Πολιτική με φόντο τις δημοσκοπήσεις

Ο Μίμης Ανδρουλάκης κάποτε είχε πει σε μία τηλεοπτική του παρουσία κάτι πολύ χαρακτηριστικό για τους ψηφοφόρους. "Ο ψηφοφόρος είναι σαν την γυναίκα. Αν πάει με άλλον μία φορά μετά είναι πολύ δύσκολο να την ξαναμαζέψεις γιατί έχει μάθει και αλλού".

Η παραπάνω φράση μου ήρθε στο μυαλό μετά το πέρας της ομιλίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν μία ομιλία που απευθυνόταν κατά βάση στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Σε καμία στιγμή δεν ένιωσα ότι ο πρωθυπουργός είχε σαν στόχο το λεγόμενο μεσαίο χώρο. Αυτό είναι κάτι που δεν το συνηθίζει.

Στα 11 χρόνια που ηγείται του κόμματος κατά βάση στις ομιλίες του απευθυνόταν στο μεσαίο χώρο. Η χθεσινή ήταν η τρίτη του ομιλία που θυμάμαι να έχει σαν στόχο τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Τις προηγούμενες δύο είχαμε ιδιαίτερες συνθήκες. Την πρώτη μόλις είχε διαγράψει τον Γεώργιο Σουφλιά και την δεύτερη βγήκε εκτός κειμένου κατά την διάρκεια του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ το 2007. Αυτή τη φορά όμως οι λόγοι της αλλαγής στάσης πρέπει να αναζητηθούν στις δημοσκοπήσεις και όχι στους λεγόμενους "αντάρτες" της ΝΔ.

Για πρώτη φορά επί των ημερών του Κωνσταντίνου Καραμανλή η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει στις δημοσκοπήσεις τόσο χαμηλή συσπείρωση των παραδοσιακών της ψηφοφόρων. Ο πρωθυπουργός που εχει προφανές επικοινωνιακό χάρισμα αντιλαμβανόμενος - σε συνεργασία πάντα με το επιτελείο του και τον πανίσχυρο Ιωάννη Λούλη- ότι πρέπει να συσπειρώσει το κόσμο της ΝΔ πριν είναι αργά αποφάσισε να τους χτυπήσει στο ευαίσθητο τους σημείο.

Όλοι οι Νεοδημοκράτες ανεξαρτήτως του σε ποια τάση βρίσκονται ή ποιον ηγέτη συμπαθούν δεν ξεχνάνε την απώλεια της διακυβέρνησης το 1993. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής χθες φρόντισε να ξυπνήσει σε όλους μνήμες και να στείλει το μήνυμα του. Στόχος του είναι να ξανασυσπειρώσει τους παραδοσιακούς του ψηφοφόρους.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου στη ΔΕΘ έκανε περίπου το ίδιο πράγμα. Επικοινωνιακά ήταν προφανές ότι ο κόσμος ήταν σε αναβρασμό για το θέμα των φορολογικών αλλαγών που προετοίμαζε το Υπουργείο Οικονομικών. Έχοντας έξυπνη τακτική αποφεύγοντας την έκθεση του σε δυσκολίες μιας και η επικοινωνιακή του ικανότητα είναι αναμφισβήτητα το αδύνατο του σημείο πέρασε το μήνυμα ότι αυτός δεν θα φορολογεί. Είπε όπως και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής χθες στα ευήκοα ώτα αυτό που ήθελαν να ακούσουν.

Σε πρώτη φάση ο Γεώργιος Παπανδρέου κέρδισε τις εντυπώσεις και μπήκε μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Τώρα αναμένουμε το νέο γύρο δημοσκοπήσεων για να δούμε αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατάφερε να ισορροπήσει τον αγώνα.


Υ.Γ.1. Ο Πέτρος Τατούλης σε αντίθεση με τους άλλους "αντάρτες" κράτησε αταλάντευτη στάση. Η αίσθηση που μου δίνει είναι ότι έχει στο μυαλό του ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Το ποιο είναι αυτό δεν το γνωρίζω. Το σίγουρο είναι πως δεν επιθυμεί να αποχωρήσει με το στίγμα του προδότη. Προτιμά να τον διαγράψουν για μία ακόμα φορά.

Υ.Γ.2. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης κέρδισε χθες πολλές χαμένες συμπάθειες στο χώρο του κόμματος. Η εμφάνιση του και η υπεράσπιστη της τιμής του κόμματος απέναντι στο Πέτρο Τατούλη τον έκαναν ξαφνικά εκ νέου υποψήφιο για τη διαδοχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή όταν και εφόσον αποχωρήσει.

Υ.Γ.3. Ο Βύρων Πολύδωρας αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση. Μετά τη χθεσινή του ομιλία ανεξαρτήτως της όποιας πολιτικής του ικανότητας ή του πόσο καλός βουλευτής ή υπουργός είναι καταλήγω με σιγουρία ότι είναι ο πιο "ωραίος τρελός" του Ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όλα για τις δημοσκοπήσεις είναι πλέον. Το τι συμβαίνει δεν ενδιαφέρει κανένα μόνο τι θα πει η MRB και ο Νικολαρόπουλος...
Ο χρήστης Anonymous είπε…
Όλα για τις δημοσκοπήσεις είναι πλέον. Το τι συμβαίνει δεν ενδιαφέρει κανένα μόνο τι θα πει η MRB και ο Νικολαρόπουλος...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια