πόσο μάταιη δείχνει στα μάτια μου. Ας ελπίζουμε τουλάχιστον έστω και τώρα να "φωτιστούν" κάποιες από τις αξιόλογες απόψεις του.
Ο χρήστης Lil' Ronette είπε…
http://diastaseis.blogspot.com/2009/05/blog-post_27.html
Ο χρήστης William Dalton είπε…
Μεγαλώνοντας, αυτό που φοβάμαι όλο και πιο πολύ είναι οι συντηρητικές και καλουπωμένες στροφές που μπορεί να πάρει ο εγκέφαλός μου με το πέρασμα των χρόνων.
Για ένα από τα σπουδαιότερα εμπόδια που είχα σε αυτές τις στροφές, προσυπογράφω.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια