Vote for McCain

Ανέκαθεν θαύμαζα την απόλυτη δημοκρατικότητα του Αμερικανικού συστήματος. Δεν γνωρίζω άλλη χώρα παγκοσμίως στην οποία εκλέγονται όλοι οι ανώτατοι άρχοντες σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο. Ψηφίζουν το σερίφη τους, τον εισαγγελέα τους, το δικαστή τους, τον δήμαρχο τους, τον κυβερνήτη τους, τη γερουσία, το κογκρέσο και αν βρούνε χρόνο ψηφίζουν και Πρόεδρο (και αντιπρόεδρο). Παράλληλα σε πάρα πολλές περιπτώσεις ψηφίζουν άμεσα οι πολίτες ΚΑΙ νόμους.

Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ να αφορούν πολύ περισσότερο τον υπόλοιπο πλανήτη από τους ίδιους τους πολίτες της χώρας μιας και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παίζει ελάχιστο ρόλο στη καθημερινότητα τους οπότε οι επιλογές τους είναι ελάχιστα πολιτικές.

Τα δύο μεγάλα κόμματα στην Αμερική δεν έχουν διαφορές στη πολιτική τους και στην άποψη τους για την οικονομική και εξωτερική πολιτική. Το παραμύθι που λανσάρουν ορισμένοι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι οι πολεμοχαρείς και οι Δημοκρατικοί οι ειρηνιστές δυστυχώς δεν έχει δράκο.

Υπενθυμίζω ότι ο Δημοκρατικός Bill Clinton έκανε το πόλεμο με τη Σερβία και ο Golden Boy J.F. Kennedy έσυρε την Αμερική στο πόλεμο του Βιετνάμ(με τα γνωστά αποτελέσματα) και έφτασε πολύ κοντά στο να προκαλέσει το 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο στην υπόθεση του Κόλπου των Χοίρων.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω η επιλογή μου (που δεν έχει καμία σημασία μιας και σε αντίθεση με τον Γεώργιο Παπανδρέου και την Υβέτ εγώ δεν ψηφίζω στις ΗΠΑ) για πρόεδρο δεν είναι θέμα πολιτικής αλλά καθαρά θέμα χαρακτήρα. Για αυτό επιλέγω τον John McCain.

Ο John McCain σε καμία περίπτωση δεν κάνει υποδειγματική πολιτική καμπάνια όπως ο αντίπαλος του ο οποίος αλλάζει το τρόπο που αντιλαμβανόμαστε μέχρι σήμερα το πολιτικό marketing. Είναι όμως ένας άνθρωπος ο οποίος στο παρελθόν έχει διδάξει χαρακτήρα. Είναι ο ορισμός του ήρωα. Είναι ο άνθρωπος του οποίου το κουράγιο και την αυταπάρνηση όλοι θα θέλαμε να έχουμε.

Υιός ανώτατου αξιωματικού του Ναυτικού, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και αποφοίτησε από την περίφημη Ναυτική Ακαδημία Annapolis. Προχώρησε την εκπαίδευση του και έγινε πιλότος του Αμερικανικού Ναυτικού. Τοποθετήθηκε στο Βιετνάμ και είχε ένα σοβαρό τραυματισμό όταν το Αεροπλανοφόρο από το οποίο προσπαθούσε να απογειωθεί δέχτηκε πύραυλο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Αντί να επιλέξει τον εύκολο δρόμο της επιστροφής στη πατρίδα επανήλθε στην ενεργό δράση. Αργότερα το 1967 το αεροπλάνο του χτυπήθηκε και ο ίδιος εκτινάχθηκε με αλεξίπτωτο σοβαρά τραυματίας (κατάγματα στα δύο πόδια και το αριστερό του χέρι) με αποτέλεσμα να συλληφθεί από τους Βιετναμέζους και να κρατηθεί ως αιχμάλωτος πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του ο πατέρας του ανέβηκε τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας και τοποθετήθηκε στρατιωτικός διοικητής του Βιετνάμ. Η πρώτη αντίδραση των Βιετναμέζων σαν ένδειξη καλής θέλησης ήταν να προτείνουν στο Ναύαρχο McCain την απελευθέρωση του αιχμάλωτου γιου του. Ο ίδιος ο John McCain αρνήθηκε να απελευθερωθεί χωρίς τους υπόλοιπους αιχμαλώτους. Η πράξη του αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να παραμείνει αιχμάλωτος πολέμου για ακόμα πέντε χρόνια και να απελευθερωθεί σε μία ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Σε μία χώρα που αποθεώνουμε το μέσο και το βόλεμα η στάση του McCain μπορεί να μας ξενίζει. Στα δικά μου μάτια όμως δείχνει κάποιον που έχει το χαρακτήρα και το ήθος που απαιτείται για να είσαι ξεχωριστός. Οι πολιτικές υποσχέσεις του McCain και του Obama δεν με αφορούν, εγώ κρίνω τον άνθρωπο και ο συμπαθέστατος Obama σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν με έχει πείσει ότι έχει την ακεραιότητα χαρακτήρα που διακρίνω στο McCain.

Υ.Γ. Οποιαδήποτε ομοιότητα του McCain με τον επαναστάτη ηγέτη της αριστεράς και της προόδου Αλέξη - δεν φοράω γραβάτα - Τσίπρα που ομολόγησε δημόσια ότι υπηρέτησε τη θητεία του στο ναυτικό και συγκεκριμένα στο ΓΕΕΘΑ είναι συμπτωματική.

Σχόλια

Ο χρήστης Τρυφερό πόδι είπε…
Και πήρε και προσωρινό απολυτήριο για να κατέβει να αγωνιστεί στις εθνικές εκλογές, για να μην ξεχνιόμαστε!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ενώ εσύ, που όπως αναφέρεις στο profile σου υπήρξες 'διακεκριμένο στέλεχος της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ', φαντάζομαι πως κατά τη διάρκεια της θητείας σου δεν πέρασες ούτε καν απ΄έξω από το ΓΕΕΘΑ ;-)
Ο χρήστης Τρυφερό πόδι είπε…
Πέτυχες, φίλε/η, άνθρωπο να το πεις... Αλλά, δεν πειράζει, θα αφήσω τον ίδιο να σου τα πει!
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Όχι ότι σου πέφτει λόγος ακριβώς και ότι είμαι υποχρεωμένος να σου απαντήσω αλλά στο ΓΕΕΘΑ πήγα μία φορά όλη και όλη κατά τη διάρκεια της θητείας μου για υπηρεσιακούς λόγους.

Τη θητεία μου άλλωστε την έκανα σαν Έφεδρος Αξιωματικός στις Ειδικές Δυνάμεις. Οπότε μπορείς αν θέλεις να αρχίσεις να σχολιάζεις επ' αυτού.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κρίμα που πήγες μόνο μια φορά στο ΓΕΕΘΑ. Αν πήγαινες πιο πολλές φορές ίσως να έβλεπες και κανέναν άλλο συμφοιτητή σου 'διακεκριμένο στέλεχος' της μπλε, πράσινης ή κόκκινης παράταξης. Άσε που μπορεί να έβλεπες και κανέναν βουλευτή ακροδεξιού κόμματος που είχε ξεχάσει να πάει να υπηρετήσει πριν δηλώσει υποψηφιότητα στις εκλογές.

Παρόλα αυτά σε παραδέχομαι...Κατάφερες και με έκανες να υπερασπιστώ (λέμε τώρα) τον Cool Alexis. Βρε παιδί μου θα μπορούσες να πεις 1002 πράγματα για αυτόν, στο πως τα πέρασε στο στρατιωτικό του κόλλησες.

By the way... τα κείμενα σας είναι αρκετά συμπαθητικά. Όχι όλα βέβαια...Κάποια είναι απλά για γέλια (ή κλάματα από την Τρίτη το βράδυ και μετά) όπως για παράδειγμα αυτά που εκθειάζουν το μεγαλείο της κόκκινης αρμάδας...

Cheers
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Sorry αλλά παραλίγο να το ξεχάσω.

Δεν υπάρχει περίπτωση να σχολιάσω το ότι ήσουν έφεδρος αξιωματικός. Αυτή τη συζήτηση την έχω κάνει άπειρες φορές με φίλους γνωστούς και.. αγνώστους και ποτέ δεν κατέληξε κάπου. 'Άλλωστε δε σου κρύβω πως αφού είχα γράψει το σχόλιο ένιωσα αρκετά άσχημα που το έκανα τόσο προσωπικό καθώς σκέφτηκα πως υπήρχε η περίπτωση για τον χψζ λόγο να μην είχες πάει στο στρατό. Έτσι και αλλιώς για εμένα αυτό δε σημαίνει τίποτα για τον άνθρωπο... στο απέναντι πληκτρολόγιο.
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Καμία παρεξήγηση, ίσα ίσα που η κριτική είναι ευπρόσδεκτη. Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια για τα κείμενα μας τα οποία μας τιμούν μιας και είμαστε απλοί χομπίστες και δεν διεκδικούμε κάτι πέρα από το να κάνουμε το κέφι μας. Οπότε τα καλά και τα κακά κείμενα είναι στο πρόγραμμα.

O Cool Αλέξης ανήκει στους συμφοιτητές μου στο ΕΜΠ κόκκινης απόχρωσης. Επειδή λοιπόν γνωρίζω πολύ περισσότερο από πολλούς για αυτόν, οι λίγες αράδες που του αφιέρωσα είναι υπέρ αρκετές σε αυτό το blog για χατήρι του.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και κομάντο ο Joe εκτός από γαύρος
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καταρχήν, το "Έφεδρος Αξιωματικός στις Ειδικές Δυνάμεις" μάλλον δικαιολογεί αρκετά τον ύμνο προς τον McCain. (Άποψή μου, και περί ορέξεως....)

Κατά δεύτερον, αυτή η ισοπέδωση που γίνεται κατά κόρον σε αυτή εδώ τη χώρα, είναι μία από τις βασικές αιτίες της κατάντιας μας... Τι θα πεί "Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί το ίδιο είναι"; Η "λογική" αυτή είναι εντελώς παιδαριώδης και σε πολλά θέματα επικύνδινη. Ναι, ο JFK "έφτασε πολύ κοντά στο να προκαλέσει το 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο στην υπόθεση του Κόλπου των Χοίρων", μόνο που αν κουβαλούσε μυαλά, νοοτροπία και πολιτική παιδεία (λέμε τώρα...) τύπου Bush και McCain, θα τον είχε κάνει τον 3ο Παγκόσμιο! (δεν βλάπτει κάμια φορά να διαβάζουμε τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα και να βγάζουμε συμπεράσματα, αντί να είμαστε δυσαρεστημένοι για το ότι "έφτασε πολύ κοντά στο να προκαλέσει...").

Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η ισοπέδωση. ΔΕΝ είναι όλοι ίδιοι, πως να το κάνουμε;
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
Εκτιμώ ιδιαίτερα τη κάθε άποψη απλά προς επεξήγηση της θεωρίας μου:

1. Ο JFK προκάλεσε το Βιετνάμ. Αυτό είναι δεδομένο. Το ότι απέφυγε στο 90' το τρίτο παγκόσμιο δεν αναιρεί ότι κόντεψε να το προκαλέσει.

2. Ο Κλίντον έκανε το πόλεμο στη Σερβία.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι οι δημοκρατικοί είναι κακοί ή καλοί και οι ρεπουμπλικάνοι οτιδήποτε άλλο. τα παραπάνω απλά σημαίνουν ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν επηρεάζεται από την εναλλαγή των πολιτικών κομμάτων που έχουν κοινή οικονομική και εξωτερική πολιτική και διαφωνούν σε ζητήματα ατομικών ελευθεριών κατά κύριο λόγο.

Όσο για τον ύμνο στο McCain δεν έχει να κάνει με τη στρατιωτική του καριέρα αλλά για την επίδειξη ήθους. Μακάρι να είχαμε πολιτικούς με αντίστοιχο ήθος και αυταπάρνηση (αποδεδειγμένα) ως χώρα.

Το αν αποδειχθεί εκ των υστέρων εάν και εφόσον εκλεγεί ικανός ή ανίκανος δεν θα μειώσει τη μέχρι τώρα υποδειγματική του συμπεριφορά εκεί που μετράει
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι Αμερικάνοι είναι.. Αμερικάνοι, είτε Δημοκρατικοί είτε Ρεπουμπλικάνοι. Απλά, οι Δημοκρατικοί είναι "το μη χείρον βέλτιστον", τουλάχιστον στην εξωτερική πολιτική που μας ενδιαφέρει. Ειδικά με τον Obama, φαίνεται ότι η διαφορά θα είναι όσο μεγαλύτερη μπορεί να γίνει... Σίγουρα πάντως, το να λέει κάποιος ότι όλοι είναι ίδιοι, είναι υπεραπλούστευση των πραγμάτων.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τώρα το τι σχέση έχει η αιχμαλωσία του κυρίου McCain στο Βιετνάμ ή ο ηρωισμός του, με το εάν είναι κατάλληλος για πρόεδρος μιας χώρας (και κατ'επέκταση και μεγάλου μέρους του πλανήτη βέβαια....), μόνο ο Joe μάλλον το ξέρει...
Το μόνο που δείχνει είναι το ήθος του (και μάλιστα τότε, γιατί δυστυχώς αυτά τα πράγματα αλλάζουν καμιά φορά...). Αυτό αρκεί όμως; Αρκεί για πολλά πράγματα, αλλά για ένα τέτοιο αξίωμα είναι απλά... προαπαιτούμενο.

Ας μην μας λες λοιπόν "Vote for McCain" επειδή ό άνθρωπος είχε (και έστω ότι ακόμα έχει) το "προαπαιτούμενο". Δυστυχώς σε όλα τα άλλα είναι πολύ κάτω από τη βάση.... Τόσο κάτω όσο και ο νυν πρόεδρος (ίσως και χειρότερα, αν κρίνω από την επιλογή αντιπροέδρου!...). Θα μου πεις, εδώ έγινε πρόεδρος αυτό το βούρλο που τέλειωσε πανεπιστήμιο με C και δυσκολεύεται να συντάξει μια απλή πρόταση με υποκείμενο, ρήμα και αντικείμενο, δεν θα γίνει αυτός εδώ που πολέμισε ηρωικά τους κακούς υπερασπίζοντας τη χώρα του στο άλλο άκρο του κόσμου;... Αλλά ας τα λένε κι ας τα κάνουν τα Αμερικανάκια αυτά, όχι εμείς που σκεφτόμαστε και λίγο....
Ο χρήστης Anonymous είπε…
Τώρα το τι σχέση έχει η αιχμαλωσία του κυρίου McCain στο Βιετνάμ ή ο ηρωισμός του, με το εάν είναι κατάλληλος για πρόεδρος μιας χώρας (και κατ'επέκταση και μεγάλου μέρους του πλανήτη βέβαια....), μόνο ο Joe μάλλον το ξέρει...
Το μόνο που δείχνει είναι το ήθος του (και μάλιστα τότε, γιατί δυστυχώς αυτά τα πράγματα αλλάζουν καμιά φορά...). Αυτό αρκεί όμως; Αρκεί για πολλά πράγματα, αλλά για ένα τέτοιο αξίωμα είναι απλά... προαπαιτούμενο.

Ας μην μας λες λοιπόν "Vote for McCain" επειδή ό άνθρωπος είχε (και έστω ότι ακόμα έχει) το "προαπαιτούμενο". Δυστυχώς σε όλα τα άλλα είναι πολύ κάτω από τη βάση.... Τόσο κάτω όσο και ο νυν πρόεδρος (ίσως και χειρότερα, αν κρίνω από την επιλογή αντιπροέδρου!...). Θα μου πεις, εδώ έγινε πρόεδρος αυτό το βούρλο που τέλειωσε πανεπιστήμιο με C και δυσκολεύεται να συντάξει μια απλή πρόταση με υποκείμενο, ρήμα και αντικείμενο, δεν θα γίνει αυτός εδώ που πολέμισε ηρωικά τους κακούς υπερασπίζοντας τη χώρα του στο άλλο άκρο του κόσμου;... Αλλά ας τα λένε κι ας τα κάνουν τα Αμερικανάκια αυτά, όχι εμείς που σκεφτόμαστε και λίγο....

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια