Alors, c'est la guerre

Το να το λες στον καθρέφτη είναι εύκολο. Αν μπορείς τράβα πες το κι εκεί που πρέπει. Πες το στο αφεντικό σου που δε σου πληρώνει υπερωρίες, αλλά τις απαιτεί. Πες του το όταν δε σου δίνει τις άδειες σου ή όταν δε σου κάνει αύξηση γιατί εσύ δεν παίρνεις το βασικό μισθό, επομένως δεν καλύπτεσαι από τη συλλογική σύμβαση. Πες το στο άλλο σου μισό, όταν σου κάνει τη ζωή πατίνι ή στο γείτονά σου που θεωρεί ότι είναι πιο παλιός απο σένα στη γειτονιά και γι'αυτό κρατάει στο δρόμο μια θέση για το αυτοκίνητό του.
Όσο, όμως, σκύβεις το κεφάλι σε όλα αυτά, μη ζητάς μερίδιο σε κάτι που είπε κάποιος άλλος. Γιατί εσύ κι εγώ είμαστε ο ελληνικός λαός και δεν νομίζω ότι εμείς είπαμε το "ΟΧΙ" στον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι ξημερώματα 28ης Οκτωβρίου του 1940. Ας μακαρίζουμε, λοιπόν, αυτόν που πραγματικά το είπε και δεν πειράζει που ήταν δικτάτορας, μπορούμε άνετα να τον κρίνουμε και γι'αυτό.
Το ότι το "ΟΧΙ" του Μεταξά εξελίχθηκε σε γενναία και μαζική πάλη από το λαό είναι κι αυτό γεγονός αναμφισβήτητο. Πιθανώς γιατί τότε υπήρχε μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή, παρά τη δικτατορία και τους περιορισμούς που αυτή είχε επιβάλλει. Ίσως λειτούργησε η συλλογικότητα που πρέπει να διακρίνει μία ομάδα ή ένα λαό. Ίσως και το φιλότιμο. Κίνητρο, είναι η αγάπη προς την πατρίδα σου, όταν οδεύεις στο θάνατο. Κίνητρο είναι, όμως, και το υποτιμητικό βλέμμα του απέναντι όταν σε βλέπει να απέχεις. Τη δυνατότητα για να φανούν όλα αυτά, όμως, την έδωσε ένας άνθρωπος, μόνος στο σαλόνι του σπιτιού του στις 3 τα χαράματα.
Ας ευχαριστούμε λοιπόν τον Ι.Μεταξά για την τελευταία, ίσως, σοβαρή στιγμή μας ως έθνος στην παγκόσμια ιστορία κι επειδή τίποτα δεν πρέπει να παραγράφεται, ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξε δικτάτορας και μάλιστα σκληρός. Σε ό,τι αφορά εσένα και μένα που "είπαμε" το "Alors, c'est la guerre", ας το δουλέψουμε λίγο και το ξαναδιεκδικούμε. Μέχρι τότε, ας βολευτούμε με το "Η Κύπρος είναι μακρυά" και το "Ευχαριστούμε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών"

Σχόλια

Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων το παρόν κείμενο το έγραψε ο William και όχι εγώ. Άλλο αν το προσυπογράφω :)
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Τηλεφωνική συνομιλία με William μετά το άρθρο του...
Joe: Κερνάω καφέ στη πλατεία Κεφαλαρίου
William: Δεν μπορώ γιατί τώρα ξύπνησε η δικιά μου και πρέπει να κρεμάσω κάτι κάδρα.


Όπως όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή έτσι και η επανάσταση του William ήταν μία απλή ψευδαίσθηση
Ο χρήστης Billy the Kid είπε…
Και αν με το σφυρί, αντί για καρφί πετύχει δάκτυλο...

θα το παίζει και ήρωας πολέμου!!!
Ο χρήστης Jack Dalton είπε…
Το κακό με τον William, είναι ότι μαρτυράει χωρίς ξύλο...
Α ρε William, εσύ και μόνο εσύ φταις!

ΥΓ. Καταγγέλω τον Joe, που σαν άλλος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, δημοσιοποιεί τηλεφωνικές συνομιλίες, (χωρίς φαντάζομαι την συγκατάθεση του William.... Αν πάλι έχει τη συγκατάθεσή του, τότε επανέρχομαι στο παραπάνω σχόλιο: William, εσύ και μόνο εσύ φταις!)
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τον ενημέρωσα ότι θα ανακοινωθεί και δεν προέβαλε καμία αντίσταση. Άρα ισχύει το:

William, εσύ και μόνο εσύ φταις!)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Παντόφλα/
ζείς/
εσύ μας οδηγείς.
Ο χρήστης Jack Dalton είπε…
Πάλι καλά που Χειμώνιασε, γιατί φαντάσου να ήταν Καλοκαίρι και να είχαμε τσοκαρακί...
Αλλα δεν είανι τόσο άσχημα τα πράγματα για τον William, απλά πλακίτσα κάνουμε, δεν είναι (ακόμα;) παντοφλίτσας!
Ο χρήστης William Dalton είπε…
Λοιπόν,πάντα ήμουν υπέρ του χαβαλέ. Για να μην εκτίθεστε άλλο σας κάνω μια προσφορά. Το κείμενο μου στη γλώσσα των βαριεστημένων αναγνωστών θετικής κατεύθυνσης. Ελπίζω τουλάχιστον έτσι, να το διαβάσετε με προσοχή.
εγώ+εσύ C ΛΑΟΣ (1)
ΛΑΟΣ ικανός για όχι σε Ιταλούς(2)
(1),(2)=> εγώ+εσύ ικανοί για όχι σε Ιταλούς
ικάνος για όχι σε Ιταλούς > ικανός για όχι σε γκόμενες, αφεντικά, γείτονες.
ΛΑΟΣ ικανός για όχι σε Ιταλούς=>εγώ+εσύ ικανοί για όχι σε Ιταλούς=>εγώ+εσύ ικανοί για όχι σε γκόμενες, αφεντικά, γείτονες=>ΑΤΟΠΟ. Άρα ΛΑΟΣ ανίκανος για όχι σε Ιταλούς=> το όχι το είπε ο Μεταξάς. Αν συνεχίσετε να μη διαβάζετε προσεκτικά, το επόμενο κείμενο θα είναι: ενοποίηση ταμείων-ΝΔ-φιλελευθερισμός-χα χα χα.
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Μάλλον η παντόφλα τον πέτυχε στο δόξα πάτρι
Ο χρήστης William Dalton είπε…
Το πρώτο σχόλιο που μου έρχεται στο μυαλό, είναι να ρωτήσω ποια σατανική προσφορά δέχθηκε ο Joe και δείχνει 10 χρόνια πιο νέος. Λόγω προτέρου εντίμου βίου και επειδή φοβάμαι ότι μπορεί να μου απαντήσει "ευχαριστώ", για τελευταία φορά καταδέχομαι να γίνω τόσο αναλυτικός. Το κείμενο ομιλεί περί παντόφλας κι όχι περί επαναστάσεως. Θερμή παράκληση ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Sorry gia ta greeklish alla grafo apo Agglia opou vriskomai gia douleia. William 3ero gia poio thema omilei to keimeno sou. Apla auto den mou apagoreuei na kano kai ligo plaka.

Oso gia to pio neos profanos kai tha sou apantousa euxaristo kai tha ekana oti den katalava peri 10 xronia neoteros me metrio iq klp.

Alloste kai mono pou adynatisa ftanei gia na deixno neoteros kai na kano oti den katalavaino to yponooumeno...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
παλι καλά που είναι παντόφλα και δεν είναι LAFET. (για όσους δεν κατάλαβαν τι εστί LAFET διαβάστε ανάποδα).
Ο χρήστης Jack Dalton είπε…
Ε είπαμε όχι και έτσι. Ακου τηγάνι, όλα εχουν και ένα λοριο. Με το τηγάνι θα χαλάσει αυτό το όμορφο κεφαλάκι...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
william (και joe που προσυπογράφεις - μη χάσεις...), είστε για άλλη μια φορά ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟΙ και άσχετοι (και μάλλον "επικίνδυνοι" αφού την ασχετοσύνη σας την σοβαροποιείτε μέσα από αυτό το blog...).

Αν ήσασταν λιγότερο επιφανειακοί θα ξέρατε (ή θα ψάχνατε... Ναι, υπάρχει και το ψάξιμο των πραγμάτων!) ποιες πιέσεις και από που ΟΔΗΓΗΣΑΝ το Μεταξά στο να πει το "όχι"! Σιγά μην το έλεγε μόνος του! Ανοίξτε λίγο τα μάτια σας, ή τουλάχιστον κοιμηθείτε σπίτι σας, μην κοιμάστε μπροστά στον κόσμο και τον αποκοιμήσετε κι αυτόν.. Ακούς εκεί να ευχαριστήσουμε το Μεταξά επειδή αναγκαστικά είπε όχι!!...

Όπως καταλαβαίνετε, τα προβλήματα της Ελλάδας που αναφέρετε, μυαλά σαν τα δικά σας τα έχουν δημιουργήσει... Αλλά πού να το καταλάβετε αυτό......
Ξυπνήστε όσο είναι καιρός (χωρίς να θέλω να σας απογοητευσω πάντως, μάλλον λιγάκι δύσκολο το βλέπω...)
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Είμαι εθνικά υπερήφανος που ευθύνομαι (στο μικρό κομμάτι που μου αναλογεί) για τα προβλήματα της Ελλάδος. Επίσης αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είμαι και επικίνδυνος επειδή γράφω σε ένα blog κάποιες απόψεις μου.

Όλες αυτές μάλιστα σκοπό έχουν να αποκοιμίσουν το κόσμο για να μην ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα αλλά με αυτά που προσπαθούν να του πλασάρουν τα ΜΜΕ.

Αν κάποια στιγμή εσύ ψαγμένε και βαθυστόχαστε βρεις χρόνο εξήγησε και σε εμένα το επικίνδυνο μυαλό που είναι σε βαθιά ύπνωση ποιος πίεσε το Μεταξά και την αναφανδόν μέχρι τότε Φιλογερμανική Ελλάδα να αντισταθεί στις δυνάμεις του Άξονα που μέχρι τότε κυριαρχούσαν στην Ευρώπη.

Δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεσαι ότι ο William εκθειάζει το θάρρος του ανδρός να πει αυτό που η μισή και πλέον Ευρώπη δεν τολμούσε. Όχι στους ισχυρούς κόντρα στα δεδομένα. Δεν εκθειάζει την πολιτική και τις πράξεις του.

Το αν το ΟΧΙ του Μεταξά ήταν ορθή ή λάθος επιλογή το έκρινε η ιστορία και επειδή δεν επικράτησε το Γ' Ράιχ (χάρη και στη βοήθεια του ΟΧΙ του Μεταξά) μάλλον ορθώς απάντησε...

Υ.Γ. Πάντως το ότι είμαι επιφανειακός και άσχετος πρέπει να μου το είχε πει και μία πρώην μου πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια. Μήπως είσαι εσύ;
Ο χρήστης William Dalton είπε…
Λοιπόν, παραδέχομαι ότι με ξεγέλασες. Στην αρχή πήγα να σου απαντήσω λογικά. Ποιος θα μπορούσε να πιέσει τον Μεταξά;
-Το πολιτικό κόστος; Όλοι ξέρουμε πού το γράφει κάποιος που κάνει δικτατορία.
-Ο αδούλωτος λαός ο οποίος θα εξεγείροταν; Δεν ήταν και τόσο αδούλωτος. Δικτατορία είχε και δεν κατάφερε να κάνει κάτι για να απαλλαγεί.
-Ένα πιστόλι στον κρόταφο; Δεν υπάρχει κάποιο κείμενο που να αναφέρει συνομιλία του Γκράτσι με το Μεταξά κι έναν αμίλητο πιστολέρο.
Μετά αποφάσισα να το δω πολιτικά το θέμα. Στο site του "Ριζοσπάστη" αναφέρεται πάνω κάτω ότι το όχι του Μεταξά ήταν αποτέλεσμα των σχέσεων της άρχουσας τάξης με το βρετανικό ιμπεριαλισμό. Τίποτα για τρομερές πιέσεις. Στο site της "Ελευθεροτυπίας" αναφέρονται δηλώσεις του Λ.Κύρκου που καταλήγουν ότι το όχι το είπε ο λαός και το πρόφερε ο Μεταξάς. Ούτε εδώ είχαμε πιέσεις. Φαντάζομαι ότι αν ο Μεταξάς είχε τη λάθος προφορά δε θα μαθαίναμε ποτέ τί είχε να πει ο λαός.
Μετά, θυμήθηκα ότι ο ίδιος ο Μεταξάς είχε πει ότι αν δεν έλεγε το όχι, οι Άγγλοι πιθανότατα θα επιτίθεντο στα νησιά. Επομένως:
α)Οι πιέσεις προέρχονταν από τους Άγγλους, ο Μεταξάς και πάλι είναι σπουδαίος γιατί έβαλε πάνω απ'όλα το καλό της πατρίδας του κι έγω σου οφείλω μία συγγνώμη που σε πέρασα για αριστερό ενώ εσύ ήθελες να υμνήσεις τη βρετανική πολιτική της δεκαετίας 1940-1950 στην Ελλάδα.
β)Οι πιέσεις προέρχονταν από το παλάτι το οποίο στήριζε το καθεστώς της 4ης Αυγούστου κι εγώ σου οφείλω νία συγγνώμη που σε πέρασα για αριστερό ενώ στην πραγματικότητα είσαι βασιλικός.
γ)Οι πιέσεις δεν προέρχονταν από πουθενά, εσύ τελικά είσαι αριστερός και για να με εκδικηθείς για το κείμενο, με έβαλες να ψάχνω νυχτιάτικα τί εννοείς.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αν μετά από όλα αυτά που έψαξες και διάβασες (κάλιο αργά παρά ποτέ...) συνεχίζεις να υμνείς τον Μεταξά, λυπάμαι αλλά δεν υπάρχει καμία ελπίδα για την περίπτωσή σου.

Τόσο το απλοϊκέστατο "Ο αδούλωτος λαός ο οποίος θα εξεγείροταν; Δεν ήταν και τόσο αδούλωτος. Δικτατορία είχε και δεν κατάφερε να κάνει κάτι για να απαλλαγεί.", όσο και η αστεία ερμηνεία των δηλώσεων Κύρκου, αλλά και τα 3 πιθανά "συμπεράσματα" στα οποία καταλήγεις (το χιούμορ πραγματικά σπάει χέστρες!), πραγματικά μιλάνε από μόνα τους..... (αν δεν μπορείς να καταλάβεις τι "λένε" εσύ ο ίδιος που τα έργαψες, τότε λυπάμαι, δεν μπορώ να βοηθήσω περισσότερο).
Ο χρήστης William Dalton είπε…
Επί της ουσίας συμφωνώ ότι δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο. Σε ότι αφορά την κριτική για το χιούμορ, χαίρομαι που κάποιοι το καταλαβαίνουν και λυπάμαι αν άθελά μου σου δημιούργησα πρόβλημα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια