Βασίλης Γκαγκάτσης... Ο Ηγεμόνας

Σήμερα η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ θα εκλέξει νέο πρόεδρο. Αξίζει λοιπόν να κάνουμε μία αναφορά στον απερχόμενο ηγέτη της ο οποίος δίδαξε σε όλους όσους ασχολούνται με τα συνδικαλιστικά πως ακριβώς παίζεται το παιχνίδι. Όποιος παρατηρήσει προσεκτικά το πως διαχειρίστηκε την κατάσταση θα διαπιστώσει ότι υπήρξε επιμελής μαθητής των διδαγμάτων του Νικολό Μακιαβέλι.

Τα έργα και οι ημέρες του ως πρόεδρος της ΕΠΟ δεν με αφορούν παρότι κανείς δεν μπορεί να μην του πιστώσει ότι επί των ημερών του η Εθνική Ελλάδος κατέκτησε το Euro του 2004. Αυτό που βρίσκω ενδιαφέρον είναι η μοναδική του ικανότητα να ελίσσεται και να ελέγχει το "σύστημα". Οι περισσότεροι αν όχι όλοι όσοι ασχολούνται με τα συνδικαλιστικά δρώμενα και θεωρούν εαυτούς παράγοντες δεν είναι άξιοι ούτε να του δέσουν τα κορδόνια.

Η ΕΠΟ δεν είναι η βιτρίνα που θεωρούν ορισμένοι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ κλπ. Η ψήφος του κάθε επαγγελματικού σωματείου δεν έχει καμία αξία. Σημασία έχουν οι τοπικές ενώσεις. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελέγχεις επί μακρών το σύστημα μιας και δεν έχεις να κάνεις με μία κλειστή λίγκα συνδικαλιστών και παραγόντων.

Πρέπει λοιπόν ανά πάσα στιγμή να διαθέτεις δομές που σου επιτρέπουν να ελέγξεις τις ενώσεις. Αυτό είναι από μόνο του δύσκολο. Οι καταστάσεις και οι συμμαχίες στις ενώσεις αλλάζουν εύκολα και πρέπει να έχεις πολύ ισχυρούς μηχανισμούς για να καθορίζεις τις εξελίξεις. Πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση είναι απέναντι σου, δεν παίρνεις κρατικές επιχορηγήσεις, σε βρίζουν και σε αποκαλούν κατάπτυστο τα ΜΜΕ και σε κυνηγούν με μίσος οι πρώην "φίλοι" σου.

Ανεξάρτητα από τις δυσμενείς για τον ίδιο συνθήκες λοιπόν ο Βασίλης Γκαγκάτσης έδωσε ρεσιτάλ στη διάρκεια της προεδρίας του. Προερχόταν από λεγόμενο σύστημα της παράγκας. Φρόντισε να μείνει κοντά σε αυτό ώστε να μάθει τα κόλπα.

Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Νικόλο Μακιαβέλι με του που ανήλθε στην εξουσία ξεριζώσε το σύστημα του προηγούμενου "ηγεμόνα" ώστε να διασφαλίσει ότι κανένας δεν θα τον επιθυμήσει εκ νέου. Άρχισε με μεθοδική δουλειά να "γυρίζει" τις ενώσεις και να τις ελέγχει απευθείας ο ίδιος. Έτσι δημιούργησε ένα αρραγές μέτωπο από ανθρώπους που συμπεριφέρονταν ως "μουτζαχεντίν" για χάρη του.

Διαπίστωσε γρήγορα το μεγάλο όπλο του ως ηγεμόνας της ΕΠΟ. Ο έλεγχος της διαιτησίας. Οι Έλληνες από τη φύση μας είμαστε λίγο του παρασκηνίου. Μας αρέσει να νιώθουμε ότι κάτι άλλο γίνεται μεγαλύτερο από εμάς και να θέλουμε να συμμετάσχουμε σε αυτό. Ο Βασίλης Γκαγκάτσης φρόντισε το παρασκήνιο και το "μύθο" της διαιτησίας να το κρατήσει όσο πρέπει ζωντανό, είτε ως μπαμπούλα είτε ως εργαλείο. Παράλληλα με τρομερή ευελιξία φρόντισε να δώσει σε όλους να καταλάβουν ότι κουμάντο έκανε αυτός και όχι οι "πρώην" φίλοι του.

Φρόντισε τέλος να αποκτήσει και ισχυρούς συμμάχους. Έπαιξε το χαρτί της FIFA και της UEFA όποτε αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Έτσι βγήκε νικητής στη διελκυνστίδα με το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Η κατάκτηση του Euro παρότι κανείς δεν νομίζω να πιστεύει ότι ήταν προϊόν προγραμματισμού του κέρδισε και τον απαραίτητο χρόνο για να εγκαθιδρύσει ακόμα καλύτερα το σύστημα του. Του έδωσε και "ρευστότητα" για να αντιμετωπίσει την έλλειψη επιχορηγήσεων από το κράτος.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να δημιουργηθεί μία τόσο ισχυρή δομή που άντεχε σε μηνύσεις, ελέγχους από το ΣΔΟΕ, προσωπικές επιθέσεις από διάφορους δημοσιογράφους που τον είχαν αναγάγει σε ομόλογο του φίλου του William (τον Άλλο). Σαν κερασάκι στη τούρτα ο Βασίλης Γκαγκάτσης αφού απέδειξε εκ νέου ότι μπορεί να κάνει πλάκα στους αντιπάλους του, εξελέγη πρόεδρος εκ νέου δια περιπάτου και μετά παραιτήθηκε καβάλα στ' άλογο ορίζοντας για διάδοχο ένα δικό του "παιδί".

Η επόμενη μέρα δεν ξέρω τι θα επιφυλάξει στο Βασίλη Γκαγκάτση. Ο Ντέμης Νικολαϊδής ισχυριζόταν ότι του χάλασε τα σχέδια με το να ανακοινώνει ότι θα πάει να δουλέψει στον Ολυμπιακό. Ανέκαθεν του Ντέμη Νικολαϊδη του φταίνε άλλοι για το γεγονός ότι αποδείχθηκε λίγος οπότε η αναφορά του σε κάποιον που του έκανε "πλάκα" σε παραγοντικό επίπεδο δεν εκπλήσσει

Εγώ προσωπικά προτείνω στο ΠΑΣΟΚ μιας και είναι γνωστό ότι ο Βασίλης Γκαγκάτσης ανήκει στις τάξεις του να τον αξιοποιήσει. Είναι ο μόνος που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το Κώστα Λαλιώτη στη δημιουργία νέων ισχυρών κομματικών μηχανισμών που θα επιτρέψουν στο ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει κόμμα με δομές και διαδικασίες.

Υ.Γ. Όπως θα προσέξατε το παρόν κείμενο έχει ετικέτα Πολιτική. Ο λόγος ειναι ότι τα όσα έκανε ο Βασίλης Γκαγκάτσης είχαν ελάχιστη σχέση με το ποδόσφαιρο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια