Πρώτες σκέψεις για ορισμένα πρόσωπα του ανασχηματισμού

Τελικά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φρόντισε να εκθέσει όλους (συμπεριλαμβανομένου και εμού) με τις ενέργειες του στον ανασχηματισμό. Αποφάσισε να βγάλει εκτός κυβέρνησης τον Γεώργιο Αλογοσκούφη και να διατηρήσει το υπόλοιπο επιτελείο του ΥΠΕΘΟ αναβαθμίζοντας τον Ιωάννη Παπαθανασίου. Σε πρώτη φάση θα γράψω ορισμένα πράγματα για τα πρόσωπα του ανασχηματισμού.

Ιωάννης Παπαθανασίου: Αναμφισβήτητα το πρόσωπο του ανασχηματισμού. Αναβάθμιση και παράδοση των κλειδιών της οικονομίας σε ένα από τα καλύτερα στελέχη της κυβέρνησης. Σαν άνθρωπος είναι πολύ προσγειωμένος και πολύ λιγότερο "πολιτικός" από τους περισσότερους. Λόγω αυτής της τελευταίας ιδιαιτερότητας του παρ' ολίγον να μην εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές. Δεν θα προσπαθήσει να χτίσει μηχανισμούς και επιτελεία προστασίας όπως ο προκάτοχος του. Δεν έχει στόχο τη δημιουργία κομματικού στρατού οπότε να αναμένουμε εκπλήξεις στις ΔΕΚΟ της επιρροής του ΥΠΕΘΟ.

Τα μεγάλα του στοιχήματα; Το συμμάζεμα των δαπανών, η αύξηση των εσόδων και η τόνωση της αγοράς.

Κωστής Χατζηδάκης:
Τον θεωρούσα το πλέον επιτυχημένο υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης. Έγραφα ότι το πείραμα με αυτόν, τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη θα ανοίξει πόρτες και σε άλλους. Μεγάλη αναβάθμιση για τον Κωστή Χατζηδάκη. Οι χαμηλοί τόνοι, η μεθοδικότητα και η πολλή δουλειά θα αλλάξουν τα δεδομένα σε σχέση με τον άχρωμο Χρήστο Φώλια. Κάτι μου λέει ότι θα τα βρούνε σκούρα ορισμένοι στο ΥΠΑΝ. Στα παραπολιτικά του θέματος δύο πρώην πρόεδροι ΟΝΝΕΔ στο ίδιο Υπουργείο. Ο πολύ δραστήριος και επιτυχημένος Ιωάννης Οικονόμου ως Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή θα έχει πλέον για πολιτικό προϊστάμενο έναν από τους προκατόχους του στο προεδρικό θώκο της ΟΝΝΕΔ.

Τα μεγάλα του στοιχήματα; Ακρίβεια, ενεργειακά θέματα που πρέπει να μπούνε μπροστά, αναπτυξιακοί νόμοι και το γενικότερο συμμάζεμα της αγοράς.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Πως τα φέρνει καμιά φορά η ζωή. Στην ΟΝΝΕΔ ανέλαβε να διαδεχθεί τον Κωστή Χατζηδάκη όταν αυτός μετακόμισε στην Ευρωβουλή. Τώρα αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας όσα η ξαφνική αναβάθμιση του τελευταίου άφησε στη μέση. Το καλό νέο είναι ότι με το επιτελείο που αφήνει πίσω του ο Κωστής Χατζηδάκης έχει κοινές καταβολές και με πολλούς από αυτούς μπορεί να συνεργαστεί άμεσα. Το μεταφορών άλλωστε έχει πληθώρα ΔΕΚΟ και οργανισμών και χρειάζονται "χέρια" για να τρέξει το Υπουργείο.

Τα μεγάλα του στοιχήματα; Ολυμπιακή, ΟΣΕ, Δίκτυα Οπτικών Ινών (Fiber@Home) και η εκκαθάριση του τοπίου στις οδικές μεταφορές και τις άδειες Δ.Χ. φορτηγών.

Άρης Σπηλιωτόπουλος: Παρά τις φήμες που τον ήθελαν να επιστρέφει στα παλιά του λημέρια, αυτός μπήκε στη Κυβερνητική Επιτροπή μέσω του Υπουργείου Παιδείας. Δύσκολο Υπουργείο. Η τοποθέτηση του εκεί ίσως επαναφέρει στις δόξες της το μεγάλο εργαλείο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Οι δεδομένες κομματικές του βλέψεις ίσως βρούνε πεδίο ανάπτυξης σε αυτό το δύσκολο υπουργείο.

Τα μεγάλα του στοιχήματα; Η ηρεμία στα σχολεία και τα ΑΕΙ μετά τη καταιγίδα του Δεκεμβρίου, ένας νόμος τομή για τα λύκεια και την εισαγωγή στα ΑΕΙ και φυσικά η βελτίωση του επιπέδου της παιδείας.

Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος: Είχα σκοπό να περιοριστώ σε πρώτη φάση στους τέσσερις προαναφερθέντες απλά δεν μπορώ να αντισταθώ στο να γράψω κάποια πράγματα για τον αγαπημένο βουλευτή του William. Παλιός ΟΝΝΕΔιτης και αυτός, διετέλεσε υπεύθυνος ΜΑΚΙ και έμαθε το συνδικαλισμό στα δύσκολα μονοπάτια της νεολαίας. Πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά έφυγε μαζί με πολλούς άλλους ΟΝΝΕΔιτες το 1993 για να επιστρέψει το 1999. Πολύ ετοιμόλογος και επικοινωνιακός βρίσκεται ξαφνικά σε ένα υπουργείο με μεγάλα κονδύλια και δύσκολη αποστολή. Να κρατήσει το τουρισμό σε υψηλά επίπεδα εν μέσω διεθνούς κρίσης. Είναι η ευκαιρία να δούμε αν είναι το ίδιο καλός στις πράξεις όσο και στα λόγια.

Το μεγάλο του στοίχημα; Ο τουρισμός τι άλλο. Ίσως και κάποιες πρωτοβουλίες στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα.

Αντώνιος Σαμαράς: Ένα σχόλιο μόνο. Τόσο χρόνια προσφοράς στην ηθοποιία και το θέατρο ανταμείφθηκαν. Στο Υπουργείο Πολιτισμού θα είναι στο στοιχείο του.


Υ.Γ. Τα τέσσερα από τα έξι πρόσωπα στα οποία αναφέρθηκα έχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό ότι προέρχονται από την ΟΝΝΕΔ. Σημαντικό στοιχείο για τη νεολαία της ΝΔ να περηφανεύεται ότι τόσα πολλά στελέχη της συμμετέχουν στην κυβέρνηση με πρώτο και καλύτερο το πρωθυπουργό.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Επιτέους Joe, από χτες το μεσημέρι περιμέναμε την ανάλυσή του για να είμαστε ήσυχοι. Πως το βλέπεις λοιπόν; Στον επόμενο ανασχηματισμό θα είσαι μέσα...σαν καλός ΟΝΝΕΔίτης και 'συ;
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Είχα μια αγωνία αν σε βρήκε σε υγεία ο νέος χρόνος και μου λύθηκε. Βέβαια δυστυχώς δεν διάβασες την ανάλυση μου αλλά τις σκέψεις μου και τις γνώσεις μου για 5-6 ανθρώπους.

Όσο για τους ΟΝΝΕΔιτες θα σε στεναχωρήσω αλλά δεν έχω τέτοιες φιλοδοξίες στη ζωή μου. Απλά όταν άνθρωποι με τους οποίους υπήρξες συνοδοιπόρος σε κάποια μετερίζια ανεβαίνουν την κλίμακα της καταξίωσης στην πολιτική (την οποία έχουν επιλέξει για ενασχόληση) τότε προσωπικά χαίρομαι.

Σε γενικότερο επίπεδο είναι καλύτερο να έχεις ΟΝΝΕΔιτες, ΠΑΣΠιτες, ΚΝΙΤΕΣ κλπ, παρά να έχεις "αλεξιπτωτιστές" και γόνους οικογενειών. Τουλάχιστον οι "ιτες" έχουν περάσει τα σκαλοπάτια του συνδικαλισμού και γνωρίζουν να ανταπεξέρχονται σε καταστάσεις.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ωχ δυναμικά επέστρεψε ο Joe. Ο Ανώνυμος έχω την εντύπωση ότι πρέπει να πάει να το κοιτάξει αυτό με το Joe. Ο Joe έγραψε απλά ορισμένες σκέψεις τους και μοιάζουν σωστές. Άσε που είναι προφανές ότι έχει και εκ των έσω γνώση μιας και αυτά που λέει για τις σχέσεις των επιτελείων και των προσώπων σπάνια τα διαβάζεις για τους υπουργούς.
Ο χρήστης Averell Dalton είπε…
"Δεν θα προσπαθήσει να χτίσει μηχανισμούς και επιτελεία προστασίας, όπως ο προκάτοχός του". Πώς είπατε; Δρυός πεσούσης; Άντε βρε, κακοήθειες...

Κατά τ' άλλα, αδερφέ, ο άνθρωπος δεν διάβασε την ανάλυσή σου επειδή δεν την έγραψες. Έγραψες σκέψεις και γνώσεις για 5-6 ανθρώπους (όχι πως δεν έχουν ενδιαφέρον κάποιες απ' αυτές...). Όταν αφήσεις τα παραπολιτικά και μας πεις πώς θ' αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες σφαλιάρες οι νέοι υπουργοί, θα διαβάσουμε και την ανάλυσή σου.

Το μεγάλο στοίχημα όλων των νέων υπουργών είναι να ξεκολλήσουν την κυβέρνηση από το μηδέν. Και μην βιαστείς να διαφωνήσεις - διάβασε ξανά αυτά που έγραψες, και πες μου ότι δεν θα 'γραφες τα ίδια, εάν σήμερα είχαμε 18 Σεπτεμβρίου 2007...

Υ.Γ. Όταν καταρρεύσουν οι σχεδιασμοί για Ολυμπιακή, ΟΣΕ και τα άλλα μέτωπα στο Μεταφορών, ποιο από τα δύο πουλέν θα φταίει; Ο "μεθοδικός" Χατζηδάκης ή ο "γλεντζές" Στυλιανίδης; Ή, μήπως, ο ...ΟΝΝΕΔίτης πρωθυπουργός;
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Αδελφέ Averell,

Απαντάω στα βασικά:

1. Ο Γεώργιος Αλογοσκούφης και ο μηχανισμός που έστησε αφορούσαν το εσωκομματικό του παιχνίδι και όχι τις πολιτικές του. Το ότι ο διάδοχος του δεν έχει τέτοιες τάσεις σημαίνει κάτι για τις εσωκομματικές ισορροπίες αν μπορείς να καταλάβεις τι αφορά το σχόλιο.

2. Ανάλυση θα γίνει αργότερα. Προς το παρόν απλά έγραψα πέντε πράγματα για αυτούς που αναλαμβάνουν πόστα επί προσωπικού. Τα παραπολιτικά και τους χαρακτήρες των ανθρώπων καλό είναι να μην τους ξεχνάμε ποτέ.

3. Η απάντηση επ' αυτού θα δοθεί σε εκτενές post. Προσωπικά διαφωνώ μιας και από το Σεπτέμβριο του 2007 εως σήμερα έχουν γίνει διάφορα πράγματα και τότε είχαμε άλλες προτεραιότητες.

Υ.Γ. Ως γνήσιος αριστερός ζεις για να προεξοφλείς αποτυχίες. Το αποτυχημένο μοντέλο όμως που οδήγησε την Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ στη τωρινή κατάντια είναι το σοσιαλιστικό-αριστερό με τις απόψεις περί κρατισμού. Προσωπικά θεωρώ ότι η Ολυμπιακή βαίνει καλώς η προσπάθεια παρά τη διεθνή κρίση που άλλαξε κάποιες ισορροπίες. O ΟΣΕ είναι πιο δύσκολη περίπτωση και ακόμα δεν έχει προκριθεί κάποια λύση άρα ως "καυτή" πατάτα πάει στον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Όσο για τις επίγειες μεταφορές και το Fiber@home έχουν δρομολογηθεί από το μεθοδικό και είναι στο χέρι του Ευριπίδη Στυλιανίδη να τα υλοποιήσει.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο Averell είναι εκτός τόπου και χρόνου τελικά.

1. Ο Joe γράφει ότι δεν έγραψε ανάλυση αλλά σκέψεις. Εσύ γιατί ακριβώς το επαναλαμβάνεις; Μήπως έχεις κάποιο πρόβλημα και θέλεις να τα επαναλαμβάνεις όλα;

Ανέλαβε ο Joe κυβερνητικός εκπρόσωπος και δεν το έμαθα; Δηλαδή τόσο καιρό έχουμε ανάμεσα μας τον Αντώναρο;

Όσο για το γλεντζές δεν ήξερα ότι αξιολογείς τους υπουργούς με βάση τη κοινωνική τους ζωή και όχι με βάση την πολιτική τους διαδρομή και τα όσα κάνουν στα υπουργεία.
Ο χρήστης Averell Dalton είπε…
Ζητώ συγγνώμην από τους Νεοδημοκράτες που κουράζονται με την ανάγνωση για τις επαναλήψεις που παρατηρήθηκαν. Βλέπετε, επλανήθην.Διέγνωσα στην "δευτερολογία" τού Joe (ιδίως δε σ' εκείνο το ρημάδι το "δυστυχώς" στην τρίτη γραμμή) αξίωση ν' ανιχνεύσουμε κάποιαν ανάλυση στο κείμενο. Τα εύσημά μου, λοιπόν, για την ειλικρινή απουσία της (το θετικό είναι ότι, μετά την προσωπική μου αστοχία, οι "Διόσκουροι" έσπευσαν να επαναλάβουν αυτά που επανέλαβα, οπότε βεβαιωθήκαμε οριστικώς).

Ώστε "βαίνει καλώς" το project "Ολυμπιακή"; Κι ας λάκισαν ήδη οι πρώτοι; Άσε, θα τα ξαναπούμε όταν λακίσουν κι οι υπόλοιποι. Πάντως, η συνταγή που οδήγησε την Ολυμπιακή στην χρεωκοπία δεν ήταν ούτε αριστερή, ούτε σοσιαλιστική, ούτε κρατιστική. Ήταν η συνταγή "χρωστώ (σαν κράτος) αιωνίως στις ΔΕΚΟ - βολεύω τους πάντες", που μετεξελίχθηκε στην συνταγή "κατασυκοφαντώ (ως Ελλάς, για να μην ξεχνιόμαστε) την Ολυμπιακή για να την ξεπουλήσω πιο εύκολα", η οποία προεξοφλεί την αποτυχία ΚΑΙ του σχεδίου διάσωσης. Αλλά αυτό κάνουν, όπως εύστοχα παρατήρησες, οι αριστεροί: προεξοφλούν τις αποτυχίες, που κάποιος μη αριστερός θα υπογράψει (κι αν φαίνεται σαν να επαναλαμβανόμαστε, ε, θα φταίει η συχνότης των αποτυχιών...).

Ο Αντώναρος απαντά σ' αυτά που τον ρωτούν, γνωρίζει τα (παρα)πολιτικά ντεσού, δεν αναλύει... Ωραία ιδέα, Manolis. Αν μη τι άλλο, ο Joe θα "γράφει" καλύτερα στον φακό...
Ο χρήστης William Dalton είπε…
Όχι τόσο ως William όσο ως ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του SCRATCH, δηλώνω εντυπωσιασμένος. Με απασχόλησε πολύ το φαινόμενο της ομοφωνίας των τριών σας απέναντι στον ανώνυμο και θεωρώ ότι αν ο Έκο αποφασίσει ποτέ να ακουμπήσει τη λέξη "ανάλυση" θα πρέπει να μιλήσει μαζί σας. Ε όχι, αγαπητέ ανώνυμε εγώ είμαι μαζί σου. Είναι ανάλυση. Τουλάχιστον ήταν, όταν έγραφες το σχόλιο. Μετά ο έχων την πατρότητα το αποσαφήνισε. Κι όπως ξέρεις, ο αυτοπροσδιορισμός είναι κάτι που εμείς οι φιλελεύθεροι σεβόμαστε απόλυτα. Ελπίζω να μην υπάρχει κανένας Σκοπιανός αναγνώστης του μπλογκ μόνο.
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Θα φταίω εγώ μετά να αρχίσω να γράφω για τα φιλελεύθερα αγόρια του blog και το πως αυτοπροσδιορίζονται;
Ο χρήστης Averell Dalton είπε…
Καλώ τον αδερφό William:

1. Να καταθέσει στην αρμόδια τριμελή επιτροπή τα σχετικά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι όντως υπήρξε ανάλυσις.

2. Να αναφερθεί στον τυχόντα Σκοπιανό αναγνώστη με την ταυτότητα που ο τελευταίος έχει επιλέξει, με δεδομένο τον σεβασμό στον αυτοπροσδιορισμό.

3. Να δώσει πάραυτα στην δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες γύρω από το SCRATCH: τι είναι, πώς δημιουργήθηκε, πώς μπορεί κανείς να εγγραφεί.

4. Να σταματήσει να λαϊκίζει. Όλοι μας (και ειδικά η Ειδική Τριμελής Επιτροπή για τον Εντοπισμό και την Σήμανση Αναλύσεων στα Κείμενα) κοπτόμεθα για το πνευματικό ευ ζην τού Ανωνύμου.

5. Να σταματήσει να χρησιμοποιεί το όνομα τού Έκο επί ματαίω.


Αναμένοντας τις σχετικές επανορθώσεις...
Ο χρήστης William Dalton είπε…
Αδελφέ Averell, δύο ειδών απαντήσεις. Η αναλυτική (αν μου επιτρέπεται):
1)Αλογοσκούφης:προσωπικοί μηχανισμοί-Παπαθανασίου:όχι, άρα τρέμουν κάποιοι στις ΔΕΚΟ
Χατζηδάκης:Δουλευταράς-Φώλιας:Άχρωμος
Σπηλιωτόπουλος:Γραμ. Νέας γενιάς
2)Γεωγραφικά, σίγουρα Μακεδόνας. Σλαβομακεδόνας αν το αφήνατε να κλείσει το '91. Κατά τα άλλα ευχαρίστως να το συζητήσουμε εκτενώς
3)SCientific Righthanded Association for Testicles Careful Handling. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη επούλωσης των πληγών της τσουγκράνας χωρίς όμως να αλλοιωθεί η ιδεολογία του ξυσίματος. Έτσι τους χειμερινούς μήνες που είναι δύσκολο να βρεις τσουγκράνα, αποδεχόμαστε και τη χρήση του δεξιού χεριού.Για να εγγραφείς αρκεί να είσαι κάτοικος των Ν.Βαλκανίων ή της Καραϊβικής. Αυτές τις μέρες παλεύουμε για το copyright στην Αφρική. Απευθύνεται τόσο σε δεξιόχειρες όσο και σε ταλαντούχους αριστερόχειρες,άρα αδελφέ μου μπορείς άνετα να ενταχθείς. Μη σου πω ότι χωρίς εσένα η οργάνωση πρακτικά θα λειτουργεί στο 50%.
4)Mea culpa
5)"Και τι,μα την αλήθεια πρόβλημα θα δημιουργούσε ένα κείμενο αν έπρεπε να εξηγεί τα πάντα-δεν θα τελείωνε ποτέ" Έκο "6 περιπλανήσεις στο δάσος της αφήγησης"
Και η πιο γενική, που μάλλον καλύπτει και τον ανώνυμο:"Για να το κάνουμε λιανά, ο λαϊκισμός ισοδυναμεί με μια «συναισθηματική» απομόνωση του ειδικού (του μερικού), ώστε το ειδικό να αντιπαρατεθεί απατηλά στο γενικό, κάτι σαν το σχήμα που οι ψυχαναλυτές αποκαλούν εκλογίκευση."-"Οπως το θέτει μια διαφήμιση της κινητής τηλεφωνίας: «Εχετε τον λόγο, έχουμε τη λύση». Απ' όπου συμπεραίνουμε ότι ο λόγος είναι πρόβλημα." Αρανίτσης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια