Δόλωμα ελήφθη, όβερ





















-Αγόρι; Αγόρι;
-Μερικώς...




Ας υποθέσουμε για μια στιγμή ότι ο Αλμούνια αποφασίζει τελικώς να μην δώσει έγκριση στο ελληνικό σχέδιο “διάσωσης” των τραπεζών. Ο Αλογοσκούφης θα βρεθεί τότε μπροστά σε δύο επιλογές: ή θα επιμείνει στην εφαρμογή τού σχεδίου, αποδεικνύοντας στην πράξη το έωλον τού ισχυρισμού-σημαία “δεν μας επιτρέπει η Ευρώπη”, ή θα το αποσύρει, και θα μείνει με 28 δις στα χέρια. Την ώρα που το κράτος εξακολουθεί να μην πληρώνει τους φαρμακοποιούς για φάρμακα, που οι ασφαλισμένοι έχουν ήδη πληρώσει με τις εισφορές τους, και τα ορθοπεδικά υλικά φυγαδεύονται από τις αποθήκες των νοσοκομείων για να μην τα κατασχέσουν οι προμηθευτές που βαρέθηκαν τον βερεσέ, είμαι περίεργος να μάθω πώς θα δικαιολογούσε η κυβέρνηση το γεγονός ότι ΔΕΝ της περισσεύουν για τον λαό τα χρήματα που σκόπευε να δώσει στους τραπεζίτες.

Θέλω να πιστεύω πως η κριτική τού William στα λεγόμενα τού συμπαθούς προέδρου τού Πα.Σο.Κ. εδράζεται στην μόνη φιλελεύθερα έντιμη και ορθή επί τού ζητήματος θέση: ότι, δηλαδή, οι τράπεζες οφείλουν να τα βγάλουν πέρα μόνες τους και να πληρώσουν τα επίχειρα των επιλογών τους, όπως θα έκανε κάθε ιδιωτική επιχείρηση στην θέση τους. Τίθενται, βεβαίως, και κάποια… ζητηματάκια κοινωνικής ευθύνης, όταν ως κράτος άλλο δεν κάνεις από το να ωθείς τον πολίτη σε υποχρεωτική εξάρτηση από το πιστωτικό σύστημα – για την απόκτηση κατοικίας, ας πούμε. Αυτό που πάντα ενοχλεί στις θέσεις ενός αυθεντικού Πασόκου είναι η “ολίγον έγκυος” θεώρηση των πραγμάτων, αυτός ο βολικός αχταρμάς τού “όλα παίζουν”: διαβάζεις για “μερική κρατικοποίηση” κι ορκίζεσαι πως η ιδέα γεννήθηκε στα υπόγεια μαγειρεία τής Χαριλάου Τρικούπη! Απόψεις γκρίζες, σαν τα κοστούμια τους… Ύστερα, το βλέμμα σου πέφτει στο γκρι αρζάν κοστούμι τού υπουργού Οικονομίας, συνειδητοποιείς ότι βρήκε τρόπο να δώσει λεφτά στις τράπεζες ΔΙΧΩΣ να τις κρατικοποιήσει, κοινώς: από το “ολίγον έγκυος” στο ανεμογκάστρι – χαμογελάς καθώς φαντάζεσαι τους εν ενεργεία υπουργούς να δίνουν εξετάσεις στο Πα.Σο.Κ., και να κόβονται.

Είναι αλήθεια ότι δεν χρειάζεται να κρατικοποιήσεις δυο-τρεις τράπεζες για να επηρεάζεις την αγορά. Το ερώτημα είναι εάν μπορείς να τα καταφέρεις μόνο με την Αγροτική και το Τ.Τ.. Γιατί λοιπόν να μην κρατικοποιήσεις μία μεγάλη; Την Εθνική, ας πούμε. Έχεις ήδη το 12%, θα σου ‘ρθει τσάμπα εκεί που έχει πέσει η μετοχή, κι αποκτάς τον έλεγχο τής μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας και ισχυρό λόγο στις εξελίξεις. Δυστυχώς, η ιδέα τού συντρόφου Κύρτσου ήρθε κάπως αργά: είχαμε, βλέπεις, ήδη εκτεθεί προσφέροντας 28 δις. Είναι ένα κάποιο ζήτημα τι θα τα κάνουμε έτσι και πάρουμε την Εθνική δίνοντας μόνο τα 5… (Συγχαρητήρια για την ιδέα, σύντροφε Κύρτσο. Ελπίζω να καταλάβατε τώρα τον ρόλο που μπορεί να παίξει ένας εθνικός αερομεταφορέας…).

Τελικώς, τα κατάφερα πάλι να μπερδευτώ. Νόμιζα ότι δίναμε τα λεφτά στις τράπεζες γιατί τα είχαν ανάγκη. Αντ’ αυτού, τα αφεντικά τους μας διαβεβαιώνουν ότι τα μαγαζιά πάνε μια χαρά, ότι μάλλον δεν θα ενταχθούν στο σχέδιο “διάσωσης” κι ότι, αν τα πάρουν (τα φράγκα), θα τα πάρουν για το καλό τής οικονομίας, για να τονωθεί η αγορά κι άλλα τέτοια δακρύβρεχτα. Γιατί να τους πιέζουμε, Υπουργέ μου; Γιατί να τους φέρνουμε σε δύσκολη θέση τους ανθρώπους; Αφού δεν τα θέλουν τα λεφτά, σου έχω εγώ μια προτασούλα: τον Αύγουστο, τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγηθεί από εμπορικές τράπεζες έφταναν τα 56,6 δις ευρώ – μ’ έναν λόγο, σχεδόν δύο πακέτα Αλογοσκούφη. Αν θέλεις ΚΑΙ την ρευστότητα των τραπεζών να ενισχύσεις ΚΑΙ την αγορά να τονώσεις ΚΑΙ τα νοικοκυριά να ανακουφίσεις, γιατί δεν δίνεις 60 δις να ξεπληρώσεις τα σπίτια τού κοσμάκη; Άσε, ξέρω τι θα μου πεις: “Δεν θα το εγκρίνει ο Αλμούνια…”.




Υ.Γ.: Μέχρις ότου συμπεριληφθεί στον εκλογικό νόμο διάταξη, που να προβλέπει την επιλογή όλων των βουλευτών με λίστα, θα προτιμούσα να μην ξανακούσω παραινέσεις για παραίτηση από την βουλευτική έδρα τού κυρίου Τατούλη, τον οποίο ψήφισαν 19.000 Έλληνες (οι διπλάσιοι απ’ όσους προτίμησαν εσάς, κύριε Τζίμα…)._

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μεγάλε δεν μας είπες τα 28 δις οι τράπεζες για πάρτη τους θα τα πάρουν ή με όρο να τα ρίξουν στην αγορά για ανάκαμψη;

Αλλά δεν πειράζει παραπληροφόρηση και όπως μας βολεύει και μας καθοδηγεί ο Περισσός.
Ο χρήστης William Dalton είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο χρήστης William Dalton είπε…
Μέχρι το σημείο με τα γκρι κοστούμια συμφωνώ πλήρως με το σύντροφο Averell, o οποίος άλλωστε δίνει και μία καλή ευκαιρία να πλακωθούμε με όσους ευαγγελίζονται πολιτικές-σαλάτες.
Αν κατάλαβα καλά, ο Averell προτείνει πλήρη κρατικοποιήση της Εθνικής τράπεζας. Κανένα πρόβλημα να το συζητήσουμε.Το πρόβλημα το έχω με αυτούς που προτείνουν μερικές κρατικοποιήσεις ή ιδιωτικοποιήσεις, ανάλογα με την εποχή. Γι'αυτούς, τους κουραστικούς εκπροσώπους του μεσαίου χώρου, έχω μία ερώτηση. Σε ποιά τιμή πούλησε ο Αλογοσκούφης μετοχές του ΟΤΕ στους Γερμανούς της DT και ποιά είναι η τιμή της μετοχής τώρα; Αντίστοιχα, αν το κράτος πάρει κάποιες μετοχές της Εθνικής, η πολιτική της τράπεζας από ποιόν θα αποφασίζεται; Από τη Γ.Σ.των μετόχων οι οποίοι αποφασίζουν με γνώμονα το κέρδος ή από την κυβερνητική ανάγκη να βοηθήσει τον κόσμο;
Πάμε τώρα στην κρατικοποίηση που προτείνει ο Averell. Αν την κάνεις πρέπει να ρίξεις επιτόκια δανεισμού, να ανεβάσεις επιτόκια καταθέσεων και τελικά να χτυπήσεις έναν παραπαίοντα ανταγωνισμό που δανείζεται ψηλά στη διατραπεζική, με τη ρευστότητα που σου προσφέρει η κρατική υπόσταση. Και τί θα κάνεις όταν οι άλλοι αρχίσουν να κλείνουν; Θα τους αγοράσεις κι αυτούς για να τους σώσεις;
Επειδή φαντάζομαι τί σκέπτεσαι σύντροφε, να το πω εγώ και να απαντήσω κιόλας. Μεταξύ δύο μονοπωλίων, ενός κρατικής προέλευσης κι ενός καπιταλιστικής (καρτέλ γάλακτος) βρίσκω το μόνο ρόλο που εγώ δέχομαι να δώσω σε ένα κράτος. Του αστυνομικού.
Σε σχέση με το σχέδιο σωτηρίας, γιατρός διαμένων στη Γηραιά Αλβιώνα μου έλεγε τις προάλλες ότι οι τράπεζες έφτιαξαν την πυραμίδα τις στεγαστικής ανάπτυξης και τώρα το κράτος τις πριμοδοτεί να το ξανακάνουν έτσι ώστε να κινηθεί η οικονομία.
Τέλος, έχω να πω ότι υπάρχει μία εφημερίδα που κάνει μόνο 1€ και αρκετά συχνά ενδιαφέροντα κομμάτια. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_20/11/2008_292778
Ο χρήστης William Dalton είπε…
1_20/11/2008_292778. Αυτό που έλειπε. Ελπίζω τώρα να δουλέψει
Ο χρήστης Averell Dalton είπε…
...κι αν το διαβάσεις, Ανώνυμε, θα λάβεις την απάντηση στο ερώτημα που έθεσες. Τώρα, βέβαια, κινδυνεύεις πάντα από το ενδεχόμενο ο Περισσός να έχει αλώσει πολιτικά την καλή εφημερίδα (πράγμα διόλου απίθανο, αν κρίνεις από την τιμή...).

Στο σημείο αυτό θα ανέλυα την ειρωνεία που εμπεριέχεται στο να ζητάς από τους ήδη υπερχρεωμένους Έλληνες να χρεωθούν κι άλλο μέσω των νέων δανείων που ευαγγελίζεσαι, προκειμένου να ανακάμψει η αγορά. Τα έγραψε, όμως, όλα ο William (όρα σχόλιο για την βρετανική εμπειρία), οπότε... Για την ενδιαφέρουσα σημειολογία τής εν λόγω ειρωνείας θα τα πούμε εν καιρώ.

Το ζήτημα, Will, είναι να βρούμε τι είναι πιο εύκολο για το κράτος: να συμμετέχει στον ανταγωνισμό τροφοδοτώντας και συντηρώντας τον ή να ελέγχει την σωστή λειτουργία του; Προσωπικά, το βρίσκω πρακτικά αδύνατον να αποδειχθεί ποτέ συνεννόηση μεταξύ ομοειδών εταιρειών για εναρμονισμένες πρακτικές - εκτός αν κάποιος... "κελαηδήσει", πράγμα που δεν απέδωσε πάντως ούτε στην ιστορία με τα γάλατα. Εάν, από την άλλη, οι εναρμονισμένες πρακτικές καθορίζονται από τον ισχυρό παίκτη-κράτος, εξασφαλίζεται ο απαραίτητος έλεγχος ώστε ΚΑΙ κέρδος για όλους τους παίκτες να υπάρχει ΚΑΙ να αποφεύγονται τα... τρελά περιθώρια κέρδους, που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά. Όπως καταλαβαίνεις, ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι οι "καλές προθέσεις" - και τις θεωρώ πιθανότερες με το κράτος στο παιχνίδι.

Αλλά η πραγματική πρόταση, αδέρφια, βρίσκεται στο τέλος τού κειμένου: γιατί αναζητάς μεσάζοντες για να χορηγήσεις ρευστότητα σ' αυτούς που θα κινήσουν τελικώς την αγορά; Είσαι είτε ύποπτος (γιατί δίνεις την δυνατότητα στον μεσάζοντα/τράπεζα να βγάλει κι άλλα απ' την διαμεσολάβηση και να βγει κι αλώβητος στο τέλος - διάβασε τον Καλλίτση και θα καταλάβεις), είτε αγνά ηλίθιος. Αν δεν σ' αρέσει η ιδέα μου βρες δική σου, πάντως ΔΩΣΕ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ Σ' ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΟΥΝ. Αν αδυνατείς να φανταστείς το πώς, είμαι βέβαιος πως η Αλέκα έχει μερικές ιδέες...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια