Οι προπονητές του Euro και τι επάγγελμα τους ταιριάζει

Γειά σας και χαρά σας!

Οπως σας υποσχέθηκα προ ημερών, ήρθε η ώρα να ασχοληθώ με τους 16 προπονητές του Euro. Βέβαια η προσέγγισή μου, δεν θα είναι ιδιαίτερα ποδοσφαιρική, αλλά θα τους δω από άλλη όψη. Βλέποντας τις φωτογραφίες τους , θα σας παρουσίασω τις ιδέες μου, για το τι επάγγελμα θα έπρεπε να κάνουν οι συγκεκριμένοι κύριοι, βάση της φυσιογνωμίας τους και μόνο. Ας αρχίσουμε λοιπόν.

1. Ελβετία: Ο κ. Kuhn, είναι μια συμπαθέστατη φυσιογνωμία και ήταν πολύ άτυχος στο Euro, λόγω του τραυματισμού του Φράι και της σοβαρής ασθένειας της συζύγου του. Κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν ο καλοκάγαθος και ευγενέστατος φαρμακοποιός της γειτονιάς σας. Να σας λέει γλυκομίλητα: "με αυτό το σιροπάκι, σε δύο μέρες θα είναι περδίκι ο μικρός σας..."

2. Τσεχία: Ο κ. Bruckner έχει ριζώσει στον πάγκο της Τσεχίας και νομίζω πως είναι ώρα να την κάνει. Αν δεν έχει μεταφορικό μέσο, τότε ας πάρει ένα ταξάκι, να τιμήσει και τους... συναδέλφους του. Είναι ιδανικός για ταξιτζής, από αυτούς με το ανοικτό πουκάμισο και την χοντρή χρυσή αλυσίδα, που ρίχνουν συνεχώς μπινελίκια φτύνοντας έξω από το παράθυρο, καπνίζουν Cooper κατοστάρια και σκαλίζουν τα αυτί τους με τον μακρύ νύχι του μικρού δαχτύλου τους. Φυσικά το ταξί είναι μέσα στην μπίχλα και έχει πιάσει γλίτσα.

3. Πορτογαλία: Ο πολύς κ. Scolari δεν κατάφερε να δικαιώσει της προσδοκίες των Πορτογάλων για τίτλο και πλέον... αναπαύεται στα εκατομμύρια του Αμπράμοβιτς. Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να εργαστεί ως σωσσίας του Χάκμαν, εγώ δεν θα ακολουθήσω την πεπατημένη και θα του δώσω μια νέα προοπτική. Να γίνει ταβερνιάρης, από αυτούς με την ποδιά στη μέση, που σερβίρουν οι ίδιοι το χύμα κρασί στα φιλαράκια τους. "Φελίπε πιάσε ένα καραφακί".

4. Τουρκία: Τι να πει κανείς για αυτόν τον προπονητή που ακούει στο όνομα Fatih Terim; Μεγάλος τεχνικός, που παρά τις απουσίες που είχε να αντιμετωπίσει, έκανε το χρέος του και με το παραπάνω. Το κοουτσάρισμά του θύμιζε μπασκετικό συνάδελφό του και η φυσιογνωμία του φέρνει σε απατεώνα τοκογλύφο που ασχολείται με τη νύχτα, έχει διασυνδέσεις, όμως λόγω του παρορμητικού του χαρακτήρα δεν μπόρεσε ποτέ από τοκογλύφος και κομπιναδόρος να γίνει επιχηρηματίας, αν και θα το ήθελε πολύ.

5. Αυστρία: Ήταν στραβό το κλίμα το έφαγε και ο ... Hickersberger! H ομάδα του σίγουρα δεν μπορούσε, αλλά και αυτός νομίζω τέτοια ομάδα άξιζε να έχει! Προτείνω να παρατήσει την προπονητική και να ασχοληθεί με την μικροβιολογία! Ετσι κι αλλιώς για υποχόνδριος φαίνεται και το φυζίκ του παραμπέμπει σε μικροβιολόγο. Μου κάθεται παρα πολύ ωραία η εικόνα του πα΄νω από ένα μικροσκόπιο να ψάχνει για ιούς!

6. Κροατία: Συμπαθέστατος ο νεαρότερος τεχνικός της διοργάνωσης, κ. Bilic, τα πήγε πολύ καλά και σίγουρα στο μέλλον θα τα πάει ακόμα καλύτερα. Είναι ήδη ροκ σταρ στη χώρα του, μιας και παίζει σε μια μπάντα, αλλά επειδή κάνει γκελ και στα κοριτσάκια (και τις μεγαλύτερες κοπέλες), έτσι γυμνασμένος και αρρενωπός όπως είναι, εύκολα γινόταν σταρ του Χόλιγουντ και ας μην γνωρίζουμε τις υποκριτικές του ικανότητες. Δηλαδή οι άλλοι που παίζουν τους ματσό κακούς και ενίοτε γκόμενους, καλύτεροι είναι;

7. Γερμανία: Κανόνικα δεν θα έπρεπε να αναφερθώ στον Low γιατί δεν τον θεωρώ καν προπονητή, αλλά ας όψεται η συγκυρία που έριξε τα "πάντσερ" στην ανάγκη του. Με αυτό το μαλλί και το σχεδόν κολλητό άσπρο πουκάμισο (που πάντα συνδυαζόταν με μαύρο παντελόνι) θα μπορούσα να τον φανταστώ στυλίστα ή μόδιστρο. Αλλά επείδη - παρά το γεγονός ότι τώρα ήταν πρώτος προπονητής - δεν μπορώ να τον φανταστώ σε πρώτο ρόλο, μάλλον για βοηθός στυλίστα μου φέρνει, με τα φουλάρια περασμένα στο λαιμό να τρέχει να προλάβει να διορθώσει τις τελευταίες ατέλειες στα μοντέλα, λίγα δευτερόλεπτα πριν την επίδειξη.

8. Πολωνία: Αυτός ο κύριος αξίζει το σεβασμό μας για την πολυετή προσφορά του στο ποδόσφαιρο. Ο αθεόφοβος ο Beenhakker μέχρι το Τρινιντάντ & Ταμπάκο πήγε στο μουντιάλ, αλλά τον έφαγε η κατάρα των Πολωνών. Με αυτό το σοφιστικέ στυλ και το ταλιπωρημένο, γεμάτο ζάρες πρόσωπό του, εύκολα αν δεν τον ήξερα και τον συναντούσα στο δρόμο θα τον έκανα για αρχαιολόγο, που έχει περάσει πολλά χρόνια της ζωής του σε ανασκαφές κάτω από τον καυτό ήλιο.

9. Ολλανδία: Να ξεκαθαρίσω ότι εκτιμώ απεριόριστα την ποδοσφαιρική προσωπικότητα που λέγεται Marco Van Basten, αλλά η αλήθεια είναι ότι στα δύσκολα τα ψιλομούσκεψε. Αφήστε που μου δημιούργησε μια απορία που δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ. Πώς γίνεται να αφήνει τον αμυντικό Μπουλαρούζ εκτός 23αδας, να τραυματίζεται ο μεσοεπιθετικός Μπάμπελ και τελευταία στιγμή να τον καλεί και να τον βάζει βασικό σε όλα τα ματς;;; Τέλος πάντων, ο τεχνικός των "οράνιε" θα ήταν ιδανικός ασφαλιστής, αφού εκμπέμπει μια σιγουριά και μια δυναμική που κερδίζουν την εμπιστοσύνη σου.

10. Ιταλία: Δεν τα πήγε καλά ο Donadoni, παρουσίασε μια... αχρωμη "Σκουάντρα Ατζούρα" και ασφαλώς πλήρωσε το μάρμαρο, με την απομάκρυνση του από τον πάγκο της Ιταλίας. Είναι ένας καλοντυμένος μαγκάκος, που μπορεί να φερθεί κατάλληλα ανά περίσταση και μάλλον θα πρέπει να γίνει ιδιοκτήτης bar - restaurant στη χώρα του και μόνο σε αυτήν. Τον βλέπω μπροστά μου να κατευθύνει τους σερβιτόρους και να καλωσορίζει τους καλούς πελάτες, να τα "χώνει" στους υπαλλήλους της κάβας για τις μπόμπες που του έφεραν και να απολαμβάνει την υπέροχη αστακομακαρανάδα του σεφ του!

11. Ρουμανία: Η αλήθεια είναι ότι πίστευα πολύ στις δυνατότητες της Ρουμανίας και δεν δικαιώθηκα. Παρ' όλα αυτά όμως δε θεωρώ ότι φταίει ο φέρελπις Piturca. Κλασική βαλκάνια φάτσα, από τις εξευγενισμένες όμως για ρουμάνικη, μάλλον θα μπορούσε να σταδιοδρομίσει ως τροχονόμος στους κεντρικούς δρόμους του Βουκουστερίου. Εχει μπατσόφατσα, αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η ρουμανική αστυνομία θα τον τοποθετούσε στο ανθρωποκτονιών για παράδειγμα και όχι στην πλατεία Τσαουσέσκου να ρυθμίζει την κυκλοφορία σε ώρες αιχμής!

12. Γαλλία: Βρε βρε βρε, φτάσαμε επιτέλους στην ΜΟΡΦΗ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Μετα τιμής σας παρουσιάζω τον κ. Domenek. Μεγάλη η χάρη του!!! Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρη νουβέλα για τον τεχνικό που βγάζει ενδεκάδα με βάση το ωροσκόπιο των παικτών του, του μετρ της προπονητικής που αφήνει εκτός ματς τον Ανρί για να βάλει τον... βιρτουόζο της μπάλας και δαντελένιο παλαιστή Γκομίς! Ιδανικός για να ερμηνεύσει τον ρόλο του Κλουζό και οποιουσήποτε άλλου γκαφατζή στην ιστορία του κινηματογράφου αλλά και της καθημερινότητας. Θα μπορούσε να είναι ο Τζανετάκος του παλιού ελληνικού σινεμά, ο ηλίθιος που ενώ εσύ είσαι σταματημένος στο φανάρι, έρχεται και σε τρακάρει και μετά αντιδρά σαν υστερική μυξοπαρθένα, και πολλά άλλα τέτοια χαριτωμένα. Πιθανότατα να ήταν και ένας υπάλληλος ξενοδοχείου που από κουτοπονηριά χώνει παντού τη μύτη του και συνήθως εκτείθεται ανεπανόρθωτα. Με δυσκολία συγκρατιέμαι και κλείνω την παράγραφο του πατριάρχη της ανοησίας!!!

13. Ελλάδα: Ηρθε και μας η ώρα μας! Ο Rehhagel, αυτός που σίγουρα όλοι μας έστω και μια φορά στη ζωή μας έχουμε αποθεώσει και έχουμε κράξει μέχρις εσχάτων, τα πήγε από άσχημα έως χάλια στην Αυστρία! Ο λάτρης της αρχαίας Ελλάδας Οτο, με το βαμμένο μαλλάκι του θα μπορούσε να είναι ένας διασκεδαστικός (με τις ατάκες του) ξεναγός. Οχι όμως ένας τυχαίος ξεναγός σε κάποιον όμορφο νησί, αλλά στην Αθήνα, να παρουσιάζει με στόμφο τον Παρθενώνα, την αγορά, το Θησείο και να μιλάει ώρες ατελείωτες για το πνέυμα των αρχαίων Αθηναίων και για την κατάκτηση του Euro2004 από την ελληνική αρμάδα με το γκολ του "Κολοσσού" στον ημιτελικο, την παρέα του 12θέου στο πούλμαν της Πορτογαλίας κτλ.! "Στον έβδομο ουρανό όλοι αδέλφια..."

14. Σουηδία: Σκέψου έναν μεστομένο Σουηδό και αμέσως μετά δες την φωτογραφία του Lagerback. Δεν είναι ακριβώς αυτό το πρόσωπο που σκέφτηκες; Ψιλόλιγνος ήσυχος ανθρωπάκος που θεωρείς ότι ακόμα και να προσπαθήσεις πολύ, δεν θα καταφέρεις να τον συγχύσεις; Ο τεχνικός των Σουηδών που δεν ξέφυγε από την γενική μετριότητα της ομάδας του, κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν καθηγητής θρησκευτικών και μάλιστα λυκειάρχης στο 3ο Λύκειο Στοκχόλμης, το οποίο ειδικεύεται στη θεωριτική κατεύθυνση. Θα ήταν καλός με τους μαθητές του και θα τους τιμωρούσε μόνο αν δεν ήξεραν να πουν στο κεφαλόσκαλο την προσευχή.

15. Ισπανια: Ναι εντάξει, το πήρε το τρόπαιο ο Aragones, αλλά δεν είναι και ο... Λίπι. Ξεροκέφαλος είναι, ψιλοεκνευριστικός είναι, έχει εμμονές, αλλά πρέπει να του αναγνωρίσω ότι είναι κάλός προπονητής και ότι τα παραπάνω είναι μάλλον τα αποτελέσματα του... γήρατος. Ο "σοφός" όπως τον αποκαλούν στην Ισπανία, θα ήταν εξαιρετικός παλαιοπώλης, Θα μπορούσε να σου πασάρει για μεγάλη ευκαιρία και εξαιρετική περίπτωση μια αντίκα των 2,5 μηνών, ως αρχαίο εύρημα! Τον οραματίζομαι να τραγουδάει "σκύψε και δες το μια άγκυρα και ένα οικόσημο έχει, είναι ελαφρύ για πιάσε το δεν πάει ούτε ένα κουάρδο, μα εγώ θα σε συμβούλευα κάτι άλλο να αγοράσεις..." και ο πελάτης να έχει ψηθεί τόσο από τη μυθοπλασία του Αραγονίες γύρω από το μαχαίρι κουζίνας της θείας του Dolores, που θα δώσει μια περουσία νομίζοντας ότι απέκτησε την λόγχη του Rodrigo Diaz De Vivar (γνωστού ως Ελ Σιντ), εθνικού ήρωα της Ισπανίας.

16. Ρωσία: Μάγος ή δουλευταράς; Μάλλον και οι δύο χαρακτηρισμοί ταιριάζουν απόλυτα στον Hiddink. Ο Ολλανδός τεχνικός, όποιο ασχημόπαπο και αν έχει παραλάβει, το μετέτρεψει σε κύκνο και αν δεν σκάλωνε πάντα στους ημιτελικούς θα ήταν ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Οπως θα μπορούσε να γίνει και κορυφαίος χρηματιστής, ή ακόμα καλύτερα διευθυντής μεγάλης τράπεζας, ο οποίος με το κύρος που τον διακρίνει και με το αφράτο μαγουλάκι που διαθέτει (ένδειξη καλής ζώης), θα έκλεινε τις σημαντικότερες εμπορικές συμφωνίες στο άψε σβήσε!

ΥΓ. Ξέρω ότι το κείμενο ήταν ατελείωτο και ότι ίσως σας κούρασε, αλλά νομίζω ότι άξιζε τον κόπο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια