Ο Ανδρέας που δεν φταίει για το Κοσκωτά...

Ανέκαθεν μου άρεσαν οι δήθεν αριστεροί κεφαλαιοκράτες που τους λείπει ο υπαρκτός σοσιαλισμός και θεωρούν τον Ανδρέα τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία για πραγματική σοσιαλιστική κοινωνία στην Ελλάδα. Με την ευκαιρία θα σας πω την άποψη μου για το μεγάλο ηγέτη του σοασιαλισμού στην Ελλάδα.

Ο Ανδρέας ήταν ο ηγέτης που ταίριαζε σε μία γνήσια Νοτιοαμερικάνικη χώρα των βαλκανίων όπως είναι η Ελλάδα. Μπροστά του ακόμα και ο Νοριέγκα ωχριούσε.

Εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία και το γεγονός ότι ο κόσμος αναζητούσε κάτι διαφορετικό και κατάφερε να ανέλθει στην εξουσία με σύνθημα την Αλλαγή.

Στην ιστορία έμεινε σαν ο πρωθυπουργός που κατάφερε να παρατήσει τη γυναίκα του για τη πιο άσχημη αεροσυνοδό παγκοσμίως. Στην ιστορία έμεινε επίσης γιατί βρέθηκε στο σκαμνί επειδή υπό την ανοχή του αν όχι υπό τις εντολές του αποκτήσαμε το φαινόμενο Κοσκωτά.

Η ικανότητα του επιτελείου του να διαμορφώνει επικοινωνιακά την κοινή γνώμη ήταν βγαλμένη από τα εγχειρίδια του Μακιαβέλι. Ψεύτικες πολεμικές κρίσεις, ψευδείς κατηγορίες ότι ο πολιτικός αντίπαλος ήταν συνεργάτης των Γερμανών, από όλα είχε ο μπαξές.

Αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει όμως ήταν η ικανότητα του να δημαγωγεί. Δεν είχε κανένα πρόβλημα να βγαίνει σε μπαλκόνια και να λέει ότι ήθελε ο όχλος να ακούσει. Άρτος και θεάματα στα καλύτερα τους.

Τουλάχιστον έμεινε πιστός στις σοσιαλιστικές αρχές του. Κρατικοποίησε ότι μπορούσε μετατρέποντας υγιέστατες εταιρίες σε προβληματικές. Έβγαζε αντιαμερικανικές κορώνες όπου και όπως μπορούσε. Επέβαλε εξοντωτικούς φόρους στις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα οι περισσότερες να σηκωθούν να φύγουν. Προσπάθησε να ελέγξει το τύπο (απλά η δικιά του Πράβδα, ονομάστηκε 24 ώρες). Γκούλαγκ δεν πρόλαβε να φτιάξει αλλά πόσα να κάνει ένας άνθρωπος μόνος του πια...

Κάποιοι θα πουν ότι αύξησε τους μισθούς του φτωχού μεροκαματιάρη. Παράλληλα ξεφτίλισε το Εθνικό χρέος, ούτε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να απαντήσει πόσες φορές υποτίμησε τη δραχμή και φυσικά κανείς δεν ξεχνάει τα επιτόκια που έτρεχαν με 20% τις μέρες τις ανθηρής οικονομίας του. Το μεγαλύτερο του κόλπο πάντως ήταν άλλο, το γεγονός ότι κανένας Έλληνας δεν αναρωτιέται τι έγιναν τα Α και Β ΚΠΣ' γιατί δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ότι η αρίθμηση ξεκίνησε από το Γ...

Στα θετικά του ότι δημιούργησε το ΕΣΥ για να μη στεναχωρήσω το William που μπερδεύει το καλό ζεϊμπέκικο με τον καλό πολιτικό (Κατάλοιπα του Κωστόπουλου αυτά, 34 έφτασε και ακόμα Nitro διαβάζει...).

Η ζωή πάντως το καλύτερο του το φύλαξε για το τέλος. Ο διάδοχος του στη πρωθυπουγεία ήταν ο Σημίτης...

Σχόλια

Ο χρήστης Averell Dalton είπε…
Φίλε Joe,

πολλές φορές στην ζωή συμβαίνει, ό,τι είναι Κόλαση για τον έναν, να είναι Παράδεισος για κάποιον άλλον. Αντιλαμβάνομαι ότι η Μιμή δεν είναι τού γούστου σου, και το σέβομαι. Από την άλλη, αν ήμουν με το ένα πόδι στον τάφο και μου 'σπαγε τ' αρχίδια η άβυζη, νευρωτική Αμερικάνα σύζυγός μου, είναι πολύ πιθανό ότι θα την έπεφτα σε μια γυναίκα τίγκα στο βυζί και τα οιστρογόνα, που θα μου ζητούσε φωτιά και θα πέφταν τα τσιμέντα από την κάβλα.

Σου θυμίζω, επίσης, ότι ο ίδιος ο Ανδρέας στο σκαμνί δεν βρέθηκε ποτέ. Στο σκαμνί επεχείρησε να τον καθήσει ο αποστάτης-συνεργάτης τών Γερμανών. Όσο για την συμμετοχή του στο φαινόμενο Κοσκωτά, απεφάνθη η Δικαιοσύνη - με 6-5. Αμφισβητείς το ορθόν τής απόφασης;

Τέλος, μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά είχα την αίσθηση ότι τα Κ.Π.Σ. τα λέγαμε κάποτε "πακέτα Ντελόρ"..._
Ο χρήστης Joe Dalton είπε…
1. Η Μιμή έμπλεξε με τον Αντρέα το 1984. Ακόμα έσφιζε από υγεία ο μακαρίτης. Επίσης ήταν μπάζο ολκής όπως και πάρα πολλές άλλες "περιπέτειες" του μακαρίτη.

2. Η έκφραση κάθομαι στο σκαμνί σημαίνει ότι βρέθηκα κατηγορούμενος. Το ότι αρνήθηκε να παραβρεθεί και αθωώθηκε δεν σημαίνει ότι δεν ήταν κατηγορούμενος.

3. Ο Μητσοτάκης υπήρξε πολλά πράγματα και δεν το συμπαθώ και ιδιαίτερα. Συνεργάτης των Γερμανών όμως δεν υπήρξε μιας και το συγκεκριμένο γεγονός ήταν γκεμπελισμός της Στάζι σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ όπως παραδέχτηκε η ίδια η Στάζι.

4. Ντελόρ, ΚΠΣ ή ότιδήποτε τα είδε κανένας τα λεφτά αυτά σε έργα και ανάπτυξη;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μηνύματα μίας ενδεχόμενης αποχής

Η κόλαση είναι οι άλλοι

Αχελώος, ΦΠΑ, πιγκουίνοι και μπιφτέκια